импланон, некспланон, етинилестрадиол

Импланон, некспланон, етинилестрадиол. Простичко за контрацептивите

Разглеждаме основните контрацептиви: таблетки, спирали и свещички в този доста подробен материал за противозачатъчните средства.

Ще споменем лекарствата Импланон, некспланон, етинилестрадиол. Как действат и какво да правим?

ТАБЛЕТКИ

Употребата на хормонални контрацептиви трябва да се предшества от пълен общ медицински преглед, включващ измерване на кръвното налягане и телесното тегло, тест за захар в урината, диагностично изследване за чернодробни заболявания и гинекологичен преглед, включващ млечните жлези и цитологично изследване на цервикален секрет и цервикална намазка.

Също така трябва да се снеме внимателно фамилна анамнеза, за да се установи наличието на заболяване, нуждаещо се от лечение или някакво рисково състояние и преди всичко, да се изключи бременност. Почти всички хормонални таблетки са в опаковка от 21, които се взимат по схема 21 дена. Следва 7 дена почивка с идване на менструацията. Следващата опаковка се започва на 8-мия ден, независимо от това дали е спряло кървенето или не.

След спонтанен аборт приемането започва веднага.

След раждане на 21 ден или по съвет на лекар, защото повечето контрацептивни хормони не са подходящи за кърмещи жени.

Възможни странични реакции, които се наблюдават при почти всички хормонални препарати:

  • болки в бюста,
  • изтичане на секрет от гърдите,
  • главоболие,
  • промени в либидото,
  • пристъпи на депресия,
  • дискомфорт при носенето на контактни лещи,
  • световъртеж,
  • повръщане,
  • промяна на вагиналната секреция,
  • промяна на теглото,
  • свръхчувствителност.

Противопоказания за приемане на хормонални препарати:

  • тромбоза,
  • сърдечни проблеми,
  • захарен диабет,
  • жълтеница,
  • чернодробни заболявания,
  • алергии към хормоналните съставки,
  • доброкачествени или злокачествени тумори,
  • наднормено тегло,
  • епилепсия,
  • тютюнопушене, особено след 35 години.

Препоръчват се контролни гинекологични прегледи на всеки 6 месеца и незабавна консултация при възникване на проблеми или неудобства. При желание за прекъсване на хормоналната терапия с цел забременяване е необходимо предпазване до една редовна менструация, тъй като е възможна грешка при определяне термина на бебето при една евентуална бременност.

Забележка: контрацептивните хормонални препарати не предпазват от СПИН и други венерически болести.

Ето какво се намира на българския пазар с някои конкретни особености за съответните таблетки:

Anteovin (Chemical Works of Gedeon Richter)

Съдържа комбинация от естроген и гестаген. Лекарството е в клас на тези с високо хормонално съдържание. Таблетките са 21, разделени на 11 бели и 10 розови. Първо се приемат белите таблетки. Не се препоръчва за кърмещите жени.

Cilest (Janssen-Cilag)

Съдържа norgestimate и ethinyloestradiol. Намалява значително силата на течението, както и евентуалните менструални болки.

Diane 35 (Schering AG)

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Препоръчва се не само като контрацептив, но и при лекуване на акне. Принципът на действие на Диане 35 е да блокира действието на мъжките хормони в женското тяло. Съдържа cyproterone acetate – прогестоген и ethinyl estradiol, естроген. Диане е от групата на препаратите с ниско хормонално съдържание. Препоръчва се най-вече за терапия на жени с повишено съдържание на мъжки хормони. Не се препоръчва за кърмещи жени. Цикълът и болките, свързани с него могат да се намалят. Когато се приема Diane-35 се подтиска повишената функция на мастните жлези , която играе важна роля в развитието на акне и себорея.Това води – обикновено след 3-4 месечно лечение- до оздравяване на съществуващите пъпки.

Излишната мазнина по кожата и косата обикновено изчезва по-рано. Отпадането на косата , което често придружава себореята също отслабва. Лечение с Diane-35 е показано при жени в детеродна възраст с леки форми на хирзутизъм и по-специално с лека увеличаване окосмяването по лицето ; резултати се очакват след няколко месечна употреба.

Femoden (Schering AG)

От групата на нискосъдържащите хормонални препрати е на база гестаген-естероген. Не се препоръчва за кърмещи жени. С доста добра поносимост от голям кръг жени.

Gravistat 125 (Schering AG)

Всяка таблетка съдържа: Ethinylestradiol 0.050 mg Levonorgestrel 0.125 mg От класа на високо хормонално съдържание. Не трябва да се използва по време на кърмене.

Logest (Schering AG)

Logest е нискодозиран орален контрацептивен препарат, съдържащ 20 микрограма ЕЕ в комбинация със 75 микрограма гестоден, което го прави контрацептивът с най-ниска дозировка естрогени. Препаратът осигурява добър контрол върху менструалния цикъл с ниска честота на интерменструално кървене. Той е добре поносим с минимално влияние върху телесното тегло и няма клинично значими метаболитни ефекти.

Marvelon (N.V.Organon)

Marvelon® е комбиниран орален контрацептив (“Комбинирана таблетка”). Всяка таблетка съдържа по малко количество от два различни женски полови хормона. Това са дезогестрел (вид прогестерон) и етинил-естрадиол (вид естроген). Поради ниската доза на съдържащите се хормони Marvelon® се счита за ниско дозиран орален контрацептив.

Тъй като всички таблетки в опаковката съдържат еднакви хормони в еднакви дози той представлява монофазен комбиниран орален контрацептив. При употребата на Marvelon се наблюдава по-слабо и по-краткотрайно менструално кървене. Като резултат от това намалява риска за поява на анемия.

Възможно е обичайните болки, които се получават по време на мензис да намалеят или изчезнат напълно. Освен това има данни, че някои сериозни здравословни нарушения настъпват по-рядко сред жените, ползуващи противозачатъчни таблетки, които съдържат 50мкг етинил-естрадиол (“високо-дозирани таблетки”).

Това са доброкачествените заболявания на гърдата, кистите на яйчниците, инфекции в малкия таз (Тазова болест или PID), извънматочна бременност (бременност, при която ембриона се вгнездява извън матката), рак на ендометриума (лигавицата на матката).

Mercilon (N.V.Organon)

Mercilon® е комбиниран орален контрацептив. Всяка таблетка съдържа по малко количество от два различни женски полови хормона. Това са дезогестрел (вид прогестерон) и етинил-естрадиол (вид естроген). Mercilon® спада към групата на ниско дозираните орални контрацептиви. Приемът на Mercilon® не се препоръчва по време на кърмене.

Non Ovlon (Schering AG)

Non-Ovlon e контрацептив, съдържащ гестаген и естроген. От групата на високо хормонално съдържание.

Novynette (Chemical Works of Gedeon Richter)

Монофазно перорално контрацептивно средство, съдържащи комбинация от етинилестрадиол и дезогестрен

Regulon (Chemical Works of Gedeon Richter)

1 таблетка съдържа 0,03 мг етинилестрадиол и 0,15 мг дезогестрел. Монофазен орален контрацептивен препарат с ниско съдържание на хормони. Не оказва влияние на метаболизма в организма, поради което и страничните ефекти са твърде слаби или липсващи. Около 10 % от дозата на хормоните проникват в кърмата.

Triquilar (Schering AG)

Tаблетки, светло-кафяви на цвят – 6 броя, бели – 5, охра – 10. 1 таблетка съдържа етинилестрадиол и левоноргестел. Комбиниран орален контрацептив от групата на ниско съдържание на хормони. Съществува възможност за намаляване на силата на кръвотечението, както и отслабване на менструалните болки. Страничните ефекти са доста рядко срещани.

Tri-Regol (Gedeon Richter Ltd)

Розови таблетки (6 на брой), съдържащи по 0,03 мг етинилестрадиол и 0,05 мг левоноргестрел, бели таблетки (5 броя), съдържащи по 0,04 мг етинилестрадиол и 0,075 мг левоноргестрел, тъмножълти таблетки (10 броя), съдържащи по 0,03 мг етинилестрадиол и 0,125 мг левоноргестрел. Трифазен ниско хормонален препарат. За разлика от монофазните хормонални препарати, Три-Регол осигурява минимално вмешателство в естествените процеси на репродуктивната система, проявяват се много по-малко странични реакции и се подобрява поносимостта на препарата.

Trisiston (Jenapharm GmbH)

21 таблетки в различни цветове, съдържащи определени количества етинилестрадиол и левоноргестрел, които се взимат и по определена цветова схема. Препаратът е трифазен, ниско хормонален контрацептив. Много са редки страничните ефекти от приемането му и могат да възникнат само в първите месеци.

СПИРАЛИ

Mirena (Schering AG)

Mирена – вътрематочно противозачатъчно средство, съдържащо левоноргестрел. Mирена представлява Т-образна вътрематочна система, която след поставяне в матката освобождава хормона левоноргестрел. Т-образната форма е подбрана с оглед формата на матката. Вертикалното рамо на Т-образната система представлява цилиндър, който съдържа хормон, а към долната му част са прикрепени две фини нишки.

Mирена предотвратява забременяването чрез въздействие върху маточната лигавица, редуциращо възможностите й за приемане на оплодена яйцеклетка и чрез удебеляване на лигавицата в цервикалния канал, така че спермата да не може да проникне в матката и да оплоди яйцеклетката.

Mирена повлиява и движението на спермата в матката като предпазва от оплождане. Контрацептивната сигурност на Мирена е сравнима с женската стерилизация. Мирена не е метод на първи избор за млади жени които никога не са били бременни и при жени в постменопауза с обратно развитие на матката.

Мускулните контракции на матката по време на менструация понякога могат да доведат до изхвърляне на интраутеринната система. Симптоми, указващи за частично или пълно изхвърляне на Mирена, са кървене или болка. Частичното изхвърляне може да понижи ефикасността на Mирена.

Препоръчително е да проверявате нишките с пръст по време на къпане. В случай, че не опипвате нишките или имате симптоми на изхвърляне на системата трябва да избягвате полово сношение или да използвате друг контрацептив и да се консултирате с вашия лекар.

Тъй като Mирена намалява менструалното кървене, засилването му може да е индикация за изхвърляне на спиралата. Mирена може да бъде поставена в рамките на седем дни от началото на менструалния период.

Системата може да бъде поставена и веднага след аборт след като е изключена генитална инфекция. Mирена не трябва да се поставя по-рано от шест седмици след раждане.

След гинекологичен преглед във вагината се поставя един инструмент наречен спекулум, шийката на матката се почиства с антисептичен разтвор, след което интраутеринната система се поставя в матката през тънка, огъваема тръбичка от еластична пластмаса.

Вие ще почувствате поставянето, но то не трябва да е съпроводено с болка. Някои пациентки могат да почувстват болка и виене на свят след поставянето. В случаи че те не преминат половин час след поставянето при лежащо положение на пациентката, Мирена може да не е разположена правилно.

Следва да се проведе гинекологичен преглед и ако се налага системата трябва да бъде отстранена. Алергични кожни реакции могат да бъдат причинени от системата. През първата година е необходимо да се извършат 2 прегледа: обикновено един до три месеца след поставянето на Mирена и отново след изтичане на 12-ия месец. След това прегледите се извършват един път годишно.

Дайте мнение и Вие тук!

Обикновено се наблюдава постепенно намаление на броя на дните, през които има кървене и на количеството загубена през всеки месец кръв. При някои жени менструацията изобщо се преустановява.

Тъй като количеството загубена кръв намалява при повечето жени се покачва нивото на хемоглобина в кръвта. Когато противозачатъчното средство се отстрани, нормалната менструация се възстановява. Препоръчва се използването на дамски превръзки. Ако се използват тампони, тяхната смяна трябва да се извършва много внимателно, за да не се изтеглят нишките на Mирена.

По време на употребата на Mирена е нормално да настъпят промени в менструацията: интерменструално кървене, по-продължителна или по-краткотрайна менструация, нередовно кървене, слаба или отсъстваща менструация, силно кървене по време на цикъл, болезнена менструация.

Наблюдават се следните нежелани реакции:

  • главоболие;
  • болки в долната част на корема;
  • болки в кръста;
  • акне или други кожни проблеми;
  • вагинално течение;
  • чувствителност на гърдите;
  • възпалителен процес във вагината;
  • депресия и променливо настроение;
  • гадене и повръщане;
  • задържане на вода

По-редки са: повишаване на телесното тегло; косопад омазняване на косата засилено окосмяване по тялото.

Изброените нежелани реакции са обичайни през първите месеци след поставянето и изчезват при продължителна употреба.

MULTILOAD (Multilan AG, Ирландия )

Multiload представлява вътрематочен песар, който се използува за контрацепция. Той представлява малък пластмасов цилиндър, наричан “стебло” с две странични гъвкави крила. Пластмасата е смес от високоплътен полиетилен, етилен винилацетат кополимер и бариев сулфат в тегловно съотношение 44/36/20.

Около стеблото е навита медна нишка. Към долната част на стеблото е прикрепена найлонова нишка, чиито два края са свободни Multiload е предназначен само за еднократна употреба.

Съществуват четири разновидности на Multiload. Лекар ще прецени коя е най-подходяща за пациента. Този избор се определя от срока, за който желаете да използувате Multiload и от големината на матката. Употребата на Multiload е нежелателна в случай на:

  • установен тумор на матката или на шийката на матката; неизяснено влагалищно кървене;
  • бременност или съмнение за такава; установени анатомични аномалии в структурата на матката или шийката на матката;
  • множество или големи фиброиди (доброкачествени тумори на маточната стена) както и обилно и болезнено менструално кръвотечение;
  • ендометриоза (разрастване на ендометриална тъкан на нетипични за това места, т.е. извън матката);
  • инфекциозни заболявания на половите органи;
  • прекарана инфекция предавана по полов път през последните 12 месеца;
  • инфектиран спонтанен или изкуствен аборт през последните 3 месеца;
  • ТВБ (тазово-възпалителна болест, инфекция на матката или Фалопиевите тръби) или няколко минали случая на ТВБ;
  • алергия към метала мед;
  • анемия или минали оплаквания от тежко менструално кръвотечение;
  • нарушение в системата на кръвосъсирването; болезнена или нередовна менструация;
  • наличие на белези върху матката, останали след перфорация или хирургична намеса (освен цезарово сечение);
  • нарушение в метаболизма на медта; инфекции на долната част на гениталния тракт (шийката на матката и влагалището) и особено ако тези оплаквания са чести;

Multiload може да бъде поставен само от лекар.

През първите месеци е възможно да се появи леко кървене или зацапване във времето между менструалното кръвотечение.В повечето случаи след два-три месеца, всички необичайни симптоми изчезват.

Понякога се наблюдават следните нежелани реакции: болки в гърба и краката, болка по време на полов акт или алергични кожни обриви. Дори когато се използва песара като метод на контрацепция, съществува минимална възможност да забременеете.

Това обикновено води до сериозни усложнения. Ако мензиса Ви закъснее с повече от две седмици, непременно се консултирайте с лекар. Веднага щом бъде доказана бременността, песара трябва да бъде отстранен. Понякога самата манипулация по отстраняването на песара може да причини спонтанен аборт.

Ако забременеете, по време на поставяне на песара, съществува риска, бременността да е извънматочна (в този случай, оплоденото яйце не се вгнездява в стената на матката, а на друго място – например във Фалопиевите тръби). Обикновено песарите, които съдържат мед, осигуряват протекция и срещу извънматочна бременност, но са по-ефективни при предпазване от маточна бременност.

Съществуват отделни съобщения за счупване на пластмасовото тяло на песара Multiload, по време на отстраняването му. Най-често това се случва когато песара се врастне в стената на матката. Врастването или счупването на части от песара могат да поставят необходимост от оперативното му отстраняване посредством кюртаж.

Copper T (Schering AG ) Вътрематочен песар, който е изработен на медена основа.

Има Т-образна форма, направена от гъвкава пластмаса Медта се отделя бавно в матката и спомага за възпирането на сперматозоидите. Copper T е едно от най-успешните противозачатъчни средства не само като сигурност, но и като финансово вложение.

Спиралата е удобна и единственото, което трябва да правите след слагането й е да проверявате за конци всеки месец. Подходяща е и за кърмещи жени. Copper T е най-разпространената спирала в световен мащаб.

Copper T се поставя само от лекар и то след пълен медицински преглед на състоянието, формата и разположението на матката по време на менструационния цикъл на жената. Повечето лекари предпочитат това да стане на 7-мия ден от цикъла. Спиралата се поставя 6 седмици след раждане и е удобна за кърмещи жени.

В случай на аборт, поставянето може да стане веднага. В първите месеци след поставянето може да се наблюдава по-обилна менструация, както и дискомфорт и по-силни менструални болки, които с времето заглъхват. Copper T се премахва само от лекар в случай на изтичане на срока й на годност, желание за бременност или медицински проблеми.

Copper T е удобна и препоръчителна за следните жени:

  • с поне едно дете;
  • имат връзка само с един партньор;
  • нямат предишни и сегашни инфекциозни вагинални заболявания;
  • имат дълга и обилна менструация;
  • тежка анемия;

Не се препоръчва в случаи на:

  • бременност или подозрения за такава;
  • алергии към метала мед;
  • установени анатомични аномалии в структурата на матката или шийката на матката;
  • влагалищни и маточни инфекции или тумори;
  • венерически болести;
  • ако пациентката или партньорът й имат твърде много сексуални контакти с различни партньори;

IMPLANON- подкожно

Implanon® представлява малка еластична пластмасова тръбичка с дължина 4 сантиметра и диаметър 2 mm.. Тя съдържа 68 милиграма от активната съставка етоногестрел. Равномерно в кръвообръщението се отделя малко количество етоногестрел. Самата тръбичка е направена от етилен винилацетат, който не се разтваря в телесната среда.

Implanon® се въвежда подкожно. След това в тялото започва равномерно да се отделя по малко количество от съдържащия се представител само на една група хормони, прогестагените – а именно етоногестрел. Контрацептивното му действие се осъществява по два механизма; Implanon® предотвратява отделянето на яйцеклетка от яйчниците.

Води до такива промени в яйчниците, които затрудняват проникването на сперматозоиди в матката Implanon® предпазва от забременяване в продължение на три години. За разлика от таблетките, Implanon® може да се употребява и от жени, които не могат или не желаят да приемат естрогени. При употребата на имплантанта, влагалищното кръвотечение може да стане нередовно или да спре, а болезнената менструация ще бъде облекчена.

Имплантирането и изваждането на Implanon® може да се осъществи само от лекар, който преценява кой е най-подходящия момент за прилагането на препарата. Това става с местна упойка.директно под кожата, на вътрешната страна на предмишницата на не-доминантната Ви ръка. Процедурата напомня вземането на кръв за изследвания.

Implanon® трябва да се отстрани или замени с нов имплантант не по-късно от три години след неговото имплантиране. Понякога тази манипулация може да бъде затруднена ако имплантанта се е придвижил под кожата и е сменил първоначалното си положение.

Употребата на Implanon® може да се преустанови по всяко време Странични реакции, наблюдавани при употреба на Implanon® Код: Акне; Главоболие; Увеличение на теглото; Напрегнатост или лека болезненост в гърдите; Оредяване на косата; Депресивни настроения; Емоционална нестабилност; Промяна в либидото; Болки в стомаха; Болезнена менструация.

СВЕЩИЧКИ

Patentex oval N (Patentex GmbH)

Свещичките са интравагинално противозачатъчно средство. 1 песарий съдържа 75 мг. от активната съставка nonoxinol9 /INN/

Песарият се разтваря от топлината на тялото, като независимо от количеството на вагиналния секрет се образува фина, приятна пяна, която оптимално разпределя във влагалището субстанцията, която блокира действието на сперматозоидите.

Нежелани лекарствени реакции: Patentex oval N е добре поносим. В отделни случаи може да се наблюдава преходно чувство на затопляне.

Patentex може да се прилага непрекъснато и продължително, като се използва само когато има действително от какво да се предпазвате. Продължителната му употреба е безвредна.

Надеждната защита с Рatentex oval N е сигурна едва когато активното вещество е разпределено оптимално. Това се осъществява в рамките на 10 минути.

Особено подходящ е за:

  • жени, които искат да се предпазят от забременяване само тогава когато действително е необходимо такова предпазване
  • млади жени с нередовен полов живот жени с нестабилен цикъл
  • жени, които независимо от партньора искат да се предпазят от забременяване
  • жени които са прекъснали терапия с други противозачатъчни
  • жени, които не понасят хормонални противозачатъчни
  • жени, които приемат едновременно лекарства, които могат да понижат действието на хормоналните противозачатъчни средства
  • жени, при които в резултат на приложението на други методи на предпазване могат да възникнат рискове или да съществуват противопоказания за тяхното използване.

Да не се прави вагинален душ в продължение на 6 до 8 часа след полов акт, като външен тоалет с много вода е възможен непосредствено след полов акт.

Още по темата “контрацептиви”:

Непременно погледнете и ТОВА:

Противозачатъчни – действие; как да направим избор

Първоначално публикувано на:12.07.2007 @ 15:09

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кои са добрите лекарства при мастопатия.

Лекарства при мастопатия. Симптоми и лечение. Геритамин и чай

Кои са добрите лекарства при мастопатия. Симптоми и принципи на лечение. Геритамин при мастопатия. Чай …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *