Синдром на Аперт: Клетки-егоисти погубват мъжете

Синдром на Аперт: Наследствените заболявания са опасни с това, че както се пее в една песен «няма да избягаш, няма да се скриеш».

Засега не е по силите на съвременната наука да излекува грешките в нашите гени, макар и учените да са съвсем близко до генната терапия. И това, което е най-неприятно, е че често те се проявяват съвсем неочаквано – у напълно здрави родители може да се роди дете с отклонения. Например синдромът на Аперт е именно от групата на тези непредсказуеми напасти. Децата, които страдат от него, се раждат с изкривени кости на черепа, на пръстите на краката и ръцете и това не е най-страшното: често те са и напълно безплодни. Учените отдавна си блъскат главите над разгадаването на тази невероятна болест.

Отдавна е доказано, че тя се предава по бащина линия – в генетичния материал на сперматозоида дефект е дал един единствен ген, който отговаря за развитието на Странното е това, че такива аномални сперматозоиди, както показват изследванията се изработват в по-голямо количество, отколкото би следвало според теорията на вероятностите. В резултат шансът на света да се появи дете със синдрома на Аперт е около 1:150000 – а това е аномално много.Микробиолози от Оксфорд решили да потърсят отговор на този непрост въпрос и подложили процесите, които протичат в семенните торбички, на подробен анализ. Те разрязали мъжките полови жлези на 200 части и подробно изучили всяко парченце под микроскоп.

Дайте мнение и Вие тук!

Открили удивителни неща: оказало се, че бракуваните клетки-производители на сперма, не са разхвърляни безпорядъчно в тъканта, а образуват големи натрупвания. По-нататъшните изследвания показали, че те се държат доста «егоистично» – активно се размножават като изместват здравите си събратя, подобно на клетките в раковите образувания.Учените са във възторг от своето откритие и заявяват, че е направен прорив в изучаването на синдрома на Аперт. Наистина, засега те не могат да отговорят на по-същественият въпрос – начини за лечението на заболяването. Ако клетките-егоисти по своите свойства наистина се окажат подобни на раковите, работата е лоша: засега няма разработени ефективни методи за лечение на злокачествените заболявания, въпреки гръмките съобщения в пресата.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства за паник атаки, хапчета за страхова невроза

Мнения за най-добрите хапчета за страхова невроза. Лекарства за паник атаки. Какво да пием? Билкови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *