Проблеми с менструалния цикъл.

Даже и здравите жени понякога имат проблем с менструалния цикъл. Причините за това могат да бъдат пътувания на големи разстояния със смяна на часовите пояси, медикаменти като стероиди и антибиотици, например.

Но ако тези проблеми се повторят при два или повече цикъла – непременно отидете на лекар.

Предлагаме ви списък на някои от симптомите, на които всяка жена трябва да обръща внимание.

Кръвотечение между периодите

Намаляването на естрогена в периода на овулацията може да доведе до кръвотечение в средата на цикъла. Ако това се повтори два или повече пъти, може да става дума за киста на яйчниците, ендометриоза или полипи на матката. Ако приемате орални контрацептиви, това може да означава, че хапчето съдържа прекалено много естроген (това е доста разпространено). Помолете лекаря да ви предпише друг препарат.

Пропуснат цикъл

Както и при други проблеми с цикъла, и този може да е от стрес. Значителни промени в живота или внезапната загуба на тегло могат да предизвикат подобни нарушения. Пропускът на месечния цикъл може обаче да е сигнал за отказ на увреден яйчник.

Заболяването води до спиране на образуването на яйцеклетки и репродуктивни хормони, понякога цели десетилетия преди менопаузата. При това се увеличава риска от развитие на остеопороза. Така че ще ви трябва ранна и точна диагноза.

Намаляване или удължаване на продължителността на цикъла

Късите цикли се случват обикновено когато няма овулация и матката не се обновява. Едно обяснение: естествените хормонални промени, които протичат при жената след 40. Удължение на цикъла настъпва, когато жената се опитва да забременее. Жената може да си направи хормонален тест за определяне на най-благоприятния ден за зачатие.

Слабо кръвотечение

Незначителното отделяне на кръв обикновено означава, че маточните слоеве не работят с пълна сила или, че не е имало овулация. Ако такива «леки» цикли станат редовни, това може да сочи проблем с детеродните способности; но в някои случаи проблемът е в щитовидната жлеза.

Болезнени цикли

Интензивни и болезнени цикли (всеки месец) могат да могат да бъдат признаци на ендометриоза. Тази болест поразява 10-20% от жените в детеродна възраст.

Проблеми с менструалния цикъл. 5.00/5 (100.00%) 2 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Проблеми с менструалния цикъл. ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар