Цирозата е необратимо заболяване

Това заболяване – цироза, може да бъде причинено от много фактори, макар че най-често се дължи на алкохол и на вирусни хепатити.

На практика алкохолизмът е само една от причините за възникване на чернодробна цироза. Други етиологични (причинни) фактори, спомагащи развитието на цироза, са вродените метаболитни нарушения, при които нарушението засяга начина на черния дроб да произвежда, обработва и съхранява белтъците, ензимите, металите и другите вещества, необходими за правилното функциониране на организма.

Цироза може да се развие и при тежки реакции към лекарства или при продължително излагане на токсични вещества.

Друга причина са вариците. Когато кръвотокът през порталната вена се забави, кръвта от червата се опитва да намери «нов» път около черния дроб през “нови” съдове.

Кръвта от червата и далака се връща обратно по кръвоносните съдове в съдовете на стомаха и на хранопровода. Тези съдове стават твърде големи, тъй като не е предвидено те да пренасят такова голямо количество кръв. Уголемените кръвоносни съдове се наричат „варици„. Вариците имат тънки стени и в тях е налице високо налягане.

Съществува опасност от спукването (или разкъсването) им. Ако такова настъпи, възниква тежък кръвоизлив от горната част на стомаха или на хранопровода. В тези случаи животът на пациента е застрашен. Необходима е спешна лекарска намеса и незабавни медицински грижи.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ЧЕРНОДРОБНАТА ЦИРОЗА

Увреждането на черния дроб от цирозата е в голяма степен необратимо. Лечението на заболяването цели да спре или да забави прогресирането му, да намали увреждането на чернодробните клетки и да предпази от усложнения.

Видът на лечението се определя от причината за чернодробната цироза и на личните усложнения при конкретния пациент.

Във всички случаи независимо от причината спазването на здравословно хранене и спирането на приема на алкохол са от съществено значение, тъй като организмът се нуждае от всички хранителни вещества, до които може да се добере, а алкохолът само допълнително ще увреди черния дроб.

Дават се и медикаменти, подкрепящи чернодробната клетка, витамини или препарати, които влияят на метаболизма.

ВНИМАНИЕ!

Лечението включва и приемане на средства за лечение на усложненията. Някои от лекарствата се назначават при определени симптоми на чернодробното заболяване, например за сърбеж.

За отоци и асцит лекарят може да препоръча намаляване приема на сол с храната и лечение с диуретици. Последните увеличават отделянето на вода чрез урината, което намалява излишните течности от организма. Антибиотиците се предписват за лечение на инфекциите.

Храната, съдържаща белтъци, води до образуването на токсини в червата.

Приемът на по-малко белтъчини помага за намаляване на натрупването на токсини в кръвта и в мозъка. Лекарят може да препоръчаи слабителни, за да предотврати абсорбирането (всмукването в червата) и за да подпомогне отстраняването на токсините от организма.

Така диетата и лекарствената терапия могат да подобрят нарушенията във функцията на мозъка.

Ако вариците кървят, лекарят може да инжектира склерозиращо вещество, предизвикващо съсирване, чрез игла, вкарана през фиброгастроскопа (огъваемата тръба за оглед на хранопровода и стомаха). Може също да ги завърже с помощта на гумени пръстенчета, които притискат вариците и спират кървенето.

В тежки случаи може да бъде извършена операция с цел намаляване налягането в порталната вена и вариците.

Прогнозата на компенсираната чернодробна цироза е относително благоприятна за дълъг период от време. Много от пациентите с цироза дълги години са в добро състояние.

Цирозата е необратимо заболяване 4.00/5 (80.00%) 2 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Цирозата е необратимо заболяване ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар