Ако сте ударили главата (сътресение на мозъка)

Преди три месеца преживях автомобилна катастрофа и се страхувам от сътресение на мозъка.

В момента като че ли ми нямаше нищо, но сега започнах да чувствам едно постоянно и силно главоболие. Личният лекар ми каза, че съм имал травма в главата, която сега дава тези последствия. Кажете ми, това опасно ли е?

сътресение на мозъка

Сътресението на мозъка обикновено минава само, ако няма усложнения

ОТГОВОР: Черепно-мозъчната травма може да бъде и лека, и тежка. Вие не уточнявате точно каква е била вашата и затова ни е трудно да ви дадем съвет. Но трябва да знаете, че сътресението на мозъка е лека черепно-мозъчна травма и обикновено отшумява без проблеми. НО:

УВРЕЖДАНЕТО МОЖЕ ДА Е В РАЗЛИЧНИ СТЕПЕНИ

Понякога се развива така нареченото дисфузно аксонално увреждане на мозъка (една от формите на травмиране), когато явни следи от удара не се забелязват, но човек се намира в тежко състояние. Сериозно са увредени нервните пътища, с помощта на които са свързани горе и долу намиращите се структури на мозъка. За да разберете какво става, си представете как са разположени двете полукълба на мозъка и ствола. В ствола има множество клетки, които определят нивото на съзнанието.

Моментното състояние на човек зависи от качествените връзки между кората на големите полукълба и на ствола на мозъка. По време на травма мозъкът получава увреждане, което прилича на удар по пънчето на растяща гъба. Точно това се получава в момент на рязко заковаване на спирачки или обръщане на колата след удар. Връзките между структурите на мозъка се прекъсват и възниква грубо нарушение на съзнанието, тоест – кома.

За съжаление понякога като следствие от травмата може да се развие атрофия на мозъка, което често води до интелектуални изменения, нарушения в паметта или в поведението.

ВНИМАНИЕ!

В областта на удара може да се образуват белези върху мозъчната обвивка или посттравматични кисти (понякога води до възникване на тремор), може да се развие хидроещефалит – събиране на течност в мозъка, а заедно с това и груби нарушения на паметта и познавателната дейност, нарушения в походката.често се налага дълго лечение и възстановяване.

През последните години често чуваме за младежи, пострадали в криминално-битови случаи след състояние на алкохолно опиянение. Отношенията между съпрузи, приятели или просто колеги по чашка се изясняват много често по най-простия начин – с удар по главата.

КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА СЛЕД МОЗЪЧНО СЪТРЕСЕНИЕ?

От всички хора, получили поради една или друга причина черепно-мозъчна травма, 70 на сто се оправят сравнително леко – със сътресение на мозъка и с леки рани от удара. На много от пострадалите зашиват раните и ги изпращат вкъщи. Ако нямат рани, не губят съзнание, не чувстват гадене и главозамайване (това са основните симптоми за сътресение на мозъка), пак е добре да се по-сети лекар. Рентгенът и ултразвуковото изследване, компютърната томография могат да покажат, че няма по-сериозни увреждания на мозъка.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ СЛЕД ДОКАЗАНО МОЗЪЧНО СЪТРЕСЕНИЕ

 • Най-напред да се вземат обезболяващи и успокоителни препарати.
 • Ако сътресението е съпроводено с открита рана, се предписват и антибиотици.
 • Желателно е седмица да се полежи на тишина.Ако не бъде обърнато достатъчно внимание на сътресението на мозъка, може да се получи пост-травматологична астения, която се изразява в обща слабост, главозамайване и други неприятни последици.

Във всички останали случаи сътресението е обратима травма, която отшумява почти винаги без последствия.

НАТЪРТВАНЕТО

Близо 20 на сто от хората с черепно-мозъчна травма са с наранявания на главния мозък. Става въпрос за сериозно увреждане на мозъчната тъкан и мозъчните съдове, което се съпътства с кръвотечение. При това външни изменения, ако няма счупване на черепа, може и да няма. Въпреки всичко инвалидност и неблагоприятен изход са вероятни в 12-30 на сто от случаите в зависимост от характера на увреждането.

 • Ако се наблюдават следните симптоми, най-вероятно човекът има засегнат главен мозък, спешно трябва да се обърне към невролог или неврохирург.
 • Настъпва затормозяване на съзнанието: човекът не чува, вял е, апатичен, необходимо е да направи сериозни усилия, за да осъществи контакт.
 • Може да развие паралич или да възникне нарушение на чувствителността.
 • Често не може да докосне с брадичка гърдите си. Докато лежи, ако леко повдигне краката, не може добре да ги изправи (остават полусгънати).
 • Движението на очите му е болезнено, появява се сълзене, дразнение от ярката светлина и силния звук.
 • Появява се тревожното чувство, че главата ще се пръсне от болка.
 • Възниква силното желание за повръщане, без то да е свързано с приемането на храна.

ХЕМАТОМЪТ НЕ Е ТОЛКОВА БЕЗОПАСЕН. КАКВО СЕ ПРАВИ ПО-НАТАТЪК?

Друга тежка форма на черепно-мозъчните травми е хематомът. По-точно – кръвоизлив под обвивката, над обвивката или в самия мозък. Хематомът, който представлява сам по себе си полутечно образувание от сгъстена кръв, осъществява натиск върху мозъка и частично го измества. От това страдат жизненоважни структури на мозъка като:

 • центърът на дишането;
 • двигателните и чувствителните пътища и др.С това се обяснява високата смъртност при наличието на хематоми – от 38 до 42 на сто. Именно за това при пациенти с хематоми е наложителна спешна операция. Колкото по-рано е открит и премахнат хематомът, толкова резултатът ще е по-добър.

ОСНОВНИТЕ СИМПТОМИ НА МОЗЪЧНИЯ КРЪВОИЗЛИВ СА:

 • загуба на съзнание;
 • главоболие;
 • гадене и повръщане;
 • страдащият често не помни събитията, предшестващи и събитията, станали непосредствено след травмата;
 • появата на слабост в ръката или в крака (хемипареза).

Най-често срещаният симптом на тежката черепно-мозъчна травма, включително и на травма на мозъка, са хематоми с кръвоизливи в областта на очните ябълки, които се появяват около 12 часа след травмата – това е признак за счупване основата на черепа.

ВНИМАНИЕ!

Кръвоизливите в областта на очите или между очите, които възникват веднага след травмата, са признак на директна травма на лицето.

Признак за счупване в основата на черепа може да бъде изтичане на светла или оцветена с кръв течност от носа и ушите.

Черепно-мозъчните травми могат да бъдат закрити (когато не се виждат външни увреждания), открити (когато има външни увреждания) и проникващи (когато има връзка между повърхността на черепа и външната среда).

Операцията за съжаление невинаги може да спаси живота на пострадалия. Всичко зависи от степента на увреждане на главния мозък и от това, какви са по-лучените травми. Често те са съпътствани от увреждания на гръбначния стълб, на органите в гръдната клетка, на корема и костите. За съжаление по-рано от две години след произшествието не може да се говори дали пострадалият се е възстановил напълно, или ще има последствия от получената травма. Това може да покаже само времето.ми.

ВЪЗМОЖНИ са ранни усложнения – възпалителни процеси (менингит, енцефалит), появата на въздух в черепа (пневмоцефалия) или на течност (хидроцефалия) и др. Уви, главата е извънредно ценна част от организма и само с травмата или с хематома (първичните увреждания на главния мозък) страданията на болния не свършват. Често възникват вторични увреждания на главния мозък, т.е. измененията, които е причинила травмата.

ТОВА Е ВАЖНО!

Ако в областта на черепа е попаднала кръв, тя притиска съдовете и в резултат възниква исхемия – нарушение в кръвообращението. Сред вторичните външночерепни увреждания са оток на мозъка, дислокация (преместване) на мозъка, високо вътрешно-черепно налягане. Може да се появят нарушение на дишането, слабост на сърдечната дейност, нарушение на функциите на стомашно-чревния тракт, повишена температура и др. Вторичните увреждания могат да бъдат предотвратени. Как да се постигне това, най-добре знаят неврохирурзите и реаниматорите в специализираните отделения.

Затова след травма на главата трябва да се търси специализирана лекарска консултация. По външен оглед, неврологичен преглед и въз основата на специалните методи на изследване (снимки на черепа, ултразвукови изследвания, компютърна томография и при необходимост – изследване на съдовете на главния мозък) лекарят поставя диагноза, избираметод за лечение – консервативен или хирургичен.

Операция ще е необходима, ако от раната тече кръв, на пострадалия е открито счупване или хематом.

В някои случаи е възможно провеждане на две операции едновременно: например премахване на хематома и реконструкция на части от черепа. По-рано между двете хирургични намеси трябваше да мине доста време. Във всеки случай след травма на главния мозък е необходимо да се проведе интензивно лечение. Така може да се предотврати вторичното увреждане и да се обезпечи нормална дихателна и сърдечна дейност.

Предписват препарати, които подобряват храненето и енергетиката на нервната тъкан. Всевъзможните биодобавки в клиничната практика не се използват. Рекламата на препарати, възстановяващи дейността на мозъка, е насочена към пациентите, които имат много средства и могат да си позволят скъпи хранителни добавки.

Медиците не ги използват и не ги препоръчват, защото няма потвърждение за ефикасността им.

Единственият начин за профилактика на травмите е при възможност да се избягват! Да се тренира главата, е невъзможно. Дори всеки ден да я удряте с тухла, вие няма да закалите черепа си, най-вероятно е да получите постоянно главоболие!

Но мозъкът може и е необходимо да се тренира постоянно с четене, с изучаване на чужди езици, запаметяване на стихотворения, игри на шах, нови впечатления от екскурзии, посещения на музеи, изложби, театри.

Ако сте ударили главата (сътресение на мозъка) 5.00/5 (100.00%) 2 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Ако сте ударили главата (сътресение на мозъка) ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар