Най-честите въпроси, задавани от бременна жена

– Мога ли да пътувам? Нормалната бременност не е пречка за пътувания, включително надалеч.

За бременната е много по-вредно да се излага на продължителни вибрации, отколкото на еднократни, дори и силни механични въздействия. По тази логика, най-безопасни са въздушният и речният транспорт. За най-опасен се приема ЖП-транспортът (непрекъснати вибрации), но в нашите пътни условия може да му съперничи автомобилният транспорт.

Жена в напреднала бременност трябва да избягва да шофира. При произшествие, бременната матка поема удара на волана, подобно на air bag. Независимо дали шофира или не, бременната трябва да слага предпазен колан – колкото и некомфортно да й се струва това. По-въздържани към дълго пътуване трябва да бъдат бременните близо до определената дата за раждане (когато всеки момент може да започне родова дейност) и в самото начало на бременността (когато рискът от спонтанни аборти е най-висок).

– Мога ли да отида на море? Много жени забременяват на морския бряг, а част от тях износват бременността си и раждат там. С други думи, престоят край море не може сам по себе си да навреди на бременната жена. Евентуални вредности, свързани с ваканция на море, могат да произтекат от прегряване, преумора и недоспиване. Принципът е: повече сянка, по-малко нощен живот.

– Мога ли да спортувам? Бременната жена не бива да упражнява спортове, свързани с:

• риск от директна коремна травма (повечето колективни спортове)

• вдигане на тежести над 10 kg (тежка атлетика, боди-билдинг)

• дълготрайно излагане на вибрации (колоездене, мотоциклетизъм, езда, джет). По време на спорт, бременната не бива да се прегрява (подходящи дрехи, поемане на повече течности).

Две физиологични особености на бременните изискват специално внимание:

• склонност към понижение на кръвната захар (оттук – поемане на повече въглехидрати по време на физическо натоварване)

Демир бозан за безсъние

• понижена способност за усвояване на кислорода (оттук – своевременно спиране на натоварването при първите признаци на умора).

– Мога ли да правя секс? Да. Сексът би могъл да е опасен само за бременни, които в миналото имат преждевременни раждания. Това е така, защото

• в спермата се съдържат вещества, които стимулират маточните контракции

• дразненето на гръдните зърна е в състояние да предизвика маточни контракции. Когато наближи денят, определен за раждане, силната полова възбуда може да предизвика родова дейност.

– Трябва ли да се подлагам на гинекологичен преглед? Няма съмнение, че гинекологичният преглед не спада към приятните усещания. Но той е от решаващо значение за прогнозата на бременността и раждането, без при това да представлява риск за износването на бременността. Ако беше обратното – какъв по-лесен начин за прекъсване на нежеланите бременности?

– Трябва ли да ям повече от преди? Трябва ли да пазя диета? В сравнение с обичайните калорийни нужди, повишението при бременни е с 300-350 cal/ден. Толкова калории се съдържат в един голям сладолед. В хода на нормална бременност, телесното тегло нараства както следва:

• първа половина на бременността (до 20-та седмица вкл.): общо 4-5 kg

• следващите 10 седмици: общо 3-4 kg

Дайте мнение и Вие тук!

• последните 10 седмици: по 0.5 kg/седмица. Ако бременната наистина е много напълняла, тя се превръща в „бременна с повишен риск”. Не по-малко опасен е стремежът „да не се наддаде нито грам”. Бременността води до недостиг на витамини (С, В, фолиева киселина) и минерали (калций, магнезий, фосфор и желязо). Препоръчват се поливитаминни препарати, съдържащи минерали. Но ако бременната страда от гадене и повръщане, тя трябва да се въздържа от прием на такива препарати.

– Това лекарство не е ли опасно по време на бременност? По време на цялата бременност се препоръчва въздържане от лекарства. По време на първите три месеца на бременността бебето е особено чувствително към всякакви активни вещества, внесени отвън, понеже тогава се образуват органите му. Преди да започне прием на каквото и да било лекарство, бременната трябва да потърси съвет от акушер-гинеколог.

– Нe e ли по-лесно да родя с операция (цезарово сечение)? Неестествено много българки искат да родят чрез цезарово сечение. Акушер-гинеколозите често с охота откликват на това искане, доколкото този вид раждане е доста по-лесен за самите тях, а освен това може да е свързан с материални облаги. Когато бременната и нейният гинеколог са твърдо решени раждането да бъде оперативно, трудно може да им се повлияе в обратна насока. Все пак, бременната трябва да стигне до това решение (както и до всяко друго) едва след преценка на всички фактори „за” и „против”.

Ето някои фактори „против”:

• След правилно проведено вагинално раждане, сексуалната функция не е нарушена ни най-малко (точно обратното!).

• В повечето родилни заведения се прилагат средства за безболезнено вагинално раждане.

• Вагиналното раждане предпазва бебето от болести на дихателните пътища.

• Вагиналното раждане е предпоставка за по-стабилна емоционална връзка между майката и детето.

• Цезаровото сечение е коремна операция – с присъщите й рискове. Разбира се, цезаровото сечение е за предпочитане пред вагиналното раждане, когато вагиналното раждане крие медицински риск за майката или бебето.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат.

Kак да се обличаме по време на бременност

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат. От …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *