Какво може да означават болки в скулите?
Лицева болка и в слепоочието. Тригеминална невралгия (невралгия на троичния нерв).

Болки в скулите и челюстта. В слепоочието. Лицев нерв и тригеминална невралгия (на троичния нерв)

Какво може да означават болки в скулите? А ако преминават към челюстта? Лицева болка и в слепоочието. Опасност от тригеминална невралгия (невралгия на троичния нерв).

Мнозина са изпитвали болка в областта на лицето (наричана лицева болка), която в зависимост от причината варира от продължителна и тъпа до пристъпи от остра болка. В повечето случаи самолечението с домашни средства помага, но при сериозни заболявания, например при възпаление на слепоочната (темпоралната) артерия, е необходима лекарска намеса.

Особено важно е първо да установите причината за болката: зъбобол, мигрена, синузит, инфекции на горните дихателни пътища, заушка, нарушена функция на челюстната става (синдром на челюстната става) вследствие на проблеми със зъбите, стрес, недобра позиция на тялото или травма.

Възпалението на темпоралната артерия (темпорален артериит) поражда постоянна болка в едното или в двете слепоочия. Заболяването е сериозно, засяга хора над 50 години и изисква лечение от квалифициран лекар.

Възпалението на троичния нерв (невралгия на тригеминуса или тригеминална невралгия) също е по-разпространено при хора над средната възраст и причинява пристъпи на кратковременна, но остра лицева болка.

Наличието на херпес зостер, вирусна инфекция на лицевия нерв, води до неприятни усещания и чувствителност в засегнатия участък. След няколко дни се появява обрив с мехури и дори след преминаването му болката може все още да не е отшумяла. За да се предпазите от възникването на лицева болка, поддържайте добра зъбна хигиена, сведете до минимум стреса и лекувайте своевременно всички възникнали инфекции.

ЛЕЧЕНИЕ на болки в скулите и челюстта

Лечението в домашни условия и с природни средства е в състояние да облекчи лицевата болка, да стимулира имунната система на организма и да се справи със стреса. Ако има подозрения за възпаление на лицевия троичен нерв,

погледнете тази публикация ТУК: Лекарства при тригеминална невралгия. Как се ползва Баклофен при невралгии? Истории “Излекувах се от невралгия”. Лечение с билки и физиотерапия на троичен нерв.

Лек масаж

Масажирайте с пръсти лицето от двете страни. Натискайте леко. Започнете със средата на челото и завършете с челюстта. като после преминете нагоре към ушите.

Топло или студено: Наложете болното място с термофор, увит в хавлиена кърпа, или с памучно парче, потопено в гореща вода, и сменяйте редовно. Ако болката затихва от студено, използвайте студен компрес.

Масаж: Масажът стимулира отделянето на естествени обезболяващи вещества (ендорфини). Лекият масаж на лицето намалява мускулното напрежение. За целта разтворете 5 капки масло от лавандула или мента в 2 супени лъжици масло от сладък бадем (или друга студенопресована растителна мазнина). Ако болката е твърде силна и не понасяте допир върху лицето, масажирайте върховете на големите пръсти на краката.

Дайте мнение и Вие тук!
“Фигурин

Рефлексотерапевтите наричат това хипофизарен рефлекс, а хипофизата оказва огромно влияние върху много части на тялото.

Акупресура: Точка ДЧ 4 между основата на показалеца и палеца помага при лицева болка. Натиснете я няколко пъти и върху двете ръце. Ако сте бременна, това не се препоръчва, но може да притиснете с двата палеца основата на черепа. Използвайте кръгови движения в посока от центъра навън.

Средства, стимулиращи имунитета: Повишените съпротивителни сили на организма помагат при синузит и херпес зостер. Хранете се здравословно, като приемате дневно по 5 порции плодове и зеленчуци. Консумирайте чесъна суров или под формата на таблетки. Приемайте добавки от витамин В, С и флавоноиди.

  • Пийте по 3 пъти на ден билков чай от ехинацея, канадски хидрастис и гол сладник, или приемайте капсули или тинктура от ехинацея и ципесто сграбиче.
  • Борба със стреса: Стресът засилва болката и потиска имунната система. Използвайте всички познати методи, за да се справите с него.

При нарушена функция на челюстната става:

Не натоварвайте ставата и приемайте течни храни. Отпуснете мускулите на челюстта. Ако работите на бюро, следете за правилната си стойка и не се привеждайте напред. Избягвайте да подпирате брадичката си с ръце или да закрепяте телефонната слушалка между рамото и брадичката. Не носете тежки чанти. Раниците са за предпочитане.

Още ТУК: Лечение на интеркостална невралгия и другите видове. Симптоми и колко време продължава? Лекарства и по кои други начини се лекува?

ПРИЧИНИ ЗА ЛИЦЕВА БОЛКА

  • Болки в челото, носа, ушите, скулите или зад очите – синузит
  • Болки в бузите – напрежение вследствие на стрес
  • Болка и обрив в горната половина от едната страна на лицето – херпес зостер
  • Болка в челюстта и устата – проблеми със зъбите
  • Чувствителност от едната страна на лицето и едното око, придружена от остра болка – мигрена
  • Силна, пронизваща болка от едната страна, често дори при най-лек допир – невралгия на тригеминуса
  • Подуване и чувствителност в областта на слепоочията, често придружени от главоболие, а в най-тежките случаи и от зрителни проблеми – темпорален артериит
  • Затруднено движение на челюстта и тъпа болка в челюстните мускули – синдром на челюстната става

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

  • Имате болка и в ухото, окото, главата, зъба или се появява обрив по лицето.
  • Болката е непоносима.
  • Болката не отшумява за седмица или се влошава след ден-два.

Незабавно потърсете лекар, ако:

  • Имате травма на главата.
  • Усещате пулсираща болка в слепоочията, имате проблеми със зрението или обрив около очите.

Погледнете и това ценно видео за невралгията на троичния нерв (на български език):

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Дневен и нощен крем за лице

Различната ефективност на дневния и нощния крем за лице в грижата за кожата

Всеки крем е проектиран да работи в определено време на денонощието, в зависимост от активността …

2 Мнения

  1. Лина Иванова

    Имам болки в лявата половина на главата-лигавицата на носа сливицата гърлото ухото и окото-само в ляво-от месец започна уплътняване на гърлото трудно преглъщам и не мога да изговарям някой букви-трепти ми лявото око-Направила съм скенер ядрено магнитен резонанс-посетила съм зъболекар очен лекар уши нос гърло невролог-отчасти проблема намаля от дексофен- силната болка -обикновено е вечер-лекувам с лескотан +парацетамол- защото болката продължава до 2 часа-Обръщам се с молба за съвет и много благодарности ако споделите моя проблем -поздрави Лина

  2. Мирослава Йoрданова

    Искам да попитам дали може да ми помогнете или поне да ме насочите при кой лекар мога да намеря точната си ДИАГНОЗА.Поне от 8-9 години се често се подувам под ушите(в скулите на бузите) и съм ходила от кабинет на кабинет и НИЩО.Подуването винаги е през нощта и трае до другата вечер.От консултация при лицев хирург – запушване на слюнчена жлеза,пих едни капки и ме прехвърли на имунодиагностичка.Там лекарката беше много вежлива направи ми изследвания и имах автоантитела и ме препратиха при ревматолог със съмнения за Сюгрен .който ми изписа кортекостероиди.От там на ехограф на слюнчени жлези и пак съмнения за Сюгрен.Следва и Кандида в храчката-лекуване.През месец март тази година пак изследване за Сюгрен и изследванията ми бяха в нормата тоест нямах Сюгрен.Имах този път намален имуноглобулин и пих 3 месеца Бронховаксом.В следващите изследвания имам Т-хелпер .който е завишен,а Т-цитотоксични супресори понижени.Но през всичките години аз продължавам да се подувам и да спада до другата вечер,но това ходене по лекари и не поставена диагноза вече ме подлудява.Ако можете поне да ме насочите къде могат да ме приемат и да ми помогнат,искам да получа поне компетентен отговор.Това което съм описала е малкото ходене по мъките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *