бронхиолит бебе
бронхиолит при бебе

Бронхиолит при бебетата. Симптоми и лечение

Кои са основните симптоми на бронхиолит при деца и бебета? Какво лечение се прилага? Хриптене – как да го овладеем.

Вирусно заболяване, което засяга главно бебета, бронхиолитът представлява възпаление на най-малките дихателни пътища в белите дробове – бронхиолите – и може да протича с повишена температура, кашлица или затруднено дишане.

Сезонът на болестта е зимата, понякога взема и епидемични размери.

Симптоми

• Започва като простуда, със запушен или течащ нос, кихане и суха кашлица.

• Кашлицата се влошава в рамките на два дни, появява се учестено и затруднено хриптене и хъркане, което показва, че дихателните пътища са блокирани.

• Температурата е повишена.

• Апетитът е намален и е налице раздразнителност.

• При по-тежките случаи се наблюдава синкав цвят на кожата заради недостига на кислород, ако забележите такъв симптом, се обадете веднага на спешна помощ.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР

• Незабавно се консултирайте с лекар, ако установите какъвто и да било дихателен проблем с бебето ви.

• При тежките случаи може да се наложи приемане в болница за лечение с кислород и физиотерапия. Ако устата на бебето е посиняла или дишането е особено затруднено, веднага се обърнете към лекар.

Причини

Повечето случаи на бронхиолит се причиняват от респираторно синцитиалния вирус (ИЗУ), който се предава по въздушно-капков път обикновено когато възрастен или дете кашлят или кихат наблизо.

“Фигурин

Бронхиолитът засяга предимно бебетата, защото бронхиолите им са още много тесни и лесно се запушват със слуз.

КОИ РАСТЕНИЯ? ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА

При кашлица и повишена температура

OБИКНОВЕНА МАЩЕРКА

Запарете 2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 5 минути, прецедете и охладете. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно.

Дайте мнение и Вие тук!
ЧЕРЕН БЪЗ

Запарете 2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 10 минути, прецедете и охладете. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти на ден.

МИРИЗЛИВА ТЕМЕНУГА

Запарете 2 г сушени цветове в 1 чаша вряла вода за 10 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти на ден.

ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ

За масаж

ТЕСНОЛИСТНА ЛАВАНДУЛА

Добавете 3 капки етерично масло към 10 мл масло за основа и нанесете 1 чаена лъжичка от сместа върху гърдите, гърба и гърлото, масажирайки.

Други мерки

Масажът може да помогне за освобождаване на бронхиолите от слузните секрети.Следете бебето да пие вода редовно, за да се предотврати обезводняването му.

Поддържайте влажността в стаята, като възварявате вода в съд без капак за няколко минути на всеки час или като използвате овлажнител с пара, в който сте прибавили няколко капки масло от чаено дърво или евкалипт.Вечер повдигайте горната част на бебешкото креватче под наклон от 30-40 градуса, за да облекчите дишането на детето.

Бронхиолит и бронхиална астма при децата

Обикновено бронхиолитът оздравява за около седмица. Той представлява вирусна инфекция и не се повлиява от лечение с антибиотици. Понякога инфекцията може да отключи бронхиална астма, признак за която е продължителната упорита кашлица.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *