Псориазис. Има ли лекарство за него?

Напоследък много се пише за псориазиса в популярната литература. Много лечители твърдят, че лекуват псориазис.

А също така и пресата преди известно време излезе със сензационната новина, че българин е измислил лекарство за псориазис. Във вестниците изобилстват обяви „Лекувам псориазис” или предлагам лекарство за псориазис. Ако отворите която и да е билкарска книга, при повече от половината от билките се твърди, че лекуват псориазис.

Това наложи написването на тази статия с цел да се информира обществеността за истинското състояние на проблема с псориазиса като на първо място бих искал да изтъкна факта, че на този етап от развитието на световната медицинска наука псориазисът е нелечимо заболяване.

Под думата „нелечимо” разбираме, че:

все още не е измислено лекарство, което окончателно да излекува псориазиса.

Повечето лекарства и лечебни методи водят до временно изчезване на кожните симптоми, като по-късно някакъв стрес (психично напрежение, вирусно заболяване, приемане на някои медикаменти и др.) могат да предизвикат отново появата на кожните симптоми. Истинската причина за заболяването още не е напълно изяснена.

Има данни, че се предава по наследство, като съвременната генетика напоследък установява някои специфични промени в гените на болните от псориазис. В много случаи не е налице заболяване при известните родители на пациента с псориазис. Заболяването започва с една или няколко пъпки покрити с рогова материя, белезникава на цвят, която лесно се разпада при разчесване.

Има вид на капка от восъчна свещ.

След разчесването и остава капка кръв (така нареченият „симптом на кървавата роса”). Той се дължи на характерните промени в структурата на кожата, при които малките кръвоносни съдчета са издадени високо към повърхностните слоеве и при разчесване се разкъсват.

Тези пъпчици могат да са пръснати самостоятелно по кожата (така нареченият „капковиден псориазис”), но по-често с групирани във вид на плаки с различни размери – от малка монета до длан или по-големи, които се сливат на места и по кожата се образува картина,подобна на географска карта.

Най-честа локализация на кожните обриви са лактите, коленете, окосмената част на главата, дланите, стъпалата, но заболяването може да бъде локализирано и по всички останали части на кожата. Може да се обхване и цялата кожа на пациента – тежко състояние наречено еритродермия.

Едно от най-тежките усложнения на псориазиса

представлява засягането на ставите – така нареченият артропатичен псориазис.

Необходимо е да се знае, че предразположението за псориазис може да съществува, без да са налице клинични прояви. Така много поколения наред могат да нямат никакви симптоми и при едно от поколенията след някакъв стрес да се появи заболяването.

Лечението на псориазиса не е окончателно, а само премахва симптомите временно и подобрява качеството на живот на пациента. Използват се локални средства, пасти и кремове, съдържащи салицилова киселина, катрани и някои билки, които могат да премахнат кожните промени.

Благоприятно действа слънчевата светлина и морето,

като България е световно известен център за морелечение на псориазис. Вътрешно се използват широка гама медикаменти, започващи от добре поносими за организма витамини като B12, Фолиева киселина, минаващи през антибиотиците и стигащи напоследък до мощни имуносупресори, използвани при лечението на рака, както и имуномодулиращи средства наречени Biologicals.

За щастие заболяването с изключение на тежките еритродермични и ставни форми, не е свързано с промени във вътрешните органи и общото състояние на организма. Пациентите са в добра физическа кондиция и проблемът е чисто козметичен.

Проф. д-р Странски

УМБАЛ „Александровска” – гр. София

Псориазис. Има ли лекарство за него? 5.00/5 (100.00%) 1 vote
ВАЖНО: Ако публикацията Псориазис. Има ли лекарство за него? ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар