Мнения за видовете дифузер за етерични масла. Как да изберем?

Дифузер за етерични масла | 10 идеи и мнения

Мнения за видовете дифузер за етерични масла. Как да изберем? Ултразвуков или евтин дифузер? В Технополис, Лидл, Кауфланд и Техномаркет

Нека започнем с това, откъде може да се купят дифузери за етерични масла изгодно. По-долу ще продължим с мненията и описанията, както и с етеричните масла, подходящи за дифузери.

Изгодни дифузери за етерични масла
Дифузер за етерични масла FOXMAG24®Дифузер за етерични масла, 100 мл, LED
Дифузер за етерични масла FOXMAG24®, 550 млДифузер за етерични масла, 100 мл, LED
Виж ценаВиж цена

Стайният дифузер (арома лампа) е устройство за непрекъснато изпускане на аромати във въздуха. Той създава благоуханна и отпускаща атмосфера. Дифузерите разпръскват етерични масла и изкуствени есенции.

Разлика между есенция и етерично масло
Показател за сравнениеЕсенцияЕтерично масло
Произходсинтетична, промишлено произведенанатурално, извлечено от растения
Ароматиподобни на естествени и несъществуващи в природатасамо натурални
Функцияароматизираароматизира и лекува
Лечебни свойстваняма, риск от респираторна алергиявъздейства физически и психически
Ценанискависока

Как да изберем дифузер за етерични масла

При избора на арома дифузер отчитаме четири фактора:

  1. Размер и тип помещение. За малки стаи подхождат компактни модели, за големи – такива с голям обем за ароматна течност;
  2. Тип дифузер. Съществуват ултразвукови, електрически и др., всеки има свои достойнства и недостатъци;
  3. Материал на корпуса. Биват от стъкло, керамика, дърво, пластмаса, лава лампи. Изборът зависи от интериора;
  4. Време и режим на работа. Някои електрически модели работят до 8 часа, някои – до 24 часа. Има с непрекъснат режим и такива с таймер. Обикновените с пръчици изискват периодична подмяна.

Мнения за дифузери за етерични масла

Централна тема във форумите е лечението с етерични масла – кои масла на какво въздействат. Коментират се режими на лечение, минути въздействие и други фактори.

Самите устройства рядко стоят на вниманието. Излиза, че всеки вид има своите ползватели и напълно ги задоволява. Някои хвалят евтините модели с пръчици, заради цената. Има препоръки за лампи от хималайска сол, както и комбинирани за светотерапия.

Ултразвуков дифузер 05
Изгодна оферта – дифузер ултразвук със 7 LED светлини за цветолечение за 19.90 лв.

За по-евтино се събират групи за поръчка в Амазон.

ВАЖНО: Вижте още мнения за най-добрите дифузери за етерични масла и непременно оставете и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Евтин дифузер за етерични масла

Дифузерите с минимална цена са механичните, при които етеричната субстанция се изпарява по естествен начин. Представлява стъклен контейнер с ароматична течност, в която се потапят пръчки от бамбук или друг фиброзен материал. Маслото попива в пръчката и контактува с въздуха по малко, изпускайки аромат.

Дифузер за етерични масла 03
Механичен “дифузер” – обръщайте пръчиците, за да е по-ефективен

Минусите на този тип ароматизатори са повече от плюса – цената. Няма контрол върху разпръскването на аромата, с времето изветряват, защото контейнерът стои отворен, пръчките трябва да се подменят ръчно.

Ключовата особеност на дифузерите с пръчки е, че работят с есенции, а не с етерични масла. Те имат търговски имена, по които трудно се съди за аромата предварително.

Видове дифузери на етерични масла

Демир бозан за безсъние

За разпръскване на ароматната течност се използват електрически ток и ултразвук. Електрическите устройва имат няколко разновидности.

Ултразвуков дифузер за етерични масла

Апаратът генерира вълни, които влияят на течността (смес от вода и ароматна течност) и я карат да вибрира. При движението се създава фина мъгла (пара), която пренася етеричната субстанция във въздуха. Дифузията става в облака – смесват се етерични частици и вода.

Звучи сложно, но ултразвуковите апарати не са скъпи – обикновено са в диапазона от 20 до 70 лв, зависи от дизайна и материалите.

Изпарителни дифузери (топлинни)

Те се наричат термични (топлинни) дифузери, защото работят с нагряване. Топлината въздейства на етеричното масло и то се изпарява и разпространява из стаята.

Най-простият модел е с електрическа крушка, върху която стои чинийка за ароматната течност. Например има такива лава лампи. Техен минус е малкият резервоар, а и маслото стои открито и може да се разлее.

Ултразвуков дифузер 01
Два ултразвукови дифузера за 22 лв – това е от най-изгодните предложения към момента на пазара

По-сложните уреди имат вентилатор, който обдухва филтър, на който се накапва маслото. Въздухът, минавайки със сила, заставя маслото да се изпарява по-бързо.

Усъвършенстваните модели са с нагревателен елемент, а за маслото има контейнер. Често се изписват като „изпарител за етерични масла“. Цената е в диапазона 15 – 180 лв, като достига и до 400 лв за дизайнерски модели.

Аерезолни дифузери

Другото им име е въздушни дифузери. Работят с компресиран въздух, който създава ароматен спрей. Обикновено е предвидено настройване на интензивността на аромата и честотата на разпръскване.

По-модерните аерозолни дифузери са ултразвукови. Те се смятат за най-добри, защото звуковата вълна е студена, маслото не се загрява и съответно не губи от качествата си. Професионалните дифузерни системи са на този принцип. Те са предназначени за огромни помещения, примерно за зали от над 300 – 400 кв.м.

Дифузер за етерични масла FOXMAG24®

difuzer-za-eterichni-masla-foxmag24-300

Този модел дифузер съчетава най-модерната технология – ултразвуковата, с приемлива цена. Контейнерът поема 550 мл, което предполага рядко презареждане. Едновременно овлажнява въздуха и провежда ароматна терапия.

Дайте мнение и Вие тук!

FOXMAG24® е с компактен размер (16 Х 15 см) и тежи 375 г. Спира автоматично при изчерпване на течността, интензитетът подлежи на регулиране на три степени. Снабдена е с LED светлини. Работи на 220 V и потребява 12 W на час. Кабелът е с дължина от 1 м.

Дифузер за етерични масла, 100 мл, LED

difuzer-za-eterichni-masla-100-ml-led-300

Миниатюрен модел с голяма ефективност. Този дифузер е с размери 10 Х 10 см и поема 100 мл течност. Работи и без етерично масло – само с вода, за овлажняване на въздуха. Има вградено нощно осветление в 7 цвята.

Дифузерът е на принципа на ултразвука. Изключва се автоматично при приключване на течността. Управлява се с бутони. Захранва се с USB кабел, който е включен в комплекта. Захранването е от контакт, компютър или друго устройство с USB порт.

Етерични масла за дифузер

Те се продават в малки флакони, готови за наливане (накапване) в дифузера. Разновидностите като аромат, марка, качества и цена са стотици.

Има масла за около 7 – 8 лв (за 5 мл) като Бергамот, Дафинов лист, Евкалипт, Карамфил и др. био продукти от Алтея. Маслото от здравец струва 34 лв за 5 мл, ванилията е 30 лв. Примерът показва, че цената на етеричните субстанции много зависи от суровината и начина на добиване.

При Буджак някои от цитираните по-горе масла са на подобна цена, но за опаковка от 10 мл. Например Бергамот – 9 лв. Те не са сертифицирани като био продукти.

В Емаг има комплект от 12 етерични масла (по 5 мл) за 28.63 лв. Според описанието, не съдържат синтенични компоненти.

Техномаркет. Дифузер за етерични масла

Веригата е заредила 35 модела дифузери, които се програмират. Всички те са ултразвукови от Makeda Botanics. Цената е от 42 до 104 лв.

Някои модели от средния ценови клас (60 – 70 лв) са с вградени светлини за цветотерапия и работи на редуващи се интервали.

Най-скъпият дифузер (Nebulizer) е FANTASY Light без вода. Покрива площ от 120 кв.м.

Дифузер за етерични масла, Кауфланд

Ултразвукови и електрически модели не са попадали сред асортиментите на веригата супермаркети. От няколко месеца се продават „механичните“ ароматизатори – тези с потопяеми пръчици. Цената им е около 14 – 15 лв.

Дифузер за етерични масла, Лидл

По-рано са „пускани“ дифузери за ароматерапия. За това свидетелстват отзиви на доволни клиенти и обяви за вторична продажба на уредите. Сега такива артикули не присъстват в актуалните брошури, нито в някое от последните им издания.

Вижте и ТОВА: Как се ползва арганово масло? За лице, за коса и като ароматизант с дифузер.

Дифузер за етерични масла, Технополис

В тази верига има само един модел на италианската марка INNOLIVING. Съчетава арома функция с овлажняване, йонизация и солна лампа. Цената е 139 лв.  Капацитетът на контейнера е 160 мл, работи в два режима, осветява и се изключва автоматично.

Видео за работата на дифузерите INNOLIVING.

Първоначално публикувано на:12.07.2007 @ 9:05

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

премахване на стрии

Премахване на стрии със свинска мас и невен, с белтък, с крем и още 10+ рецепти

Топ начини за премахване на стрии. Легендарната рецепта със свинска мас и невен. Заличаване на …

2 Мнения

  1. Имам лава лампа, точно каквато описвате с крушка, почти нищо не прави като ароматизатор, но пък солта е полезна.

  2. Харесвам дифузерите на Етерим, имам два техни модела, и двата са добри. Средни са по цена, но доста добре като качество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *