5 въпроса за инфаркт на миокарда

Какви са причините за болестта?

- Острият инфаркт на миокарда почти винаги се причинява от запушване на коронарна артерия – кръвоносен съд, осигуряващ сърцето с наситена с кислород и с хранителни вещества кръв. Причината за запушването обикновено е образуване на тромб (кръвен съсирек) върху разязвена или разкъсана атероматозна плака. Самата плака се е образувала обикновено в предишен период от време, когато е била безсимптомна или е причинявала преходна гръдна болка – стенокардия.

Стенокардията (гръдна жаба) е израз на пълно запушване на коронарните артерии, което води до временна и частична недостатъчност на кръвоснабдяването на сърцето.

Какви са причините за образуването на атеросклеротичната плака?

- Комплексни – ниво на мазнините и холестерола в кръвта, високо артериално налягане, състояние на имунната система, тютюнопушене, токсични вещества в кръвта и много други. В резултат на всички тях се отлагат мастни вещества в стената на съда.

Каква е ролята на аспирина при инфаркт на миокарда?

- Той намалява честотата на коронарните тромбози и е особено подходящ за предотвратяване на миокардния инфаркт при нестабилна стенокардия. АСПИРИНЪТ е особено ефикасен при прилагане в началото на гръдната болка. Той намалява и честотата на повторните инфаркти при пациентите, вече преживяли един миокарден инфаркт. Играе ключова роля в лечението и в профилактиката на заболяването.

Защо инфарктът обикновено настъпва в ранните сутрешни часове?

- Този факт се свързва със сутрешното активиране на симпатикусовата част от вегетативната нервна система. Тази част на нервната система активира организма при стресови състояния, покачва кръвното налягане, учестява сърдечната дейност, ускорява процесите на кръвосъсирване – т.е. подготвя организма за активни действия и възможни увреждания. Същите промени в организма се осъществяват и при събуждане.

Кои лекарства намаляват сутрешната поява на инфаркт на миокарда и внезапната сърдечна смърт?

- БЕТА-БЛОКЕРИТЕ.

5 въпроса за инфаркт на миокарда 5.00/5 (100.00%) 1 vote
ВАЖНО: Ако публикацията 5 въпроса за инфаркт на миокарда ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар