Мазило за разтежение на адукторите. Работещи упражнения.
Какво са адуктори и какво лечение на разтегнат адуктор се препоръчва.

Разтегнат адуктор и лечение на болка в адукторите. Разтежение

Какво са адуктори и какво лечение на разтегнат адуктор се препоръчва. Мазило за разтежение на адукторите. Работещи упражнения.

Разтежението на адуктора, известно още като разтягане на слабините, е често срещано нараняване сред спортистите и физически активните индивиди.

Този тип нараняване възниква, когато адукторите, разположени във вътрешната част на бедрото, са разтегнати или разкъсани поради резки движения или прекомерно натоварване. То може да причини значителна болка и дискомфорт, което затруднява хората да се занимават с физически дейности или дори да изпълняват ежедневните си задачи.

Колко време отнема разтежението на адуктора да заздравее?

Времето за заздравяване на разтежение на адуктора варира в зависимост от тежестта на нараняването. Обикновено леките разтягания могат да се излекуват в рамките на седмица или две с подходяща почивка и рехабилитация, докато по-тежките могат да отнемат до шест седмици или повече, за да се възстановят напълно. Важно е да избягвате връщането към физически дейности твърде рано, тъй като това може да забави заздравяването и да причини допълнителни увреждания.

Какво е усещането при разтягане на адуктора?

Индивидите с адукторно разтежение често изпитват болка и дискомфорт в областта на слабините, вариращи от леки до тежки. Те могат също да почувстват стягане, подуване и чувствителност във вътрешната част на бедрото. В по-тежки случаи хората може да имат затруднения при ходене или изправяне за дълги периоди.

ЛЕЧЕНИЕ на разтежение.

  • През първите 2 дни няколко пъти дневно налагайте мястото за 10 минути с лед, обвит в кърпа, или със студен компрес. След това редувайте горещ и студен компрес. Направете еластична превръзка. Ако кожата изтръпне или посинее, отстранете охлаждащия източник и ако до няколко минути състоянието не изчезне, потърсете медицинска помощ.
  • Повдигнете контузената част на тялото, за да намалите отока. Дайте почивка на ставата или мускула поне 48 часа. След това започнете постепенно раздвижване.

Adductor-strain-aduktori 01Лечението на разтягане на адуктора включва комбинация от упражнения за почивка, лед, компреси, повдигане на краката, ново разтягане и упражнения за укрепване. По-долу ще дадем видео с такива упражнения.

Избягването на физически дейности, които влошават нараняването и постепенното връщане към нормални дейности, докато раната заздравява, е от решаващо значение. Лекарите понякога препоръчват физиотерапия или лекарства за справяне с болката и насърчаване на изцелението.

Можете ли да бягате с напрегнат адуктор? Не се препоръчва бягане с напрегнат адуктор, тъй като това може да влоши нараняването и да забави заздравяването. От съществено значение е почивката на наранената област и избягването на физически дейности, които причиняват болка или дискомфорт.

Кой е най-бързият начин за излекуване на разтежение на адуктора?

Най-бързият начин за излекуване на разтягане на адуктора е да се даде почивка на увредената зона и да се следва цялостна програма за рехабилитация, която включва упражнения за разтягане и укрепване. Понякога може да се наложи медицинско лечение или физиотерапия за насърчаване на заздравяването и предотвратяване на по-нататъшно нараняване.Adductor-strain-aduktori 02

  • Трябва ли да масажирате разтегнат адуктор? Масажът може да е от полза за адукторното разтежение, тъй като може да помогне за намаляване на болката и да насърчи заздравяването. Важно е обаче да се консултирате с лекар или физиотерапевт, преди да се опитате да масажирате наранената област, тъй като неправилните техники или прекомерният натиск могат да влошат нараняването.
  • Добре ли е ходенето при напрежение в слабините? Ходенето може да бъде полезно при напрежение в слабините, тъй като насърчава кръвообращението и помага за предотвратяване на скованост в засегнатата област. Пациентите обаче трябва да избягват да ходят или да стоят изправени за продължителни периоди и да почиват, особено в наранената област колкото е възможно повече.
  • Може ли разкъсан адуктор да зарасне сам? Понякога разкъсан адуктор може да заздравее и сам чрез почивка и рехабилитация. По-сериозните разкъсвания обаче изискват медицинска намеса или операция за възстановяване на мускула и насърчаване на заздравяването.
  • Добри ли са кляканията при напрежение в слабините? Клековете не се препоръчват за хора с разтежение на слабините, тъй като това може да влоши нараняването и да забави заздравяването. От решаващо значение е да се избягват физически дейности, които причиняват болка или дискомфорт, и да се върнете към нормални дейности, тъй като раната заздравява постепенно.

Мазило за разтежение

Като добро мазило за разтежение се препоръчват следните препарати:

  • Волтарен
  • Диклак
  • Алга сан (Алгасан)
  • Розакта
  • Ибутол
  • Репарил Гел Н
  • Freeze Gel
  • Алмирал
  • Ибутоп крем
  • Перскиндол
Как да отпусна адукторите си?
“Фигурин

Можем да изпълняваме нежни упражнения за разтягане, за да успокоим адукторите, като известните гимнастики, наречени Butterfly или Seated Groin Stretch (можете да ги видите във видеата по-долу). Масажът или т.нар. foam rolling също могат да помогнат за намаляване на напрежението и насърчаване на релаксацията. По-долу имаме видео и за фоум ролинга.Adductor-strain-aduktori 03

Важно е да избягвате прекомерно разтягане или прилагане на прекомерен натиск върху наранената област, тъй като това може да причини допълнителни увреждания.

  • Компресията (притискането) помага ли при разтягане на адуктора? Компресията може да бъде полезна при напрежение на адуктора, тъй като може да помогне за намаляване на подуването и поддържане на наранената област. Можем да носим притискащо облекло или превръзки по време на дейности или през целия ден, за да осигурим допълнителна подкрепа и да насърчим заздравяването. Въпреки това е важно да избягвате носенето на компресионно облекло, което е твърде стегнато, тъй като това може да ограничи кръвообращението и да влоши нараняването.
  • Може ли разтежението на слабините да се излекува за една седмица? Леките разтежения на слабините могат да се излекуват само за една седмица с подходяща почивка и рехабилитация. Въпреки това, по-тежките щамове може да отнеме няколко седмици или повече, за да се излекуват напълно. Следването на цялостна програма за рехабилитация и избягването на връщане към физически дейности твърде скоро е от съществено значение, тъй като това може да забави процеса на оздравяване.
Как мога да масажирам своя моя адуктор?

Можем да приложим нежен натиск върху вътрешната част на бедрото, като използваме върховете на пръстите или въпросния foam roller, за да масажираме адукторите. От решаващо значение е да започнете с лек натиск и постепенно да увеличавате интензитета според поносимостта. Масажът трябва да се извършва внимателно и под ръководството на лекар или физиотерапевт, за да се избегне причиняването на допълнителни наранявания.

Как си нараних адуктора? Причини

Разтеженията на адукторите могат да бъдат причинени от резки движения или пренатоварване в резултат на скачане, усукване или ритане. Те са често срещани в спортове, които изискват бързи промени в посоката или внезапни спирания и тръгвания, като футбол и баскетбол.

При разтежение на адукторите и навяхване в резултат на стъпване накриво се увреждат мускули, сухожилия и ставните връзки, които съединяват и поддържат костите в областта на ставата.

И двата вида травми се причиняват от неочаквано изтегляне или усукване на засегнатата част, когато тъканите не издържат на напрежението и се увреждат. Често те са следствие от падания и спортни злополуки.Adductor-strain-aduktori 04

Дайте мнение и Вие тук!

Симптомите при разтежения и навяхвания са

болка, подуване и появата на синини. Разтежението на мускул често е последица от несвойствени усилия или невнимателно изпълняване на физически упражнения или вдигане на тежест. Навяхването на глезена се получава след стъпване накриво поради неравен терен.

Други места, засегнати от навяхвания, са тъканите около ставите на пръстите и на гръбначния стълб. За да се предпазите от подобни травми, внимавайте къде стъпвате, спортувайте с подходящи обувки, правете упражнения за загряване и разтягане на мускулите преди натоварването, а след това ги охлаждайте и разтягайте отново.

Как да разберете дали сте си разтегнали адуктора? Признаците за разтягане на аддуктора включват болка, стягане, подуване и чувствителност в областта на слабините и вътрешната част на бедрото. Индивидите също могат да имат затруднения при ходене или изправяне и могат да изпитат слабост или нестабилност в засегнатия крак.Adductor-strain-aduktori-05

Хранителен режим

  • Добавяйте към храната си куркума заради значителните й противовъзпалителни свойства.
  • Яжте ананаси. Те съдържат бромелин – ензим, който намалява възпалението.
  • Консумирайте храни, богати на калций и магнезий. Те предоставят основни хранителни вещества за мускулите.

Билколечение

За да ускорите оздравяването, нанесете върху контузеното място мехлем от черен оман или арника. Не използвайте тези средства върху открити рани.

Хомеопатия

  • Arnica: за незабавна употреба след контузия.
  • Rhus toxicodendron: подходящо средство при сериозни разтежения, когато болката се облекчава при леко раздвижване.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

Ако симптомите ви са тежки или не се подобряват в рамките на 2-3 дни.

Незабавно потърсете лекар, ако:

Контузената част от тялото има неестествена форма и/или не можете да я движите.

В обобщение, разтежението на адуктора или слабините е често срещано нараняване, което може да причини значителна болка и дискомфорт във вътрешната част на бедрото. Лечението на разтежение на адукторите включва почивка, лед, компресия, повдигане на краката и упражнения за укрепване. Избягването на физически дейности, които влошават нараняването и постепенното връщане към нормални дейности, докато раната заздравява, е от решаващо значение. Докато леките разтежения могат да се излекуват само за една седмица, по-тежките от тях може да отнемат няколко седмици или повече, за да се възстановят напълно. Масажът и други техники за релаксация могат да бъдат полезни за насърчаване на заздравяването и намаляване на напрежението в адукторите. От съществено значение е да се консултирате с лекар или физиотерапевт за правилна диагноза и лечение на разтягане на адуктора.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *