Как се ползва Фунгитер? Мнения за лак за нокти против гъбички.
Най-силното лекарство за гъбички по ноктите или Фунгитер?

Мнения за Фунгитер. Лак за нокти против гъбички и др. Цена

Как се ползва Фунгитер? Мнения за лак за нокти против гъбички. Цена и откъде. Фунгитер или Екзодерил? Най-силното лекарство за гъбички по ноктите? Спрей Фунгофин. Капсули Микомакс. Фунгокап, Урго или др.?

Откъде да купим Фунгитер?
Фунгитер ЛакФунгитер крем
fungiter лакФунгитер крем
Виж ценаВиж цена

Фунгитер е серия от препарати за външна обработка против гъбички. В лака е вложен ефикасният срещу щамове по ноктите аморолфин. Лечебното вещество в крема е тербинафин, който е унищожителен спрямо патогени по кожата, косата и ноктите. Негово предимство е, че работи в ниски концентрации. Аморолфин е само за мазане, а тербинафин се въвежда по два начина (таблица).

Действие на тербинафин
Лекарствена форма (наименования)Как действа
На таблетки (Тербинафин, Тернафин, Фунгофин, Ламизил)създава концентрация в кръвта, която системно влияе върху огнищата на заразяване, неефективен при разноцветен лишей
На мехлем и спрей (Фунгофин, Тернафин, Ламизил, Миконафин, Фунгитер)действа локално върху огнищата на поражение, подходящи за ограничени ареали

Мнения за Фунгитер. Доволни ли сте?

  • Фунгитер лак за нокти 5% помага, намалява сърбежа, пресича разпространението на гъбичките. Потребители го приемат за безопасно лечение, тъй като пероралните противогъбични препарати отрицателно действат на ч. дроб. Като минус се отбелязва, че лакът не е зареден във всички аптечни вериги;
  • Фунгитер крем 1%. Кремът е нов продукт за бг пазар, затова почерпихме мнения от чужди форуми. Потребители го възприемат като нескъп аналог на Ламизил, аплодират съотношението качество/цена, но се изказва мнение, че като самостоятелно средство е с намалена ефективност при онихомикози.

Лаковете са нова форма, но веднага са иззели вниманието на потребителите. Днес те са предпочитани през всяко друго средство, сочат коментарите.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Фунгитер и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Какво е Фунгитер? (Видове)

Фунгитер е противогъбично средство за външна употреба – за мазане на нокти (лак) и на кожа (крем). Макар че имената са еднакви, лечебните съставки в лака и крема са различни. Те работят по свой начин срещу гъбички на различни места.

Какво лекува?

Фунгитер в двете си форми е антимикотик – лекува гъбички. Лакът атакува патогените по ноктите. Той има тясно и ограничено приложение. За други места, освен нокти, се слага крем – за кожата между пръстите и по стъпалото, кожни гънки, гладка кожа. Лакът лекува онихомикоза, кремът лекува още трихофития, инфектиране с кандида и дрожди. За разноцветен лишей той е единствено действащата лекарствена форма.

най силното лекарство за гъбички по ноктите
Да различим гъбичките от други патологии по ноктите. Тук те са на нокът №4
Действие на лака и крема
  • Аморолфин в лака е в лечебната практика от 40 години – добре изучен и предвидим. Унижощава патогените, като разрушава мембраната в клетките.
  • Тербинафин в крема потиска процеси в клетката, което причинява гибел. Само при някои дрожди той е фунгистатичен – потиска развитието, без да унищожава.
Активни съставки

Аморолфин е агент с тясно приложение върху онихомикози. Произвежда се само като лак с концентрация от 5%. Най-висока ефикасност показва при онихомикози, причинени от дерматофити, дрожди и плесенни гъбички, в случай че е поразена не повече от 2/3 от нокътната плоча. Работи добре и като профилактика срещу разпространяване на огнищата.

фунгитер цена
Как да действаме при гъбички, освен лекарствата

Тербинафин в крема е общопризнат за един от най-ефикасните антимикотици. За разлика от други, той действа в най-ранните стадии избирателно. Цели се в ензим, който присъства при гъбичките и при човека, но гъбичките са 10 хиляди пъти по-чувствителни към него. Това обяснява неговата безопасност спрямо човека. Предпочита се за соматично обременени болни, принудени постоянно да приемат различни медикаменти, защото не взаимодейства с тях.

И двата агента приоритетно се отлагат в тъкани, богати на кератин – дерма, космен фоликул, рогов слой на кожа, нокът, косъм. Най-бързо се отлагат в ноктите, които са с 10 пъти по-дебел рогов слой. Чрез кръвта постъпват в основата под пластината.

Как се използва Фунгитер?

Фунгитер е препарат за локална обработка на нокти и кожа. Той се полага директно върху заразената област.

Фунгитер – лечебен лак

фунгитер цена, тросид лак мнения

“Фигурин

Лакът Фунгитер е с оптималната за целта концентрация от 5%, които гарантирано унищожаване на гъбичките, превзели ноктите. Работи спрямо най-различни видове причинители, които инфектират ноктите.

Лакът изисква специфичен начин на полагане. За да проникне максимално дълбоко, първоначално нокътят се изпилява с пилата от комплекта. Тази пила не се ползва на здрав нокът, защото пренася инфекцията. На втори етап плочката се почиства с тампон от комплекта и тогава се намазва лакът. Покрива се равномерно цялата повърхност и се изчаква пълно изсъхване (5 мин.). Накрая с шпатула от комплекта се почиства попадналото наоколо вещество.

След изсъхване лакът Фунгитер не се отмива, не се излющва и остава трайно върху инфектираната пластина. 10 минути след изсъхване се полага декоративен лак за нокти.

Фунгитер – крем

фунгитер или екзодерил

Кремът се намазва върху кожа, включително тази около ноктите. Той ликвидира гъбичките между пръстите и по стъпалото. С него се обработват кожните гънки и огнища на заразяване по други участъци от кожата на тялото. Лекува кандида, трихофития, дрожди, разноцветен лишей и др. Той е ефикасен срещу широк кръг от кожни инфектирания с гъбичен причинител.

Препаратът се ползва от 12-год. възраст поради липсата на изследвания за влиянието при млади пациенти. Полага се върху чиста и суха кожа, леко се втрива до пълно впиване (слоят да е тънък). Гънките се покриват с марля. След обработка ръцете се измиват за безопасност.

Колко често се използва?

Лечебната честота е полагане на лак през 7 дни, като по този начин може да се полага лак в продължение на 3 години (според извършено изследване). Обикновено профилактичната честота е веднъж на 2 седмици.

Преди следващата апликация с почистващ тампон се премахва положеният слой лак, отново нокътят се обработва с пила, пак се изчиства с тампон и т.н. според описаната процедура. Не се нанасят по няколко пласта лак, а винаги само един тънък слой.

Колко време се използва?

Производителят посочва курс на терапия до 6 месеца за ръцете и до 12 месеца за краката. В резултат израства нов здрав нокът. При упорити микози аморолфин може да се полага до 3 години. Доказано е, че дългосрочното прилагане на лак с аморолфин (примерно през 2 седмици) помага срещу рецидиви на онихомикоза.

Нарочно изследване проверява рецидива на гъбички при полагане на лак през 2 седмици. След 1 година гъбичките се връщат при 8.3% от пациентите, а за 2 години се заразяват отново 29.1% от наблюдаваните. За сравнение с непрофилактирани пациенти, рецидиви се отбелязват при 31.8% след 1 година и 50% след 3 години.

Съвети за най-добри резултати
фунгитер против гъбички мнения
Къде се заселват гъбичките

Три пункта в лечението са от ключово значение за бързите и високи резултати:

  1. Качествена подготовка на пластината, за да се осигури постъпване на лака в дълбочина. Да не се прескачат етапи и да не се пестят от тампоните и шпатулите;
  2. Спазване на периодичност на обработките без пропускане и неравноделни паузи;
  3. Профилактично нанасяне за продължителен период след изчезване на гъбичките.
Предимства спрямо другите средства

Фунгитер показва висока ефективност при нормотрофични нокти – най-честата форма на поразяване, при която се променя цветът, плочата се удебелява и се изпъстря с бели линии. Резултат се наблюдава след 6 – 8 седмици – много по-бързо от стандартния срок. Максимално скоростно се повлияват нокти на ръцете, които растат ускорено и препаратът по-бързо прониква в поразените структури.

Странични ефекти

Поради това, че Фунгитер се полага външно, рисковете от негативен ефект са минимални. Опасност има единствено при алергични спрямо аморолфин пациенти, които са с наклонност към алергичен отпор – обрив, сърбеж, зачервяване. Най-ярката проява е подуване по лицето, при което е нужна медицинска помощ.

Производителят препоръчва да се изкоментира с лекар ползването на Фунгитер, когато пациентът е с диабет, слаб имунитет, лошо кръвоснабдяване на крайниците и сериозни инфекции по ноктите.

Противопоказания

Конкретни забрани няма. Препоръчва се изкоментиране на лечението при бременност и кърмене. И за двете групи опитът е ограничен и няма достатъчно данни за общото влияние.

фунгитер лак за нокти мнения
Какво прави гъбичката

Заместители на Фунгитер

Лакът за нокти има точни аналози – Екзодерил Макс и Лоцерил съдържат същата концентрация аморолфин, както и Фунгитер. Първият е в аптечната мрежа, а вторият се доставя отвън чрез Емаг.

Заместители на Фунгитер са други противогъбични лакове като:

  1. Полинейл, Батрафен и Микодефен, които съдържат циклопирокс;
  2. Оникофикс и Екзодерил Нейлнер, които са с комбиниран състав и химически размекват пластината.

Кремът с тербинафин има точни аналози – Ламизил, Тернафин, Миконафин, Фунгофин. Заместителите са още повече: Нистатин, клотримазол (Канестен), миконазол (Дактакорт), флуконазол (Дифлазон), кетоконазол (Низорал), нафтифин (Екзодерил) и др.

Фунгитер или Екзодерил?

Линията Екзотерил също ползва различни противогъбични химикали в своите лекарствени форми. Лакът е два вида – Макси с аморолфин и Нейлнер със смесен състав. В крема и разтвора за кожа активният агент е нафтифин.

Фунгитер и Екзодерил Макси са абсолютно еднакви, като Фунгитер е с около 5-8% по-ниска цена, а в момента е и на промоция. Нейлнер не е така ефикасен като аморлфиновите лакове, но има своето място в етап от лечението.

Относно кремовете, те са с почти еднакво действие. Тербинафин и нафтитин са представители на една и съща група – алиламини. Активни са спрямо едни и същи възбудители. Дори нарочни изследвания се затрудняват да отделят по-ефикасен агент от групата. Още ТУК: Фунгитер или Екзодерил? Мнения, плюсове и минуси. Подробно сравнение!

Екзодерил разтвор

Фунгитер лак за гъбички по ноктите или Екзодерил?

Екзодерил е разтвор с нахтифин, ефективно лекарство срещу гъбички, дрожди и плесенни видове. Едновременно е активен и спрямо ред бактериални щамове. Течната форма улеснява обработването на кожни участъци в гънки, например между пръстите и по ходилото. Може да се полага и върху нокътя. Разтворът се апликира направо от шишенцето или се ползва тампонче.

Производителят споделя висока безопасност на продукта, единствени отчетени негативи са суха уста и алергични реакции като хиперемия и парене. Тези негативи са с ниска честота на проява.

Екзодерил Нейлнер лак

04-fungiter-lak-exoderil-nailner

Продуктът се афишира като 2 в 1 – той размеква пластината и подава пагубни за гъбичките вещества. Нейлнер лак премахва нуждата от изпиляване на нокътната плоча и премахване на заразените участъци. Той е по-лесен за прилагане. Негово предимство пред Макси е, че подобрява вида на ноктите още през време на лечението. Това е особено полезно при форма на микоза, която причинява потъмняване на повърхността.

Съставките на Nailner 2 в 1 са достатъчно ефикасни и проникват в дълбочина, заявява производителят. За разлика от Макси, те не убиват директно патогена, а променят средата и я правят непригодна за живот.

Честота на нанасяне: през 12 часа за период на 4 седмици, след това се продължава с поддържаща обработка по веднъж дневно. Една опаковка Екзодерил Nailner покрива 300 нанасяния.

Екзодерил макси лак

05-fungiter-lak-exoderil-maxi

Лакът Екзодерил Макси съдържа вещество, което целенасочено премахва гъбичките, които паразитират по повърхнината на ноктите. Той е много ефикасен точно спрямо тази локация на инфектиране, но не трябва да се полага върху кожа или скалп.

Аморолфин в Макси вариантът на Екзодерил е много ефикасен и бърз. Позволява по-рядко нанасяне – през 1 или 2 седмици, докато Нейлнер се слага по 2 пъти дневно. Неудобство е, че обработката на нокътната повърхност се прави ръчно. За целта в комплекта са поставени нужните пили, шпатули и тампони.

Дайте мнение и Вие тук!

Фунгитер или Ламизил?

Ламизил е препарат с тербинафин. Той е точен аналог на крема Фунгитер. Негово предимство е разнообразието от форми – има го на дермагел и като спрей, което значително облекчава обработките на кожни гънки и на трудни за достъп места.

Пациенти, използвали и Фунгитер, и Ламизил, не са забелязали разлика между препаратите. Има разлика единствено в цената. Ламизил е по-скъпият аналог, тъй като е германско производство, а Фунгитер е румънски. Към момента Фунгитер е почти 2 пъти по-евтин от Ламизил – 10.99 лв срещу 19.02 лв (произволно избрана аптека) за еднакви тубички от 15 г.

Турски лак за гъбички по ноктите

От съседната страна се внася продуктът Trosyd – лак и крем, чийто агент е тиоконазол. В България няма регистрирани препарати с тиоконазол, но има ефикасни заместители от същата група на имидазолите.

Тросид от Турция изисква чести обработки – през 12 часа, но пък вносителите обещават ефект след 5 -6 дни (така е описано, но е съмнително). Работи подобно на Нейлнер – създава неподходяща среда за виреене на гъбички.

Към момента Тросид се предлага само от няколко места в интернет и в различни локални аптеки. Вижте откъде може да се купи ТУК: Тросид лак и крем на най-добра цена!

Масло от чаено дърво

07-fungiter-lak-maslo-ot-chaeno-darvo

Гъстата жълтеникава течност съдържа над 50 натурални компонента, някои съдържащи се само в чаеното дърво. Заедно те имат изразено антисептично, бактерицидно и микотично действие. Втрива се в нокътната плоча и на други поразени места. Подходящ е за начални форми на заразяване и показва ниска ефективност при задълбочени състояния и големи засегнати площи.

Чаеното масло дава някои допълнителни възможности в сравнение с лекарствата. С него се правят превръзки и компреси за цяла нощ върху ноктите, както бани и апликации за стъпалата.

Микомакс

06-fungiter-lak-mikomaks-150-kaps-150-mg

Микомакс е противогъчибен препарат за пиене – на капсули. Той действа системно върху всички локации на патогена и го разрушава изцяло.

Активният агент е флуконазол – много ефикасен, бърз и безопасен препарат. Ефективен е срещу кандида, криптококи, трихофитони, микроспорум, кокцидиоиди, бластомицети, хистоплазми  – за терапия и профилактика. Стандартно средство против млечница  – във всички форми и локации.

Флуконазол се задейства 1 час след изпиването и дава все по-високи показатели на въздействие. При хронични микози се приема продължително по лекарска схема. За млечница се пие само един път. При хронична кандидоза – веднъж месечно за минимум 4 месеца.

Фунгокап

09-fungiter-fungocap

Капсули с флуконазол ефикасно лекуват кандидозни инфектирания в мозъка, бронхите, други вътрешни органи, кръвообращението и отделителната система, по лигавици в уста, гърло, гениталии и кожа. Ликвидира трихофития, гъбички върху нокътните пластини.

Приемът на Фунгокап е по схема според диагнозата, като терапията продължава до 24 месеца според случая.

Лак Урго

10-fungiter-urgo-filmo-gel

Френският препарат е създаден, за да почиства и възстановява увредени нокти. След изчистването Урго покрива пластината, стабилизира я и я предпазва от външни агресивни фактори. Под негово влияние израстват нови здрави нокти, а основата е напълно възстановена.

Лакът не се забелязва и не мирише. Полагането му не изисква предварителна обработка и пилене. Измива се с вода. Подходяща основа за декоративен лак.

Оникофикс лак

08-fungiter-lak-onycofix

Серията включва два лака – за унищожаване на гъбички и такъв, който активира замяната на увреден нокът с нов. Първият продукт профилактира и защитава от заразяване, вторият заздравява структурите.

Производителят препоръчва полагане на Оникофикс против гъбички в период от 14 дни, а този за заздравяване – за 40 дни.

Себогард орал

11-fungiter-urgo-seboguard

Себогард е серия от Орал и гел за оздравяване на кожата. Орал е добавка за пиене в прахообразно състояние. Подава нужни нутриенти за поддържане на оздравена кожа. Гелът е със салицил за излющване и патентован комплекс за компрометирана кожа. Подхожда на много сухо и чувствително покритие.

Ново нейл емтрикс лак

12-fungiter-novo-nail-emtrix

Германски производител предлага лак за унищожаване на гъбички по ноктите, който работи и в друго, уникално направление – псориазис по нокътната пластина. Намалява деформации и потъмняване вследствие на болестта. Излющва увредените клетки, хидратира и изглажда нокътя.

Производителят препоръчва полагане в период от 3 до 6 месеца според състоянието. Лакът се нанася през 24 часа, изсъхва и не се забелязва.

Още информация и източници на английски: Какви са симптомите на гъбички по ноктите? * Кои природни средства са добри при гъбички по ноктите? * Лечение на гъбички по ноктите с медицински средства.

Най-силното лекарство за гъбички по ноктите

Онихомикозата е крайно неприятно състояние. Тя деформира, удебелява и пигментира ноктите, с което води до психологически дискомфорт. От друга страна гъбичките са упорита зараза и премахването им отнема месеци. Затова пациентите настоятелно питат кое лекарство е най-силно и най-бързо ще доведе до ефект.

Периодично се правят класации на база отзиви на потребители и се предлагат Топ 5 или Топ 10 на най-успешните продукти.

Обикновено първите места се заемат от лаковете Екзодерил и Лоцерил (точен аналог на Фунгитер).

Принципно лаковете са най-новата лечебна форма, но тя бързо се наложи и започна да измества продуктите за мазане като гелове и разтвори.

Сред лечебните вещества се открояват с ефикасност флуконазол, тербинафин, клотримазол. Специално за нокти се открояват лаковете с аморолфин и нафтифин.

Вижте и ТОВА:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Професионалният гел лак Коди е популярен със своето качество и добра цена.

Значението на гел лак в съвременната мода

Красивата Анна Литвинова почина от меланом в Германия

7 Мнения

  1. Илонка Станева

    В момента съм с този лак Фунгитер, от 2 месеца го слагам, има доста ефект, но май ще мажа още едно шише.

  2. Eкзодерил го знам и мисля него да взема, само в цената ли е различен? Гледала съм реклами…

  3. Чудя се дали помага нещо за гъбички по ноктите инфектирани преди 20г.???Много са упорити, пробвах какво ли не.

  4. Др Жана Бей

    Никъде не се споменава, че това дори комбинирано лечение излекува дерматофитите и другите за много дълго време. Най-противното част за този продукт е че трябва да изтърпявам рекламата на Фунгитер по всички канали на тв и да гледам изгнили нокти в много едър план на големия ми екран когато обядвам.

    • Румен Янков

      Благодарим ви за мнението. Само не разбрах къде ги видяхте тези изгнили нокти в много едър план. Такива снимки няма в този материал и не е имало. Явно докато обядвате, сте посещавали други сайтове с наистина гадни неща.

    • Румен Янков

      Благодарим ви, Др. Жана Бей, за ценната информация!

  5. Ширин Рамадан

    При мен гъбичките са нещо ужасно, вечно, неизличимо. Какво ли не съм мацала, не става. Почвам да пия Микомакс, да се изчистят отвътре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *