рак на матката
Статия за рак на матката.

Болки при рак на шийката на матката

Първи симптоми и признаци на рак на шийката на матката. Как се разбира? Болки и тумор. Особената раничка. Боцкане (бодежи, пробождания). Други болести. Карцином.

От рак на матката основно боледуват жени от 40 до 50-годишна възраст. Това заболяване може да бъде предшествано от липоза, аденоматоза, хиперплазия на лигавицата на матката, ерозия на шийката на матката, фибромиома на матката.

Други причини могат да се окажат хормоналните нарушения, честата смяна на половите партньори, занемарени и недолекувани възпалителни процеси на половите органи, травми, аборти.

Основните симптоми на рака на матката са обилно бяло течение, кръвоизлив и болки ниско в корема.

С повишено внимание към такива симптоми трябва да се отнасят възрастните жени или такива, които страдат от нарушена обмяна на веществата, нарушена функция на черния дроб, както и жени със захарен диабет.

Болки се появяват по-късно, когато вече болестта се е развила, туморът е започнал да расте в коремната кухина и да притиска околните тъкани и органи.

В ранен стадий на развитие болестта обикновено се съпровожда с отделяне на слузесто-гнойни секрети. Те предизвикват сърбеж и дразнене. Могат да се появят след по-тежко физическо натоварване, след дефекация. Не е изключено да се появи и кървене, което може да бъде оскъдно, но може да бъде и обилно. Освен това може да бъде периодично или постоянно.

Други признаци при рак на матката могат да бъдат нарушаване на менструалния цикъл, увеличаване или намаляване продължителността на менструацията, често уриниране и болки при уриниране. Това означава, че туморът е започнал да прониква в пикочния мехур.

В ранен стадий обикновено е трудно да се направи диагностика на рак на матката. Затова нашият съвет е всяка жена над 40-годишна възраст поне веднъж, а още по-добре два пъти в годината да посещава гинеколог.

рак на матката
При рак на матката кръвта трябва да се прочисти.

Лечението на рака на матката се основава на следните принципи:

  • прочистване на червата: съдържанието в дебелото черво става причина за интоксикация, а тя винаги е помагала за развитието на тумори;
  • спазване на диета: от менюто се изключват продукти, които провокират рак на матката и се включват такива, които потискат раковите клетки;
  • основно лечение: приемане на противоракови препарати – смес от билки, настойки и отрови;
  • приемане на препарати за прочистване на кръвта и укрепване на имунитета след прекараната операция;
  • химиотерапия и облъчване, външно използване на настойки във вид на впръскване, тампони и клизми.

НАЙ-ЕФИКАСНИТЕ НАРОДНИ СРЕДСТВА ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

  • Бучиниш (отровно растение). Приготвя се спиртна настойка от растението. Взема се 70-процентен спирт. Съотношението е 1:3 (бучиниш : спирт). Тази настойка престоява 21 дни, като съдът периодично се разклаща. А ето каква е най-универсалната методика на приемане: започва се с една капка, всеки ден се прибавя по още една, докато се стигне до 40. След това 40-те капки започват да се намаляват с по една, докато се стигне до само една. Настойката се приема веднъж на ден, сутрин на гладно заедно със 100 мл вода.
  • Смес от билки: 40 г змийско мляко, 5 г валериана, 10 г страхливче, 40 г дива мащерка, 10 г сладник, 40 г бял равнец, 40 г жълт кантарион, 20 г глухарче, 30 г живовлек, 20 г овчарски босилек, 15 г имортела, 20 г корени от репей. Една супена лъжица от тази смес се вари с чаша вода. Сместа ври само 1-2 минути. След това се прецежда. Изпива се през деня на части. От нея се пие в продължение на 3 месеца, след което се прави двуседмична почивка. Тя се налага, за да не се получи привикване към билките. След това лечението продължава.
  • Като допълнително средство си пригответе следната смес: килограм и половина мед, 850 мл вино и 850 мл сок от алое. Всички съставки се смесват и сместа леко се затопля. Престоява 5 дни. От нея се приема по една чаена лъжичка 4-5 пъти на ден, и то само през първите 5 дни. След това вече приемът е по една супена лъжица по-дълго време, докато сместа свърши.
  • За впръскване можете да използвате настойка от евкалипт – една чаена лъжичка на една чаша вода. Сместа ври 30 минути, след това се прецежда и тогава се впръсква във влагалището.
  • За спиране на болката може да се използва лайкова настойка във вид на микроклизми. Такива клизми е най-добре да се правят преди сън.Приемането на тези настойки, билковите смеси и впръскването трябва да се правят паралелно. Практиката показва, че само комплексното лечение е ефикасно.

И не на последно място, трябва да се имат предвид тежестта на заболяването, особеностите на организма и възрастта.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ХРАНИ БОЛНАТА ОТ РАК?

Голямо значение при лекуването на болната от рак жена има начинът на хранене. От менюто трябва да се изключат следните продукти: захар, солени и мазни храни, спиртните напитки, лютивите и пушените продукти, както и сланината. Ограничете употребата на млечни продукти, на сол и сладки плодове.Основното хранене на болната трябва да бъде: зърнени продукти, най-добре пълнозърнест хляб, сурови или задушени плодове, натурални сокове – от цвекло, морков, ябълки, тиква.При рак на матката непременно включете в менюто си черничеви плодове (дуди), зелен чай, плодове от червена калина, бобови храни.

Рецепта за прочистване на червата

    • Прочистването на червата е най-добре да се прави чрез гладуване или клизми. А може и двете едновременно. Предлагаме ви един от тези методи. Вземете 2 л вода, една чаша сок от цвекло и една супена лъжица лимонов сок. През първите 3 дни си правете клизми 7-8 пъти на ден. През следващите 3 дни – 2-3 пъти на ден. И още 3 дни – по един път на ден. След това си правете клизми само веднъж седмично. Ако червата са чисти, приеманите билкови настойки и отвари ще се усвояват по-добре и съответно ще лекуват по-ефикасно.

Връзка между рак на матката и папилома вирус

Има ли връзка между рак на матката и човешки папилома вирус?
Специализираните източници са категорични, че ИМА връзка между човешкия папилома вирус и рака на шийката на матката. Заразата от папилома вирус се предава по полов път и заразените преживяват инкубационен период, който може да продължи до 5 месеца (vita.bg). Сигурен белег, че това ви се е случило, са т.н. генитални брадавици или кондиломи.
Но кожата не е единствената зона от тялото, която човешкият папилома вирус поразява: възможно е да се развият изменения в тъканите на ларинкса или шийката на матката. Специалистите сочат, че не всички вирусни щамове водят до злокачествени изменения – опасните са щамове №№ 16, 18, 31, 33 и 45. Здравната статистика е категорична, че в 97% от случаите с рак на шийката на матката причината е зараза с човешки папилома вирус (puls.bg).

“Фигурин

Коварството на това злокачествено заболяване е в липсата на симптоми в началната фаза. Ако една жена в активна възраст пренебрегва профилактичните прегледи с включени цитонамазки, рак на маточната шийка може да бъде открит в напреднала фаза и тогава нещата са фатални.

Човешки папилома вирус – какво е това?

рак на матката
Болката ниско в корема все още не е присъда

Виновникът за много трагедии – споменатият човешки папилома вирус, е идентифициран в тази роля преди повече от 30 години и борбата на медицината срещу него не е спирала. Науката познава около 100 вида щамове на човешкия папилома вирус, от които около 40 са свързани с генитални инфекции и причиняват опасни заболявания. По отношение на рак на маточната шийка, който могат да причинят, щамовете се разделят на високо-средно- и нискорискови (ivf-bg.com).

Заразата с човешки папилома вирус може да бъде предотвратена, като сексуално активните жени и мъже внимават в контактите си и се стремят да правят безопасен секс. Ако единият от двама партньори е наясно, че е заразен с вируса – дори да няма външни прояви – той е длъжен добронамерено да предупреди за това.

Развиват се и кампании за използване на ваксини, които създават антитела срещу щамовете с най-опасно въздействие.

Лечение на папилома вирус

Лечението на заразени с човешки папилома вирус включва противовирусни средства и лекарствени продукти, които укрепват имунната система и потискат размножението на вирусите. Целта е организмът сам да се справи с вируса, да се насърчи самоизчистване. Счита се всъщност, че за самия вирус няма лек (thorax.bg). Лекуват се по-скоро последиците от вирусната зараза – генитални брадавици, предракови и ракови състояния на шийката на матката или вагината (genicalab.com).

Други причини за болки в матката

Болките ниско в корема или болките в малкия таз много често се самоопределят като болки в матката и притеснения – дали това не е рак?

Всъщност болките в тази зона могат да имат и съвсем друга причина (ag-specialist.com). Те действително могат да засягат яйчниците и матката и да са свързани с възпалителен процес. Спастичните болки в тази зона могат да са свързани също с етап от месечния цикъл или бременност.

Дайте мнение и Вие тук!

При киста на яйчника са възможни остри болки в цялата зона ниско в корема, с акцент вляво или отдясно, ако кистата се усуква или е спукана.

Болки конкретно в матката може да има и при миома. Принципно тези състояния не са болезнени с изключение на случаите, когато миомата е разположена под самата лигавица на матката.

Друга причина за болки в зоната на матката може да е ендометриозата. Понякога погрешно се счита, че става дума за възпаление, но има насочващи симптоми към друга диагноза: кървене, болка при полов контакт и дефекация.
В годините на менопаузата и след това нерядко се наблюдава спадане на матката и влагалището – това също причинява болка, която се определя като тъпа и търпима.

Понякога неправилно пациентката си мисли, че има болки в матката, но всъщност проблемът може да е в състоянието на коремната стена, на дебелото черво – колит, тумор. Единствено точните изследвания могат да определят дали болното място е матката и какъв точно е здравословният проблем.

За какво говорят неприятните полипи на матката

Този вид полипи се развиват върху ендометриума – вътрешната стена на матката; имат епителна и жлезиста структура и могат да са съвсем дребни, от порядъка на милиметри, или да се развият до чудовищни размери от по няколко десетки сантиметра. Полипите са доброкачествени новообразувания, но в около 15% от случаите има условия процесът на развитието им да се трансформира в злокачествен (framar.bg).
Полипите на матката могат да дегенерират и организмът сам да се справи с тях. Ако обаче причиняват кървене и създават проблеми с нарастването си или с това, че са пречка за забременяване, те могат да се отстранят чрез кюретаж. Ако анализът на биологичния материал от маточната лигавица и полипите покаже тенденция към израждане на клетките, матката се премахва.

Трябва ли да се притесняваме от раничка на шийката на матката?

Раничка на шийката на матката е популярно название на изменения в повърхностния слой клетки на тази част от репродуктивната система на жената. Това са малки участъци с червеникав цвят, които могат да бъдат забелязани при гинекологичен преглед. Като цяло подобно състояние не може да бъде еднозначно определено като опасно (ag-specialist.com). Те могат да се дължат на хормонални причини; на факта, че част от лигавицата на матката е изнесена леко навън и тези участъци изглеждат различно – на практика болестен процес няма. Разбира се, има случаи, при които променената визия е резултат от клетъчни трансформации. Раничка на шийката на матката съвсем не означава задължително трансформация в рак!

АГ-практиката е да се наблюдават случаите, в които освен визуални, има и отклонения в резултатите от цитонамазка. Според сегашната практика на специалистите раничката се подлага на обгаряне тогава, когато са налице резултати от цитонамазката към т.н. трета група. За да се установи дали има риск всъщност цитонамазката се повтаря, прави се колпоскопия, а ако е необходимо – и биопсия. Констатираното предраково състояние или начална степен на рак подлежат на специфично лечение. Добрата новина тук е, че злокачествените промени настъпват бавно, понякога в рамките на десетилетие, и има възможност да се реагира.

Разбира се – при отговорност на пациентката към собственото здраве и живот.

Първоначално публикувано на:12.11.2007 @ 14:02

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

рак на матката

Рак на матката – причини, симптоми на тумор и лечение

В женската онкология ужасната диагноза рак на матката или тумор заема второ място след рака …

Едно мнение

  1. Нашата дъщеря се разболя от раничка на шийката, последва конизация. Нещата затихната и след две години един аборт и край, всичко пламна пак. Последваха операции, лъчетерапии, химио и пак операции… Три години мъки и накрая на морфин и вече я няма. Много труд, пари и няма го милото ми дете, а беше само на 27 години. На 30 почина, остави 2 деца сираци и майка й и баща й да тъжат. Мъка, мъка голяма, неописуема. Който е загубил дете, само той ще ни разбере. Това то раничка на шийката и край на всичко. Много боли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *