остеопороза
При остеопороза се губи костна маса и е реален рискът от счупвания с фатален изход

Мнения: За остеопороза – инжекциите Пролия. З

Какви са съвременните тенденции в лечението на остеопороза. За инжекциите Пролия прочетете в общо три компетентни текста на Лекар.БГ!

Заплахата от остеопороза на практика е реална за всеки човек, с по-висока вероятност – ако става дума за жена. При остеопороза говорим за състояние на организма, когато костната маса се губи, скелетът става по-малко еластичен и здрав, по-лек, чуплив.

При остеопороза протичат структурни и биохимични промени в костната тъкан. “Участници” в процеса са минералните костни съставки – калций, магнезий и флуор, разкриват от medikforum.ru. При липса на лечение това състояние се развива и постоянно расте опасността от внезапни счупвания в различни точки от скелета. За хората в напреднала възраст това може да означава залежаване и преждевременна смърт.

Заболяването е наблюдавано и описвано не от вчера. В медикинските традиции на много народи то е наричано “размекване на костите”, “пореста кост”. Всяка четвърта жена в менопауза има остеопороза в различна степен на развитие. За жалост от остеопороза страдат и млади жени. Все пак “размекване на костите” могат да имат и мъжете, но с 25% по-рядко.

Каква е причината за прояви на остеопороза?

Ще си обясним това заболяване с отговора на въпроса – защо жените боледуват по-често. Генезисът на болестта е в хормоналния статус. При жените в менопауза затихва продукцията на естрогени. Това са хормони – антагонисти на паратхормона, който управлява освобождаването на калций от костите в кръвта. Дефицитът на естрогени означава “измиване” на калция от костите и предпоставки за остеопороза. При мъжете този процес не протича със същата интензивност поради наличието на по-високи нива от хормона тестостерон.

Появата на остеопороза може да бъде провокирана от някои медикаменти, приемани по-продължително време заради определено заболяване. Така действат например диуретиците и антикоагулантите.

Рискът да развиете остеопороза расте при заседнал начин на живот, както и при заболявания от рода на захарен диабет, бъбречна недостатъчност, проблеми с щитовидната жлеза, бронхиална астма и ревматоиден артрит. Определено и наднорменото тегло помага за появата на остеопороза.

Кои са сигурните симптоми на остеопороза?

остеопороза
Болестта остеопороза е наричана размекване на костите

За болестта остеопороза се говори като за мълчалива епидемия. Тя е сред коварните страдания, които дълго време “работят” тихо в тялото и почти не показват присъствието си дори с минимална болка. Много често един човек разбира, че има остеопороза, когато неочаквано си счупи кост.

Помислете дали да не се изследвате за остеопороза, ако всеки път ви боли гръб след като прекарате повече от половин час в седнало или неподвижно изправено положение!

За непосветения в медицински знания човек белег за остеопороза може да е прегърбената, старческа стойка – но всъщност това не е така. Белезите на накърнено здраве или “износване” на тялото като схващания на крак през нощта, пародонтоза, чупливост на ноктите и преждевременно побеляване на косата – всичко това трябва да ви накара да бъдете нащрек и да се погрижите за здравето си, но все пак не става дума за симптоми на остеопороза.

Как да сме сигурни, че имаме остеопороза?

Демир бозан за безсъние

Има точни методики, чрез които се разпознават обективно и доказват симптомите на остеопороза:

  • биохимичен кръвен анализ за остеокалцин;
  • анализ на урина за дезоксипиридинолин;
  • рентгенограма, която обаче фиксира наличието на остеопороза във вече напреднал стадий;
  • остедонситометрия – рентгеново изследване за плътност на костната тъкан.

Как в днешно време се лекува остеопороза?

В този материал ще прочетете за инжекциите Пролия. Отворете го с десния клавиш в нов таб, защото настоящият текст продължава и по-долу.

Дайте мнение и Вие тук!

Има ли ефикасни хапчета за остеопороза? Кое е най-доброто лекарство. Бонвива или Пролиа? Или др.?

За много специалисти лечението на остеопороза означава избор на индивидуален вариант за конкретен човек сред три групи медикаменти:

  • медикаменти, които блокират загубата на костна маса – калцитонити, бифосфонати;
  • препарати, чийто прием усилва растежа на костна тъкан – анаболни стероиди, флуорни соли;
  • продукти с многопосочен ефект – витамин D, активни метаболити.

При лечението на жени от остеопороза обикновено се препоръчва хормонозаместваща терапия, а при мъжете – допълнителни дози тестостерон.

остеопороза
Загубата на костна маса може да се забави или блокира чрез медикаменти, подходяща диета и физическа активност

Сред най-новите и перспективни медикаменти за лечение на остеопороза е сочен Prolia (denosumab) на Amgen. Той е считан за най-подходящ за терапия при загуба на костна маса у пациенти с онкологични заболявания. От spisaniemd.bg отбелязват, че продажбите на този медикамент през 2015 година се очаква да достигнат 3.5 милиарда долара.

При остеопороза важна е диетата!

остеопороза
При остеопороза се губи костна маса и е реален рискът от счупвания с фатален изход

Диагнозата остеопороза изисква повече грижи за собственото здраве, на първо място – подходяща физическа активност и специална диета. Менюто трябва непременно да се обогати с продукти, съдържащи калций. Доста хора обаче не са наясно, че за да се усвои пълноценно калцият, трябва на всяка цена да има баланс между дозите му и тези на фосфора. Формулата е простичка: калцият трябва да е един път и половина-два повече от фосфора. Има значение също балансираното присъствие на магнезий, манган, мед, цинк, бор, витамините В6, С, К и фолиевата киселина.

* Ето и някои от най-достъпните храни, полезни при остеопороза: млечни продукти с ниска масленост, плодове и зеленчуци – всички видове зеле, от бяло до броколи; ряпа, бобови храни, семки – тиквени и слънчогледови, растителни мазнини.

* А това са храни, за които е по-добре да си спомняте колкото може по-рядко или дори да ги забраните: захар, мед, хлебни изделия от бяло брашно, кафе, месни полуфабрикати и колбаси. Стремете се също към по-слабо солени храни.

Най-успешното лечение на остеопороза: ето как!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Едно мнение

  1. Атанаска на

    Здрави доктор Емилов от 2 гд сам с остеопороза неморално да вървя от болки моля за съвет и помощ как да се излекува благодаря ви предварително???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *