Мускулни болки и скованост

Съществуват изпитани народни средства за справяне с проблема, наречен „Мускулните болки и скованост“. Той най-често е резултат от разтежение, схващане и нараняване.

Едва ли има някой, който да не познава симптомите на мускулни болки и скованост – всеки ги е изпитвал по една или друга причина.

Те се получават в резултат на претоварване и схващане на един или група от мускули, което може да доведе до скованост. Макар да ви се струва тривиален проблем, нелечението на мускулните болки и скованост могат да доведат до сериозни последици.

Причини

Причините за мускулните болки могат да са най-различни – от претоварване на мястото до настинка, неправилна стойка или сериозно заболяване.

Ще изброим най-често срещаните причини за мускулни болки и скованост:

 • травма или претоварване на мускула;
 • продължително стоене на течение, което предизвиква схващания, най-често в областта на врата и раменете; настинка;
 • бактериална инфекция;
 • силен стрес, напрежение;
 • прещипан нерв;
 • енцефалит – възпаление на мозъчна тъкан
 • фибромиалгия – заболяване, подобно на артрита.

Симптоми

 • силна, сковаваща болка в мускулите;
 • затруднено движение или невъзможност за такова при мястото на болката;
 • температура;
 • главоболие.

Лечение

Ако мускулните болки са придружени с последните два изброени симптома, потърсете незабавно лекарска помощ и не отлагайте с домашни илачи. Както писахме по-горе, причината за мускулната скованост може да бъде много по-сериозна от обикновено претоварване, затова при съмнение, вашият лекуващ лекар ще ви назначи изследвания.

При по-леките случаи, обикновено след няколкодневна почивка, болката отшумява. Ако почивката се съчетае с прием на витамин B и С, резултатът ще е още по-бърз.

Масаж

Сред „изпитаните рецепти“, които действат най-бързо при мускулни болки и скованост, е масажът. Най-добре е той да се приложи от професионалист, който е наясно кои точки да манипулира, за да не се получи обратен ефект. Хубаво е и стаята за масаж да е затоплена, за да помогне при отпускането на наранените мускули.

Затопляне на мускула

Затоплянето на болезненото място също дава добри резултати. Може да използвате електрическа възглавница или грейка. Топла вана също би се отразила добре, особено в комбинация с етерични масла.

Йога

Йогата е изключително ефективна, особено когато проблемът е хроничен. Прилага се по-скоро като профилактика – ако мускулната болка е твърде силна, лицето не може да изпълнява никакви упражнения.

Физиотерапията също е добър метод на лечение.

Какво препоръчва Петър Дънов при мускулни болки и спазми?

Известен с изпитаните си рецепти при всякакви заболявания, лечителят Петър Дънов препоръчва комбинация от прием на билки и хранителен режим.

Билков чай от керевиз

Корени от керевиз се наситняват и се варят до омекване. Може да подсладите чая с мед. Приемайте го сутрин и вечер.

Хранене

Лечителят Петър Дънов препоръчва ежедневен прием на грозде и ягоди, а целината трябва да е постоянно в менюто ви при болки в мускулите.

Храни, богати на магнезий, също са препоръчителни. Такива са риба, всякакви ядки, а също и зелена салата.

Налагане с компрес

Счукайте синапено семе на много ситно (да стане като пудра захар). Намажете готварска хартия с пчелен мед и я посипете със синапеното семе. С така приготвения компрес се налага мястото периодично, докато болките изчезнат напълно.

Ако тази статия ви е била полезна, харесайте я!

Не пропускайте и да я споделите с ваши приятели, които страдат от мускулни болки и скованост!

Мускулни болки и скованост 3.80/5 (76.00%) 5 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Мускулни болки и скованост ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар