слаба струя при уриниране при жени
слаба струя при уриниране лекарства

Слаба струя при уриниране при жени и често уриниране. При мъже и деца

Какво означава слаба струя при уринирането при жени? Често уриниране при жените, мъжете и децата. Най-честите проблеми с уринирането.

Най-честите оплаквания от пикочния мехур и пикочопровода са болка при уриниране, често уриниране и задържане на урина (невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур).

Слаба струя при уриниране

  • При жени имаме слаба струя при уриниране, когато става дума за цистоцеле или за така наречената вагинална релаксация
  • При мъже най-често означава заболяване на простатната жлеза и на някои други андрологически патологии. Появява се при камъни и тумори в уретрата.
  • При деца този симптом може да се предизвиква от инфекции и увреждания на клапите на уретрата.

Подробно за болестите на простатата четете ТУК:

Кой силен антибиотик за възпалена простата върши работа. Лекарства при лечение на простатит, включително и хроничен.

Нека кажем няколко думи за

Слабата струя при жените

Тя се забелязва, както казахме, при голямо цистоцеле. Пациентката се оплаква от усещане за чуждо тяло във влагалището, което чувство се усилва при вдигане на тежко, при кашлица, дефекация и уриниране. Дизурическите разстройства нарастват постепенно. Възможно е и остро задържане на урината.

Синдромът на вагиналната релаксация представлява полиетиологическо състояние, тоест може да се дължи на много причини. Слабостта на влагалището възниква на фона на тежко раждане, повишено вътрешно налягане, недостатък на естрогени. За основни проявления се смятат хлопащите звуци във вагината при секс и при активно движение. При половината от болните се наблюдава диспареуния, а при 20 до 20 процента има слаб поток и разпръскване на урината, както и стресово незадържане. Това разхлопване може да се получи и ако се злоупотребява с вибратори при жените. (При мъжете се получават подобни отклонения ако прекаляват със секс кукли и други подобни играчки, които се продават навсякъде в интернет. Те са повече свързани с протриване и механично увреждане на пикочните пътища).

Други причини могат да бъдат:

  • Камъни в пикочния канал;
  • Склероза на шийката на пикочния канал;
  • Доброкачествени тумори на уретрата.

При такива проблеми обикновено се налага медицинска помощ и дори хирургическа намеса, но в много случаи самoлечението с натурални средства може да подпомогне назначената от лекар терапия.

Какво значи често уриниране и защо е?

Повечето хора уринират 4-6 пъти на ден, в зависимост от приетото количество течности и от степента на активност. Проблемът с честото уриниране може да се дължи:

⊗ на прекомерно оводняване на организма,
⊗ на инфекция на отделителната система,
⊗ на камъни в пикочния мехур,
⊗ на уголемена простатна жлеза и невъзможност да се контролира уриноотделянето (инконтиненция) ,
⊗ на диабет
⊗ или тревожни разстройства.

Дайте мнение и Вие тук!
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

По време на уриниране понякога се появява пареща или изгаряща болка поради инфекция на отделителната система или друг възпалителен процес, вагинална гъбична инфекция (кандидоза), възпаление на пениса или камъни в бъбреците или в пикочния мехур.

Бавното изтичане на урината или слабата струя е често срещано явление при по-възрастните мъже, страдащи от увеличение на простатата. Този симптом може да се появи и при по-възрастни жени, вероятно поради слабост на мускулите в стената на пикочния мехур (детрузор).

Задържането на урина най-често засяга мъжете в резултат на запушване (от камък или поради вродена анатомична аномалия) на изхода на пикочния мехур или на уретрата, фимоза или уголемена простата.

Проблемът понякога се наблюдава и при жените по време на бременността или при миома, тъй като и при двете може да се стигне до притискане на уретрата. Нарушения на процеса на уриниране възникват и при хронично заболяване на нервната система като например множествена склероза.

Вижте непременно и ТОВА: Домашно лечение на парене при уриниране. Какво да пия при болки? Лекарства за мъже и за жени.

ПРОФИЛАКТИКА

  1. Пийте много вода. Избягвайте напитки с кофеин, поради диуретичното им действие.
  2. Хранете се здравословно с храни, богати на флавоноиди, цинк, селен, растителни хормони и витамин А, С и Е. Те са полезни при инфекции, поддържат мускулите, нервите и други тъкани в добро състояние и намаляват риска от миома и увеличаване на простатата.
  3. Консумирайте храни, богати на фибри, за да предотвратите запека, при който се стига до притискане на пикочния мехур.
  4. Освободете се от излишните килограми, тъй като натрупването на мазнини в поясната област води до натиск върху пикочния мехур.
  5. Редовно изпразвайте пикочния си мехур, за да се предпазите от развитието на инфекции при застой на урината.
  6. За да избегнете тревожните разстройства, прилагайте техники за справяне със стреса като йога, дихателни упражнения и релаксация.
  7. Жените трябва да се занимават с упражнения за тазовата и коремна мускулатура за укрепване на мускулите, поддържащи отделителните и репродуктивните органи.
  8. Не пушете или намалете цигарите, тъй като кадмият в цигарения дим се натрупва в бъбреците и способства за образуването на камъни. Пушенето е и основен рисков фактор за някои видове рак на пикочния мехур.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

кръв в урината

Кръв в урината? Това е сериозно!

Кръв, белтък и левкоцити в урината. Бактерии и еритроцити. Ешерихия коли. Тъмна, мътна и стерилна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *