Прокто гливенол крем за прибиране на хемороиди и свещички. Мнения, цена.
Проктогливенол, Долопрокт или Как се поставя? Масту, бял крем "Рачев",

Мнения за Прокто-гливенол, крем, свещички. Или Долопрокт, Цикатридина и др.?

Прокто гливенол крем за прибиране на хемороиди и свещички. Мнения, цена. Долопрокт или Проктогливенол супозитории? Или Цикатридина. Как се поставя? Масту, бял крем “Рачев”, Проктис М, Хеморрел

Нека започнем с нещото, за което най-често ни питат: Откъде се купува и на каква цена. По-долу ще продължим с мненията, описанията на продуктите и заместителите като Цикатридина, Проктис М, бял крем “Рачев”, Масту, Хеморрел и другите:

Откъде да купим Прокто Гливенол или Цикатридина?
Прокто-Гливенол КремЦикатридина
Авирон Рапид 360 мг, 24 таблАвирон Кидс, за деца, саше
Виж ценаВиж цена

Прокто – гливенол е лекарствена комбинация от трибенозид и лидокаин за локално лечение на неусложнени хемороиди. Произвежда се като крем и ректални супозитории. Оказва бързо и всестранно въздействие върху възлите. Трибенозид + лидокаин не отстъпва по ефективност на кортикостероидите, в някои случаи ги превъзхожда.

Активни компоненти на Прокто-гливенол
КомпонентАктивност
Трибенозидпротивовъзпалителен, слабо аналгетичен, антитоксичен, венотропен ефект, способства заздравяването на наранена повърхност и фибринолизата
Лидокаин местен анестетик, отстраняващ болка и парене, с бързо начало на обезболяване (няколко минути)

Прокто – гливенол е комбинирана терапия, която предоставя бързо обезболяване, съчетано с локални възстановителни процеси и нормализиране на микроциркулационното русло. Двойният механизъм контролира всички прояви на хемороидите – субективни (болка и дискомфорт) и обективни (намаляване на възпалението и нормализиране на съдовия тонус).

Мнения за Прокто гливенол от БГ Мама и др.

Отзивите за Прокто – гливенол варират от пълна критика до обявяването му за най-ефикасното лекарство. „На мен ми помогна единствено този гел!“ и „Страхотно облекчения“ стоят до мнения като „Не съм особено доволна“, „Леко ме поуспокои“. Най-доволните са ползвали комбинация от крем и свещички Проктогливенол.

Обстоен преглед на форумите показва видим превес на доволните потребители. Забележките са от рода: скъп е, получих обрив, кремовете със стероиди са опасни. Впрочем, последното твърдение показва непознаване на препарата, защото в него няма кортикостероид.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Прокто гливенол свещички и крем и обезателно оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Пишете! Да бъдем полезни с това, което знаем!

Какво е Прокто гливенол крем?

Прокто – гливенол са безрецептурни лекарства, които се появяват като алтернатива на ефикасното, но със сериозни нежелани ефекти лечение с кортикостероиди. Медицинските среди отчитат, че това е достоен, безкомпромисен заместител на стероидите.

Герман Кноринг клинично изследва комбинацията от трибенозид и лидокаин и се произнася, че в някои случаи тя превъзхожда стандартните методи на терапия, а в останалите е равнопоставена на глюкокортикостероидите (признати за №1 в лечение на възпалителни заболявания).

Прокто – гливенол работи в две направления едновременно. Той действа симптоматично, премахвайки проявите на хемороидите (болка, парене), и лечебно, като пряко въздейства върху болестните изменения (съдов тонус, възпаление).

Прокто – гливенол се произвежда на крем и на свещички. Кремът е за обработка на външните формирования, а свещичките са за вътрешните. Страдащите от комбинирана форма прилагат и двете форми, а останалите пациенти избират според локацията на тяхното изменение.

Как се поставя Прокто гливенол крем?
“Фигурин

Кремът се продава в тубичка с апликатор, който има годност 14 дни и се заменя (изхвърля). Апликаторът е необходим само за въвеждане на крем в началната част на аналния канал.

Външно препаратът се намазва по традиционния начин с пръст (измит преди процедурата, намазва се цялата зона около ануса).

ПРокто гливенол
Апликаторът – вид и завиване

Технологията за въвеждане на крем с апликатора:

  1. Преди лечение мястото на хемороидите се почиства и подсушава;
  2. Капачката се отвива и замества с апликатора. Преди процедурата се отстранява и капачката на апликатора;
  3. Апликаторът се въвежда в ануса на около 2 см;
  4. Леко се натиска тубата, за да навлезе крем;
  5. Апликаторът се изважда и почиства с влажна салфетка, затваря се с капачката;
  6. Ръцете се измиват от евентуални остатъци от крема.
Дозировка в различни случаи. Предозиране

Производителят препоръчва по едно третиране на хемороидите през 12 ч., най-удобно е в леглото преди и след нощния сън. Той не разграничава различни дозировки, защото не са предвидени и различни приложения. Единствено показание за Проктогливенол са хемороиди.

  • Срок: изследването на Кноринг, цитирано по-горе, установява достигане на значим клиничен ефект за 10 дни при две намазвания дн. (общо 20 третирания). 92.8% от пациентите показват добра ефективност, едва 7.2% – средна ефективност. Неефективно не се отчита, докато при моно полагане на лидокаин неефективността е 28.6%.
За какво помага?

Прокто – гливенол 2,12% / 5% крем за ректално полагане е препарат за третиране на хемороиди във всичките им възможни локации – външни, вътрешни.

При хемороиди

Лекарството се назначава за подкрепа на венозното кръвообращение, активизиране на микроциркулацията и снижаване на локалното възпаляване.

Трибенозид перорално се назначава при:

  • Нарушено венозно кръвообращение при болки, отоци и чувство за тежест (на краката);
  • За варикозни разширения;
  • При флебити;
  • При трофични язви на коленете;
  • При венозен застой и заболявания на кожата.

Формата на производство (локална) на Прокто – гливенол го прави удобен единствено за анално приложение.

Още показания, при които приложението на крема е с ниска или никаква ефективност.

  • При фисури. Комбинираните кортикостероидни препарати се дават за хемороиди и фисури едновременно. В случая съставките не са радикално ефикасни спрямо напуквания около ануса. Те ще подкрепят заздравяването и ще обезболят, но главният ефект на Прокто гливенол – венотонизиращият, няма отношение към патологичния процес при фисури;
  • В гинекологията венотоникът няма приложение. Противовъзпалителният му ефект е недостатъчен при инфекциозни процеси, за тях има по-адекватни противовъзпалителни препарати.
При кървящи хемороиди

procto_glyvenol_cream-300

Кремът Прокто Гливенол съдържа 2.12% (или 2%) лидокаин и 5% трибенозид. Представлява бяла хомогенна кремообразна субстанция в алуминиева туба.

Трибенозид оздравява малките кр. съдове и въздейства на възпалението. Препаратът показва антикоагулантни свойства, инхибира активността на медиаторите на възпалението, в частност на хистамина, подобрява микроциркулацията, намалява проницаемостта на капилярите и повишава тонуса на кр. съдове.

Прокто гливенол свещички (супозитории)

Свещичките Прокто Гливенол съдържат 40 мг лидокаин и 400 мг трибенозид на единица. Те оказват същото лечебно въздействие, както и крема. Премахват болезненост, отичане и подпухване, сърбене и парене. Локално повлияват кр. съдове и възпалението. Лидокаинът облекчава болката.

Положителен ефект върху симптоматиката се отбелязва към 5-и ден на средно ниво, към 7-и ден – високо ниво.

Как се поставя Прокто гливенол свещички?

Супозиторията се освобождава от опаковката. Със заострената част се опира към входа на ануса и с пръст (измит преди процедурата) се изтиква навътре, приблизително на нивото на разположение на хемороидите (около 3-4-5 см по канала).

В опаковката си свещичките имат голяма годност – 5 години.

Кога започва да действа?

procto_glyvenol_-sveshtichki

Бързото обезболяване се дължи на лидокаина, продължителността му – на трибенозид. Местният аналгетик отстранява болка, парене и сърбеж поради хемороиди. Той се характеризира с бързо начало на обезболяващото действие. То се проявява няколко минути след апликацията.

Колко време трябва да се прилага?

Производителят не посочва ограничителен срок на употреба. При клиничното изследване на комбинацията се използва срок от 10 дни за третиране с трибенозид и лидокаин и на тази база са отчетени резултатите. Реално в практиката се налага по-дълго ползване на препарата, защото максималният ефект се отбелязва именно към 10-я ден, но все още не е настъпило пълно излекуване на образуванието.

Състав и действие на компонентите

Трибенозид (гливенол) е съдопротективен препарат, използван (само!) за лечението на хемороиди. Има меки противовъзпалителни, обезбовяващи е ранозаздравяващи свойства. Стимулира изработката на ламинин α5 и отлагането на ламинин 332, помагайки да се възстанови базалната мембрана в процеса на затваряне на раните. По отношение на венозни тонус стимулира постоянното и спонтанно съкращаване на гладките мускули във венозните стени. Действа върху трофиката на повредените съдове, влияе на циркулацията на лимфата. Копира симптомите на хронична периферна венозна недостатъчност (болка, усещане за тежест, опъване, оток).

Лидокаин е локален анестетик с мощно обезболяващо въздействие. Притежава способността да намали чувствителността на отделни участъци от тялото. Действието започва моментално и незабавно се разпространява в околните участъци. Продължителността на ефекта му обаче е сравнително кратък.

Странични ефекти

Трибенозид има сериозни негативи при перорално приложение, но формите на Прокто Гливенол избягват основния недостатък. Полагани локално, те заобикалят стомашния тракт и не дават основния негатив на лечебния агент.

Указание от производителя: кремът и супозиториите се понасят добре. Възможно е възникване на усещане за парене и кожата в точката на нанасяне да се зачерви. Това са единствените негативи от местната терапия.

Противопоказания: Алергии

Завишената чувствителност към трибенозид или към лидокаин е противопоказано за ползването на Прокто Гливенол. Чувствителните пациенти са застрашени от алергичен отпор във вид на местни реакции.

Чернодробните нарушения не са противопоказание, но причина за лекарска консултация при началото на терапията.

Слага ли се на деца?

Лечението на деца не е забранено, но не се прилага и по принцип. Само по нарочното решение на специалист.

Ок ли е за бременни?

Да, но от 4-я месец. В началните три месеца не се ползва Прокто – гливенол.

Цена и откъде се купува?

Препаратите са регистрирани като лекарства с отпускане без рецепта. Към момента (началото на юни 2023 г) в аптеките има само ректален крем. Свещички не се откриват в никоя аптечна верига.

Последната цена на супозиториите е била в диапазона 9.29 лв – 9.99 лв. Тук ще дадем действащи цени за крема.

  • От Марешки и Гален се снабдяваме с крема на най-ниски цени. Гален традиционно се отличава с изгодни ценови нива, а Прокто гливенол крема е на трайно ниската стойност от 11.49 лв;
  • От Ремедиум кремът се закупува срещу 12.85 лв;
  • От Софармаси закупуваме крема на 12.09 лв;
  • От веригите Фрамар и 36.6 стойността е 12.18 лв.
Прокто гливенол от Турция

Tribenoside + lidocaine в локална форма е патентована комбинация, продавана само под името PROCTO – GLYVENOL. В Турция се продават супозитории с концентрация 20% трибенозид и 2% лидокаин. Кутия с 10 бройки струва 70.65 ₺ или около 7 лв според настоящия курс. Малката разлика в цената прави излишно търсенето на препарата от Турция.

Листовка на Прокто гливенол

Указанията на крема и свещичките са къси текстови документи, в които са описани съставките и действието им. В листовката на крема са дадени указания за приложенията му. Листовките са кратки, защото продуктите нямат много негативи и противопоказания, които да бъдат описани.

Дайте мнение и Вие тук!

Заместители и аналози. Крем за прибиране на хемороиди

Прокто Гливенол е единственият лекарствен продукт с трибенозид в аптечната мрежа. Негови заместители са други препарати против хемороиди или с комбиниран ефект върху разширени вени и хемороиди. Тези продукти дават подобен ефект с други средства  – химически и растителни.

Някои заместители

  • Троксерутин – капиляротоничен агент, който тонизира съдовете, действат против възпаляване и оток. Има го на гел и в перорална форма под имената Троксевазин, Троксерутин гел, в комбинация с конски кестен – гел балсам на Натура медика и др.;
  • Есцин – гликозид от семената на конския кестен повишава тонуса на съдовите стени, намалява проницаемостта и чупливостта на капилярите. Усилва венозния кръвен поток и оказва добър ефект при застойни явления, трофични поражения, възпалителни процеси, тромбози и нужда от репарация на тъкани. Има го на гел, крем и капсули като масажния Амрита, капсули с див кестен, ампули есцин и др.;
  • Флуокортолон е кортикостероид за локално прилагане с противовъзпалителна и противоалергична активност. Заедно с лидокаин се намира в Долопрокт и Ултрапрокт, които са с много бърз и категоричен ефект, но не така безопасни като трибенозид;
  • Диосмин и хесперидин оказват флеботонични и съдово-защитни свойства. Заедно и поотделно се подават перорално, има ги и на крем, напр. Аскетон;
  • Калциев добезилат с лидокаин се предлага от Доксипрокт и самостоятелно перорално в Доксиум. Показани са при болестно изменени хемороидални образувания, наред с други показания;
  • Природни и растителни извлеци с вазелин и ланолин – оказват противовъзпалително и стягащо въздействие. Например Апимед Хемопро разчита на прополис и подрубниче, Абока Неофитороид е с лиофилизирани екстракти, гелът Varistasi plus стимулира микроциркулацията чрез билки и ментол, Венокастан е базиран на конския кестен и азиатска центела.
Долопрокт или Проктогливенол?

Долопрокт е кортикостероид с лидокаин. Ако има мощна болка, това е най-бързото, категорично и моментално пресичащо всяко страдание средство. Кортикостероидът бързо пресича възпалението, но не оказва никакво лечебно въздействие по същество.

Приктогливенол по ефективност се оценява на нивото на стероидите, но на комбинацията на Долопрокт с лидокаин отстъпва по мощност на обезболяващия ефект. Негово преимущество е, че предоставя лечебно въздействие по същество – лекува хемороидалните изменения.

Прокто гливенол или Цикатридина?

cicatridina-300

Цикатридина на крем и супозитории е продукт против хемороиди на основата на хиалуронова к-на, допълнена с масла. Силна е във възстановяването на тъкани и зарастване на разранени мести. Според производителя, успешно повлиява тъканите за 10 дни, но при нужда подхождат за дълготрайна употреба.

Цикатридина оказва помощна функция при терапията на хемороиди. Тя не повлиява патологично изменените съдове.

Крем Здраве за хемороиди

По същество той е цинкова паста, която няма приложение върху лигавици. Следователно, вътрешните хемороиди са недостъпни за него.

От друга страна, целите на цинковата паста са различни. Тя е лечебна за кожа, която страда от възпаления и раздразнение. Хемороидите нямат връзка с кожата. Те са разширени сегменти от вените. Затова Здраве не е същинско лечение за тях.

Немски крем за хемороиди

Така е известен унгвентът Масту, който се произвежда в Германия. Той е създаден за хемороиди с цел успокояване на симптомите. Спира кървене и мокрене. Ускорява зарастването. Както Прокто-гливенол, така и Масту се прилага външно и вътрешно с апликатор.

Масту при хемороиди, мнения

mastu

Масту на супозитории е базиран на бисмутов субгалат и други съставки. Работи като унгвента, но върху вътрешни хемороиди. Облекчава симптоматиката и ускорява зарастването. Допустими са за непрекъснато поставяне за период от 30 дни.

Хеморрел

hemorrel-300

Кремът се продава в тубичка и кутия, като първата опаковка предвижда и апликатор за въвеждане в ануса. Често се описва като мехлем против хемороиди, но е еднакво ефикасен при анални фисури, рагади, проктити и хирургия в тази област.

  • Съставът на крема е натурален, на базата на екстракт от бял крем.

Неговата цел е да успокои раздразнения и дискомфорт, да премахне парене и сърбене. Облекчава изхождането.

Проктис М, ректална маз. Мнения

proktis-m-300

Ректалният мехлем е забиран на масла, есцин, хиалурон и пропилен гликол за симптоматично облекчаване на хемороиди от всички локации. Към тубата има и апликатор за въвеждане в ануса. Оказва заздравяващ ефект и при други изменения в зоната на ануса като фисури, рагади и др.

Проктис М е допълнително средство към терапията за по-бързо регенериране на тъканите.

Бял крем Рачев, мнения

byal-krem-rachev

Представлява цинкова паста, обогатена с масла. Нейните назначения са крайно широки – всякакви кожни изменения, за обеззаразяване и омекотяване, против възпаление, за ускорено заздравяване. Хемороидите са споменати в ред от 20 и повече приложения на крема, наред с напукани пети и ранички след шарка.

Детралекс

Препаратът е венотоник и протектор на съдовата мрежа. Представлява таблетки с със стандартното съотношение 1:10 на хесперидин и диосмин. Оказва благотворно въздействие при всякакви съдови нарушения. По отношение на хемороиди успокоява и отпуска.

Повече подробности ТУК: Как се пие Детралекс при хемороиди и за разширени вени? През колко часа се взема? Мнения, странични ефекти.

Антифлегмин

Мехлем за лечение на възпаления при животните от години се прилага против хемороиди и разширени вени от хора. Много пациенти го хвалят във форумите след използване. Конкретно е препоръчван и пред Прокто Гливенол. Но внимание, той не е приложим върху вътрешни образувания.

Продава се от ветеринарите и в съответните аптеки. Актуалната му цена е 8.70 лв.

Още по темата ТУК: Мнения за Антифлегмин при хемороиди. За какво се използва това конско мазило при хора. Става ли за вътрешни хемороиди?

Хомеопатия при хемороиди

Хомеопатията разполага с двадесетина препарата, които ефикасно въздействат при хемороиди. Муриатикум Ацидум и Стафисагриа овладяват болки. Ескулис и Нукс Вомика са за вътрешни хемороиди. За кървящи помагат Хамамелис, Фосфор и Натриум Муратикум. При хронични – Нукс вомика и Сулфур. За бременните има отделни препарати, например Сепия. Външните образувания добре се повлияват от Калкарея и Цинкум металикум. Всички тези препарати са моно, оказват успокояващо и лечебно въздействие.

Още препарати:

  • Кортос крем е направен за ректално приложение конкретно за фисури и хемороиди. Продава се в Е-маг, а не в аптеките. Съчетава кортикостероид – хидрокортизон, с обезболяващо – бензокаин. Съставът предполага моментално и силно овладяване на болка и прояви на възпаление, но наличието на стероид ограничава прилагането на крема в рамките на няколко дни;
  • Пайлекс крем е предложението на Хималая на традиционно атрактивна цена (в случая 5 лв). Представлява смес от 5 раститилни извлека с цинк и боракс. Оказва лечебно и възстановяващо въздействие върху съдови стени, лекува застой във вените, облекчава болки при хемороиди, варикозни изменения, фисури, проктити и др.;
  • Хемоферол (Hemoferol) са капки, които се продават само онлайн от нарочни сайтове, не от аптечни. Не става ясен съставът им, така че не можем да дадем мнение за тяхната ефективност и въздействие. Според описанията на търговците, напълно премахва хемороидите за кратко време;
  • Ултрапрокт са супозитории с участието на ефикасния при хемороиди кортикостероид флуокортолон. Другият компонент цинкохаин обезболява конкретно образувания в аналната зона. Продуктът е показан за хемороиди, фисури и проктит;
  • Доксипрокт е аптечен мехлем с калциев добезилат, съчетан за обезболяване с лидокаин. Продуктът е алтернатира на Просто Гливенол и дава сходни ефекти. Приложението му е по-широко – прилага се при възпаления, тромбоза, фисури и след операции.
Демир бозан при хемороиди

Цялостен подход към хемороидите предоставят билките Демир бозан. Те оздравяват кръвоносните съдове, премахват от стените холестерол и други отлагания, изчистват кръвта и оптимизират налягането. С това те премахват предразполагащите обстоятелства за съществуването на хемороиди.

Билките Демир бозан повлияват и вече образувани възли – свиват разширените участъци, повишават еластичността на стените, намаляват възпалението и дискомфортните прояви. С чая кървящите хемороиди се подобряват и тъканите тръгват към възстановяване.

Чаят Демир бозан отлично се съчетава с местни терапии като Прокто – гливенол.

Погледнете и ТУК: Точните лекове при хемороиди. Чай Демир бозан, билки и компрес. Мнения на излекували се.

Компрес с риванол

Сред домашните средства за облекчаване на хемороиди ще откроим този компрес, който дава голямо облекчение. Той е антисептичен и предпазва от инфектиране, освен това ограничава възпалителните процеси.

Ако риванолът е добре изстуден, повлиява и симптоматиката като парене. Самата студенина свива вените и намалява възпалителните изменения.

Вижте и ТОВА: Домашно лечение на кървящи хемороиди. Лекове и какво да пия от аптеката? Свещички и бабини лекове.

Видео: Латексно легиране на хемороиди (на български)

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Kal

Как да използваме калиев перманганат

Действие и приложение на калиев перманганат. При гъбички – по ноктите, краката или половите органи. …

3 Мнения

  1. Иван Даскалов

    Пия Демир бозан за високо кръвно и забелязах, че ми се прибраха хемороидите. Досега не знаех защо.

  2. Нели Иванова

    Компрес с риванол леко облекчава, но не разчитайте твърде да оправи хемороидите. Това не е лечение, а само поуспокояване.

  3. Христо Ненов

    Прокто гливенол е перфектен, препоръчвам го! Масту също е добър. Не се лъжете по Здраве и Рачев категорично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *