Рецептите на Петър Дънов

Гнойна ангина – лечение с нишадър, лук и ленено семе

Предлагаме ви три лесни и безобидни начини за лечение на гнойна ангина – с нишадър, лук и ленено семе, които можете да приложите и у дома.

Най-лесният безболезнен и евтин начин е използването на нишадър. С пръст топвате в пликчето с нишадър и 2-3 пъти на ден намазвате дълбоко езика и гърлото. Излекуването става много бързо без използването на други лекарства.

Нишадър – „бърза помощ“ при гнойна ангина

Гнойната ангина е сериозно заболяване и не трябва да се подценява, но и тук народната медицина може да бъде изключително полезна. Възпалението на сливиците, известно като тонзилит, може да бъде причинено както от вируси, така и от бактерии.

Възпалението на сливиците с бактериална етиология се нарича ангина. Опасността от редица усложнения при това заболяване е голяма, ето защо то трябва да бъде лекувано на всяка цена под лекарски контрол. От своя страна ангината бива катарална, когато е налице само зачервяване на сливиците и гнойна – лакунарна и фоликуларна. В 90% от случаите ангината се причинява от стрептококови бактерии, а в 10% – от стафилококи.

Източник на инфекцията може да бъде както болен, така и само носител на бактериите.

Най-често заразата се предава по въздушно – капков път, но е възможно това да стане и чрез използване на общи съдове и прибори за храна. Затова при заболяване на един член от семейството е най-добре той да бъде изолиран и да му се определят индивидуални прибори по време на заболяването.

Симптомите на ангината са: рязка и силна болка в гърлото, която се усилва при преглъщане; висока температура – 39 – 40 градуса; обща слабост, главоболие, мускулни и ставни болки, увеличение на лимфните възли под долната челюст, близо до шията. При децата може да е налице отказ да се хранят, болки в ушите, повръщане и др.

При лакунарната ангина сливиците са значителна увеличени, зачервени, покрити с бели налепи.

При фоликуларната те са увеличени, червени, покрити със светло жълти точковидни налепи, приличащи на зрънца ориз.

Ангината се диагностицира по клиничните симптоми, а понякога се изследва и намазка на гърлото.

Лечението се провежда с антибактериални препарати по преценка на лекар. Ангината не минава без използване на антибактериални препарати, тъй като гаргарите, противовъзпалителните аерозоли и сиропи не могат да отстранят напълно агентът, причиняващ възпалението.

За да се намали вероятността от усложнения, в първите дни на заболяването се препоръчва постелен режим.

От храната трябва да се изключат тежките, остри и груби храни. Препоръчва се обилно прилагане на топли напитки, като прясно мляко с мед, чай с лимон, леки бульони, редки каши.

Честото извършване на гаргара с антибактериални разтвори, прилагането на антисептични и противовъзпалителни инхалации и аерозоли, ускоряват процеса на оздравяване и облекчават местните симптоми.

“Демир

Не трябва да се правят опити за механично почистване на налепите, тъй като това би довело до допълнително разпространяване на инфекцията.

Не бива да се допуска инфекцията да стане хронична, поради тежките усложнения, които може да последват, а това най-често става при неправилно самолечение, без лекарско наблюдение.

Дайте мнение и Вие тук!

Традиционно се прилагат редица природни средства за облекчаване на симптомите и подпомагане лечението на ангината.

Сред тях са: продължително смукане на парченце прополис, гаргара със солена вода(чаена лъжичка сол на чаша вода), чай от лайка с лимон и мед, накапване на 2-3 капки сок от кромид лук в ноздрите сутрин и вечер и др.

Едно от най-често прилаганите средства е амониевият хлорид – нишадър, бяла кристална сол, имаща парлив вкус. Може да се използва както за гаргара, така и за инхалации. Прилага се 3% разтвор. В някои случаи се смесва със сок от лук и се мажат сливиците, но както отбелязахме по-горе, не се препоръчва опит за премахване на налепите, може само да се тампонират.

Въпреки добрите резултати, които дава използването на нишадър при лечение на ангина, има доста резерви при прилагането му. Основното притеснение е от възникване на алергична реакция и, особено при малки деца, от рефлекторно спиране на дишането, в резултат на дразненето на кристалчетата на нишадъра.

Има едно позабравено лекарство при ангина, което дава много добър ефект, най-вече за ликвидиране хронифицирането на заболяването. Става дума за трипафлавина, който за съжаление понастоящем се намира много трудно, но има чудесен ефект за справяне с повтарящите се гнойни ангини. Това е една от съставките на гранофурина, багрило с кафяв цвят, което има способността да унищожава стафилококи, още по-добре стрептококи, а също и дифтерийни бактерии.

Прилага се външно разтвор, чието процентно съдържание зависи от възрастта и тежестта на заболяването. При подходящо лечение е възможно дори да не се прибягва до лечение с антибиотици. Разбира се, това трябва да стане под лекарско наблюдение, ако се намери лекар, желаещ да приложи това лечение.

Ето ги и другите начини за лечение на гнойна ангина:

  1. В 100 мл вряща вода се запарва 1 с.л. ленено семе. Получената смес се прецежда след като изстине и към нея се добавя малка бучка краве масло и 1 с.л. сок от магданоз. Всичко това се разбърква и се разстила върху марля, след което се увива около гърлото. Процедурата се повтаря, докато налепите от ангината или гнойта от сливиците изчезнат.
  2. Кромид лукът е великолепно лекарство за лечение на ангината. Той съдържа етерично масло, каротин, витамин С, В, В2, В5, фитонциди, органична киселина и т. н. Лечението на гнойна ангина става със сок от лука като 3-4 пъти на ден се изпива по 1 ч.л.

При появата на първите признаци на ангината да се направи баня на краката с постепенно повишаване на температурата. След два часа процедурата се повтаря. Ако се чувствате зле, трябва да направите обтриване на тялото.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

азитрокс azitrox

Азитрокс: Плюсове и минуси, приложение и мнения

♠ Какво е ♠ Приложение ♠ При хламидия ♠ При грип, ангина, пневмония ♠ При …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *