Ксеротомия

Сухота в устата, ксеротомия. Лечение и още ценна информация

Ако снощи сте прекалили с алкохола, то сутрешната сухота в устата си е напълно обяснима. Но какво да се прави, ако усещате сухост в устата всеки ден, без никаква видима причина? Пиенето на вода или друга течност временно решава проблема, а и колко мобже да изпие човек? Отидете при лекар-стоматолог.

Възможно е да имате ксеростомия.

«Ксеростомията, или синдромът на «сухата уста » – това е заболяване, при което, по различни причини са забавени естествените процеси на слюноотделянето, – казва лекарят-стоматолог Александър Вълев. – Негови характерни признаци, освен сухота, са възпаление на слизестата обвивка и болка в устата при дъвчене.За да разберем каква е същността на ксеростомичните нарушения, нека да видим какво представлява слюнката и каква е ролята й за организма..

Слюнката има сложен химичен състав и включва в себе си вода, сол, ферменти, протеини и т.н. Всеки от компонентите има определена роля в защитата на устната кухина. Слюнката трябва да смазва устата, да помага за гълтането и храносмилането на храната, предаването на вкусовите усещания, на защитните антитела и да затваря пътя на инфекциите.

Ксеростомията често се среща при възрастни хора и след приемане на някои медикаменти, които влияят на парасимпатичната нервна система. Но на намаляване на функциите на слюнните жлези могат да повлияят и системните нарушения в организма, като диабет, аутоимунни патологии и други.

Ксеростомичният синдром, като правило, се появява и при болни, на които е правена лъчева терапия на главата и шията. Обикновено след такива процедури пациентите се жалят не само от сухота в устата, но и от болки в зъбите. При ксеротомия се появява риск от инфекция на устната кухина, което крие опасност за целия организъм.

Дайте мнение и Вие тук!

За борба с този синдром трябва първоначално да се изясни, какво е послужило за причина на неговата поява, а след това да се започне и лечение. За борба с ксеротомията в продължение на много години устата трябва да се изплаква с различни отвари и настойки от треви, зехтин и др.

Сега е разработен и успешно се прилага изкуственият заместител на слюнка, който оказва на болния освежаващо и антимикробно действие. Но главното при ксеростомията е да не се злоупотребява с люто, солено и кисело. Не яжте прекалено гореща или студена храна, избягвайте алкохол и съблюдавайте хигиена на устата».

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

синдром на сьогрен, болест, лечение

Всичко за синдром на Сьогрен

Синдром на Сьогрен е хронично възпалително автоимунно заболяване, при което се засягат главно слъзните и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *