Псило балсам или Фенистил капки? (капсули).
Как се слага Фенистил на бебе? Спрей при изгаряне или обрив.

Мнения: Фенистил капки, гел или Псило балсам?

Псило балсам или Фенистил капки? Мнения за Фенистил гел и таблетки (капсули). Как се слага Фенистил на бебе? Спрей при изгаряне или обрив. Заместители: Алергозан, Дермодрин, Ксизал

Повече от 20 години препаратите Фенистил помагат възрастни и деца да се избавят от дискомфорта, породен от сърбеж и раздразнения по кожата и в носа. Гелът е ориентиран към кожни прояви. Капките са системно противоалергично средство. И двете са приложими от първия месец на живота.

Лечебната съставка във Фенистил е диметинден. Той се отнася към антихистамините – първо поколение. Опитът в използването му е повече от 50 години.

Dimetindene maleate
ПараметриХарактеристика
статутлекарствено средство
режим на изписванекапките са рецептурни, гелът – не
органи и системиимунитет, кожа, зона на носа
назначениепри възпаление, обрив и оток
действиеконкурентен инхибитор на H1-хистаминовите рецептори
ефектнапълно потиска хемодинамичните ефекти на хистамина

Мнения за Фенистил капки, гел и таблетки

Пъпките изчезнаха за един ден от капките Фенистил, пише майка в БГ-мама. Пихме го 10 дни за хранителна алергия, добавя друга. Пъпките се местеха из тялото, но накрая изчезнаха.

В тежки случаи Фенистил не съумява да се справи бързо с реакциите, но поне успокоява за няколко часа и дава почивка на болния, разбираме от отзивите на друг потребител.

Общото впечатление от споделеното във форумите е, че Фенистил е безопасно лекарство – дотолкова, че лекари си позволяват да го изписват на деца, без да са ги прегледали. Гелът пък е общоизвестно средство при зачервявания и подсичане. Мнозина го поддържат в домашната аптечка.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Фенистил и оставете непременно и вие отзива си ТУК, в нашия форум с коментари, за да бъдем полезни на хората всички заедно!

За какво помага Фенистил? Какво лекува?

Във всички тъкани има хистамин, който провокира възпаления. Той се задейства, когато настъпи повреда поради механични, имунни и химически фактори.

Хистаминът предава командите си чрез свои рецептори. Ако тези рецептори се блокират, той няма как да сработи. Не настъпват възпаление, зачервяване, обрив и другите начини да се даде отпор на раздразващият агент.

Фенистил е лекарство, които блокира рецепторите и пречи на хистамина да действа. Той пречи на хистамина да работи и да провокира алергични реакции.

fenistil-02
В България се продават капки за пиене и гел за мазане

Конкретните му приложения са доста, от които десетина са основните и често срещани.

  • При алергия, вкл. слънчева. Уртикария. Алергичните реакции са първа специалност на Фенистил. Ефективно се справя с всички прояви – възпалителната реакция, отичането на тъкани, обривите (уртикария) и възникналото чувство за парене и сърбене. При ограничена площ на поражение се полага локално, при обширна площ се взема перорално. Според клиничните симптоми лечението варира от 3 до 20 дни;
  • При слънчево изгаряне. Слънчевото изгаряне е остра възпалителна реакция на тъканите спрямо прекаленото въздействие на ултравиолетови лъчи. Фенистил намалява сърбежа, зачервяването и подпухването на тъкани. Антихистамините са в „пакета“ първа помощ, заедно с интензивното охлаждане и хидратиране;
  • При задна хрема и кашлица, ларингит. Препаратът е надеждно средство при алергичните форми на ринит – сезонно зависим (т. нар. сенна хрема), постоянен, професионален. Поради имунно-алергичния характер на тези видове ринити, антихистаминът се подава перорално и действа системно;
  • При обриви, вкл. от варицела (шарка). Фенистил ефективно потиска обриви и сърбеж, независимо от провокатора – не само екземи и сърбящи дерматози, но и т. нар. „шарки“ – варицела, както още морбили, рубеола;
  • При ухапвания от комари, бълхи, дървеници, кърлежи и др. При ухапване от насекомо тялото реагира с насрещна алергична реакция на възпаление, което се проявява със зачервяване, обрив, сърбене. Фенистил пресича тази реакция и й позволява да затихне самостоятелно.

Дозировка на Фенистил, приложение

Диметинден се възприема вътрешно (перорално) и външно (местно). Максималната денонощна кратност при капките е 3 пъти, при гела – 4 пъти. Продължителността на лечението не трябва да превишава 25 дни. Дозите се различават според възрастта.

Фенистил капки + за бебе? (солуцио)
“Фигурин

Течната форма на Фенистил бива наричана и изписвана като капки, солуцио, разтвор, сироп. Както и да го срещнете, става въпрос за едно и също – течният Фенистил за перорален прием.

Преимущества на капките:

  • Подхождат за най-малките пациенти от възраст 1 месец;
  • Започват да действат след 30 минути;
  • Удобна форма за прилагане при малки деца;
  • Не съдържа спирт и оцветители.

Препаратът се произвежда във флакони по 20 мл и се прилага така:

  • За деца от 1 мес. до 12 г.: денонощна доза от 0.1 мг за всеки кг от теглото. Това означава 2 капки на кг. Така се получава дневната доза, а тя се дели на три приемания. Например дете с тегло 30 кг ще приема дневно 60 капки (30 Х 2) или 3 пъти по 20 капки.

Внимание! Във възрастта от 1 до 12 месеца препаратът се приема само по указания на лекар и при показания за използването на блокер на Н1-хистаминовите рецептори.

  • Пациенти от 12 г.: дозата се изчислява отново на кг от теглото, но тук са допустими 3 – 6 мг диметинден на кг. Това са 60 – 120 капки, разделени на 3 приема. Значи стандартната дозировка е 3 Х 20 – 40 капки.

20 капки = 1 мл = 1 мг диметинден

Пациенти, склонни към сънливост, да приемат 40 капки преди сън и 20 капки сутрин.

Фенистил гел

Активното в-во диметинден тук е във форма за локално, местно прилагане. Той има същото действие, както и при капките, но го оказва директно върху огнището на възпаление. Дава охлаждащ ефект, който се усеща до минути.

При външна употреба Фенистил намалява проницаемостта на капилярите, която е повишена от алергичната реакция. При нанасяне върху кожа намалява сърбежа, раздразнението и има изразен обезболяващ ефект.

fenistil-01
Гелът веднага охлажда при изгаряне

Преимущества на гела:

  • Оказва 3 в 1 действие: успокоява кожата, тушира сърбежа и намалява раздразнението;
  • Започва да действа няколко минути след нанасянето;
  • Подхожда за деца от първия месец на живота;
  • Добре се всмуква в кожата, не оставя мазен блясък;
  • Има охлаждащ ефект;
  • Не съдържа спирт, аромати и оцветители.

Произвежда се в туби по 30, 50 и 100 г. Най-голямата опаковка не се продава в България.

Прилага се така:

Нанася се върху поразените участъци на кожата от 2 до 4 пъти дн.

При изразен сърбеж, при поражение на обширни участъци от кожата и при детска възраст под 2 г. препаратът се прилага по указание на лекар. Ако в периода на използване симптомите не намалеят или се усилят, отново е нужна консултация в лекар.

Внимание! При мазане върху обширни площи от кожата избягвайте въздействието на слънчевите лъчи.

Фенистил капсули (таблетки)

Фенистил на капсули е форма, която вече не се произвежда. Фенистил таблетки никога не са произвеждани – понякога капсулите са описвани погрешно като таблетки.

Как се слага на бебе и на деца?

Капките и гелът са разрешени за бебета, които са навършили 1 месец от раждането си.

Има още една възрастова граница – за използване по собствена преценка, без назначението на лекар. За капките това е навършена 1 година на пациента, за гелът – навършени 2 години.

Капките са изключително лесни за дозиране при малки деца. Изчислява се на килограм от теглото, като за 1 кг се дават капки. Гелът се маже тънко върху засегнатото място, при него няма специфика и особености.

Колко време се ползва? Срок на годност

Медицински и фармацевтични източници указват максимален срок за използване на Фенистил от 21 до 25 дни. Но този срок важи за самостоятелно лечение. При изтичане на 3 седмици лечение с Фенистил (и ако все още има симптоми), потърсете мнение от лекар.

Приложение за възрастни

За пациенти в старческа възраст (над 65 г.) корекция на дозата не е необходима.

Странични ефекти и противопоказания

Фенистил не подхожда за пациенти, чувствителни към производни на алкиламина. Пероралната форма не подхожда на бременни в първия семестър. Забранена е употребата на препарата в неонаталния период, особено при недоносени.

Дайте мнение и Вие тук!

Нежелателни ефекти от капки Фенистил попадат в графа „редки“.

  • Нервна система: умора, слабост, сънливост (предимно при старта на терапията), световъртеж, по изключение – главоболие, възбуда (особено при най-малките пациенти), ножна анпея (при деца под 1 г.);
  • Храносмилане: суха уста и глътка, гадене, рядко – коремна болка, обостряне на язва, повръщане;
  • Алергичен отпор: крайно рядко кожни прояви;
  • Други: отоци, обрив, мускулни спазми, единични случаи на дихателно затруднение.

При използване на гела се отбелязват сухота и парене в мястото на нанасяне, крайно рядко – кожен обрив и сърбеж.

fenistil-03
Фенистил облекчава кожните прояви на шарките

При предозиране на Фенистил се наблюдава потискане на ЦНС със сънливост (при възрастните), възбуда (при децата), халюцинации, зачервяване на лицето, задържане на урина, втрисане (предимно при децата), падане на кр. налягане, колапс. Лечението е активен въглен, слабително и симптоматична терапия за поддържане на сърцето и дишането.

Взаимодействие с други лекарства

Фенистил усилва влиянието на лекарства, които потискат действието на нервната с-ма на централно ниво. Това значи, че ЦНС се потиска още повече под влияние на Фенистил.

Други негативни взаимодействия се отбелязват със сънотворни, алкохол, М-холинолитици, антихолинергици и трициклични антидепресанти. При психотичните препарати се повишава рискът от повишено вътреочно налягане.

Цена и откъде се взема?

В аптечните сайтове са описани и старите, неналични форми на Фенистил. Към момента се предлагат единствено капки (солуцио) и гел.

  • Цена при Марешки и аптеки Гален. Течната форма (сол.) към момента не се предлага. Малката тубичка от 30 мл струва 9.59 лв, голямата от 50 мл е 13.75 лв;
  • Ремедиум. Пероралните капки струват 5.69 лв. Гелът е с намаление от 15 % на цена съответно 10.45 лв и 14.92 лв за малката и голямата туба;
  • Другаде. Пероралните капки масово се продават от аптеките на цена от 5.62 лв – 5.69 лв, почти без разлика. Такива цени дават Софармаси, Фрамар. В Оптима цената е 5.49 лв, в Салвия – 5.60 лв. Цената на гела варира от 9.59 лв до 11.69 лв в Софармаси, 11.77 лв в аптеки Запад, 11.90 лв във веригата 36.6. Цената на голямата туба максимално достига до 16.52 лв.

Заместители на Фенистил

Точен аналог на Фенистил – друго лекарство с диментинден, не се продава в България.

Най-близо като състав е линията Виброцил – гел, спрей и капки, но тя е разработена само за приложение в носа при алергични и инфекциозни прояви на ринит и дихателни затруднения. Виброцил е по-силен и ефективен от Фенистил, защото към антихистамина е добавен и кортикостероид.

Заместители на Фенистил за други видове антихистамини. Те съдържат не диметинден, а други активни компоненти, които оказват антиалергично действие. Такива са антихистамините от

  • първо поколение (като Фенистил) – хлорпирамин (Алергозан), клемастин (Тавежил), дифенхидрамин (Дермодрин, Псило балсам) и др. Те имат леки вариации в ефекта. Например клемастин има по-продължително действие и по-слаб сънотворен ефект;
  • второ поколение (по-съвременни препарати) – лоратадин, цетиризин (Зиртек) и др. Те по-слабо засягат други типове рецептори и дават по-малко негативни явления;
  • трето поколение (най-новите) – фексофенадин (Евофекс, Телфаст), левоцетиразин (Ксизал, Безалергия) и деслоратадин (Десибел, Ериназе, Ериус).

По-далечни (и по-силни в ефекта си) са кортикостероидите, които категорично повлияват всякакви прояви на възпаление, но имат и повече негативни ефекти.

Псило балсам или Фенистил?

Псило-Балсам съдържа дифенхидрамин – антихистамин от първо поколение, един от най-близките до лечебната съставка във Фенистил.

fenistil-04
Гелообразен препарат с висока ефективност

Предназначението му е абсолютно идентично, тъй като влияе също на Н1 – рецепторите. Сред противопоказанията и негативите също е трудно да се намерят съществени различия. Препаратите са много точни заместители един на друг.

  • Съществената разлика е, че Псило-Балсам е само под форма на гел за локално полагане. Няма системно действаща перорална форма.
  • Като цена, гелът Псило-Балсам е по-скъп препарат. Продава в малка опаковка от 20 г с цена до 12.66 лева.
Алергозан или Фенистил?

Алергозан е хлорпирамин – първо поколение антихистамини като Фенистил и Псило-Балсам. Той почти не се различава от сродните препарати като назначение, показания и негативни явления.

  • Съществената разлика е, че Алергозан е разработен в повече лекарствени форми. „Мазилата“ са два вида – крем и унгвент. Освен това го правят на таблетки и в инжекционна форма. Последната е много бърза и ефективна при остри алергични реакции.
  • Цена: друга съществено отличие на Алергозан е ниската му цена. Кремът в туба от 60 г струва максимум 15 лв. Кутия с 20 таблетки струва 6.17 лв.
Дермодрин или Фенистил?

Дермодрин е аналог на Псило-Балсам – дифенхидрамин само за мазане, но по-евтин от него – 9.23 лв за 20 г. Като локално приложение той работи като Фенистил, но му отстъпва поради липсата на перорална форма.

Кои капки за нос са ок?

На пазара има два вида препарати за приложение в носа при алергия и подобна симптоматика – чист кортикостероид и съчетание на кортикостероид и антихистамин. И двата вида са по-бързи и активни от Фенистил, защото кортикостероидите са радикални в действието си. Обаче имат минус – повече и ярко изразени странични ефекти.

Рядко изключение е спреят Алергодил, в който има само хистамин. Той прилича на Фенистил, но формата му е пригодена за действие върху лигавицата на носа.

  • Алергодил е спрей с азеластин. Блокира Н1-рецепторите, както Фенистил. Направен е за проявите на алергична хрема – всички видове ринити. Прилага се до 4 седмици;
  • Виброцил, спрей и капки за нос. Съчетава антихистамин като този във Фенистил с глюкокортикостероид фенилефрин. Представлява флакон със 120 дози спрей за впръскване в носа. Бързо отпушва дишането и пресушава обилно изтичащия секрет. Ефективен при хрема поради инфекции и алергии. Помага при простуди, синузити и др.;
  • Демистра е суспензия в спрей – флакон. Представлява комбинация от антихистамин и кортикостероид. По-силен и бърз от Фенистил и с точно приложение в носа. Облекчава симптоматиката на всякакви ринити, без разлика от причинителя;
  • Назонекс, назален спрей. Представлява спрей със 140 дози. Чист кортикостероид – мометазон, който е много бърз в облекчаване на кихане, сърбене, хрема. Отбъбва лигавиците;
  • Авамис назален спрей. Във флакона има 120 дози чист кортикостероид, с приложение при ринити и алергични прояви. Прилага се над 6-год. възраст.
Противоалергични капки за деца
  • Гуна Интерлевкин 12 е хомеопатичен продукт при алергия и астма. Противодейства на цитокините, които активират имунната с-ма за навлизане на вражески агент. Временно подобрява горния дихателен път и облекчава при сенна хрема и наличие на алергени. Прилага се във всички възрасти, под 6 години – в намалена доза;
  • Зиртек на капки. Употребата им започва от 2-год. възраст. По-усъвършенстван препарат от Фенистил и с по-малко негативи;
  • Ксалерган е представител на най-модерните антихистамини левоцетиризин. Минималната възраст за приложението му е 2 години;
  • Ксизал на капки – точен аналог на Ксалерган, левоцетиризин. Минимална възраст – 2 години;
  • Забак – противоалергични капки за очи. Антиалергичният агент е кетотифен, който повлиява проявите на сезонен конюнктивит – сърбене, зачервяване, подуване, сълзене, непонасяне на светлина и др.
fenistil-05
По-съвременните антихистамини, заместители на Фенистил

Още антихистамини, подобни на Фенистил са Зиртек, Ериус и Ксизал от второ и трето поколение антихистамини. Всички те са подобрени версии, с оптимизирано действие и намалени негативи.

Зиртек

Зиртек е на таблетки и на перорални капки, няма локална форма. Прави се в два варианта – чист антихистамин (цетиризин) и комбинация с псевдоефедрин – Зиртек D. Псевдоефедринът засилва въздействието върху носа и дишането – свива съдовете, разширява бронхите и отпушва пътя на въздуха.

Въпреки че е от по-ново поколение, Зиртек малко се различава от Фенистил в положителна насока. Също има редица негативи, причинява сънливост, диария и др. От друга страна се прилага от 6-год. възраст, не е достатъчно безопасен за бебета.

Ериус

Деслоратадин в Ериус, Десибел, Йовесто, Ефестад, Десалерган е антихистамин от най-ново поколение. За разлика от всички представители на предходните поколения, той не причинява сънливост и няма седативен ефект. При прием в доза до 7.5 мг не влияе на скоростта на психомоторните реакции.

Ериус е сред най-ефикасните представители на своя клас. Има изразен терапевтичен ефект и бърза проява след приемането. Негов минус е, че се приема единствено перорално, няма локална форма за кожни прояви.

Ксизал

На таблетки и разтвор, Ксизал съдържа левоцитеризин – най-модерен антихистамин. Като него са Ревистим, Безалергия, Зенаро, Ксивозан.

Особеност на левоцитеризин е, че не прониква в ЦНС и не оказва седативен ефект, не причинява сънливост и отпуснатост. Левоцетиризин се отличава с най-висока селективност към Н1-рецепторите (не засяга други рецептори и не им влияе, причинявайки странични нежелани явления).

Има благоприятна фармакокинетика и най-голям период на полуизвеждане. Не влиза в лекарствени взаимодействия. Характеризира се с висока ефективност при купиране на симптомите на алергични патологии.

Адвантан

Последно ще разгледаме представител на различен клас препарати – кортикостероидите. Те имат мощно противовъзпалително действие и затова широко се прилагат при алергични заболявания. Стероидите потискат синтеза на цитокини и хемокини, преразпределят левкоцитите и намаляват тяхната активност, потискат миграцията им към огнището на възпаление. Забавят реакциите на хиперчувствителност в кожата.

Още информация и източници на английски: Действие на активното вещество във Фенистил, Диметинден малеат; * Странични ефекти, употреба и противопоказания на Фенистил.

Адвантан е серия препарати само за локално приложение – крем, емулсия, унгвент. Съдържа метилпреднизолон, който потиска прояви като зачервяване, задържане на течности, сърбене, парене, болезненост, също и реакции на задебеляване и загрубяване на покритието. Приложението му е конкретно при екземи, невродермити, дерматити.

Вижте и ТОВА:

Листовка на Фенистил

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

антихистамини

Антихистамини, включително и за деца. Всичко, което трябва да знаем за тях

Алергии и антихистамини. Кои медикаменти използваме при алергични реакции; как се провежда профилактика. Схеми на …

3 Мнения

  1. Евдокия

    Не че правя реклама, но кремчето Фенистил ми стои в хладилника и все намирам къде да мацам с него. Порязано, пъпки, комар, за всичко става.

  2. Понеже съм живял в чужбина, тама имаше фенистил на стик, като червило и се маже върху обрива, супер лесно. Защо го няма в България, аз го търсих?

  3. Петър Добрев

    Ще си позволя малко да ви коригирам, драги авторе, Фенистил се пие до 14 дни и само лекар може да удължи. Само да не се стига до нуждата от удължаване, че лошо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *