Дискусия

Проходилките за деца може да са доста опасни!

Риск от ползването на проходилки за деца има поради факта, че натоварването на костите, на ставите и на мускулите се разпределя неправилно и води до травми.

Много често родителите в желанието си детето им no-бързо да проходи купуват специални приспособления за тази цел – т.нар. проходилки. Незнайно защо много хора смятат, че са безобидни. Възможно е измамното чувство за безопасност да се появява благодарение на уверенията на рекламата.Ето един пример за такава реклама:

«Нашите проходилки са направени в съответствие с най-добрите традиции. Ще помогнат на детето ви в пълна безопасност и с огромно удоволствие да направи първите си стъпки… Благодарение на прикрепените към основата на проходилката колелца детето може да се движи свободно във всички посоки.»Освен това производителите на проходилки се позовават и на това, че изделията отговарят на действащите стандарти и обикновено са отбелязани със знака «Изпробвано за безопасност». Как в такъв случай да не повярваш в безопасността на проходилката…

Повечето специалисти обаче не съветват да се използват приспособления, които помагат на бебето да проходи.

ВНИМАНИЕ! Смята се, че тези приспособления само пречат на нормалното му развитие.Помощните средства от този род водят до това, че натоварването на костите, на ставите и на мускулите на детето се разпределя неправилно. Освен това всички проходилки са пряк път към детския травматизъм. Линда Вулф, автор на книгата «Жив или здрав», пише по този повод:

«Има едно нещо, което обединява всички, които са свързани с проблемите на опазване на детето – това е абсолютната опасност на проходилките. НЕ ГИ КУПУВАЙТЕ – те са смъртно опасни. Използването им е равносилно на поставянето на кърмаче върху ролкови кънки.»

За малкото дете е много опасно преждевременно да се изправя на крака. Специалистите отбелязват, че е много важно то първо да се научи да пълзи, и чак след това да започне да се изправя. Когато е в проходилката, детето стои, като се държи с ръчички, които в този момент са по-силни, отколкото мускулите и костите на краката. Краката му все още не са готови за това натоварване.

Дайте мнение и Вие тук!

ВНИМАНИЕ! Като следствие може да започне вторична деформация на долните крайници: 0-образна или Х-образна, при която се налага забрана на ходенето. По същата причина лекарите препоръчват използването на кошарки, защото детето, поставено в затворено пространство, се повдига с ръцете и се изправя по-рано от определеното време.

Малайзийците, които слушат разказите за това, как европейците учат децата си да ходят, се смеят от душа, като казват: «Когато трябва, детето само ще проходи. Дайте тогава да учим и дърветата как да дават плодове.»

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Финастерид е лекарство, което се използва за лечение на косопад при мъже

Как действа Финастерид за лечение на косопад

14-годишният китаец страда от вродена неврофиброматоза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *