Кое е най-доброто лекарство за язва?

Най-доброто лекарство за язва | 10+ идеи

Кое е най-доброто лекарство за язва на дванадесетопръстника и др. видове? Турско лекарство за гастрит и язва. Хапчета за калциране

Основен виновник за язвата е бактерията хеликобактер пилори. Други въздействия върху лигавиците рядко водят до ерозии.

Лечението е комплексно, монотерапията не е ефикасна.

Комплексът от лекарства решава следните въпроси: премахва причината, излекува възпалителния процес, епителизира (заздравява) ерозиите, възстановява моториката на стомаха, изработката на стомашен сок и ензими.

Всеки случай на язва е уникален. Лекарят подбира медикаменти спрямо няколко фактора в комплекс.

Фактори за подбор на медикаменти
НаправлениеКонкретни фактори
Общо състояние на пациентавъзраст, съпътстващи патологии
Състояние на язватапродължителност и локализация на ерозивния процес, линейни размери на язвата
Алергии и непоносимостипредходни терапии, проявени негативи

Лекарства за язва на дванадесетопръстника

Язвата се третира по определена схема, която не зависи от нейната локализация. Ще ви лекуват еднакво, без значение дали раната е отворена в стомаха или в червата.

Съществуват 2 методики за водене на пациента – тройна и четворна. Класическата методика е тройната, тоест с три вида лекарства.

Тройна схема на лечение:

  1. Антибиотици – тетрациклин, амоксицилин, кларитриромицин, ампицилин;
  2. Противопротозойни – метронидазол и подобни на него;
  3. Де-Нол® или други с бисмут

Четворна схема на лечение:

  1. Антибиотици – пеницилини, кларитромицин, ципрофлоксацин;
  2. Противопротозойни – метронидазол и негови аналози;
  3. Лекарства, редуциращи произвеждането на солна киселина – омепразол и подобни;
  4. Де-Нол® или негови аналози с бисмут.

И двете схеми са еднакво ефективни. В 85% от случаите настъпва пълно оздравяване – зарастване на участъците с ерозия. Надолу ще разгледаме някои от препаратите, които се вписват в описаните схеми.

Язва на стомах 01
Язвата е раничка и ето къде се появява обикновено
№11. Фамотидин (фамотидин)

Фамотидин потиска производството на стомашен сок. Той и подобните му са „добавката“ в четворната схема и разликата от тройната. Намалява дразненето върху язвата и позволява по-бързото й заздравяване. Облекчава киселините и породените от тях болка и парене.

Демир бозан за безсъние

Фамотидин се изписва във фаза на обостряне 2 Х 20 мг или 1 Х 40 мг нощем. При нужда дозата търпи увеличаване до 80 – 160 мг. Курс на лечение 4 – 8 седмици. С цел профилактика на рецидиви дозата е 1 Х 20 мг пред сън.

№10. Контролок (пантопразол)

Контролок съдържа пантопразол – вещество, сродно на Фамотидин. Работи по същия начин и постига същите цели (адекватен заместител). При язвена болест, асоциирана с хеликобактерията, повишава чувствителността на патогена към антибиотиците. Не влияе на моториката на стомашно-чр. тракт.

Препоръчителна доза 40 – 80 мг, курс – 2 седмици. При хеликобактер се комбинира с амоксицилин 2 Х 1000 мг (или кларитромицин 2 Х 500 мг) + метронидазол 2 Х 500 мг.

Активността на секрецията се нормализира 3 – 4 дни след края на приема.

ВАЖНО: Вижте мнения за най-доброто лекарство за язва и оставете и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Какво ползвате? От кое сте доволни? Имате ли странични ефекти?

№9. Ранитидин (ранитидин)
Язва на стомах 04
Язвата се открива чрез ендоскопия – образно диагностициране

Ранитидин е от групата на Фамотидин и Контролок – снижава секрецията на солна киселина, която се задейства от определени рецептори (като ги блокира). Намалява обема на стомашния сок и съдържанието на солна киселина в него, повишава pH на съдържащото се стомаха.

Ранитидин присъства в класацията, защото е най-популярният препарат от своята група. Но той вече излиза от терапевтичната практика заради множеството си негативи. Подобни на него медикаменти като Контролок са в пъти по-безопасни и те са предпочитани заместители.

№8. Зулбекс (рабепразол)

Рабепразол е безопасен и съвременен заместител на Ранитидин. Той потиска т. нар. протонна помпа (системата на управление на стомашния сок) по свой механизъм. Лечебният агент се влага в лекарства като Зулбекс, Рабиоксин, Ацилесол, Париет.

За язва се изписва в доза 1 Х 20 мг, приемани сутрин. Продължителността зависи от скоростта на заздравяване.

№7. Гастроцид (омепразол)

Гастроцид е търговското име на лекарство с омепразол. Описваме го подробно под №2 в нашия списък. Гастроцид се произвежда от компанията Тева под формата на твърди таблети, които устояват на сока в стомаха.

№6. Талцид (хидроталцит)

Това лекарство също намалява количеството стомашен сок, само че го прави по различен начин. Ако омепразол, пантопразол и другите протонни инхибитори пречат на образуването на стомашен сок, то хидроталцитът в Талцид работи с вече отделения сок. Той има слоеста структура, от която се освобождават йони на алуминий и магнезий.

Скоростта на освобождаване зависи от рН на стомашния сок. Препаратът осигурява бърза и продължителна неутрализация на солната киселина и поддържа рН близко до нормалното ниво. Заедно с това защитава лигавицата.

Дайте мнение и Вие тук!
№5. Еманера (езомепразол)

Еманера, Нексиум, Есмерол, Езопражен, Гастоцид Езо потискат Н2 рецепторите и не им позволяват да заповядат отделянето на стомашен сок. Езомепразол е сроден на другите „празоли“.

Езомепразол е оптически изомер на омепразол и първи чист изомер. Той по-добре от омепразол прониква в стомашните тъкани и действа по-ефикасно.

Още подробности ТУК: Еманера или Нексиум? Немско лекарство за гастрит и за язва. Мнения.

№4. Нолпаза (пантопразол)

Нолпаза е пантопразол от чешката KRKA. Произвежда се в дози от 20 мг и 40 мг, с доста голям избор на опаковки.

Язва на стомах 02
Начинът, по който хеликобартерията причинява язва
Язва на стомах 03
Начинът, по който хеликобартерията причинява язва

Функцията на пантопразол описахме по-горе. Тук ще отбележим, че в някои отношения те отстъпва на омепразол. Например омепразол в доза 20 мг е разрешен за деца от 2 год. при ГЕРБ и от 4 г. за унищожаване на хеликобактерия.

Обикновено омепразол е на микрокапсули, а пантопразол – на таблетки с чревноразтворима обвивка, както е и при Нолпаза.

№3. Пулсет (пантопразол)

Пантопразол като лечебен агент се влага в няколко на брой лекарствени наименования – Пулсет и Панразол не сме споменавали досега. Пулсет е лекарство на Нобел Фарма България. Произвежда се по 20 мг и 40 мг.

№2. Омепразол, Омепразид

Препаратите с омепразол като Гастроцид, Пробитор, Омепразид, Биопразол и Омепразол са от модерните Н2 инхибитори на т.нар. протонна помпа. Заедно с пантопразол, те са най-предпочитаните от своята група заради висока ефикасност и безопасност.

За язва се взема 1 Х 20 мг – дозата обезпечава бързо отстраняване на симптомите. При повечето пациенти язвата се затваря за 2 седмици. При останалите това се случва до края на 4-а седмица.

Погледнете и ТУК: Омепразид или Омепразол? Мнения. Колко време се пие? Заместители: Пулсет.

№1. Нексиум (Езомепразол)

Нексиум е германско лекарство с производство от Астра Зенека Швеция. Той е с доказана ефективност (ендоскопски) при кръвоизливи от пептична язва. Има високо ниво на безопасност. Едва при продължително приемане грози с атрофия на лигавицата.

Всички лекарства, които потискат отделянето на солна киселина, увеличават риска от инфекции на храносмилателния тракт. Солната киселина е естествен унищожител на патогените.

Вижте и ТОВА: Мнения за Нексиум. За какво се пие? Омепразол, Еманера или Нексиум? Или Пулсет?

Немско лекарство за язва, кое е?

Във форумите се споменава или се търси немско лекарство за язва с идеята, че продуктите от Германия са с високо качество и малко негативи. Зад тези търсения не стои само едно лекарство. Пациентите имат предвид произведени в Германия препарати като Нексиум (Griinenthal), Контролок (Takeda), Пробитор (Salutas Pharma) и др.

Турско лекарство за гастрит и язва

Антибиотикът рифаксимин за унищожаване на хеликобактерията се доставя от Турция. Препарати с това вещество не са регистрирани в Бг. Рифаксимин е активен спрямо широк кръг патогени, сред които стои и причинителя на язвата.

От южната съседка се доставят и някои помощни средства, които облекчават симптомите. Например маджун от пчелно млечице, билкова паста с пъпеш и др.

Кое се взема като хапчета за калциране?

Калциране е народен, разговорен израз за затваряне, заздравяване на раната в стомаха или червото. Няма отделни лекарства за „калциране“. Тази функция изпълняват „празолите“. Намалявайки киселинността, те създават условия за по-бързо епителизиране и пълно възстановяване на разрушената тъкан.

Видео: д-р Радослав Тошков за хеликобактер пилори и стомашните патологии

Първоначално публикувано на:16.07.2007 @ 8:06

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи …

2 Мнения

  1. Сияна Господинова

    За първи път чета толкова ясно обяснение на лекарствата за стомах. Мерси!

  2. Стоян Рангелов

    Аз го разбрах така – стомахът убива бактериите със сока си. Ако има много бактерии, има много сок. Много сок прави язви. Ние спираме правенето на сок с омепразол и другите завършваши на празол, за да оздравее язвата, и убиваме бактериите с антибиотик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *