Лекарства, полезни за мъже, могат да вредят на жените …

Учените са в чудо: ред лекарства, които прекрасно действат на мъжете, губят своята ефективност в женския организъм.

Дълги-дълги години всички изследвания на лекарствени средства са се правили основно на мъже. Атеросклерозата, инфарктът, преди това бяха техен прерогатив.

«В резултат на това всички препоръчителни дози са изчислени за мъже и те действат добре върху мъже. А с жените нещата са малко по-сложни. Или поне докато не настъпи климаксът — тогава лекарствата започват да им действат като на мъжете.

Ако през 50-е- 60-е години на миналия век съотношението жени:мъже страдащи от сърдечносъдови заболявания е било 1:7, то сега е 1:4.

Към днешния ден може да се твърди, че сърдечно-съдовите заболявания са убийци N 1 за жените», — казва Мария Глезер, д. м. н., професор от катедрата по профилактична и неотложна кардиология, ръководител на лабораторията по функционални методи за изследване и рационална фармакотерапия на сърдечно съдовите заболявания при ММА.

БОЛЕДУВАМЕ И СЕ ЛЕКУВАМЕ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН

Оказва се, че тази разпространена болест – хипертонията, протича доста по-тежко при слабия пол: по-високи показания на налягането, по-чести болезнени усещания. А което е още по-лошо – при дамите хипертонията се съчетава с диабет и затлъстяване и води до сърдечна недостатъчност.

И заради всичко това жените по-често попадат в болницата и, за разлика от мъжете, нееднократно. При това жените са подложени на по-голям риск от нежелани реакции при прием на лекарства.

Има цял ред причини, които могат да ги провокират. Например, съществуващите разлики в дейността на чернодробните ферменти, които преработват и извеждат лекарствените средства от организма, женските полови хормони, способни активно да се намесват в процеса на разрушаване на лекарствата в черния дроб.

Степента на биодостъпност — обемът и скоростта на абсорбиране на някои лекарства при жените е доста по-висок, а значи е и по-висок рискът от възникване на нежелани реакции. У слабия пол по-често се наблюдават странични ефекти при прием на средства за смъкване на кръвното: например, суха кашлица.

Някои средства, които се приемат за лечение на сърдечна недостатъчност, често предизвикват интоксикация.

За това вече е намерено обяснение: масата на тялото на дамите е по-ниска и затова концентрацията на лекарството е по-голяма. Жените имат повече мастни наслагвания, където някои препарати могат да се натрупват. Полови различия има и при поносимостта на антидепресантите.

Така, при прием на сертралин и имипрамин при жените по-често се наблюдава световъртеж и гадене, а при мъжете – сексуална дисфункция и нарушаване на честотата на уриниране.

Жените, които страдат от нарколепсия — непреодолима сънливост през деня, реагират на лекарството модафинил (стимулатор на мозъка) по-силно, отколкото мъжете. Трябва им доста по-малка доза от препарата.Някои схеми на лечение се оказват не така ефективни при жените, както при мъжете.

Например, изследването за използването на диуретици (пикочогонни средства и бета-блокери (препарати за лечение на сърцето) показало, че на фона на лечението с тези препарати, при жените намалява честотата на инсултите, а при мъжете няма промени в смъртността.

ПО-ДОБРЕ ДА СИ ЗДРАВА…

Разбира се, по-голямата част от лекарствата «не правят разлика»между двата пола и не си струва да се отказвате от лечението с тях, но просто по-внимателно трябва да подбирате препаратите. Не че няма повод да се замислим.

В Америка днес се отделят немалко средства за програми за изследване на действието на лекарствата именно върху жени.

Трябва да се обърне внимание и на това, че жените по-често и по повече приемат лекарства, които не са им били предписани от лекар, по-често ползват т.нар. «хранителни добавки» (БАД) които понякога не само намаляват ефективността на лечението, но и могат да провокират влошаване на състоянието и последващо по-тежко протичане на болестта.

Що се касае до, например, сърдечните заболявания, то «в целия свят няма еднозначен отговор на въпроса: какъв тип лечение е подходящ за млади и възрастни жени?

Затова трябва с всички сили да предотвратим развитието на болестите на сърцето — лечението им е дълго и сложно, — казва Мария Глезер. — За жените е особено важно да обръщат внимание на немедикаментозните методи — ограничаване на солта, употреба на по-малко мазнини и т.н.».

Лекарства, полезни за мъже, могат да вредят на жените …
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *