Хапчета против повръщане при пътуване,
Хомеопатия за прилошаване при пътуване, морска болест или кинетоза.

Мнения за хапчета против повръщане при пътуване: Хомеопатия и прилошаване при деца

Хапчета против повръщане при пътуване, мнения и цена: Вомакур, Превомит и др. При деца и възрастни. Хомеопатия за прилошаване, морска болест или кинетоза. Деган, Кокулин, Вомитусхил

Прилошаване при пътуване (кинетоза) е патологична реакция на тялото при непривично движение. Изпитват го 60% от децата, 45% от младежите и 5 – 10% от възрастните. Но когато става дума за пътуване по море, процентът „скача“ на 50 – 60%.

Следователно почти всеки някога е понасял неприятни ефекти от пътуване. Явлението е дотолкова масово, че са създадени и съответните лекарства. Те действат на момента и потискат реакциите на клатене и друсане.

Реакции на разклащане и раздрусване
ВидовеКонкретни реакции
Вегетативнапобледняване, студена пот, липса на апетит, гадене, брадикардия, повръщане
Сензорнасветовъртеж, нарушена пространствена ориентация
Психическасимптоматика, присъща на тези разстройства
Двигателнаизменение на тонуса на напречната мускулатура

Симптомите се развиват постепенно.

  1. Първи признаци са прозяване, учестено дишане, побледняване и изпотяване (студено), слюноотделяне, сънливост.
  2. По-нататък се развиват преглъщане на въздух, световъртеж, общо отпадане, главоболие.
  3. На трети етап нарастват позивите за повръщане, нарушава се координацията на движенията.

Явно морската болест не е безобидна и има своите последствия. Не винаги просто отминава.

Прилошаване при пътуване. Какво да правим?

Хората, предразположени към кинетоза, могат да предприемат три неща – да „лекуват“ проблема по принцип, да действат превантивно в момента на пътуване и да вземат лекарства в момента на прилошаване.

  1. Да преминат през психотерапия и тренировки на самоконтрола върху вегетативните реакции и вестибуларната система, за да си изработят по-добра защитна адаптация при ускорение. Към активните тренировки се отнасят гимнастика, акробатика, скокове, батут. Към пасивните се отнасят въртене на стол и люлеене на люлка;
  2. Да застават в центъра на транспортните средства, където има най-малки отклонения от хоризонталната равнина. Да избягват източници на остри и специфични миризми. Да не се нервират. Да се хранят леко преди пътуване, да не пият мляко и газирани;
  3. Да се снабдят с медикаменти за облекчаване на състоянието – антихистамини, блокери на допаминовите и серотониновите рецептори, антихолинергични препарати, успокоителни, витамини с невротрофично действие. Най-добри са комбинираните лекарства, но те са рядкост.
Защо се получава прилошаване при пътуване

Тялото реагира на разликата между очакваното и реално протичащото движение. То не успява да се адаптира. Това се проявява при хора с повишена възбудимост на нервната с-ма и на вестибуларния анализатор.

povrashtane lekarstva-01
При обилно повръщане пада кръвното, настъпва обезводняване, изтощение и депресия

Прилошаването е страничен, нежелан ефект. Усилва се страх, тревога, силна концентрация, при заболявания на ушите и очите, на сърцето и съдовете, на стомаха и червата.

снимка 4

Според доминиращия симптом кинетозите се делят на нервна, ст.-чревна, сърдечно-съд. и смесена. Някои повръщат, други получават диария, трети – сърцебиене, четвърти се паникьосват.

Как да спрем повръщане?
“Фигурин

При натравяне и инфекции повръщането носи облекчение. При кинетозите – не носи. Освен това създава допълнителни притеснения, защото се случва в транспортно средство, сред хора и без възможност да се слезе и прекрати.

  1. Превключете вниманието върху друг източник на усещания: болката най-бързо премахва гаденето и дори е способна да спре повръщане. Превключването става като прехапем долната уста, дръпнем силно кичур коса, ощипем се или силно забием нокти в кожата (например на рамото);
  2. Сложете студен компрес на челото, това е много ефективно, ако гаденето се съпровожда от главоболие, виене на свят и изпотяване;
  3. Дайте отдих на стомаха. След като овладеете кризата, не пийте и не яжте 20 мин, през които храносмилателната с-ма ще възстанови нормалното си функциониране. Когато муск. влакна се отпуснат, вероятността от нов позив намалява.
Ако ни прилошее в самолет?
povrashtane lekarstva-02
Много хора трудно преживяват това
  • Обърнете се към стюардесата и помолете да ви премести от опашката на самолета, където тресе най-силно;
  • Поискайте специалния пакет против повръщане;
  • Направете няколко дълбоки вдишвания;
  • Сложете маска на очите;
  • Вейте си с вестник – свежият въздух нормализира състоянието.

Предпазни мерки преди качване в самолета:

  • Въздушната болест засилва симптомите на простуда. Ако имате запушен нос, лекувайте го предварително;
  • Поспете преди полета и вземете растително успокоително (валериана), за да не нервничите;
  • Хапнете 12 – 140 минути преди полета, проста и лека храна, без газирани, млечни и алкохолни напитки. Това помага против прилошаване;
  • Няколко дни преди пътуването приемайте джинджифил на прах в капсули;
  • 24 часа преди полета и точно преди качването вземете по един аспирин.

Още няколко помощни мерки:

  • Ако ви става лошо, купете място в предната или средната част на салона, до илюминатора;
  • Гледайки през илюминатора, фиксирайте поглед на хоризонтална линия;
  • Ако летите дълго, на всеки час ставайте и правете малка гимнастика;
  • Срещу лек пристъп помага ментата – ментови бонбони или дъвка;
  • При пристъп не затваряйте очи, не четете, не играйте игри, не гледайте3 в телефона;
  • Направете си точков масаж на четири пръста от китката. Има  специални гривни, които оказват натиск точно върху тази точка.

Лекарства против повръщане при пътуване

Има няколко типа лекарства, които пряко влияят на повръщането.

Дименхидринат (Актавис, Вомакур)

Препаратите са два вида – само дименхидринат (Актавис, Вомакур) и комбинация с цинаризин (Вертигикс, Арлеверт, Азолонум).

Най-разпространеното лекарство при проблемно пътуване е дименхидринат. Той се предписва за предотвратяване и лечение на гадене от други провокатори. Единствено не работи срещу гадене след химиотерапия.

Дименхидринат се отнася към антихистаминовите лекарства. Прониква в мозъка и пряко потиска центъра на повръщането. Освен това потиска рефлексите на лабиринта в ухото, свързани с действието на вестибуларния апарат.

povrashtane lekarstva-03
Препарати с дименхидринат

Лекарството има ефект и върху вегетативната НС – намалява тонуса на гладките мускули, перисталтиката в храносмилателния тракт и секрецията на слюнчените жлези. Намалява секрецията в стомаха.

След изпиване на таблетката, лекарството бързо и добре се усвоява. Работи 8 часа. Страничните му ефекти са сънливост и вялост.

Лекарства с дименхидринат са в две форми.

Дименхидринат Актавис е на таблетки за изпиване (30  бр по 50 мг, 5.72 лв).

Свещички Вомакур

Вомакур е на свещички, които се поставят дълбоко в ануса около 1 час преди отпътуване. После се добавят още на равни интервали.

Свещичките съдържат по 40 мг активно в-во (таблетките са по 50 мг). Кутия с 10 броя струва 15 лв.

Метоклопрамид (Деган, Реглан, Церукал, Елитан)

Метоклопрамид е невролептик, който се противопоставя на рецепторите на допамина. Въздействайки на рецепторите, той регулира мускулния тонус в стомашно-чр. тракт, потиска гаденето и действа като средство против повръщане.

Благодарение на тези си свойства лекарствата с метоклопрамид са подходящи в по-широк спектър от случаи с гадене – при химиотерапия, операции, при остър пристъп на мигрена. Негативите му са сънливост и световъртеж.

Деган

Деган е метоклопрамид на таблетки и ампули за инжектиране. Той е регистриран като антиеметик – лекарство против силно слюноотделяне и повръщане. Взема се около 1 час преди лечение при зъболекар, за да се ограничи отделянето на слюнка в устата, и преди отпътуване. Разрешен до 5 дни и то в случай на химиотерапия и мигрена.

  • Обичайната доза на Деган е 3 Х 10 мг, което са 3 таблетки за деня. Ако се яде, Деган е преди храната.
  • При деца дозата се определя според теглото – по 0.5 мг на всеки кг. Таблетките не стават за пациенти с тегло под 61 кг, защото са по 10 мг.
  • Максималната доза Деган е 30 мг.

Цена на кутия с 30 бройки е 6.83 лв.

Хвърлете един поглед и на ТОВА: Прием на Деган за деца. Как се пие Деган на ампули (през устата)? При повръщане и хълцане. Мнения.

Още таблетки с метоклопрамид:

  • Реглан – табл. по 10 мг, рецептурни, произв. Алкалоид, цена 5.30 лв за 40 бр;
  • Церукал – хапче по 10 мг, рецептурни, произв. Плива Хърватия, цена 4.42 лв за 50 бр;
  • Метоклопрамид – хапче по 10 мг, рецептурни, към момента не се зареждат.

Още ампули с метоклопрамид:

  • Церукал – 10 мг метоклопр. в 2 мг, цена на 1 ампула – 0.74 лв (неналичен);
  • Реглан – 10 мг метоклопр. в 2 мг, последна цена на 1 ампула – 0.30 лв (неналичен);
  • Елитан – 10 мг метоклопр. в 2 мг, последна цена на 1 ампула – 5.77 лв (неналичен).
Ондансетрон (Зофран, Сетронон)

Ондансетрон е популярно средство против повръщане с качества на метоклопрамид. То също се изписва след химиотерапия, за мигрена и операции.

povrashtane lekarstva-04
Лекарства с ондансетрон

Представители у нас са лекарствата Зофран и Сетронон. Те са антагонисти на рецепторите 5 – НТ3 разположени в централната и периферната част на нервн. с-ма. Тези рецептори биват стимулирани от цитотоксични препарати и излъчвания. При такова стимулиране рецепторите в стомашно-чр. тракт секретират серотонин и стартират рефлекса за повръщане. Ондансетрон е лекарство, което блокира този рефлекс.

  • Zofran се произвежда на таблетки по 8 мг (10 бр., 32.54 лв) и инжекционен р-р (8 мг на 4 мл, цена за 1 брой 3 лв);
  • Setronon се произвежда на таблетки по 4 мг и по 8 мг (кутии по 10 бройки) и на ампули ( 2 мг на мл). В момента този препарат не е наличен.
Капки за повръщане при деца

Мъниците предпочитат лекарства в течна форма. За тях са разработени капки и сиропи – това са течности с различна гъстота, които се дозират на милилитри.

  • Капки Вомитусхил е хомеопатична композиция от 6 препарата, които противодействат на позивите за повръщане. Разработен е за симптоматично лечение, тоест не влияе на причината и не я отстранява. Опаковката съдържа 30 мл, цена 14.52 лв. Дозата за възрастен е 3 Х 10 капки, при спешност – дозите се дават през 15 мин. (максимум 2 часа). Дозата за дете до 3 г. е 3 Х 3 капки, максимум за 2 часа. Няма опасения за предозиране;
  • Сироп Педиакит е растителна композиция от 6 растения и магнезий, сред които водещи са мента и джинджифил. Намалява позивите за повръщане и неразположения поради пътуване. Успокоява храносмилането и освежава. Става за бебета от 6 мес., дозата за всички деца е 2 Х 1 ч.л., може да се пие до 10 дни. Цената на шише от 125 мл е 15.37 лв;
  • Саше Педиакит повтаря композицията на сиропа, но без магнезия. Условията на ползване са същите. Дозировката е 1 саше преди отпътуване и 1 – 2 броя през времето на придвижване. Цената на кутия с 10 сашета е 21.96 лв;
  • Сироп Метоклопрамид е течна форма на лекарства като Деган и Церукал. Има централно действие, блокира допаминовите рецептори. Бързо отстранява гадене и хълцане. Шише от 125 мл. последно е струвал 1.91 лв. В момента не се зарежда.
Хомеопатия против повръщане при пътуване

В раздела с течните форми разгледахме хомеопатичната алтернатива Вомитусхил на капки. Тук ще допълним с хомеопатични препарати, които стопират повръщането.

Вомитусхил

Вомитусхил S е разработен под формата на ректални супозитории. Предоставя симптоматично лечение. Разрешен е от 6-мес. възраст.

Бебешката доза е 2 Х 1 свещичка, за възрастен – 3 Х 1 свецичка, в тежки случаи може до 8 супозитории за деня.

Кутия с 12 бройки струва 12.29 лв.

Вижте и ТОВА: Колко бързо действа Вомитусхил на таблетки и свещички за повръщане. Мнения. На капки и за деца.

Кокулин (Кокулус ), хомеопатия на Боарон

Таблетките съчетават 4 хомеопатични препарати, котио се борят с повръщането, прилошаването, виенето на свят, ефектите при бременност (сутрешно гадене) и гадене с вие на свят поради мигрена.

Дайте мнение и Вие тук!

Дозата е 6 бр. на ден, които се топят в устата. Профилактичната доза 3 Х 2 броя 1 ден преди пътуване и в деня на пътуване, а при проява на симптомите – по 2 таблетки през час и се разрежда при подобрение.

Цена 7.64 лв за 30 бройки.

Растителни

povrashtane lekarstva-06
Нехимически средства против повръщане
Антиметил

Обикновени и таблетки за смучене. Първите са двойно по-силни от втория вид.

Съдържат само стандартизиран извлек от джинджифил. Производителят го насочва по-общо към храносмилането.

Дозировката е според възрастта – от 2 Х 1 бр. за групата 3 – 5 год., 4 Х 1 бр. за 6 – 11 г. до 4 Х 2 бр. над 12 г. (максимални дози). Бременните са отделна категория – за тях максимумът е 2 таблетки. Антиметил се продава на кутии по 30 и 36 бройки (16.60 лв, 20.30 лв), а смучащите са 12 броя за 16.30 лв;

Превомит Джуниър са хапчета за подкрепа на децата, които страдат при пътуване при всякакви превозни средства. Състоят се от екстрахиран джиндифил и витамини. Дозирането по 1 или 2 бройки дневно, около 90 мин. преди отпътуване. Кутия с 28 бройки струва 11.65 лв;

Близалки против повръщане Превомит

Те са по-приятната разновидност. Тук също се разчита на джинджифил, но вместо витамини са добавени сок от малина, куркумин и др. Разрешени са до 3 близалки за едно пътуване. Кутия с 6 бройки струва 11.65 лв.

Помощни средства

  • Хидрасек на капсули и течност е препарат срещу обезводняване. Той помага след дълго и обилно повръщане. Има гранули с намалена дозировка за деца. Активната съставка е рацекадотрил. Препаратът се взема при особената форма на кинетоза, която се проявява с диария. На практика лекарството не променя скоростта на движение на храната, но стяга изпражненията. Цена на 10 капсули – 20.32 лв;
  • Натриев цитрат при повръщане – препаратът се продава на сашета против повръщане под името Омега Вита. Разтваря се на напитка, която пази от ферментация в стомаха и поддържа киселинността. Дава слаб слабителен ефект. Кутия със 7 сашета струва 5.29 лв;
  • Пробиотик за деца при повръщане. Някои пробиотици са разработени за случаи на повръщане и диария, които дехидратират тялото и „измиват“ полезната флора. Например пробиотикът на Био Гая е за диария и обезводняване;
  • Гривна против повръщане.  InnovaGoods са един от вариантите – текстилни ленти с твърда пластина, която притиска определена точка на китките. Така се облекчава гаденето по естествен път. Цената на конкретното изделие е 12 лв;
  • Ленти против гадене за деца и възрастни се намират в аптеките. Те също приличат на гривни, перат се и са за многократна употреба.

Потребителите търсят още лепенка на пъпа против повръщане, но такъв продукт не се предлага.

Погледнете и ТУК: Мнения за Хидрасек. Как се приема Хидрасек за деца. Прахчета против разстройство и повръщане.

Акупресура. Точка против прилошаване

Точковият масаж се прави навсякъде, не привлича вниманието и бързо облекчава. Комбинира се с всякакви други средства.

Намерете удобно място и се отпуснете. Намерете с пръсти точката, върху която трябва да се въздейства.

povrashtane lekarstva-05

Дръпнете се три пръста надолу (отдалечете се от дланта) и натиснете между двете дебели  сухожилия. Това е точната за акупресура. Тя се нарича P6 или “вътрешна врата”. Въздействието върху нея спира гаденето. Същата точка от външната страна на ръката се нарича „външна врата“. Двете врати се обработват едновременно.

Когато почувствате гадене, силно натиснете двете точки (врати) с палеца и показалеца. След това меко, без усилие, масажирайте в кръг – няколко минути или докато почувствате облекчение. Понякога са нужни 5 минути. Повторете с другата китка.

Накрая потупайте двете китки една в друга, като дишате дълбоко. Може да сменяте ръцете, които са отдолу и отгоре – това няма значение. Потупвайте, докато напълно ви облекчи.

Препарати за прилошаване при бременни

За лечение на гаденето, свързано с износване на дете, е полезен джинджифилът. Може да се вземе като добавка на таблетки и капсули, може да се направи на чай или просто да се приеме настърган корен.

За премахване на леко гадене помага резен лимон или портокал.

Бременната да пие само леки напитки, които освежават – компот, фреш, сок от пресен плод, чай от сухи плодове.
Против гадене помага обедната почивка, изключване от стреса, избягване на натоварващи храни.

След колко време преминава прилошаването?

Различните средства имат свой срок на усвояване и задействане, обикновено е до 60 – 90 минути от изпиването.

В листовките се указва времето преди отпътуване, в което се взема първата доза. Това е времето, в което лекарството ще подейства и ще покаже пълния си ефект.

Народни лекове, домашен лек

  • Мента – чай или тинктура в доза от 10 – 20 капки в чашка вода дават бърз и приятен освежаващ ефект. Ментата и успокоява, което помага при неврози и тревожност;
  • Пелин – на чай от суха билка качествено потиска гаденето. Прави се по указанията на кутията;
  • Тинктура от невен – 40 капки във вода;
  • Джинджифил на чай или смесен с мед дава бърз и категоричен ефект. Това средство се препоръчва след зачеване, защото е меко и безопасно;
  • Ябълка – нарязаният плод се попарва за 30 – 50 минути и течността се изпива с 1 ч.л. мед;
  • 0.5 ч.л. сух зелен чай се разбърква с вода и се изпива директно;
  • Свежите малини предпазват от повръщане, изяжте една малка чашка при първи позиви;
  • Лимон, портокал или друг цитрус – поставя се в устата и се смуче бавно, докато се усеща аромата. След това резенът се подменя със свеж;
  • Сок от сурови бяло зеле или картоф в доза от ½ ч.ч. се изпива преди ядене;
  • Сбор при често повръщане (пие се 30 дни по 200 мл на ден) – смес от ментов лист, коприва, зърнастец, пелин, маточина, риган, невен, салвия, бреза, хвощ, босилек, малина, дяволска уста. Използват се листа или цели стръкове на визираните болки.

Още по темата ТУК: Айрян при повръщане или глюкоза за пиене? Газирано или сол в пъпа. Как се пие лимон против гадене.

Видео: Гривни против гадене

Лечение на кинетоза (морска болест)

Лечението се провежда главно с медикаменти, които са от различни класове. Подборът се прави според провокатора, засегнатия орган и тежестта на симптомите.

Основните медикаменти разгледахме в статията – това са метоклопрамид и други блокери на допаминовите и серотониновите рецептори, антихистамини като дименхидринат и други блокери на Н-1 хистаминовите рецептори (прометазин, циклизин и др.)

При кинетози се ползват и М-холиноблокери и комбинирани препарати с кофеин. Много ценни са ноотропите за подобряване на мозъчния метаболизъм и кръвоснабдяване и за повишаване на адаптационните способности на ЦНС.

Успокоителните препарати с растителен или химически състав винаги имат място в лечението на кинетозите. Те облекчават астенията, подобряват самочувствието, повишават интереса и инициативата без седиране или възбуждане, намаляват тревожността, напрежението и безпокойството.

Комбинираните витамини в невротрофично действие като Милгама, Невробекс, Витамин В-комплекс се приемат на курсове максимум 2 седмици.

Още информация и източници на английски: Прилошаване и повръщане при пътуване; * Лекарства и хомеопатия при кинетоза; * Как да спрем повръщане и прилошаване.

Хомеопатичните средства съчетават висока ефективност и липсата на негативни явления. Практически нямат противопоказания и са добър избор за уязвимите групи. Тук най-добрите са Кукулин и Вертигохел. Подходящи са и монопрепарати като Petroleum, Tabacum, Gelsemium, Conium, Cocculus, Coffea cruda и др.

За купиране на тежка форма като спешна помощ се взема комбинация от кофеин, аналгин и беладона.

Предразположените към прилошаване трябва да се подготвят преди пътуването – да са отпочинали, да не са преяли, да не са пили алкохол и  много течности. Нощните пътувания се понасят по-добре. Помагат фиксиращи главата възглавници (не трябва да се „клати“) и фиксиране на погледа напред. Избягвайте прегряването и преохлаждането. Ако имате сериозни проблеми, отнесете се към невролог за изписване на специфично лечение.

Видео: Прилошаване в колата

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Smek

При какви случаи помага смекта

Как се пие смекта, преди или след ядене? Как се разтваря? При повръщане. При гастрит, …

3 Мнения

  1. Деси Радкова

    Аз знаех само Деган, благодаря за другите лекарства и възможности. Често ми трябват, но искам да не прекалявам с химикалите.

  2. Калинова

    Не се намират тези лекарства, в аптеките само Деган. Искам да взема хомеопатия Кокулин или Вомитусхил, не ги зареждат, трудна работа.

  3. Ако си намерите близалките за деца, много добра работа ми свършиха при едно дълго пътуване. Превомит се казват и са бая пари, но не гледайте цената, наистина си струват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *