Хранителни разстройства - 01

Хранителни разстройства

Въведение в хранителните разстройства. Анорексия, булимия, натрапчиво преяждане, пика. Най-известните психолози, специализиращи в лечението им.

Хранителните разстройства са сложни състояния на психичното здраве, които вредят на хранителните навици на човек. Тези разстройства често се характеризират с мания за храна, за контрол на телесното тегло и на външния вид. Те често произтичат от комбинация от различни фактори, включително психологически, социални и биологични влияния. Те имат потенциал да причинят сериозни увреждания и могат да бъдат животозастрашаващи, ако не бъдат лекувани своевременно и адекватно.

СимптомиСвързано разстройство
Силен страх от наддаване на теглоАнорексия нервоза, булимия нервоза
Изкривена представа за тялотоАнорексия нервоза, булимия нервоза
Необичайни хранителни навициАнорексия нервоза, булимия нервоза, натрапчиво преяждане, Пика, Селективно хранително разтройство (ARFID)
Натрапчиво упражняванеАнорексия нервоза, булимия нервоза
Оттегляне от социални дейностиЧесто при всички хранителни разстройства

Хранителните разстройства надскачат сферата на хранителните навици и навлизат в психологическата област. Индивидите, борещи се с тези състояния, често крият дълбоко вкоренени проблеми със себевъзприятието и самооценката, което води до изкривена представа за тялото им. Тяхната връзка с храната често е повлияна от желанието да упражнят контрол, да намерят емоционална утеха или да се справят със стреса. Душевни проблеми като депресия, тревожност и обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) също са често срещани съпътстващи състояния.

Разпространение и въздействие

Хранителните разстройства са по-разпространени, отколкото мнозина предполагат. В световен мащаб те засягат стотици милиони хора от различни възрастови групи, пол и социално-икономически класи. Само в Съединените щати се изчислява, че 30 милиона души ще бъдат засегнати от хранително разстройство в даден момент от живота си.

Въздействието на тези състояния не се ограничава до физическото здраве, въпреки че физическите последствия могат да бъдат тежки, включително може да доведат до недохранване, органна недостатъчност и повишен риск от други заболявания. Хранителните разстройства също оказват дълбоко влияние върху психическото и емоционалното благополучие, междуличностните отношения и дори професионалните и академични резултати.

Признаци и симптоми на хранителни разстройства

Идентифицирането на хранително разстройство може да бъде предизвикателство, поради разнообразния набор от симптоми и тяхното припокриване с други състояния. Въпреки това, някои общи признаци, които трябва да търсите, включват:

  • Загриженост за формата и теглото на тялото
  • Силен страх от напълняване
  • Изкривена представа за тялото
  • Необичайни хранителни навици (преяждане, недостатъчно хранене, тайно хранене)
  • Чести диети въпреки поднорменото тегло
  • Натрапчиво упражняване (желание за физическа подготовка, което води до неконтролируемо прекомерно физическо натоварване с вредни последици като наранявания и нарушени социални отношения);
  • Оттегляне от социални дейности, особено от тези, свързани с храна

Горните симптоми не са изчерпателни и могат да се проявят различно в зависимост от индивида и вида на заболяването.

Психолози за анорексия, булимия и др. хр. разстройства

Най-известните психолози за хранителни разстройства
Теодора Цветева+359 882 515 579
Цвета Топузлиева+359 885 308 101
Цвета Таманова+359 888 875 260
Даниела Червенкова+359 88 432 7887
Велизар Вангелов+35988 837 3195

Причини за хранителни разстройства

Биологични фактори

Хранителните разстройства не са просто избор на начин на живот или последствия от слаба воля; те са сложни здравословни състояния, при които биологията играе решаваща роля. Редица биологични фактори допринасят за развитието на хранителни разстройства:

  • Генетика: Изследванията показват, че хората с фамилна анамнеза за хранителни разстройства са изложени на значително по-висок риск, което предполага генетично предразположение. Идентифицирани са различни гени, свързани с повишен риск от тези състояния, което подчертава ролята на наследствеността.
  • Хормонални влияния: Някои проучвания предполагат връзка между хормоналния дисбаланс и хранителните разстройства. Например променени нива на серотонин, хормон, който регулира настроението и апетита, често се откриват при хора с тези състояния.
  • Структура и функция на мозъка: Някои аномалии в структурата и функционирането на мозъка, особено в области, свързани с усещането за възнаграждението (удоволствието), стреса и самоконтрола, са пряко относими към хранителните разстройства.
Психологически фактори

Психологическите фактори са централни за развитието и закоравяването на хранителните разстройства. Те могат да включват:

  • Ниско самочувствие: Хората с ниско самочувствие са по-податливи на развитие на хранителни разстройства, тъй като могат да използват екстремни диети и упражнения като средство за подобряване на представата си за себе си.
  • Перфекционизъм: Силното желание да бъдете перфектни или страхът от допускане на грешки може да накара човек да си постави нереалистични диетични цели и представа във връзка с идеала за тялото си, което може да ескалира в хранително разстройство.
  • Контрол на вътрешните импулси: Затрудненията при контролиране на импулсите могат да допринесат за преяждане, постоянно прочистване или до други нарушени хранителни типове поведение.
Социокултурни фактори

Социокултурните фактори оказват значително влияние върху хранителните разстройства. Те включват:

  • Влияние на медиите: Излагането на идеализирани образи на тялото в медиите може да насърчи недоволство от собственото тяло, да допринесе за развитието на хранителни разстройства.
  • Културен натиск: Култури, които отдават висока стойност на слабото тяло, могат да насърчат развитието на хранителни разстройства. Този натиск е особено силен сред жените, които често са изправени пред по-строги обществени очаквания относно формата и размера на тялото си.
  • Професии и дейности: Определени професии и дейности, които наблягат на слабостта или специфична форма на тялото, като балет, манекенство или борба, могат да увеличат риска от развитие на хранително разстройство (31 Доверен източник).
Връзка с други психични разстройства
“Фигурин

Хранителните разстройства често се появяват заедно с други психични състояния. Състояния като депресия, тревожни разстройства и обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) често придружават хранителните разстройства, което предполага сложно взаимодействие между тези състояния. Разпознаването и справянето с тези съпътстващи разстройства е от решаващо значение за успешното лечение и възстановяване от хранителните.

ФакториСвързани хранителни разстройства
ГенетикаОбщи за всички хранителни разстройства</td >
Хормонален дисбалансОбщ при всички хранителни разстройства
Структура и функция на мозъкаЧесто срещан при всички хранителни разстройства
Ниско самочувствиеОбщо при всички хранителни разстройства
ПерфекционизъмАнорексия нервоза, булимия нервоза
Контрол на вътрешните импулсиНатрапчиво преяждане, булимия нервоза
Културен натискОбщо за всички хранителни разстройства</td >
Професии и дейностиАнорексия нервоза, булимия нервоза
Съпътстващи психични разстройстваЧесто при всички хранителни разстройства
Влияние на медиитеОбщо за всички хранителни разстройства

Взаимодействието на биологични, психологически и социокултурни фактори прави хранителните разстройства сложни за разбиране и лечение. Следователно, често е необходим интегративен и индивидуализиран подход за ефективно справяне с тези състояния.

Разбиране на анорексията

Хранителни разстройства - анорексияАнорексия нервоза е тежко и потенциално животозастрашаващо хранително разстройство, характеризиращо се със силен страх от наддаване на тегло и изкривена представа за тялото, което води до самоналожено гладуване и прекомерна загуба на тегло. Хората с анорексия нервоза често се възприемат все едно са с наднормено тегло, дори и тогава, когато са с опасно поднормено тегло. Тяхната самооценка е прекомерно свързана с възприеманата от тях форма и тегло на тялото, което ги кара да полагат крайни усилия, за да контролират приема на храна и размера на тялото си.

Симптоми на анорексия нервоза

Хората, страдащи от анорексия нервоза, проявяват набор от физически, поведенчески и психологически симптоми:

Физическите симптоми включват:

  • Бърза и тежка загуба на тегло
  • Изтъняване на косата
  • Липса на менструация при жените
  • Намален тестостерон при мъжете
  • Суха и жълтеникава кожа
  • Усещане за студ през цялото време, поради загуба на телесна топлина
  • Запек и болки в корема

Поведенческите и психологически симптоми включват:

  • Строга диета въпреки поднорменото тегло
  • Мания за калории, храна и диети
  • Страх от напълняване
  • Отказ от глад
  • Ритуално хранително поведение, като нарязване на храна на малки парчета или много бавно хранене
  • Телесна дисморфия, виждане на себе си като с наднормено тегло, въпреки че е с поднормено тегло
  • Натрапчиви упражнения
Последици за здравето от анорексия нервоза

Анорексия нервоза може да има тежки последици за здравето, някои от които могат да бъдат необратими дори след възстановяване:

  • Изтъняване на костите (остеопороза): Хроничното недохранване може да доведе до намалена костна плътност, правейки костите крехки и податливи на фрактури.
  • Сърдечни проблеми: Анорексията може да доведе до ниско кръвно налягане, бавен сърдечен ритъм и сърдечна недостатъчност поради напрежението, което гладуването оказва върху сърцето.
  • Увреждане на бъбреците: Дехидратацията, причинена от намален прием на течности, може да доведе до камъни в бъбреците или дори до бъбречна недостатъчност.
  • Увреждане на мозъка: Хроничното недохранване може да повлияе на мозъчната функция, което води до затруднения с концентрацията и паметта.
  • Мултиорганна недостатъчност и смърт: Анорексия нервоза има най-висок процент на смъртност сред всички психични разстройства, главно поради мултиорганна недостатъчност или самоубийство.

Разкриване на булимия нервоза

Хранителни разстройства - булимияБулимия нервоза, често съкратена до булимия, е тежко хранително разстройство, характеризиращо се с повтарящи се епизоди на преяждане, последвано от компенсаторно поведение, обикновено наричано “прочистване”. Индивидите с булимия нервоза са склонни да консумират необичайно големи количества храна за кратък период от време, след което могат да предизвикат повръщане, да използват лаксативи или да правят прекомерни упражнения, за да предотвратят наддаването на тегло. Подобно на анорексията, булимията също е свързана с изкривена представа за тялото и силен страх от наддаване на тегло.

Симптоми на булимия нервоза

Булимията нервоза се проявява чрез комбинация от физически, поведенчески и психологически симптоми:

Физическите симптоми включват:

  • Колебания в теглото
  • Зъбни проблеми като кариес и заболяване на венците, причинени от често повръщане
  • Хронична дехидратация
  • Електролитен дисбаланс, водещ до неправилен сърдечен ритъм и много често до сърдечна недостатъчност
  • Стомашно-чревни проблеми като запек и киселинен рефлукс

Поведенческите и психологически симптоми включват:

  • Повтарящи се епизоди на преяждане, често тайно
  • Принудително повръщане, прекомерна употреба на лаксативи или диуретици, гладуване или строги упражнения за противодействие на преяждането
  • Мания по формата и теглото на тялото
  • Промени в настроението, тревожност и депресия
  • Чувство на загуба на контрол по време на епизоди на преяждане
Последици за здравето от булимия невроза

Булимията може да доведе до сериозни и потенциално животозастрашаващи здравословни проблеми:

  • Електролитен дисбаланс: Това може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм, сърдечна недостатъчност и дори смърт.
  • Стомашно-чревни проблеми: Честото повръщане може да причини гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), запек и други храносмилателни проблеми.
  • Кариес: Киселината в повърнатото може да разруши зъбния емайл, което води до кариес и заболяване на венците.
  • Пептични язви и панкреатит: Те могат да бъдат резултат от честа и продължителна употреба на слабително.
Известни личности, които са се борили с булимия нервоза

Няколко високопоставени личности са говорили за опита си с булимия нервоза, като по този начин са насочили повече внимание към разстройството:

  • Принцеса Даяна: Покойната принцеса на Уелс открито говори за борбата си с булимия нервоза по време на телевизионно интервю през 1995 г. Нейната откровеност привлече вниманието на целия свят към разстройството.
  • Елтън Джон: Легендарният музикант беше откровен за битката си с булимия нервоза, използвайки своята платформа, за да подчертае тежестта на хранителните разстройства.
  • Джейн Фонда: Актрисата и фитнес гуру публично обсъди борбата си с булимия нервоза и как е преодоляла разстройството.

Натрапчиво преяждане

Хранителни разстройства - преяжданеПреяждането (BED) е често срещано хранително разстройство, при което хората консумират големи количества храна, обикновено за кратък период от време, и се чувстват неспособни да спрат процеса. Различава се от булимия нервоза, тъй като тези с BED не участват в компенсаторни поведения като прочистване или прекомерни упражнения след преяждане. Тези епизоди обикновено са придружени от чувство на страдание, липса на контрол и често вина и срам.

Симптоми на преяждане

Разпознаването на симптомите на BED може да бъде първата стъпка към търсене на помощ. Те включват:

  • Ядене на големи количества храна, често бързо
  • Чувство за загуба на контрол по време на преяждане
  • Ядене тайно или когато не сте гладни, за да облекчите негативните емоции
  • Чувство на срам, отвращение или вина след преяждане
  • Без компенсаторно поведение като прочистване или прекомерни упражнения за компенсиране на преяждането
Последици за здравето от преяждането

Разстройството на преяждането може да доведе до редица физически и психически здравословни проблеми:

  • Физически последствия: Затлъстяването, диабет тип 2, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, високи нива на холестерол и някои видове рак са често срещани физически здравословни проблеми.
  • Психологически последствия: Хората с BED често изпитват съпътстващи разстройства на психичното здраве като депресия, тревожност, биполярно разстройство или злоупотреба с вещества.
Управление на разстройството на преяждането: съвети и трикове

Управлението на преяждането включва медицинска намеса, психологическа терапия и промени в начина на живот. Ето някои стратегии:

  • Потърсете професионална помощ: Здравен специалист може да предостави диагноза и подходящ план за лечение, който може да включва психотерапия, лекарства и консултации за хранене.
  • Психотерапия: Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е доказала своята ефективност при лечение на преяждането.
  • Лекарства: В някои случаи може да се препоръча медикаментозно лечение.
  • Осъзнато хранене: Осъзнаването на хранителните навици, чувството за ситост и причините за преяждане може да бъде от полза.
  • Редовни упражнения: Балансираната рутинна тренировка може да помогне за подобряване на настроението и намаляване на желанието за преяждане.
  • Мрежи за поддръжка: Присъединяването към група за поддръжка или свързването с доверени приятели и семейство може да помогне за управлението на преяждането.

Разстройство Пика и руминация

Хранителни разстройства - пика и руминацияПика и руминация са две по-рядко обсъждани, но значими хранителни разстройства.

Пика се характеризира с непреодолимо желание за консумация на нехранителни вещества като мръсотия, тебешир или парчета боя.
Хората с пика може да жадуват за нехранителни и даже понякога отвратителни вещества като лед, пръст, сапун, мръсна хартия, собствената си или чужда коса, попаднала под ръка кърпа, някаква вълна, примерно от пуловер, дребни камъчета, произволен перилен препарат, прах за пране или големи количества царевично нишесте.

Пика може да се появи най-вече при възрастни, но също и при деца и понякога при юноши. Този вид хранително разстройство се наблюдава най-често при бременни жени и лица с умствени увреждания. Хората с пика могат да бъдат коварно изложени на повишен риск от евентуално отравяне, инфекции, от всевъзможни наранявания на червата и дори от хранителни дефицити (защото се хранят с неща, които не са питателни). В отделни случаи пиката може да бъде дори фатална, тоест да доведе до смърт.

За да се счита за пика яденето на нехранителни вещества, то не трябва да бъде нормална част от нечия култура или религия.

Дайте мнение и Вие тук!

От друга страна, разстройството на преживянето (руминацията) включва многократно връщане обратно в устата на храна, която е вече сдъвкана. Тя бива повторно погълната или изплюта. Това преживяне обикновено се случва през първия половин час след хранене. За разлика от медицинските състояния като рефлукс, руминацията е нещо доброволно случващо се.

Симптоми и последствия от Пика

Пиката обикновено се разпознава чрез упорито ядене на нехранителни продукти за период от поне един месец. Консумираните предмети варират, но могат да включват неща като пръст, глина, хартия, сапун, плат, коса, канап, вълна и други материали.

Последствията за здравето могат да бъдат тежки и да включват недохранване, отравяне с олово, нараняване на зъбите и чревни блокажи или разкъсвания.

Симптоми и последствия от нарушение на руминацията

Физическите последствия могат да варират от недохранване и загуба на тегло до проблеми със зъбите и електролитен дисбаланс.

Лечение на Пика и руминация

Както при други хранителни разстройства, лечението на Pica и разстройството на руминацията включва цялостен подход, обикновено представляващ медицинска намеса, хранителни консултации и психологическа терапия.

В случая с Пика идентифицирането и справянето с хранителните дефицити може да намали желанието за нехранителни продукти. Междувременно поведенческите интервенции могат да помогнат за намаляване и в крайна сметка елиминиране на неподходящото хранително поведение.

За разстройство на преживянето лечението често включва поведенческа терапия за промяна на наученото поведение, свързано с повръщане и повторно ядене. Техниките могат да включват диафрагмено дишане или обучение за обръщане на навика.

Избягващо/ограничително разстройство при приема на храна (ARFID)

Хранителни разстройства - арфидРазстройство с избягване/ограничаване на приема на храна (ARFID) е сравнително нова диагноза в областта на хранителните разстройства. Това е състояние, характеризиращо се с постоянен неуспех да се задоволят подходящи хранителни и/или енергийни нужди, което води до значителни здравословни проблеми, зависимост от добавки или хранене чрез сонда и изразена намеса в психосоциалното функциониране. ARFID не се свързва с притеснения относно формата на тялото или теглото, или съпътстващата поява на друго медицинско състояние.

ARFID, често асоцииран с деца и юноши, се простира отвъд типичното „придирчиво хранене“. Тези с ARFID може да избягват определени цветове, текстури, миризми или вкусове, което прави гамата от храни, които могат да консумират, изключително ограничена. Някои хора с ARFID може също да имат затруднения с преглъщането или страх от задавяне.

Симптоми и последствия от ARFID

Индивидите с ARFID могат да проявят различни симптоми, включително, но не само:

СимптомиОписание
Силно селективно храненеИндивидите ограничават консумацията си до определени храни, обикновено тези със специфични текстури или цветове.
Значителна загуба на тегло или неуспешно постигане на очакваното наддаване на теглоТова може да се случи при растящи деца, което води до забавен растеж или други проблеми с развитието.
Зависимост от ентерално хранене или перорални хранителни добавкиНякои може да разчитат на хранене чрез сонда или хранителни добавки, за да задоволят своите енергийни и хранителни нужди .
Изразена намеса в психосоциалното функциониранеТова може да повлияе на социалните, академичните или други области на функциониране поради ограниченията в диетата.

Последствията от ARFID могат да бъдат тежки, защото това разстройство често започва в ранна детска възраст и може да продължи в зряла възраст, ако не бъде адресирано адекватно от когото трябва. Тези последствия могат да включват значителна загуба на тегло, хранителни дефицити, зависимост от добавки и намеса в психосоциалното функциониране.

Справяне с ARFID: Практически съвети

Управлението на ARFID често включва комбинация от хранителни, психологически и поведенчески стратегии.

  • Професионални насоки: Важно е да се консултирате със здравен специалист, като педиатър, психолог или регистриран диетолог, който има опит с хранителни разстройства.
  • Структурирано време за хранене: Установяването на редовни, структурирани хранения и закуски може да бъде полезно за осигуряване на адекватен прием на енергия и хранителни вещества.
  • Постепенно излагане: Постепенното въвеждане на нови храни в диетата може да помогне за разширяване на разнообразието от храни. Това трябва да се прави бавно, като се зачита темпото на индивида.
  • Участие на семейството: Участието на членове на семейството в лечението може да бъде от полза, особено за по-малки деца.
  • Техники за внимателно хранене: Практикуването на внимателно хранене може да помогне на индивида да се свърже отново със своите сигнали за глад и ситост и да подобри връзката си с храната.

Други хранителни разстройства

Този раздел ще разгледа три по-малко известни, но значими хранителни разстройства: разстройство на прочистването, синдром на нощно хранене и орторексия. Ние се стремим да подобрим разбирането на тези състояния, да хвърлим светлина върху техните симптоми и последствия и да насърчим всеки страдащ да потърси помощ.

Разстройство на прочистването

Хранителни разстройства - натрапчиво прочистванеРазстройството на прочистване е хранително разстройство, характеризиращо се с повтарящи се поведения на прочистване, за да се контролира теглото или формата при липса на епизоди на преяждане. Поведението за прочистване може да включва самопредизвикано повръщане, прекомерни упражнения, гладуване или злоупотреба с лаксативи, диуретици или други лекарства.

Симптоми на прочистващо разстройствоОписание
Повтарящо се прочистващо поведениеИндивидите редовно използват методи като самопредизвикано повръщане, прекомерни упражнения, гладуване или злоупотреба с лекарства.
Мания за контрол на теглотоАнгажирането с прочистващо поведение се ръководи от желанието да се контролира теглото или формата на тялото.
Без преяжданеЗа разлика от булимията, тези поведения възникват при липса на епизоди на преяждане.
Синдром на нощно хранене

Синдромът на нощното хранене (NES) е хранително разстройство, характеризиращо се с повтарящи се епизоди на нощно хранене. Индивидите с NES консумират голяма част от дневния си прием след вечеря и се събуждат през нощта, за да ядат, често със затруднения при заспиване, освен ако не ядат.

Симптоми на синдрома на нощното храненеОписание
Прекомерна консумация на храна през нощтаПовечето приемане на количеството храна, нормално за деня, става след вечеря и хората често се събуждат през нощта, за да ядат.
Нарушения на съняХората с NES често изпитват трудности при заспиване или запазване на съня без да ядете.
Орторексия

Хранителни разстройства - орторексия Орторексията е хранително разстройство, характеризиращо се с обсесивно съсредоточаване върху „здравословното“ хранене. Въпреки че не е официално признато като отделна диагноза за хранително разстройство, то може да има сериозни последици за здравето. Хората с орторексия може да избягват групи храни, които смятат за нездравословни, което води до недохранване и други сериозни здравословни проблеми.

Симптоми на орторексияОписание
Мания за „здравословно“ храненеИндивидът харчи значително количество време за планиране, закупуване, приготвяне и ядене на ястия, които смята за чисти или здравословни.
Стриктно избягване на определени групи храниХрани, считани за като нездравословни, като тези, съдържащи мазнини, захари или добавки, могат да бъдат строго избягвани.
Безпокойство, свързано с хранатаИндивидите могат да изпитат значителен стрес, когато здравословни храни не са налични или ако трябва да ядат извън обичайния си график или рутина.

Идентифициране дали имате хранително разстройство

Често първата стъпка към възстановяването е признаването, че поведението и мисловните ви модели относно храната, теглото и представата за тялото ви са проблематични. Ето някои признаци, че вие или някой ваш познат може да имате хранително разстройство:

  • Прекомерна загриженост за теглото, храната, диетата и формата на тялото.
  • Изключителна загриженост относно наднорменото или поднорменото тегло.
  • Страх от напълняване, дори и при поднормено тегло.
  • Драматична загуба на тегло.
  • Често проверяване в огледалото за забележими недостатъци.
  • Пропускане на хранене или намиране на извинения за неядене.
  • Приемане на изключително рестриктивна диета или натрапчиви хранителни навици.
Значение на ранното откриване

Ранното откриване на хранителни разстройства е от решаващо значение поради много причини. Първо, ранното лечение увеличава вероятността за пълно възстановяване. Второ, може да предотврати прогресирането на заболяването до по-тежко или хронично състояние. Освен това ранната намеса може да сведе до минимум риска от сериозни медицински усложнения, свързани с недохранване, като остеопороза, сърдечни проблеми и проблеми с плодовитостта.

Тест за хранителни разстройства: Онлайн ресурси

Различни онлайн ресурси предоставят инструменти за самооценка, предназначени да ви помогнат да разберете дали вашите чувства, мисли и поведение по отношение на храна, упражнения и представа за тялото може да са показателни за хранително разстройство. Те включват въпросника SCOFF, въпросника за изследване на хранителните разстройства (EDE-Q) и други. Не забравяйте, че тези тестове не са заместител на професионалната диагноза.

Лечение и управление на хранителни разстройства

Изправянето и управлението на хранително разстройство може да изглежда обезсърчително, но е изключително важно да запомните, че възстановяването е напълно възможно с правилното лечение и подкрепа. Този раздел разглежда различни модалности на лечение на хранителни разстройства, включително психологически терапии, медикаменти, хранителни консултации, самообслужване и групи за подкрепа. Ние също така подчертаваме някои добре известни центрове за лечение на хранителни разстройства и споделяме истории от реалния живот и уроци от тези, които успешно са преодолели своите хранителни разстройства.

Вижте и ТОВА: Как да изберем добър психолог за хранителни разстройства?

Психологически терапии: CBT, семейна терапия

Психологическите терапии са крайъгълният камък в лечението на хранителни разстройства. Те имат за цел да се справят с основните когнитивни изкривявания и дисфункционално поведение, свързани с тези разстройства.

Когнитивно-поведенческа терапия (CBT): CBT е най-широко проучената и доказана терапия за хранителни разстройства, особено булимия нервоза и преяждане. Тя има за цел да промени негативните мисловни модели и поведение, свързани с храната, храненето и образа на тялото.

Семейно-базирана терапия (FBT): FBT, известна също като подхода на Модсли, е особено ефективна за юноши с анорексия нервоза. Той включва цялото семейство в процеса на лечение, като дава възможност да помогнете на близките си да възстановят здравословното тегло и навици на хранене.

Медикаменти: Роля и примери

Въпреки че никое лекарство не може да излекува хранителните разстройства, някои могат да помогнат за справяне със симптомите или съпътстващи психични състояния, като тревожност или депресия. Например, установено е, че селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) са полезни за пациенти с булимия нервоза.

Хранително консултиране

Хранителното консултиране, предоставено от регистриран диетолог, играе съществена роля за възстановяването на хранителните разстройства. Тя има за цел да подобри баланса на здравословното тегло, да коригира хранителните дефицити и да помогне на хората да установят балансирана и устойчива връзка с храната.

Роля на групите за себеосъзнаване и подкрепа

Дейностите за себеосъзнаване като медитация, йога и водене на дневник могат да подпомогнат възстановяването чрез насърчаване на релаксация, самосъзнание и положителна представа за тялото. Групите за подкрепа, онлайн или лично, могат да осигурят успокояваща общност, където хората да споделят опит, предизвикателства и успехи.

Преодоляване на хранително разстройство: Истории и уроци от реалния живот

Историите за възстановяване могат да предложат надежда и вдъхновение за тези, които се борят с хранителни разстройства. Вземете например историята на Британи Бъргъндър, която преодоля тежката анорексия нервоза, за да стане автор на бестселъри и защитник на психичното здраве. Нейното пътуване подчертава силата на устойчивостта и значението на търсенето на професионална помощ за преодоляване на хранително разстройство.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Smek

При какви случаи помага смекта

Как се пие смекта, преди или след ядене? Как се разтваря? При повръщане. При гастрит, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *