Обезболяващи лекарства. Болката не е болест, а само симптом

Как да се отнасяме към популярните обезболяващи лекарства? Няма човек в света, който поне веднъж в живота си да не е изпитвал физическа болка.

Рязка, тъпа, остра, дърпаща, пареща, стрелкаща – оттенъците на болката са толкова много, че едва ли бихме могли да ги изброим всичките. И всичките се опитваме по най-различни начини да я премахнем.

Човекът, който никога не усеща болката, е сериозно болен. Той има непоправими увреждания на нервната система. Болката е необходима, за да се спаси човек от реални или от потенциални опасности. Почувствали болката, ние сме длъжни да дадем на организма необходимия отговор, за да избегнем сериозни неприятности.

Но дали винаги правим това, което ни съветват лекарите? Обикновено гълтаме едно обезболяващо лекарство и продължаваме напред. Това е неправилно – никога не трябва да потискаме болката с лекарства, без да проучим причините.

ЧОВЕК ИМА БОЛКИ В КОРЕМА

Трябва ли да се опитваме да спрем болката с обезболяващи таблетки? Не, разбира се! Защото може да става въпрос за перитонит, който в момента се развива, за обостряне на язвена болест или за холецистит. Силнодействащият препарат може да спре болката и болният ще отложи отиването си при лекар. А това вече подлага на риск не само здравето, а и живота му.

КОГАТО БОЛИ ГЛАВАТА

Главоболието винаги е почти еднакво – и когато човек се преумори, и когато страда от сериозно заболяване. Много от страдащите бързат да глътнат едно или две хапчета аналгин, които невинаги помагат. Защото главоболието може да е предизвикано от депресия, след като болният е приемал психотропни препарати, антидепресанти, а понякога и транквилизатори.

Как по-бързо да се справи с главоболието – това е мечтата на всеки страдащ човек. Проблемът е в това, че в повечето случаи приемането на таблетка аналгин не е достатъчно за да оздравее човек. Ако не се открият причините за болката в главата, тя ще ви притеснява още и още. Вие съответно ще продължите да гълтате таблетките и без да искате, ще помогнете болката да се превърне в хронична. А после е ясно – тя ще продължи на въздейства отрицателно на трудоспособността, на настроението, на характера и на живота ви въобще.

А когато откриете причината за главоболието, вече ще знаете как да я атакувате грамотно: в някои случаи може и без лекарства. При определено главоболие помагат мануалната терапия, иглорефлексотерапията, лечебната физкултура и физиотерапията;в други случаи се прилага само масажът, докато изчезне болката;възможно е да се приложат и няколко вида лечение – комплексно.

КАК ДА СЕ ОТНАСЯМЕ КЪМ ЛЕКАРСТВАТА

“Фигурин

За да спре болката на един човек, е достатъчно да глътне само една таблетка аспирин или аналгин. Друг поради същата причина трябва години наред да приема обезболяващи и пак да не може да се справи с болката.

Заради подобни проблеми за много от нас аналгетиците се превръщат в обичайни лекарства, които дори вече не ни правят впечатление, когато ги гълтаме до дълбока старост. Просто преставаме да се отнасяме към тях като към лекарства, гълтаме ги, сякаш си хапваме бонбони, без дори да мислим какво точно правим и какво искаме да постигнем.

Ако един препарат се продава в аптеката без рецепта, това съвсем не значи, че трябва да се приема с повод и без повод. Важно е да се знае, че всичките видове лекарствени средства, които се продават в аптеките без рецепта, дори и да са с определена от лекаря доза, имат нежелателни странични ефекти:

• увреждания на жлъчката и на жлъчните пътища;

• болести по черния дроб;

• стомашно-чревни проблеми;

• кръвотечения.

При 60 на сто от пациентите, които страдат от кръвоизливи в стомашно-чревния тракт и от перфорирала язва, са възникнали причини за оперативна намеса. Опасността става по-голяма и от неочакваното въздействие на страничните реакции на обезболяващите. Отчитайки големия обем на употребата на обезболяващите таблетки, вече може да се говори за сериозни клинични и икономически проблеми.

Тези и други нежелателни ефекти след приемането на аналгин най-често възникват при хората над 65 години.

И най вече при:

Дайте мнение и Вие тук!

• тези, които пушат и употребяват алкохол;

• тези, които имат заболявания на жлъчката и на бъбреците;

• тези, които продължително време приемат лекарства в големи дози за едно или друго заболяване.

Всичките лекарствени средства трябва да се приемат само след обсъждане на показанията, като се отчетат техните противопоказания, след внимателно запознаване с инструкциите (в тях всичко е написано: защо, кога и колко), без да се превишават препоръчаните дози. Обезболяващите не трябва да се приемат продължително време.

Те трябва да се използват не повече от 2 до 4 дни. Ако за това време болката не намалее, задължително се консултирайте с лекар и за профилактиката на хроничните заболявания, за избягване на страничните ефекти на лекарството, което приемате. В противен случай възниква сериозна заплаха за превръщане на болковия синдром в хроничен.

Аналгинът и аспиринът са категорично забранени за деца под десет години.

При продължително курсово лечение, например в ревматологията, обезболяващите средства се приемат след хранене. За постигане на бърз обезболяващ ефект или за понижаване на високата температура таблетките се приемат половин час преди хранене или два часа след това с половин чаша вода.

Най-безопасни са анлгетиците, които са на основата на парацетамола. Обширната група нестероидни противовъзпалителни средства имат общ сериозен недостатък. Тези препарати много често причиняват ерозия на стомаха, а нерядко след прием се появява и язва на стомаха. Освен това тези препарати могат да влошат функциите на бъбреците и затова болният трябва да се съобразява много точно с дозировката на предписаните лекарства.

Отдавна е известно, че всяко лекарствено вещество има диапазон на ефикасност. Тоест тези дози, които са най-ефикасни след приема.

Не трябва да се забравя, че най-често рискът от страничното въздействие е право пропорционален на дозировката на лекарството. Затова, използвайки по-малки дози, пациентът рискува по-малко да пострада от страничните му ефекти. В същото време обаче той няма да може изцяло да разчита на обезболяващия ефект на лекарството. За групата на аналгетиците най-доброто решение на тази дилема са комбинираните препарати.

Първоначално публикувано на:13.12.2007 @ 14:19

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

розалгин дамски душ, тантум роза

Розалгин, дамски душ, гел, саше: Сигурното женско лекарство

Топ приложения на розалгин. Дамски (женски) душ (иригатор). При бяло течение. След епизиотомия. При специфичен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *