тазово възпалителна болест, запушени маточни тръби
тазово възпалителна болест, запушени маточни тръби, симптоми

Тазово-възпалителна болест и запушени маточни тръби

Тазово-възпалителна болест е заболяване, при което горните части на половата система – матката, маточните тръби и яйчниците, са засегнати от възпалителен процес.

Това заболяване – тазово-възпалителна болест, представлява потенциална опасност за вътрешните женски полови органи и е най-разпространената причина за безплодие. Този процес може да засегне един или всички органи наоколо.

Към тазово-възпалителната болест се причисляват възпаленията на маточната шийка, на вътрешната й обвивка (ендометрит), на фалопиевите тръби, на яйчниците или тъканите около матката, на пикочния мехур и дебелото черво. Много бактерии причиняват заболяването, включително хламидии и гонококи.

То може да се развие след сексуален контакт със заразен партньор, а по-рядко и след раждане или аборт. Особено висок е рискът при жени, използващи вътрематочни противозачатъчни средства (спирала), както и при млади момичета, водещи активен полов живот и често сменящи партньорите си. Понякога причината остава неизвестна. Без навременно лечение инфекцията може да предизвика периодично повтаряща се болка и да доведе до запушване на маточните тръби, което повишава риска от безплодие, извънматочна бременност или преждевременно раждане.

Причини за тазово-възпалителна болест

Причината за тази болест е инфекция, която достига до горните части на половата система. Най-често това са инфекции, предавани по време на полов контакт, като хламидия и гонорея. Тази болест обикновено е полимикробна, което означава, че се намират повече от един причинители на инфекцията. Други често срещани причинители са различни видове микоплазма, трихомонас, ешерихия коли и гарденерела вагиналис.

За да се развие възпалителният процес, има определени фактори, които го подпомагат. Те включват предишни възпалителни заболявания на половата система, честа смяна на партньора, използване на вътрематочна контрацептивна спирала, която може да наруши условната бариера между горния и долния отдел на половата система, както и риск от пренасяне на инфекцията от влагалището към матката при извършване на хистереграфия или биопсия на ендометриума.

За да предпазим себе си от тази болест, е важно да пазим половата си система здрава чрез редовни гинекологични прегледи и използване на противозачатъчни средства при смяна на партньорите.

Симптоми на тазово-възпалителна болест

Жените с тазово-възпалителна болест често изпитват болезненост в долната част на корема и дискомфорт при сексуален акт. Симптомите могат да бъдат съпроводени от обща симптоматика, като повишена температура, гадене и повръщане.

Инфекцията може да засегне само горните части на половата система, което се нарича неусложнена тазово-възпалителна болест, или да се разпространи към коремната кухина, като тогава се нарича усложнена тазово-възпалителна болест. При двете форми на заболяването перитонеумът може да бъде засегнат.

Засегнатите от инфекцията органи са възпалени и предизвикват болка, но може да няма изява на симптоми или те да не са ясно изразени. Възможно е болестта да протича с болезнена, обилна или нередовна менструация, кървене между два цикъла, необичайно влагалищно течение, болки в гърба или при сексуален контакт, висока температура или гадене, болка в корема ниско долу или тъпа коремна болка, която може да е на пристъпи или постоянна.

Диагностика и изследвания

За да се направи диагноза на тазово-възпалителната болест, може да се извърши гинекологичен преглед, при който да се установи наличието на възпаление в маточните тръби, които могат да се усетят като уплътнени и задебелени. Тогава се говори за т.нар. запушени маточни тръби или запушени фалопиеви тръби.

“Фигурин

При провеждане на бимануална палпация, движението на маточната шийка може да бъде съпроводено с болезненост в областта на маточните тръби или дъгласовото пространство. Често се открива обилно влагалищно течение. За пълната диагностика на заболяването е необходимо да се проведе микробиологично изследване, което може да се допълни с лапароскопия, която спомага за визуализация на възпалителния процес и определяне на обхванатите от него структури.

ЛЕЧЕНИЕ

И двамата партньори трябва да се подложат на лечение и да се въздържат от сексуални конакти без предпазни средства до ликвидиране на инфекцията.

Лечение в домашни условия и с антибиотици

Тазово-възпалителната болест може да се лекува в домашни условия, ако тече без усложнения. Често обаче е необходима хоспитализация и лечение с антибиотици.

Оперативно лечение

При усложнения може да се наложи оперативно лечение. В резултат на заболяването може да се образуват множество сраствания, които да затруднят нормалното протичане на бременността. Ектопичната бременност може също да бъде резултат от прекарана в миналото инфекция на горния генитален тракт. Затова е много важно да се диагностицира и лекува своевременно тазово-възпалителната болест.

Природни методи

Използвайте следните природни методи заедно с назначените от лекаря.

Топлина:

Ако имате болки в корема, почивайте докато болката не отпадне. Поставете топлина на корема си, като използвате термофор или електрическа възглавница, за да стимулирате циркулацията на кръвта и лимфата и да предотвратите застой на течности в областта на таза. Като алтернатива можете да вземете топла вана и да добавите 6-8 капки розмариново, кипарисово или ментово масло към водата. Когато се почувствате по-добре, може да редувате топла със студена вода, като стоите във водата по 10 минути за всяка вана.

Билки за лечение:

Ехинацеята и ципестото сграби-е стимулират имунната система. Можете да ги приемате като чай, тинктура или таблетки. Лайката и исопът имат отпускащо и успокояващо действие.

Хранителен режим:

Подобрете своята устойчивост към инфекции чрез здравословно хранене с храни, богати на цинк, фолиева киселина, лавоноиди и витамини А, В6, D и E. Избягвайте рафинирани храни и намалете консумацията на алкохол и кофеин, тъй като те потискат имунната система и намаляват нивата на цинк и витамини от група В. Ако приемате антибиотици, яжте кисело мляко с жива закваска всеки ден, за да предотвратите неблагоприятните им влияния върху храносмилателната система.

Диафрагмални дишащи упражнения

Упражненията за диафрагмата са полезни за заздравяване на мускулатурата на корема. Легнете на гръб със свити колене и поставете дланите на долната част на корема. В тази позиция издишайте силно, за да изгоните всички възможни въздушни маси от белите ви дробове, след което вдишайте, докато дробовете ви са изцяло пълни. Това ще ви помогне да намалите болката, тъй като ще получите допълнителен кислород в кръвоносната система.

В тази позиция издишайте със силен звук, след което вдишайте дълбоко. Диафрагмалните дишащи упражнения ви позволяват да се подсилите, като заздравите коремните мускули.

Упражнения за коремните мускули

При упражненията за коремните мускули е препоръчително да се ангажират мускулите вътрешно, а не външно. Външното ангажиране на мускулите може да доведе до неправилно дишане и твърде голям натиск върху коремната област.

Ако рискувате да получите травма на таза, избягвайте упражнения с големи натоварвания на краката и движения, при които краката и ръцете са повдигнати едновременно.

Дайте мнение и Вие тук!

Опитайте се да приложите по-безопасни упражнения за коремните мускули, като например:

Модифициран планк

При изпълнението на модифицирания планк трябва да сте на ръце и колене, като тежестта е върху ръцете ви.

Упражнение Кегел

Упражнението Кегел е най-подходящото за запазване на тазовия мускул и избягване на болка. Можете да го изпълнявате, като стоите, седите или лежите на гърба си, но най-желаната позиция е лежане на гърба. Включете коремните мускули по време на упражнението. При включването на коремните мускули на корема по време на упражненията, е препоръчително да включите мускулите вътрешно, а не външно. Външното включване на мускулите може да доведе до “корсет”, който е страничен ефект от неправилното дишане.

При интензивни упражнения може да забележите, че мускулите ви са стиснати заедно, образувайки извивки, което оказва твърде много налягане върху коремната област.

Изберете безопасни упражнения за коремните мускули

Ако съществува риск от получаване на тазово нараняване, следва да избягвате всякакви упражнения, които налагат натоварване върху горните коремни мускули. Такива дейности включват катерене и движения, при които краката и ръцете се повдигат едновременно.

Извиване на гръбнака

Това упражнение, основаващо се на поза от йога, облекчава болките в гърба, действа благотворно на тазовата област и матката. Извийте гърба си нагоре, както е показано, докато преброите до 5, след това вдишайте и бавно го отпуснете надолу с глава, отметната назад. Повторете няколко пъти. Не правете упражнението, ако страдате от болки в гърба поради проблеми с гръбначния стълб, мускулите или ставите.

Ако се чувствате добре, правете редовно аеробни упражнения, за да укрепите имунната си система и да стимулирате кръвообращението в таза, което позволява на повече клетки, убиващи микробите, да стигнат до инфектираните области. Упражненията за корема (вж. горе) и за гърба предотвратяват задържането на течности в таза. Полезни са коремните преси, както и заниманията с йога.

Профилактика на болестта

Профилактиката е насочена към предотвратяване на рисковото сексуално поведение. Важно е да се използва предпазни средства при интимни контакти с нови партньори и да се избягват честите смени партньорите. Така се намалява вероятността за контакт с инфекциозни причинители. Важно е също така да се избягва употребата на вътрематочна контрацепция като единствен метод за защита от нежелана бременност.

Съществуват множество средства за профилактика, а при възникнал проблем е възможно с природни средства да подпомогнете назначената от лекар терапия. Шансовете да се заразите са минимални, ако имате само един партньор, а рискът е изключен, ако и двамата преди това не са водили полов живот. В останалите случаи винаги използвайте презерватив, особено ако наскоро сте имали аборт. Ако не разчитате на презервативи, се изследвайте веднъж годишно за хлами-дийна инфекция, гонорея и СПИН. Ако използвате вътрематочно противозачатъчно средство (спирала), помислите за алтернатива.

Лекарства за тазово възпалителна болест

За лечение на тазово възпалителна болест и други вагинални инфекции на пазара има различни лекарства. Сред тях са Ерелан таблетки, произведени от Medochemie Ltd. Ерелан съдържа активното вещество Флуконазол, което е антимикотично лекарство. Цените на Ерелан таблетки към 7 април 23 г. са около 15 лв. за опаковка от 5 таблетки и 25-26 лв. за опаковка от 7 таблетки.

Друго лекарство, което може да се използва за лечение на тазово възпалителна болест, е Медофлукон капсули. Те съдържат Флуконазол като активно вещество и са антимикотично лекарство. Цената на Медофлукон капсули е около 6.49 лв. за 1 капсула.

Въпреки че лекарствата могат да бъдат ефективни за лечение на тазово възпалителна болест, е важно да се консултирате с лекар преди да започнете лечението. Лекарят ще може да постави правилната диагноза и да предпише подходящото лечение за вашия конкретен случай.

Запушени маточни тръби и тазово възпалителна болест

Запушените маточни тръби могат да бъдат една от тежките последици от тазово възпалителна болест (ТВБ). Тазово възпалителна болест е възпалително заболяване на горния отдел на половата система, което засяга матката, маточните тръби и яйчниците.

В резултат на възпалението маточните тръби могат да се запушат, което може да доведе до сериозни проблеми при бременността. Маточните тръби са маршрутът, по който яйцето пътува от яйчника до матката. Запушването на тръбите може да попречи на яйцето да достигне до матката и да се забремени.

Причините за запушване на маточните тръби са многобройни, включително инфекции, като ТВБ. Затова е много важно да се диагностицира и лекува ТВБ навреме, за да се предотвратят тежките последици като запушване на маточните тръби.

В случай на запушени маточни тръби, лечението може да включва хирургия, като лапароскопия или хистеросалипингография. В някои случаи, когато запушването е непоправимо, може да се използва изкуствено оплождане или сурогатно майчинство.

Затова е важно да се поддържа добро здраве на половата система и да се предотвратят инфекции, като се използва правилна защита при полови контакти и се правят редовни гинекологични прегледи.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

Във всички случаи, когато симптомите предполагат тазово-възпалителна болест. Вижте и ТОВА:

Сърбеж в интимната област. Лекарства и домашно лечение на парене с народна медицина

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Тестостеронова 01 заместителна терапия

Тестостеронова заместителна терапия: кой се нуждае от нея?

Тестостероновата заместителна терапия несъмнено се е превърнала в нещо като панацея. Постоянно се рекламират препарати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *