бриека 75 мг за какво се използва,
Мнения за Бриека странични ефекти

Бриека. Мнения. Колко време се пие и за какво?

За какво се използва Бриека 75 мг и 150 мг. Мнения от БГ Мама. За какво се пие и колко време? Колко време се пие Бриека? Странични ефекти и цена. Заместители: Лирика, Прегабалин, Линефор, Прегабин

Прегабалин (търговско име Бриека, Лирика и др.) е най-широко ползваното лекарство против болеви синдром, конкретно невропатична болка. Достатъчно е да кажем, че е регистриран в САЩ и Русия като препарат за всички видове невропатична болка. Той намалява интензивността й при повечето варианти на централна и периферна проява.

Прегабалин има и други ефекти, които подробно ще опишем по-нататък.

прегабалин (pregabalin) в България
Наименования на лекарстваДозировка в производство (в мг)
Прегабалин75
Прегабин75, 150
Лирика75
Бриека75, 150, 300
Сиранален75
Прегагамма25, 75, 150
Линефор50, 75, 150

Мнения за Бриека от БГ Мама и др.

В тема за прегабалин в БГ Мама – три конкретни медикамента, се дават мнения в двете крайности. Една група потребители казват, че препаратът им е помогнал и не са имали проблеми. Друга група съобщават, че се чувстват крайно зле, дори месеци след спиране на лекарството. Описват се негативи като световъртеж и гадене в степен, която пречи на нормалното ежедневие. Изплашени от такива отзиви дами питат могат ли незабавно да спрат медикамента с прегабалин.

Неприятни изживявания се описват и други форуми, например Калдата и Дир.бг. На едно място наричат лекаря, изписал прегабалин, некадърен.

Съдейки по отзивите, Бриека, Лирика и други с прегабалин създават сериозни проблеми на лекуващите се. За такива говорят и пациенти, които напълно са се избавили от болката. Прави впечатление, че отрицателните мнения са предимно от пациенти, които са ползвали препаратите за кратко или са ги спрели преждевременно. Други, които са били по-настойчиви, обясняват, че с времето страничните явления се потушават или напълно изчезват.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Бриека и непременно оставете и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! За какво я използвахте? Колко време я пихте? Доволни ли сте? Препоръчайте заместители! Нека всички заедно да бъдем полезни!

За какво се използва Бриека?

Официално, Бриека е противоепилептично лекарство. Потушава болка и конвулсии. Използва се за невропатична болка и тревожно разстройство.

Бриека 04
Старата и новата опаковка на Бриека

Ще погледнем някои конкретни диагнози.

  • При безсъние. Специално за това Бриека не се изписва, но препаратът има ефект върху съня като последствие от премахване на болката. Пациентите, които не спят поради страданията си, отново могат да си починат. Когато лекарството се приема системно, проблемът с болката, респективно с безсънието, изчезва;
  • При тревожност. Официално диагнозата за прегабалин е за тревожно разстройство (основно – генерализирано). Напрежението при тази патология поражда мускулно напрежение, безсъние, бързо уморяване, освен страхът, възбудата и психическата нестабилност. Всички прояви в съвкупност изтощават пациента, а Бриека съдейства за цялостно отпускане на нервната с-ма;
  • При полиневропатия и невропатия? Невропатия е поражение на един нерв, полиневропатия – на няколко нерва. Бриека работи и в двата случая, но не при всички причини за поражение. Тя е медикамент за невропатна болка – която няма връзка с възпаление, а с поражение на сензорната система (невронални рецептори, периферна или централната сенсибилизация);
  • При диабет. При диабет се увреждат нерви и се причинява хронично страдание. Бриека овладява тази болка, защото е по същество невропатна, но не лекува причините за пораждането й;
  • При херпес зостер. При него се увреждат нерви, както описахме за диабета. Болката е периферна и силно изразена;
  • При епилепсия. Основно показание за избора на Бриека заради способността да потиска гърчове и конвулсии. Препаратът е помощен за овладяване на симптома, докато други медикаменти се изписват за самото състояние;
  • При фибромиалгия (хронична мускулна и костна болка). Прегабалин е лицензиран за лечение на фибромиалгия в някои държави като САЩ, макар че не оказва ефект върху всички пациенти с поражения на вътреставните меки тъкани. Нарочно изследване засича намаление на болката с 1/3 или ½ при 10% от болните. Този ефект се постига с лечение от 12 до 26 седмици с доза 300 – 600 мг прегабалин на ден.
Антидепресант ли е Бриека? Действие

Бриека е лекарство с прегабалин.

Пегабалин е нов анксиолитик (транквилант) с принципно различен механизъм на действие от бензодиазепините и антидепресантите.

Бриека е психотропен препарат с противотревожен ефект. Премахва безпокойството и вътрешното напрежение, тревога, тремор и мускулно напрежение с невротичен провокатор.

“Фигурин

Действие: Предполага се, че аналгезиращото и противогърчово действие на прегабалин се поражда от свързването и блокирането на с α2-делта-протеин в ЦНС. Чрез сложна система от биохимични процеси това води до намаляване на активността на периферните нерви.

Действието прилича на опиатното. Изпитват се и такива ефекти като активност, подобряване на настроението, еуфория и любов към всички. Купират се комплекси и срамежливост. При дози над 600 мг възможни халюцинации.

Колко време се пие Бриека?

Времето на прием се подбира индивидуално за отделния пациент. Според диагнозата и ефективността, може да бъде от 7 дни до месеци.

При тежки случаи на невропатия и онкологична болка курсът е продължителен, но се препоръчва следният ритъм: използване 14 дни под мониторинг и последваща пауза.

Тук и по-долу ще ви представим няколко мнения за Бриека. Тях получихме през формата за коментари и помолихме авторите на по-интересните от тях да ни изпратят свои снимки. Пишете ни и вие!

Мнение №1: Как излекувах тревожност с Бриека и билки
brieka-01-emil-konstantinov
Емил Константинов от Карлово

Аз съм от недоволните от Бриека, споделих го и във форума. Лекарството от раз ликвидира моята тревожност. Но не се примирих с гаденето и усещането като парцал. Нямах жизненост, енергия, желание да действам и да комуникирам. Това последното ме изплаши.

Спрях Бриека, както си трябва по схемата, и започнах билки Демир бозан. Препоръчаха ми ги конкретно като помощник за спиране на психотика. Имаше полза на около 50 – 70%, доколкото мога да сравня ужасното ми състояние с Бриека и противното ми състояние без Бриека.

На ход научих, че Демир бозан е природна алтернатива за лечение на тревожно разстройство. Уверих се, че не причинява пристрастяване и продължих с чая. И сега го пия. Искам да се убедя, че страхът няма да се върне. Иначе не се чувствам зле, даже съм спокоен.

Емил Константинов от Карлово

Още нещо интересно ТУК: Мнения за Алора, Деанксит, Лексотан, Неолексан. Билки, антидепресанти и успокоителни лекарства.

Как се пие? Лечение и дозировка

Допустимата дневна доза се колебае в диапазона от 150 мг до 600 мг. Над тази граница има риск от предозиране, пристрастяване и сериозни негативи.

Бриека 75 мг, 60 капсули

Предпочитаната дозировка е от 75 мг, защото най-често ползваната доза е от 150 мг за деня, разпределени на два приема (2 Х 1 таблетка).

  • 2 Х 75 мг е начална доза за невропатична болка;
  • 2 Х 75 мг е начална доза за епилепсия;
  • 2 Х 75 мг е начална доза за фибромиалгия
  • 2 Х 75 мг е начална доза за генерализирано тревожно р-ство.
Бриека 150 мг

Тази дозировка е удобна за втори етап на терапия, когато достигнатия ефект изисква повишаване на дозировката до 300 мг на дн.

  • 2 Х 150 мг се прилага при невропатична болка 3 до 7 дни след старта на терапията;
  • 2 Х 150 мг се дозира при епилепсия седмица 1 седмица след старта на терапията;
  • 2 Х 150 мг се дозира при фибромиалгия 3 до 7 дни след старта на терапията;
  • 2 Х 150 мг е назначението при тревожно разстройство 7 дни след началото.
    Бриека 03
    Други варианти да се приемат таблетки прегабалин по 150 мг
Бриека 300 мг

Това е най-високата дозировка на пазара. Сред всички регистрирани у нас производители, само Бриека я предлага.

Таблетките от 300 мг са нужни за приемане на висока и максимална доза прегабалин. До такава доза се стига на трети етап, след като са давани 150 мг и 300 мг и няма положителен ефект. При невропатна болезненост и епилепсия това се случва след още 7 дни. При фибромиалгия и тревожност на трети етап се увеличава до 450 мг на ден, а след още 7 дни – на 600 мг.

Странични ефекти и противопоказания

Списъкът със забрани и предупреждения е изключително дълъг. Тук няма да бъдем изчерпателни. Ако пиете Бриека, задължително изчетете листовката подробно.

Противопоказание за лечение с прегабалин са:

  • Алергичност към прегабалин;
  • Непоносимост към галактоза, лактазна недостатъчност, глюкозо-галактозна малабсорция;
  • Детска възраст под 18 г.;
  • След зачеване и при кърмене.

Непременно съобщете на лекар, ако получите:

  • алергична реакция като подуване и дифузен обрив;
  • замъгляване, промени в зрението или загубването му;
  • намаляване на количеството урина – има риск от бъбречна недостатъчност;
  • запек, запушване на червата и други проблеми на стомах и черва на фона на прием на други лекарства;
  • гърч след спиране на Бриека.

На лекар трябва да се съобщят и някои факти ПРЕДИ да се започне Бриека, например:

  • Гръбначно-мозъчни травми и други състояния, заради които се приемат лекарства за болка и спазми – тежестта на негативите евертуално ще градира при едновременен прием с прегабалин;
  • Сърдечни заболявания – има опасения (както и конкретни случаи) за недостатъчност във функционирането;
  • Диабет – вероятно ще се коригира и противодиабетната терапия;
  • Дихателни проблеми – заради риск от затруднено дишане.

Съобщете за консумирането на прекалени колич.  лекарства, алкохол и незаконни вещества заради риск от пристрастяване към Бриека. Съобщете за заболявания на нервната и дихателната с-ма. Съобщете за възрастта си, ако е над 65 г. Някои възрастни пациенти могат да падат и да се нараняват поради възникване на замаяност и сънливост при лечението.

  • Станични ефекти: замайване, световъртеж, гадене, умора, сънливост и много други. Прочетете ги подробно!
Напълнява ли се от Бриека?

Чест негативен ефект от терапията с Бриека е повишение на апетита. В тази връзка е възможно пациентът да повиши телесното си тегло.

Риск съществува конкретно при диабетици, които са податливи към напълняване.

Как се спира Бриека. Схема на спиране

Бриека се спира по схема за плавно редуциране на дозата. Минималният срок за това е 1 седмица, а някои специалисти предпочитат да разтегнат спирането в 2 и дори 3 седмици. Дозата се редуцира през 2-3 дни.

Плавното спиране не гарантира липсата на негативни ефекти (синдром на отмяната), но ще намали неговите прояви.

Мнение №2: Моята схема на спиране на Бриека + чай
brieka-03-gena-yankova
Гена Янкова от Видин

Приемах Бриека 13 месеца заради депресия. Спирането го направих плавно, за около 1 месец, но не се спасих от неприятните последствия. Казаха ми, че всичко ще премине за около 2 седмици, но не се получи и за 4 седмици. Дори се чувствах по-зле, отколкото преди да се лекувам.

Лекарят ми изписа една чанта неща за облекчаване. Пробвах добавки, народна медицина, няколко билкови сборове. Резултатът беше все едно нищо не пия. И пак се върнах на Бриека, защото не издържах.

Дайте мнение и Вие тук!

След известно време ми казаха за спиране на Бриека с билките Демир бозан. Дадоха ми схемата как плавно се намалява дозата, докато се вкарва чая. Накрая се остава само на билки, които били като заместител.

Бяха минали 3 месеца и пак се пробвах. В началото беше ужасно, особено на трети и четвърти ден. После ми просветна. Отървах се, наистина! От 1 година не съм пила Бриека и нямам желание да я пия.

Гена Янкова от Видин

Погледнете и ТУК: Как се излекувах от депресия и тревожно разстройство. Отзиви за успешно лечение с билки.

Цена и откъде се взема?

Бриека се продава срещу обикновена рецепта в аптечната мрежа. Всички кутии, независимо от дозировката, съдържат по 60 таблетки. Цената на Бриека 75 мг е около 12.50 лв – 13 лв. Бриека 150 струва около 15 лв. Бриека 300 мг към момента не е заредена. Последната цена е била 50 лв.

Кой може да назначава бриека 75 по НЗОК?

Лекарството се назначава от невролози и психиатри.

За кои заболявания е по Здравна каса?

Назначава се по официалните показания на лекарството – при невропатна болезненост (на централно и периферно ниво), епилепсия и тревожно разстройство от генерализиран тип.

Какво се пие при полиневропатия?

Представлява заболяване на периферната нервна с-ма, при която са увредени периферни нервни влакна. Причините за възникване са най-различни – инфекции, интоксикации, физически фактори, системни заболявания и др. Общи симптоми са слабост в крайниците, изтръпване, боцкане и парене в стъпалата и дланите.

За да се излекува полиневропатия, се намира и отстранява причината и се потискат механизмите на прогресирането й. Така лечението зависи от основното заболяване. Например при диабет се намалява глюкозата, при авитаминоза се назначават витамини, при автоимунни възпаления се прилагат имуноглобулини.

Бриека 01
Полиневропатията засяга нервите на стъпалата и дланите

Паралелно се провежда лечение на болката, главно с антидепресанти и антиконвулсанти като прегабалин. Нестероидните противовъзпалителни са неефективни при невропатична болка.

Рецепти за полиневропатия

Народните средства са признати като ефикасни в терапията на полиневропатия. Такива се прилагат и в някои международни клиники с цел намаляване на обременяването с лекарства.

  • Корен сибирски женшен – 1 с.л. смлян на 300 мл вода. Вари се 20 мин. на тихо и се запарва 20 минути. След охлаждане се слагат 2 с.л. лимонов сок и 1 с.л. акациев мед. Отварата се пие на порции в течение на деня;
  • Лист гинко билоба – 4 с.л. сухи на 1 л вода. Запарва се за 3 часа, приема се в течение на деня вместо вода;
  • Сбор от цвят от бъз, корен от репей, шишарки хмел, лист бреза, сладък корен, стрък рогачица, еньовче и бяла мъртва коприва. Всички билки се смилат в равни части и се отделят 2 с.л. за 800 мл. Запарват се в термос за 3 часа. Дозата се изпива до вечерта.
  • Демир бозан – сбор от 6 билки. Готов сбор в продажба в аптеките. Лечебно въздейства върху различни по произход полиневропатии, с най-висок успех се справя с диабетната. Намалява  глюкозата, модулира психиката и премахва тревожността, пречиства кръвта. Има и други ефекти, които са от полза при тази патология.

Заместители на Бриека

Регистрираните лекарства с прегабалин описваме в таблица. Всички те са аналози един на друг и могат да се заместват. Разликата е в дозировката. Бриека има най-богат асортимент от концентрации – от 75 мг до 300 мг.

Прегабалин, Лирика и Сиранален се произвеждат само по 75 мг. Преимущество на Прегагамма и на Линефор е, че предлагат малки концентрации – Прегагамма има в 25 мг, Линефор – в 50 мг.

Бриека или Лирика?

Капсулите Лирика съдържат прегабалин. Те са абсолютно същото лекарство от друг производител. Разликата е, че са опаковани по 56 броя в кутия, като цена са с по-скъпи от Бриека. По-рано са се предлагали 100-милиграмови капсули по 21 броя в кутия, но сега не са налични в мрежата.

  • Мнения за Лирика 75 мг. Отзивите за Лирика не се отличават от тези, дадени за Бриека. Дори във форумите мненията за препаратите с прегабалин са смесени в общо течение на разговора – потребителите говорят за това, което са използвали, като всички са наясно, че препаратите са идентични.
  • Схема за спиране на Лирика. Постепенно се редуцира дозата, точно както описахме за Бриека.
Амитриптилин Майлан 25 мг.

Британските препоръки за третиране на невропатична болка в общата лечебна практика от 2013 г. предлагат като начална терапия избор измежду следните препарати: амитриптилин, дулоксетин, габапентин или прегабалин.

Според препоръките най-добре се понасят габапептиноидите прегабалин и габапентин. Ако терапията е неефективна или зле се понася, пациентът се превежда на алтернативна монотерапия (с едно лекарство), като се избира от препаратите от първия ред – амитриптилин или дулоксетин.

Амитриптилин е антидепресант от групата на трицикличните. Негово първо показание е лечението на депресии, второ показание е невропатичната болка. Таблетките са по 25 мг.

Прегабалин

Името на лечебното вещество се ползва и като име на лекарството от компанията Сандоз. Наличен е само на таблети по 75 мг.

  • Антидепресант ли е? Какво лекува Прегабалин? Прегабалин е точен аналог на Бриека. Активният агент, неговата концентрация, показания и негативи в двете лекарства са идентични. Разликата е в производителя, опаковката и цената;
  • Мнения за Прегабалин. Прегабалин, Лирика и Бриека са най-коментираните препарати с прегабалин в интернет форумите. Трите препарата се коментират смесено и няма различни мнения за тях. Никой от трите имена не се препоръчва пред останалите;
  • Схема за спиране на Прегабалин. Дозата постепенно се редуцира в период от 1 – 3 седмици, както описахме за Бриека и Лирика.
Линефор

Това е прегабалин от полската ПолФарма. Компанията предлага „екзотичната“ дозировка от 50 мг, която е полезна при по-лека болка. Удобна е и за редуциране на концентрацията при спиране.

Бриека 02
Лекарството се различава с ексклузивната си доза от 50 мг
  • Антидепресант ли е Линефор? За какво се използва? Линефор е точен аналог на Прегабалин, Бриека и Лирика. Показанията, дозирането и останалите подробности са идентични;
  • Колко време се пие Линефор? Като всяко лекарство с прегабалин, и Линефор се пие от 1 седмица до няколко месеца и дори години. Това зависи от диагнозата и предписаната схема на терапия;
  • Мнения за Линефор 50 мг. Едно изказване в БГ-Мама показва, че най-малката дозировка – Линефор 50 мг, се използва успешно като лекарство срещу безсъние. В Пулс.Бг се коментира в схема за лечение на фибромиалгия. Пациент споделя, че болката се е потушила за 1 седмица. Принципно Линефор не се коментира толкова често, както споменатите дотук лекарства.
Мнения за Прегабин

Прегабин е името на лекарство с прегабалин от Нобел Фарма. Има го в две дозировки – по 75 мг и по 150 мг. Във форумите се споменава като лекарство при безсъние и болки в кръста.

Велаксин

Лекарството съдържа венлафаксин, който е антидепресант. Прилага се при тревожни разстройства и депресивни състояния. Лечението на невропатична болка не се указва от производителя. Но медицински източници свидетелстват, че препаратът е ефективен при хронични болеви синдроми. Той блокира загубата на серотонин и по тази линия работи като антидепресант. Независимо от свойствата му антидепресант, венлафаксин има и противоболева активност.

Адекватен е изборът му за пациенти с хронични болеви синдроми, асоциирани с депресивни разстройства, но също така се прилага и без наличието на депресивна компонента.

Плюс на Велаксин е, че активната съставка се освобождава постепенно. Така той осигурява по-дълго обезболяване.

Нивалин и Бриека

Комбинацията е показана при увреждания на нервите. Нивалин съдържа алкалоид от специално кокиче. Той възстановява чувствителността и самите нерви. Бриека е помощен препарат, който се дава за овладяване на болката. В БГ-Мама комбинацията се коментира като лечебна схема при дискова херния.

Бриека и Дорета

Според указанията на британската медицинска общност, Бриека е първа линия на лечение при невропатна болка, а Дорета спада към трета линия. Лекарството е комбинация от трамадол и парацетамол, а трамадол е трета линия на избор след антидепресантите.

Съчетаването на прегабалин с трамадол е възможно. У нас няма регистрирано такова лекарство, но в света се произвежда фиксирана комбинация в концентрация 75 мг прегабалин и 50 мг трамадол. Нарочно проучване доказва, че прегабалин + трамадол дава по-висока ефективност в овладяване на болката, отколкото само прегабалин. Приложението обаче е само при остър невропатичен синдром.

Бриека и Ксанакс

И двете лекарства са противотревожни средства. Няма стандартни показания за тяхното комбиниране.

Мнение №3: Колко време пих Бриека и как се излекувах с народни средства
brieka-02-zlatin-manolov
Златин Манолов от София

Миналата година си ударих крака и започнах да пия Бриека за болката. Тя – болката де, се задържа доста, определиха я като невропатична, затова ми дадоха именно Бриека. Честно казано, болката веднага намаля, но ми се хареса да пия хапченцата. Така изкарах 6 месеца, което беше супер много и накрая яко ме стреснаха, че съм се пристрастил. Веднага спрях всичко, от раз.

Е, стана яко гадно. Пак тръгна болката, ама този път си беше психическо. Тялото ми си искаше Бриеката и т’ва е.

Аз мога да съм инат. Пих някакви заместители и окончателно се ориентирах към народни средства. От един билкар в София взех мешаници и доста ме оправиха. Най-добре ми се случиха нещата с Демир бозан. Взех си чайчето от аптеката, запарвам си го чашка и нищо не ме бърка. С болката приключих, май и с депресията. Абе, психологическа работа беше, щом Демир бозан я оправи…

 

Златин Манолов от София

Вижте и ТОВА: Как хората се лекуват от тревожност и безсъние с билките Демир бозан (оригинала)!

Видео за разпознаване на невропатичната болка.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

атеросклероза лечение симптоми

Атеросклероза: Какво е? Причини, симптоми и методи на лечение

Какво е атеросклероза ♠ Симптоми ♠ Сърце ♠ Горни и долни крайници ♠ Главен мозък ♠ Причини ♠ Фактори на риска ♠ Видове ♠ На …

5 Мнения

  1. Десислава

    Пих Бриека 2 месеца.Все още усещам действието и в/у нервната ми система.Имам чувството,че не е била за мен и сега много страдам от това,доста време след спирането и.Трудно заспиване след като ми изтръпва цялото тяло.През деня ми е много трудно,като се движа,все едно всичко мускули ми се вкочаняват.При всякакви шумове и звуци ,все едно съществото ми се разклаща и усещам боцкания,изтръпвания и всевъзможни неприятни усещания.При пробуждане започва да ми вибрира всичко и след това ми е трудно да се унеса отново.Супер гадно ми е ,вече мина много време.Някой може ли да сподели ,дали му се е случвало нещо такова и дали се е отървал от този кошмар.

  2. Демир бозан и едни ръчно смесени билки съм пила, но никога не бих се решила на такива силни химии като Бриека, то си е страшно!

  3. Радост

    Бриека не е лошо лекарство, но е сериозно и не става ей така да се пие без сериозни основания, за рецепта въобще не говоря, тя е задължителна!

  4. Румяна Ангелова

    Ползвам бриека от седмица и болките ми понамаляха. Надявам се на траен успех. Вече понамаляха и страничните ефекти. За мен бриека е надежда за един по-нормален и без болка живот, защото за 14 години съм преживяла 3 тежки гръбначни операции.Имам импланти на 4 нива и множество хернии и спирална стеноза. Не ми останаха сили да се боря с болки и депресия. Затова залагам големи надежди че бриека ще ми помогне. Хората,които се лекуват с бриека, трябва да имат търпение и да дадат шанс на лекарството да си свърши работата

  5. Даниела

    Колкото и да боли, антидепресант – не!!! Билки добре, и мерси за инфото, че има такива билки,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *