Дивертикулоза

Дебелото черво страда: Раздути черва и стеснение на червото

Какво се прави при различните страдания на червата, например раздути черва и стеснение на дебелото черво.

По неизвестни засега причини между мускулните влакна на червата може да се появи образуваше на лигавицата, подобно на джобче, наречено дивертикул. Това най-често се случва в дебелото черво.

Възпалява се коремната кухина, ако не се вземат спешни мерки.
Именно това заболяване, което в значителна степен влошава работата на червата, се нарича дивертикулоза. Рискът от него нараства през втората половина от човешкия живот.

Признаците са дискомфорт, метеоризъм (дифузно или локализирано подуване на корема вследствие натрупване на газ в червата), запек и диария.

Причините за дивертикулозата и досега не са изяснени.

Смята се, че това заболяване е свързано с нарушения на свиващите способности на мускулите на червата и с повишеното вътрешночревно на-лягане на определени участъци, където след това се появява изменението на лигавицата.

Както споменахме, това се случва най-вече на възрастни хора, поради отслабените от възрастта стенички на червата. Някои специалисти виждат връзката в дегенеративните изменения на гръбначния стълб като например остеохондроза.

Неусложнената дивертикулоза се проявява с болки или с дискомфорт на тези места, където се локализират дивертикулите. Болките имат свиващ или напъващ характер и намаляват след изхождане или след газове.

Хроничната дивертикулоза може да се усложни и да премине в остра – болезнени възпаления на дивертикулите и околните тъкани на червата. Температурата се повишава и се появяват болки в корема, усилващи се при допир. Ако не се вземат бързи мерки, всичко това може да доведе до перфорация с кървене и възпаление на коремната кухина, а последствията от това са много тежки.

Лечение на дивертикулоза!

При консервативното лечение се назначава дезинтоксикационна програма с приемане на антибиотици и спазмолитични препарати и пълен покой на червата. Лекарският опит показва, че болните се чувстват добре, ако наред с консервативното лечение правят лечебна гимнастика и масажи на гърба, както и иглорефлексотерапия.

Полезни са такива упражнения, които стимулират работата на червата, повишават тонуса на тазовите органи, мускулите на краката и бедрата, в частност йогийските асани (пози). Необходимо е също така лече-ние на евентуални заболявания на гръбначния стълб.

В някои случаи на дивертикулоза не можете да се разминете без операция.

При по-младите тя протича по-леко. Но дори и след успешна операция при много болни след 2-3 години отново се повишава вътрешночревното налягане и бо-лестта рецидивира. Затова лекарите съветват пациентите да вземат всички мерки, за да не се допуснат усложнения.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ще ви припомним още веднъж симптомите на прехода от дивертикулоза към възпалително заболяване: повишаване на температурата и остра болка ниско в корема отляво. При появяване на болки се обърнете към лекар.

И не се тревожете предварително – не е задължително болестта да приеме тежка форма. Бързо бихте се справили с нея, ако вземате лекарствата си и спазвате режим на покой.

РАФИНИРАНАТА ХРАНА УВРЕЖДА ЧЕРВАТА

Какво трябва да направите, за да предотвратите дивертикулита и по възможност да намалите проявлението на дивертикулозата?Основната препоръка е да включите в храната си грубо влакнеста растителна съединителна тъкан (целулоза).

Специалистите смятат дивертикулозата за следствие от навиците ни да консумираме рафинирана храна, защото по този начин се нарушава нормалната работа на червата. До двадесети век дивертикулозата била едно от тези заболявания, за които лекарите само са чували, но с което не са се сблъсквали. В страните от третия свят, където се хранят с обикновена, простичка натурална храна, това заболяване е рядкост.

ТОВА Е ВАЖНО!

Растителните влакна засилват процеса на придвижване на хранителната маса и спомагат отделянето при изхождане, а това до голяма степен е защита от дивертикулоза. Абсорбирайки вода, влакната правят изпразването на червата по-меко.

Най-ефикасната целулоза са триците. Яжте по-вече растителна храна, наблягайте на бобовите продукти. Но към орехите и слънчогледа се отнасяйте по-внимателно – те трябва много да се сдъвкват, тъй като съдържат твърди частици, които могат да заседнат на дивертикулите и да предизвикат възпаление.

Ако получите пристъп на дивертикулит, трябва въобще да се откажете от тях.

ТОВА Е МНОГО ВАЖНО!

Плодовете и зеленчуците също съдържат много ценна съединителна тъкан. Затова по-добре лжте ябълки, от-колкото да пиете ябълков сок, в който няма влакна. Не премахвайте корицата на ябълките, прасковите и кру-шите. Ако ви болят зъбите, може да заничате тези плодове заедно с кожичката. Заменете сладките с плодови десерти: ягоди, банани, праскови, както и сушени плодове.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако за стомаха ви не е привична такава храна, намерете време да го приучите към груба съединителна тъкан – например 6-8 седмици. През първите няколко седмици коремът ви може да се подува и да се усилват газовете, което ще се наложи да изтърпите.

Може да се случи някои видове продукти да предизвикат разстройство, затова трябва да разберете каква е точно причината за нарушението и да изключите този продукт от менюто си.

Непременно трябва да пиете много вода, ако се придържате към храна, богата на целулоза – най-малко от 6 до 8 чаши на ден. Водата се явява важен “партньор” на влакната в борбата със запека, свързан с дивертикулозата.

ОЧИСТИТЕЛНИТЕ КЛИЗМИ НЕ ПОМАГАТ

Ето още една важна препоръка. В никакъв случай не потискайте усещането за изпразване на червата. Мускулното напрежение в такъв момент по- мага за придвижване на храната.

Ако имате запек, не прибягвайте до свещички за стимулиране на червата -те могат да привикнат към това средство и да станат съвсем лениви. Очистителните клизми също са нежелателни. По-добре използвайте такива растителни средства, които притежават леки разслабващи средства, като сините сливи например, или пък сок и настойка от тях.

Можете да си купите разслабващ чай от аптеката.

ВНИМАНИЕ: Ако пушите, много сериозно се замислете дали да продължите.

Този вреден навик увеличава риска от дивертикулоза. Кафето, шоколадът, чаят, колата също оказват раздразващ ефект. Не злоупотребявайте и с алкохола.

Вижте и: Как да познаем дали сме застрашени от рак на дебелото черво!?

И ТОВА:

https://www.lekar.bg/2008/07/21/%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D0%B4/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Спазъм на гълтача и дивертикул на хранопровода. Болестта на Барсони-Полгар

Спазъм на гълтача: Става въпрос за дивертикули на хранопровода, които представляват торбовидни разширения на кухината …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *