Алкохолът може да превърне лекарствата в отрова

Ксанакс, деанксит и други лекарства, съчетани с алкохол, могат да ви убият. Ето защо се получава така и как да се предпазите.

Всеки добър лекар когато ви предписва лекарство, ще ви предупреди – докато приемате препарата, не пийте алкохол. От друга страна по аптеките има немалко лекарствени настойки със спирт и то доста концентрирани – 60-70 градуса. Защо тогава едни лекарства да могат да се съчетават със спирт, а други – не?

Действително, в състава на лекарствените настойки влиза алкохолът като универсален разтворител, – казва научният сътрудник на ДНИЦ по профилактична медицина Галина Холмогорова. – Но си спомнете каква доза от настойката приемате – 5-15 капки на 50 мл вода.

А ако човек пие по 50 гр. алкохол тази доза е несравнимо по-висока. Така че няма никакво противоречие. Ако сте болни и приемате лечебни препарати, трябва напълно да изключите алкохола от менюто си.

Той влияе сериозно на ферментните системи на черния дроб, което може да доведе до сериозни, почти фатални последствия. Така черният дроб получава двойно натоварване – трябва да преработи не само компонентите на лекарствата, но и алкохола.

Напълно недопустима е употребата на алкохол при лечение с невролептици, аналгетици, противовъзпалителни, сънотворни, пикочогонни средства и антидепресанти. Сред тях са и прочутите лекарства ксанакс и деанксит.

Ксанаксът засилва многократно ефекта от пиенето, а деанкситът действа като приспивателно. А всички знаем какво се случва при едновременното приемане на приспивателни и алкохол.

Алкохолът може не само да неутрализира техният ефект, но и въобще да промени свойствата на препарата като направи неговото действие непредсказуемо опасно.

В никакъв случай не трябва да се приема алкохол при лечение с инсулин, нитроглицерин, антибиотици. Трябва да запомните, че алкохолът сам по себе си предизвиква изхвърлянето в кръвта на вещества, които повишават кръвното.

Затова ако пиете стимулиращи препарати – ефедрин, теофедрин, мезатон, вазопресин – даже малка доза алкохол може по пътя на сумиращия ефект да доведе до хипертонична криза или инсулт.

Още топ материали, свързани с темата:
Алкохолът може да превърне лекарствата в отрова
3.25 (65%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Алкохолът може да превърне лекарствата в отрова

  1. КОЛКО ВРЕМЕ СЛЕД ПОСЛЕДНОТО ПРИЕМАНЕ НА КСАНАКС МОЖЕ ДА СЕ ПИЕ АЛКОХОЛ

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *