Синдром на Рейно

Синдром на Рейно е патологично състояние на кръвоносните съдове, което води до рязко свиване на малките артерии, кръвоснабдяващи пръстите на ръцете и краката, обикновено при излагане на студ.

Носът и ушите също могат да бъдат засегнати. В резултат на намаленото кръвоснабдяване настъпват изменения в цвета на кожата, често придружени от болка, изтръпване и бодежи.

Причина за синдрома на Рейно е съкращаване на мускулите в стените на малките кръвоносни съдове на пръстите на крайниците, в резултат на което кръвоснабдяването им е затруднено.

Пристъпите се предизвикват от студ, от работа с вибриращи инструменти или от определени лекарства (включително бета-блокери).

Кожата побледнява поради недостиг на кръв, след това посинява, когато притокът на кръв започне да нахлува, и накрая става червена и болезнена. Болестта понякога се проявява при хора с ревматоиден артрит или артериални заболявания.

Профилактика на Синдром на Рейно.

Избягвайте факторите, предизвикващи пристъп. Пушенето например свива артериите. Носете ръкавици и чорапи и обличайте по няколко чифта дрехи. Тъкани като вълната, коприната и полипропиленът задържат топлината.

Физически упражнения и масаж при Синдром на Рейно:

Подобрете кръвообращението си чрез всекидневни физически упражнения и редовни масажи.

Хранителен режим: Наблегнете предимно на продуктите, съдържащи магнезий, флавоноиди, витамин В и Е и незаменими мастни киселини. Приемайте също всекидневно хранителни добавки с мултивитамини и минерали. Ограничете алкохола и кофеина.

Билколечение: Добавяйте към храната си загряващи подправки (лют червен пипер, джинджифил, семена от кориандър, карамфил и канела) или всеки ден пийте по 1-2 чаши чай, приготвен с една от тези подправки.

Лечение на Синдрома на Рейно.

Топлина: Препоръчва се загряване чрез топла, но не гореща вана. Вана със синап за крака или ръце е също полезна.

Физическа активност: При пристъп вдигнете ръце над главата за минута, след това ги тръскайте половин минута, за да стимулирате кръвообращението. Триенето на ръцете една в друга в продължение на 1-2 минути също помага.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

  • Описаните мерки не водят до подобрение.
  • Забелязвате увреждане на кожата си.
  • Имате също и язва на крака, обрив или артрит.
  • Побледнялата или синкавата кожа не възвръща нормалния си цвят.
Синдром на Рейно 5.00/5 (100.00%) 1 vote
ВАЖНО: Ако публикацията Синдром на Рейно ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар