Болки в гърба? Това е сериозно!

Бях в болницата, защото страдах от болки в гърба. Там имаше много хора със същите оплаквания. Изглежда, че болките в гърба стават сериозен проблем. Как да се справим с тях?

От състоянието на гръбначния стълб зависи общото ни здраве.

Изключително важно е още от детство родителите да следят за правилното стоене на децата, защото гръбначният стълб играе ключова роля в здравето на човека. Затова заедно с децата си правете едно просто упражнение. Застанете с гръб към една от стените в стаята. Главата, гърбът, прасците и петите да докосват еднакво стената. Стойте така около една минута, запомнете това положение и го запазете и тогава, когато се отдръпнете от стената. Това е правилната стойка. Ако приемете това упражнение за правило и го повтаряте няколко пъти на ден, проблеми с гръбначния стълб няма да имате.

НЕПРАВИЛНАТА СТОЙКА Е ПРИЧИНА ЗА МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ

Ненормалното състояние на гръбначния стълб, към което води неправилното стоене и седене на стола или на чина, може да премине в сериозно усложнение. Така например при рязко натоварване (внезапното спиране на автобуса или на колата) може да увреди прешлените, които, от своя страна, да затиснат определени нервни окончания. Като знаем, че те излизат от гръбначния мозък, можем да си представим какво може да причини един не особено силен тласък най-вече на органа, към който водят притиснатите нервни окончания.

Ако гръбначният стълб е вече изкривен

Сколиозата е сериозно заболяване, защото въздейства пагубно на организма като цяло. Мускулите и ставните връзки се удължават или точно обратното -съкращават се, вътрешните органи се притискат един към друг, което, от своя страна, води до други странични заболявания на организма.

КАК СЕ ОТРАЗЯВАТ ТРАВМИТЕ?

Понякога е много сериозно – могат да се разтегнат мускулите на гърба и свръзките и дори да се разместят костите в резултат на падане или на резки движения, на неправилно повдигнати тежести или на измененото положение на тялото. Има хора с много сериозни травми, получени при автомобилни катастрофи или при спортни състезания и тренировки. Всичките тези травми след време могат да предизвикат сериозни болки, които се лекуват много трудно.

ОСТЕОХОНДРОЗАТА НЕ СИ ПОДБИРА ЖЕРТВИТЕ

Остеохондрозата еднакво често атакува както хората на умствения труд, така и тези, които водят активен спортен живот. Прекалените физически натоварвания са особено опасни за тези, които имат някакви отклонения от нормата в строежа на опорните структури на гръбначния стълб. Това са т.нар. “меки” връзки, разположени несиметрично около гръбнака. Всичките тези отклонения са тежко бреме, стоварило се над гръбначния стълб, в местата на съединенията на прешленитеи предизвикват микротравми. Да ги открие и отстрани, може само много добрият лекар хирург.

При хората на умствения труд причината е друга. При тях също става нарушение на обменните процеси в организма, но по съвсем друг механизъм.

Вените на гръбнака имат по-специфичен строеж – получава се така, че често има застой на кръвта поради продължително стоене на едно място, в една и съща поза. Човек, който целия си ден прекарва зад компютъра и продължително изпъва мускулите на гърба си, е застрашен от образуването на тромб.

Трябва да се знае, че на нашия гръбначен стълб не му харесва особено “фиксираната” поза. И ако това се повтаря няколко пъти на ден, полезно е да се изпълняват по няколко прости физически упражнения.

КАК ДА СЕДИМ ПРАВИЛНО?

“Фигурин

Седалката на стола трябва да е плоска, така направена, че да не натиска кръвоносните съдове под коленете. И височината от седалката до пода трябва да бъде толкова висока, колкото е разстоянието от бедрата до пода.

ЗАПОМНЕТЕ ТЕЗИ ПРЕПОРЪКИ!

  • Никога не слагайте крак върху крак, докато работите! Това винаги ще предизвиква болка в долната част на кръста, ще нарушава кръвообращението и дори може да доведе до заболявания в областта на малкия таз и на по-ловите органи.
  • Не сядайте рязко с всичката си сила върху стола! С това вие всеки път, макар и да не го усещате, нанасяте значителен удар по гръбнака и увреждате хрущялните повърхности и прешлените.
  • Отпускайте тялото си леко и плавно, главата трябва да е изпъната нагоре и напред, шията- разхлабена, гръбначният стълб- опънат. Когато се повдигате от стола, изтласквайте тялото си напред, гръбначният стълб ще държи изправени и тялото, и главата.• Не си помагайте с ръце, когато сядате и когато ставате!
  • Ако ви се наложи да стоите дълго на опашка, не забравяйте да местите положението на краката си на всеки 10 минути. Опирайте се така на всеки крак, че да се премества и тежестта. Човек усеща умора в гърба, в раменете и зад тила, когато му се налага да стои продължително време прав.
  • Затова ходете на място, протягайте от време на време ръцете си напред и правете дълбоки вдишвания. Изведнъж ще почувствате как намалява чувството ви за умора, ще усетите прилив на енергия.

МАСАЖЪТ

Масажът е полезен за всички – както за болните, така и за здравите. Но има, разбира се, и противопоказания: при инфекциозни заболявания и кръвотечения, при гнойни процеси и тромбофлебит, при жлъчно-каменна болест и лимфаденит, при злокачествени образувания и при бременност.

Дайте мнение и Вие тук!

Тези, които страдат от болки в гръбначния стълб, в шията и в ставите, е най-добре да се “предадат” в ръцете на квалифицирания специалист по мануална терапия.

За разлика от обикновения масаж с мануалната терапия се работи много по-добре, защото тя обхваща мускулните групи и въздейства положително върху прешлените на гръбначния стълб и върху ставите.

След масажа се подобрява кръвообращението в мускулите, повишават се обменните процеси на вътрешните органи, повишава се процесът по образуването и освобождаването на кръвта от биологично активните вещества с морфиноподобно действие. Това всъщност намалява усещането за силна болка, но без специална гимнастика и укрепващ мускулен корсет няма да се размине.

Ако искате завинаги да забравите за болката в гърба, ще трябва да си припомните физкултурните упражнения от детството.

ЛЕГЛОТО ТРЯБВА ДА Е ДОБРО

ВЪЗМОЖНО ли е по време на сън да се увреди по някакъв начин гръбначният стълб! Не е тайна, че една трета от живата си човек прекарва в леглото. Да, така е! Почти една трета от живота на човека преминава в постелята. Затова леглото трябва да е удобно, а конструкцията му да съответства на физиологичните особености и извивки на гръбначния стълб.

Изключително важно е също така тялото на човека да съответства на дебелината на матрака. По-пълните хора трябва да си избират по-дебели матраци, а по-слабите – меки матраци.

Малко са хората, които обичат да спят на корема си, но при болки в кръста тази поза е за предпочитане.Сложете под корема си малка възглавничка – това ще попречи на гръбначния стълб да се извива в областта на кръста и болката ще ви отпусне.

Непременно погледнете и ТУК:

Болки в гърба – защо са и как да ги лекуваме

Първоначално публикувано на:17.12.2007 @ 12:08

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Симптоми на настинка (простуда), ковид, грип и хрема.

Ковид или настинка? Симптоми: Болки, пулс, обоняние. Заразна ли е?

Симптоми на настинка (простуда), ковид, грип и хрема. Настинка при бременност. Какво да пием? Загуба …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *