Халазион

Подутина на клепача или мастно подкожно топче

Ако на клепача ти се появи подутина, трудно е веднага да съобразиш при какъв лекар да отидеш.

Дали при дерматолога, дали кум окулиста, или пък при хирурга? Народът почва да маже подутината с каквото му попадне, някои дори се опитват да я изстискват като пъпка. Резултатите могат да се окажат доста плачевни.

Затова, ако на клепача ви е поникнала градина, бягайте при офталмолога. Да лекува халазиона е негова работа!

«Халазион» от латински се превежда именно градина. – казва лекарят-офталмолог Людмил Красенов. – На клепача ясно се напипва уплътнение, което, като правило има кръгла форма.

В клепача се намират така наречените мейбомиеви жлези, които отделят мастен секрет, който смазва краят на клепача за да не се бели кожният епител.

Ако в тази жлеза в края на клепача проникне инфекция, възниква хронично възпаление, което се проявява с образуването на инфилтрат (уплътнение).Обикновено това образувание не боли, но създава на пациента по-скоро естетични проблеми.

Можете да пробвате да намажете уплътнението с хидрокортизонова маз. Но тези методи не винаги са ефективни. Най-надеждният метод на лечение на халазиона е хирургическият.

Дайте мнение и Вие тук!

Клепачът се защипва по специален начин за да се избегне кръвотечението и халазионът се разцепва. Има халазиони, които са в предната част на клепача, като че ли под кожата.

Тогава се прави разрез на кожата. Ако се е образувал на вътрешната повърхност на клепача, то разрезът се прави от страната на конюнктивата, след което съдържимото се отделя и раничката се третира с йод.

Рецидивите се случват крайно рядко.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *