Проблеми с врата и раменете

Най-честата причина за болки във врата и раменете е дългото стоене пред компютъра или неправилен стоеж, но болката не е за пренебрегване

Остра болка във врата и раменете, усещане за скованост, невъзможност за извършване на елементарни движения… Познато ли ви е? Не сте единствените! Проблемите в шийно-раменната област са често срещани, а причините са от различно естество. Понякога може да става дума за неправилен стоеж, а в други случаи – за заболяване.

Какви може да са причините при проблеми с врата и раменете?

  • Неподвижен седеж

Сред най-честите причини за болка във врата и раменете е дългото стоене в една поза. Във века на новите технологии често професията ни е свързана с работа на компютър – виновник номер 1 за шийно-раменните проблеми. Но не единствен!

Шофирането също оказва подобно влияние, тъй като тялото е в постоянен стоеж и обездвижено. Ако работите на конвейер, вероятността да страдате от болки във врата и раменете също е доста голяма.

  • Неправилен стоеж

Неправилната стойка е сред честите причини. Здравословният проблем се усложнява, когато е в комбинация с неподвижност. Например – ако работите на компютър дълго време в една и съща поза, която е и неправилна. Как да избегнете това, може да видите по-долу.

  • Травма във врата или раменете

Стари травми във врата или раменете може периодично да се „обаждат“, създавайки дискомфорт в областта. Злополуки като катастрофа, причинила „камшичен удар“ също дават такъв резултат.

  • Шиен радикулит

Шийната остеохондроза засяга жени над 40-годишна възраст, но възрастовата граница все повече се снижава. Радикулитът засяга онази област от мозъка, която отговаря за емоциите. Затова, ако болката в раменете и шията е съчетана с безсъние, емоционална нестабилност, главоболие и световъртеж, най-вероятно става въпрос за шийната остеохондроза.

  • Възпаление или туморно образувание

Ако болката е придружена с висока температура, гадене, повръщане и продължи седмици, се консултирайте с лекар. Може да става въпрос за туморно образувание.

Какви са методите на лечение?

Когато болките във врата и раменете са хронични, трудно бихме могли да говорим за лечение, а по-скоро за облекчение. Все пак има и методи, които помагат за трайно справяне с проблема, стига да сте упорити и да спазвате определени правила.

Така например, ако работите на компютър, правилото е той винаги да е на нивото на очите ви, така че главата ви да не прави наклон или да е настрани. Погледът ви трябва да е насочен право напред и да не сте приведени. На всеки половин час си правете почивки, ставайте, раздвижвайте врата и раменете.

  • Упражнения

Различни упражнения дават много добри резултати и дори трайно лекуват болката:

  • Докато стоите, вдишайте и едновременно наведете брадичката си максимално до гърдите, а след това изпънете назад главата си, колкото може повече. Издишайте, докато отново наведете брадичката към гърдите. Повторете упражнението поне десетина пъти, за да облекчите болката.
  • Правете следните бавни движения с главата последователно. Вратът й главата трябва да гледат напред – първо я наклонете надясно, после – наляво, така че максимално да се доближи до рамото ви, а ухото да е успоредно с него. След това я поклатете леко напред, все едно кимате. Накрая въртете леко главата в двете посоки, все едно казвате „Да“. Повторете цялото упражнение още десетина пъти.
  • За раменете – с по-бързи движения ги повдигайте и смъквайте едновременно (все едно казвате „Не знам“). На всеки пет бързи повдигания, спирайте за секунда.

Алтернативна медицина

Иглотерапията или Боуен техниката са особено препоръчителни за болки в тези области. Ароматерапията пък успокоява и облекчава болката.

Топла вана с лавандулово масло върши чудесна работа при шийно-раменните проблеми.

Не пренебрегвайте тези проблеми с врата и раменете, за да не станат хронични. При най-малко съмнение за по-сериозен проблем, консултирайте се с лекар.

Полезна ли ви беше статията? Харесайте я и я споделете с вашите приятели, за да им помогнете при нужда!

Проблеми с врата и раменете 3.00/5 (60.00%) 7 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Проблеми с врата и раменете ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар