Превръщаме жилищата си в газови камери

Лошата екология на жилището е проблемна болшинството граждани. По данни на еколозите «жилищният» въздух е 4-6 пъти по-мръсен и 8-10 пъти по-токсичен от уличния.

При това ние често сами превръщаме жилището си в истинска газова камера. Как става всичко това на практика?

Напрягаме се и правим ремонт. На стените – винилови тапети, на пода – линолеум, или покрит с лак паркет, мажем дограмата на прозорците с блажна боя и «крием» тавана с пенополистиролни панели. После си купуваме нови мебели.

Всичко е страхотно! В това число и миризмата… Ех, ако можеше за две седмици да отидете на вилата или при познати, докато не се проветри… Ама ако не можете? «Разбира се, че има какво да се желае от въздуха в нашите жилища. Но истински опасните фенолни домове не са чак толкова много, – казва Александър Иванов, кандидат на химическите науки, технически директор център по аналитична химия.

Основно замърсяванията са свързани с техногенната работа на хората. Един от най-опасните източници са материалите за довършителни и ремонтни работи, които отделят фенол, формалдехид, ефирни карбонови киселини, ароматика. Това са линолеумът, виниловите тапети, синтетичните плочи за «висящи» тавани, лакове.

Хората често купуват каквото им попадне, без да гледат сертификата. Важното е да е евтино. В резултат икономисват, но за сметка на здравето си. Например, не бива в помещения да се използват бои, на които е написано «само за външни работи» – те отделят токсини.

Или паркетния лак. Ако е написано, че е «износоустойчив, само за офиси», не трябва да си го купувате за вкъщи – той изпуска газове. Сглобяемите мебели с панели от ПДЧ без ламиниращо покритие отделят в големи количества фенол и формалдехид (поразяват бъбреците, черният дроб, изменение на състав на кръвта).

След покупката на нови мебели е възможно да има някаква миризма , но след 3 месеца трябва напълно да е изчезнала!» « Често се сблъскваме с обостряне на алергичните заболявания при контакт на болния с токсични вещества, попаднали в околната среда от някои строителни материали или материали за довършителни и ремонтни работи в жилищата и офисите – разказва лекарят-алерголог, доктор Марина Миронова.

Ако човек има хронично заболяване на белите дробове, бронхите или носа, то при въздействието на фенолните съединения, които се отделят от строителните материали и мебелите, върху слизестата обвивка на дихателните пътища, възниква раздразващ токсичен ефект. При болни от бронхиална астма това може да доведе до задушаване.

Дайте мнение и Вие тук!

Газовият котлон/печка също е силен източник на замърсяване на въздуха в помещението. Дори и само един час горене на газ, в жилището многократно нараства концентрацията на въглероден окис, бензол, формалдехид и азотен окис.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Тези вещества раздразват слизестата обвивка на дихателните пътища, облекчават проникването на алергените в организма и предизвикват обостряне на заболяването». Опасни ли са стените на вашето жилище? За да проверите можете да си поръчате екологична експертиза Сега има много фирми, които предлагат и тази услуга.

Специалистите ще анализират качеството на въздуха и водата и ще ви дадат препоръки. Наистина, услугите им не са евтини., Всичко зависи от комплекса изследвания, които клиентът иска да бъдат направени. Плюс разходите по отстраняване на източниците на замърсяване. За а може жилището в големите градове да стане що-годе екологично приемливо, трябва да се променят и нормите в строителството.

Но това е дълъг процес и доста ще почакаме докато фирмите започнат да строят по друг начин. Или да строим сами.. .Но засега поне можем да внимаваме с материалите, които използваме за ремонт.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Финастерид е лекарство, което се използва за лечение на косопад при мъже

Как действа Финастерид за лечение на косопад

14-годишният китаец страда от вродена неврофиброматоза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *