Какви причини водят до отделяне на секрет от очите?
Конюнктивит, блефарит, глаукома и други очни възпаления. Хомеопатия

Жълтеникав и бял секрет от окото. Хомеопатия за очи и бяла слуз от тях

Какви причини водят до отделяне на секрет от очите? Бяла слуз в окото. Жълтеникав секрет или бял секрет от окото? Конюнктивит, блефарит, глаукома и други очни възпаления. Хомеопатия

Конюнктивитът е най-често срещаната форма на очно възпаление, причиняващо дразнене, зачервяване и/или очен секрет.

Блефаритът е с подобни симптоми и двете състояния възникват вследствие на травма, инфекция, чуждо тяло, алергия или контакт, с дразнещи химически вещества (в цигарения дим и изгорелите автомобилни газове).

Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата, прозрачната мембрана (лигавицата), която покрива бялото на очите и вътрешната повърхност на клепачите. Очите се зачервяват, появява се усещане за парене и сърбеж, както и секрет, който при инфекциозния конюнктивит слепва клепачите по време на сън.

При алергичния конюнктивит, често съчетан с алергичен ринит (сенна хрема), секретът е прозрачен и клепачите обикновено се подуват. Може да се появи и свръхчувствителност към светлината.

Блефаритът (възпаление на клепачите) предизвиква дразнене, зачервяване и лющене на кожата по ръба на клепачите. Възможно е натрупването на засъхнал секрет по тях и по миглите. Това състояние, което понякога се свързва със себорея или екзема, често рецидивира.

Други възможни причини за бял секрет от окото:
  • Бактериална инфекция, различна от конюнктивит;
  • Простуда на тялото. Сълзенето на секрета се получава заради вирусите;
  • Дакриоцистит на слъзния сак. В този случай имаме жълтеникав секрет;
  • Хроничен ечемик, който се появява периодично. Придружено с отделянето на гной;
  • Халацион. Става дума за възпаление на клепача, което води до зачервяване и подуване;
  • Синузит или отит. Нищо че засягат ушите и носа. Нещата са свързани;
  • Диабет. Той сам по себе си може да бъде причина за поява на конюнктивит, блефарит или ечемик, но също и на глаукома. Всичко това води до отделяне на бял секрет;
  • Мейбомит. Възпаление на т.нар. мейбоманни жлези, които отговарят за отделянето на сълзите;
  • Обикновеното акне. То може да се появи къде ли не;
  • Алергия или т.нар. Синдром на сухото око. Може да се появи като отговор на дразнители – зрителна умора, прашец от цветята, косми на животни.

ПРОФИЛАКТИКА

Никога не използвайте общи хавлии или кърпи и настоявайте всеки заболял член от семейството непременно да се лекува. Предпазвайте се със специални очила при работа в прашна или задимена среда и когато плувате в басейн с хлорирана вода.byal-sekret-oko-02

Ако сте предразположени към очни инфекции, укрепете имунната си система, като консумирате по пет порции плодове и зеленчуци дневно, включително горски, жълти и оранжеви плодове. Избягвайте храните, съдържащи бяло брашно и захар.

Недостигът на витамин А е най-честата причина за сухота в очите. Той се съдържа в черния дроб, млякото, тлъстите риби, оранжевите, жълтите, зеленолистните зеленчуци и яйцата и е по-ефикасен при третирането на очни проблеми, отколкото синтетичните хранителни добавки.

ЧУЖДО ТЯЛО В ОКОТО

Прашинките излизат лесно чрез мигане. По-големи частици можете да извадите посредством посочените методи. Потърсете медицинска помощ, ако чуждото тяло е върху зеницата, забило се е в очната ябълка или ако не можете да се справите.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Долен клепач: Опитайте се да отстраните чуждото тяло с вода или като избършете с чиста навлажнена кърпичка или салфетка единствено бялата част на окото.

Горен клепач: Хванете миглите и леко придърпвайте клепача нагоре и надолу към долния клепач или пробвайте да отмиете чуждото тяло, като мигате под вода.

Дайте мнение и Вие тук!

ЛЕЧЕНИЕ

При очна инфекция не докосвайте очите и мийте ръцете си редовно. Перете често кърпите и спалното бельо, за да се предпазите от повторно заразяване. Ако страдате от блефарит и себорея, лекувайте ги едновременно.

byal-sekret-oko-03
Основните придружаващи симптоми за проблем с очите, когато говорим за отделяне на секрет.

Хранителен режим: Продължителното очно възпаление вследствие на алергия може да от- шуми, ако изключите от менюто си млечните продукти, чая и кафето.

От аптеката: За да се справите с инфекцията и да облекчите възпалението, приемайте хранителни добавки с масло от вечерна иглика, витамин А, В и Е и флавоноиди според указанията на опаковката. При инфекциозен конюнктивит опитайте промивки с борова вода.

Хомеопатия

  • Aconite: ако чувствате парене, сухота и драскане и ако очите изглеждат зачервени, възпалени, с подути клепачи. Симптомите може да са предизвикани от студен вятър.• Apis: при зачервени и подпухнали клепачи.•
  • Belladonna: ако очите са силно сухи, зачервени и чувствителни към светлина, а симптомите се развиват бързо.•
  • Euphrasia: ако очите ви сълзят и парят. Изплакнете ги с няколко капки от тинктурата в преварена вода. Използвайте нов разтвор за всяко око.•
  • Pulsatilla: при жълтеникав секрет, който не пари и не дразни, но клепачите са възпалени и вероятно слепени.

Билколечение: Промивайте очите с чай от лечебна очанка. Оставете го да ври 10 минути, за да се постигне дезинфекция, след това го охладете и прецедете (през стерилна цедка или тензух). Използвайте нов разтвор за всяко око и не съхранявайте остатъка от течността.За да подсилите имунната система, пийте 2 седмици чай от следната билкова смес: очанка, ехинацея, лепка, репей и гол сладник. Приемайте по една чаша 1-2 пъти дневно.

АКУПРЕСУРА ЗА ОЧИ

Облекчете възпалените очи, като притискате за 2 минути точките, описани долу. Отпускайте и повтаряйте след няколко вдишвания.

  1. Точка тай-ян, разположена на един пръст разстояние от външната кост на окото, на едно ниво с върха на ухото.
  2. Точка ПМ 1 точно над вътрешния ъгъл на окото, във вътрешния край на веждата.
  3. Точката ЧД 3 от горната страна на стъпалото, между първия и втория пръст, заедно с точка ЖМ 37, разположена върху пищяла, на 5 пръста над глезена, пред кокалче-то, от външната страна на крака.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

  • Очният проблем е свързан с болка.
  • Имате обилен, оцветен секрет.
  • Постепенно се засяга и зрението ви.

Незабавно потърсете лекар, ако:

  • Симптомите ви не се подобряват до 2 дни.
  • Окото ви е наранено.
  • Зрението ви е сериозно засегнато.

Вижте и ТОВА:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Тетрациклин от прыщей

Тетрациклин – познатият антибиотик, ползи и предупреждения

Лечение с тетрациклин – какви са важните инструкции за прилагане. Как се избира подходящата форма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *