Увеличени лимфни възли

Лимфните възли представляват многобройни образувания от клетки по хода на лимфните съдове. Те играят важна роля в защитните функции на организма. Когато са увеличени, това може да се дължи на инфекция, вредни вещества или друго заболяване на организма.

В лимфните възли се съдържат левкоцити (бели кръвни телца) и се образуват антитела, които се борят с инфекциите. Освен това те прихващат и разрушават причиняващите инфекция микроорганизми, раковите клетки и други частици, попаднали в организма.

Когато са увеличени поради наличието на инфекция, лимфните възли са чувствителни и болезнени, главно тези на шията, под мишниците или в слабинните гънки. При локална инфекция, например инфектирана порезна рана, лимфните възли в съседство със засегнатата област могат да се увеличат.

Проблемът най-често се предизвиква от вирусни инфекции при настинка, грип и възпалено гърло. Той е и главен симптом на инфекциозната мононуклеоза, която е вирусно заболяване. Увеличаването на лимфните възли може да се дължи на бактериална инфекция, например на гърлото, а в редки случаи на рак на кръвта или на лимфната система.

ПРОФИЛАКТИКА

Вземете мерки за предпазване на организма от инфекции, които могат да доведат до увеличение на лимфните възли.

  • Консумирайте храни, укрепващи имунната система, т.е. богати на фолиева киселина, флавоноиди, мед, йод, желязо, магнезий, селен, цинк, незаменими мастни киселини, лецитин, бета-каротин и витамини от групата В, витамин С, D и Е
  • Ограничете приема на рафинирани въглехидрати като захар и бяло брашно.
  • Правете редовно физически упражнения, за да повишите имунитета си.
  • Избягвайте алкохола и цигарите.

ЛЕЧЕНИЕ

  • Осигурявайте си достатъчно почивка и сън.
  • Всеки ден яжте суров чесън.
  • Приемайте ехинацея и/или ципесто сграбиче или гьби шийтаке, които укрепват имунната система. Екстракт от плодовете на бъз или хидрастис помагат в борба с инфекциите.
  • През първите 1-2 дни налагайте студени компреси върху засегнатата област. След това я затопляйте периодично, например с термофор, докато симптомите изчезнат.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

Ако леко увеличените лимфни възли останат подути по-дълго от седмица.

Ако след 3 дни лимфните възли продължават да се подуват или стават по-чувствителни при допир.

Имате висока или упорита температура.

Появяват се главоболие, болки в мускулите или в корема, жълтеница, обрив или бактериална инфекция, например ангина (възпалени сливици).

Увеличени лимфни възли 5.00/5 (100.00%) 1 vote
ВАЖНО: Ако публикацията Увеличени лимфни възли ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар