премахване на бенки
Премахване на бенки се предприема само ако сте сигурни, че бенката не е злокачествена

Как да премахнем бенките? Премахване на бенки с крем, мед, кислородна вода и др.

Можете да прилагате премахване на бенки с билки, без нуждата от скъпи медикаменти и интервенции. Ако се налага лечение на бенки с билки, е добре да знаете, кои са най-полезните.

Повечето бенки са безобидни и не водят до здравословни проблеми. Те са проблематични предимно от естетична гледна точка, тъй като много хора ги намират за непривлекателни.

Повечето бенки се появяват на възраст между 20 и 30 години. Те могат да бъдат плоски или релефни, грапава или гладки. Фактори като генетика, хормонални колебания и излагане на слънце могат да повлияе на броя и външния вид на бенките.

С възрастта някои бенки изчезват, но понякога бенките се намират на такива места, че човек предпочита да ги няма и търси начини да ги премахне.

Преди да се опитате домашни средства и билки за премахване на бенките, важно е да разгледате вашите бенки за необичайни характеристики като асиметрия на границите, цвят или диаметър.

Ако забележите някой от тези въпроси или бенката се променя по форма и цвят, без никакво третиране, консултирайте се с дерматолог, за да се изключват евентуални заболявания.

Не се опитвайте да третирате бенки, за които е установено, че имат злокачествен произход.

Предлагаме ви няколко наистина ефикасни начина да се справите с бенките в домашни условия, с помощта на билки:

Восък и прополис

50 грама восък и 30 грама прополис се размекват на водна баня. След това към тях се добавя един лимон. Докато сместа е все още топла, потопете парче памук и поставете върху бенката. Температурата не трябва да е много висока. Оставете мястото без да го измивате за 4 дни. След това измийте с топла вода. При нужда можете да повторите процедурата още няколко пъти.

Чесън

Чесънът е едно от най-ефикасните средства за премахване на бенки, защото съдържа ензими, които разграждат клетките, произвеждащи пигментите. Освен това помага за облекчаване на тъмната пигментация.

  1. Обелете прясна глава чесън, счукайте я и я поставете върху бенката.
  2. Увийте мястото и оставете да престои така през нощта или поне за няколко часа.
  3. Правете процедурата в продължение на няколко дни. След това бенката ще изчезне по естествен начин.

Методът дава добри резултати, когато се прилага поне 5 поредни дни.

“Фигурин

Дезинфектирайте областта с подходящ разтвор, преди процедурата. За да предпазите кожата около бенката, намажете с крем.

ВНИМАНИЕ: Прилагането на чесъна върху кожата може да предизвика зачервяване и раздразнение.

Рициново масло

премахване на бенки
Премахване на бенки се предприема само ако сте сигурни, че бенката не е злокачествена

Рициновото масло помага за премахване на брадавици, бенки и кожни проблеми. Помага за разтваряне и премахване на нежеланите образувания. При прилагането на този метод не остават белези. Премахването на бенки с помощта на рициново масло отнема повече време.

Дайте мнение и Вие тук!
  1. Смесете щипка сода бикарбонат и няколко капки рициново масло. Можете също така да го смесите и със счукан аспирин.
  2. Внимателно втрийте сместа върху бенката. Оставете я там за няколко часа или докато сместа изсъхне. Правете процедурата по два пъти на ден за около един месец.

Ако нямате сода бикарбонат, можете да използвате само рициново масло.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е много популярно средство за премахване на бенки. Благодарение на високото си киселинно ниво, помага за успешното им премахване.

Потопете парче памук в ябълков оцет и ги поставете върху бенката. Увийте с марля и я оставете през нощта.Правете това в продължение на 10 дни и бенката ще изчезна.

В началото състоянието може да се влоши, но постепенно ще се подобри.

Йодна тинктура

бенки премахване лечение
При някои бенките дават допълнителен чар.

Йодната тинктура също помага за премахването на бенки.

  1. Почистете засегнатата част от кожата и нанесете една капка 5% йоден разтвор. Покрийте го с бинт или марля и го оставете за една нощ или толкова дълго, колкото е възможно.
  2. Процедурата се повтаря ежедневно в продължение на една седмица или две.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/10/16/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B8/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

премахване на бенки

Премахване на бенки по лицето и др. С лазер. Цена

Премахване на бенки: темата те кара да четеш с леко притеснение. Масово е вярването, че …

19 Мнения

  1. Димитър Георгиев

    Здравейте, имам бенка на главичката на *** от вътрешната страна на кожата отгоре, с големина колкото половин грахово зърно и чисто леко изпъкнала, сигурен съм че е само бенка а не някаква болест, но искам да я отстраня по някакъв начин( по възможност не хирургически)
    За това се чудя кой от горепосочените начини е най-добрият за такава нежна кожа? Благодаря предварително.

    • Violeta Ilieva

      Vseki den ya mokrete sas kislorodna voda – mnogo e praktichno chisto i udobno.Taka sam mahnala dosta benki po liceto si(okolo miastoto kadeto sa rabovete na drehite i bietata na valnenite drehi).Mnogo e lesno i efikasno!!!!jelaya Vi uspeh i polojitelen rezultat – Sas dobri pojelania – V.Ilieva.

      • Методи Панайотов

        Можете ли да поясните по колко пъти на ден се нанася и за колко време,маже ли се или се мокри с леки потупвания ?Сравнително какъв период от време отнема да се премахне и дали работи при всеки тип бенки(плоски,изпъкнали,червени и т.н.).
        Благодаря предварително!

      • За колко време сте премахнали бенките с кислородна вода?

  2. Гергана

    Моите бенки са по лицето и много ме подтискат. Кое от тези медикаменти би било сигурно и качественно?

  3. Monika Ivanova

    Az imam golqm problem s benkite, imam po liceto 5 golemi i tova me kompleksira, a po tialoto napravo e koshmar- nad 30-40 v razlichni razmeri. Hodila sum na kojen lekar i mi kaza che moje da se mahnat s techen azot ili lazer ili da si gi turpia.Pomognete i kajete koe e nai-podhodia6to. Monika

  4. Елисавета

    Аз имам бенка на лицето, точно под носа. Доста е голяма. Още от малка си я имам, но тогава беше по-малка, почти не се забелзваше. И след 10-тата ми година стана по-голяма. Сега съм на 16 и искам да я премахна. Пробвала съм преди няколко месеца с чесън(цяла нощ) за няколко дни. Бенката се увеличи двойно. И спрях процедурата и нищо не стана. Пробвах след седмица и с ябълков оцет. Бенката започна да губи цвета си и стана сива(от кафяво). После започна да се образува коричка и след няколко дни падна. (Само наполовина имале коричка и тя падна.) през това време не исках да продължавам защото мниго щипеше. Незнам какъв е проблема. Много кратко ли я третирам. Мисля да се консултирам със специалист. Какво мислите Вие? Благодаря предварително.

  5. Кажете ми нещо изпитано за премахване на релефна бенка на лицето.

  6. vasko vasilev

    ami trjabvat mi naj dobrite saveti za depigmentazia premahvane na kafjavi pigmentni petna

  7. Какво ще се случи ако третирам злокачествен меланом с Чесън. Няма лки да го отстраня както нормална бенка?

  8. А ако сложа чесън на бенка ,която не е проверена и тя се окаже злокачествен меланом ще умра ли? Какви реакции ще протекат ?има ли лекар който е компетентен по темата?

  9. Атанаска

    Здравейте ! Искам да попитам ако не съм проверила бенката и се опитам да я премахна с чесън и бенката се окаже злокачествен меланом ще умра ли? Благодаря

  10. Abe da popitam ako ne e proverena benkata i 5 dena q premahvam s chesan kakwi sa posledicite

    • Лекар.БГ

      Може да оправите бенката, а може и тя да се трансформира в злокачествена и да настъпят усложнения, които да доведат до вашата преждевременна смърт. Така че вариантите са много. По-добре е да я проверите.

  11. Имам въпрос.Какво се случва ,когато сложим чесън на опасна бенка

    • Лекар.БГ

      Може и нищо да не се случи с вашата бенка, а може и да се постави началото на процеси, които да доведат до вашата смърт. Така че вървете на преглед!

  12. Преди около 10 години си махнах 4-5 по-големи бенки по тялото. Тук в Бургас има един народен лечител, който от години си го знаят местните. Той лекува не само бенки, но и разни образувания по кожата (и доста полово предавани инфекции). Има си едни шишенца с билкови разтвори, в които никой не знае какво има. Предполагам, че е събрал билки от рода на чаено дърво, чесън и т.н. Отиваш и първо те преглежда и казва дали ще може да го махне. Слага по 1 капка от този разтвор върху бенката и това е всичко. После 24 часа не бива да мокриш мястото, бенката започва да съхне, а след около седмица до 10 дни сама пада. Взимаше по 5 лв на бенка мисля. Не помня името на лечителя, но ви съветвам да не правите в никакъв случай хирургични интервенции, а да потърсите такъв човек и във вашия град. 100% има някой като него, който ги маха по такъв безвреден начин. Успех! 🙂

  13. Здравейте можее ли да ми каже някой ако я третирам с оцет и не е проверена има ли някаква сериозна опастност или това се отнася главно за третиране с чесън??

  14. Аз имам бенка,която е точно до носа.Тя не е много голяма. Релефна е и не е проверена.Мажа я със мед. Прочетох,че за 1 седмица ще изсъхне и ще падне като коричка. Може ли да ми стане нещо ако я мажа с мед?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *