Лиотон или Хепароид Зентива? Или Троксевазин?
Хепароид за разширени вени.

Мнения за Хепароид Зентива и заместители. Лиотон, Троксевазин, Хепарин гел

Лиотон или Хепароид Зентива? Или Троксевазин? Мнения и приложение за хемороиди, за синини и белези, за разширени вени. Заместители и аналози. Хепарин гел

При травмиране на меки тъкани, последвани от образуването хематом и травматичен оток, се изписват препарати с хепарин или хепариноид. С тях се разнасят така наречените синини или синки – повърхностно кръвонасядане в мястото на нарушението. Тези препарати са нужни още при травми на сухожилията и връзките и при съдови патологии като тромбофлебит, варикоза и хемороиди.

Представител на визираните препарати е Хепароид Зентива, както и неговите заместители. Накратко ги даваме в таблица.

Антикоагуланти за локално прилагане
Активна съставка (лекарствена форма)Конкретни наименования
Хепарин натрий (разтвор, гел)Хепарин Biochemie, Лиотон, Хепаринум WZF, Хепарин-Натрий Вraun
Хепароид (маз, унгвент)Хепароид Санофи, Хепароид Зентива
Комбинации (маз, гел, крем, лепенка)Хепарин Плюс ДС, Хепалантан, Контрактубекс

Антикоагулантите са препарати, които намаляват съсирването на кръвта и така намаляват риска от образуването на опасни съсиреци кръв в кръвоносните съдове и сърцето. Тези лекарства разтварят вече сформираните съсиреци и така премахват хематоми.

Използват се в безрецептурни мази, кремове и гелове и в рецептурни разтвори за инжектиране.

Дозировка и приложение на Хепароид зентива

Хепароид на чешката фарма компания е унгвент, който оказва следните въздействия – противовъзпалително, противотромботично, антиексудативно, противосъсирващо.

Препаратът редуцира съсирването на кръвта в зоната на възпаление, повреждане или травма. Той предотвратява създаването на кръвен съсирек, ускорява разтварянето на вече образувалите се хематоми, намалява образуването на отоци и възпалителната реакция. Пациентът реално усеща спад на напрежението и болката в мястото на възпаляване или травма.

heparoud-01
Хепарин и хепароид трябват при такива синини

Показания за препарата Хепароид Зентива са флебити и тромбофлебити на повърхностните вени с различен произход и локализация, вкл. варикозни разширения на крайниците и хронична вен. недостатъчност, усложнени флебити, перифлебити, трофични нарушения на кожата, перифлебит при трофични язви на коленете.

Стандартното приложение на Херароид Зентива при визираните основни показания е нанасяне на крема на слой с дебелина от 1 мм, като се обработват и най-близките до поразения участък здрави тъкани. Препаратът се втрива внимателно до пълно всмукване.

Показано е да се обработва мястото до 3 пъти дн. с помеждутък от 4 – 5 часа.

heparoud-02
Различни опаковки на това лекарство

Други приложения на Хепароид Зентива:

  • При хемороиди – Хепароид се използва извън периодите на обостряне и ако липсва кръвотечение. За предпочитане е обработката да започне при първи признаци за обостряне, за да се предотврати влошаването. Още при първо нанасяне на крема се усеща намаляване на сърбежа и болката. При своевременно начало на лечението хемороидалните възли се свиват и болката изчезва за 3 – 5 дни;
  • При разширени вени – Хепароид е показан при варикозна трансформация на повърхностните вени, при която се явяват възли и подутини. Повърхността се обработва по стандартния начин. Когато хематомите са обширни и заемат голяма площ, за предпочитане е върху обработената кожа да се наложи непроницаема превръзка за цялата нощ. При заболявания на вените може да се сложи и стягаща превръзка с унгвента на Зентива. При наличие на трофични язви на коленете мехлемът се втрива около тях;
  • За синини – при удряне и травмиране без разкъсване на мястото се образуват повърхностни хематоми. Заради тях пострадалото място изглежда отначало червено, после виолетово, синьо, жълто-зелено и накрая избледнява. Смяната на цветовете показва степента на оздравяване, което се съпровожда с разсейване на хематома. Хепароид ускорява разсейването и следователно- оздравителния процес. С кремът се работи по 3 до 4 пъти дн. през 4 часа до изчезване на хематома;
  • За капиляри – при разширяване на най-малките кр. съдове Хепароид спомага като укрепва капилярните стени и редуцират риска от спукване (купероза). Този проблем се възприема като предвестник на варикоза. Изразява се в появата на червена мрежа подкожно, най-често на краката. Обработката на Хепароид стопира процеса и укрепва съдовете;
  • При болки и възпаления – при отичане на тъканите, хематоми и локални възпаления Хепароид съдейства за бързото овладяване на локалните болестни процеси, за около 3 дни редуцира или напълно премахва болката, за 3-5 дни се справя изцяло с възпаляването;
  • При тендинит – при възпаляване на тъкани и връзки първоначално възниква нетърпима болка, в подострата фаза се присъединява отичане, а в хроничната – дегенерация и скованост. Хепароид се присъединява към основната терапевтична схема с цел намаляване на болезнеността и локалния оток;
  • При посттравматичен оток – мястото се обработва до 3 пъти дн., като се нанася слой от 1 мм върху и около него. В резултат от огнището се извеждат събрани течности и кръв, отокът спада;
  • При контузия и навяхване – травматични контузии и навяхвания са сред показанията за прилагане на Хепароид с цел предотвратяване на подуването и формирането на хематом, както и за бързо намаляване на образуващите се синини;
  • Против белези – с Хепароид се провежда лечение на локални усложнения след оперативни терапии с цел омекотяване и намаляване на съединителната тъкан в зоната на въздействие и редуциране на белега.

Мнения за Хепароид Зентива

Кремът на Зентива получава отлични отзиви от пациенти с разширени вени, но има и такива, които не са получили ефект. Някои считат, че облекчението настъпва по-бавно, отколкото биха желали. Похвалите са, че кремът бързо се усвоява напълно, не оставя белези и не цапа дрехите. Освен това той е икономичен в изразходваното количество за едно намазване.

“Фигурин

Разнопосочни са мненията за Хепароид относно травми като изкълчване, удряне и др. Във форумите потребители по-интензивно го препоръчват за бързо изчезване на синини и за заличаване на спукани капиляри. В тази насока доволните от препарат на Зентива са повече.

Вижте още мнения за Хепароид и оставете и своя отзив ТУК в нашия форум за лекарството!

Странични ефекти и противопоказания

heparoud-03
Препаратът се нанася единствено върху ненарушена повърхност на кожата

Противопоказания за използването на Хепароид са:

  1. Склонност към кървене и болести, при които има повишен риск от кръвоизлив – хеморагични диатези, различни форми на пурпури, тромбоцитопении, хемофилия;
  2. Повишена чувствителност към хепариноид, парабени, пропиленгликол и др. компоненти на препарата;
  3. Прилагане след зачеване и при кърмене върху големи участъци или за продължителен период. Лечението с унгвента е възможно в обосновани случаи, ако се назначи от лекар;
  4. През крайния триместър не се прилага поради риск от кръвоизливи при раждането.

Унгвентът на Зентива не трябва да се намазва върху:

  1. Открита ранева повърхност;
  2. Повредена цялост на кожното покритие;
  3. Лигавици;
  4. Очите – трябва да се избягва и случайно попадане на лекарството.

Случаи на предозиране не са описани, но без лекарско мнение препаратът не се ползва по-дълго от 2 седмици. При деца се използва от кърмаческа възраст, но ако се допусне поглъщане на количество от препарата, провокирайте повръщане и потърсете медицинска помощ.

Странични въздействия от Хепароид Зентива почти не са регистрирани. Препаратът се възприема добре. Редки са случаите на временно локално раздразнение на кожата като зачервяване, обрив или сърбеж.

В крайно редки случаи са възможни хеморагични усложнения, но само в случай на прилагане върху обширни участъци и в големи дози.

При поява на негативи, прекратете ползването на препарата и помолете специалист да го замени.

Заместители и аналози

  • Точни аналози на Хепароид Зентива са препаратите с хепароид. Такъв към момента у нас е Хепароид Санофи.
  • Аналози са всички лекарства с хепарин, както и комбинираните препарати, в които въздействието на хепарин и хепароид се подсилва от други компоненти. Такива към момента у нас са Хепарин Плюс ДС, Хепалантан, Контрактубекс.
  • Заместители на Хепароид са препарати с други активни съставки, които оказват същото въздействие – Репарил – гел Η.

Заместители за местно прилагане почти няма. Антитромботичните лекарства в мнозинството си са перорални или в инжекционна форма. Като мехлем за мазане се правят само лекарства с хепарин, хепароид и есцин. С локално действие под формата на мехлем има само един заместител – това е Репарил – гел Η с есцин.

Лиотон или Хепароид?

Лиотон е крем с хепарин натрий, аналог на хепароид. Това са преки антикоагуланти с еднакъв механизъм на въздействие – потискане на тромбина, антитромботично действие.

heparoud-04
Лиотон е препарат с висока концентрация на хепарин натрий

Лиотон е по-бърз препарат поради по-голямата концентрация на лечебно вещество. Лиотон подава 1000 единици хепарин, а Хепароид Зентива – 100 единици хепароид.

Цената отразява тази разлика. Лиотон е по-скъп с около 30%.

Вижте и ТОВА: Как да изберем ефикасно мазило за разширени вени или крем? Кой е най-добрият гел? Заместители на Хепароид и Лиотон.

Хепароид или Троксевазин?

В профилактиката на болести на вените широко се ползва троксерутин (Троксевазин). Той стабилизира хиалуронът в клетъчните обвивки, намалява проницаемостта и чупенето на капилярите, повдига тонуса. Редовната употреба на Троксевазин повишава плътността на съдовите стени и непосредствено намалява възпалителните процеси, една от причината за варикозно разширение.

Троксерутин широко се ползва за козметични цели за защита на лимфните и кръвоносните съдове, осигурявайки тяхната еластичност, проницаемост и гъвкавост. Веществото участва в средства за лечение на еритреми и розацея.

Избор между троксерутин и хепарин (хепароид) стои единствено при варикозни разширения на вените, където е пресечната точка на тези лекарства. Въздействието им върху венозната мрежа е отчасти сходно. Те подобряват свойствата на кръвта и имат противотромбно действие при външно прилагане.

В общата практика мехлемите с хепарин и хепароид се предпочитат в следоперативния период при флебектомии и като профилактика за тромбоемболии. Троксерутин е приложим при прогресираща варикоза и показва добра ефективност при натъртвания и хематоми.

Дайте мнение и Вие тук!
Гел Хепарин Плюс ДС

Това е продукт, който впечатлява със състава си. В него са комбинирани: хепарин  и троксерутин, като основните лечебни вещества са подсилени от декспантенол и бензокаин.

Хепарин се справя с отичането, възпаляването и кръвонасяданията, троксерутин укрепва съдовете, декспантенол ускорява регенерацията на тъканите, а бензокаин обезболява.

Получава се продукт, който се справя с всички проблеми в едно средство. Това прави мазилото приложимо при най-различни травми и заболявания.

Логично, комбинираното средство е по-скъпо като цена – към момента 2.5 пъти над цената на Хепароид Зентива. Тубичка от 50 г струва 26.70 лв.

Още по темата ТУК: Лекове за кървящи хемороиди. Домашно лечение и бабини лекове. Лекарства. Какво да пия? Рецепти.

Хепароид Санофи

Лекарството на компанията Санофи е точен аналог на мехлема на Зентива. Те съдържат еднакво вещество – хепароид, в еднаква концентрация от 100 МЕ на 1 г. Опаковките също са идентични- туби с тегло 30 г. Единствената разлика – минимална!, се отбелязва в цената. Хепароид на Санофи струва 13.65 лв.

Хепалантан

Хепалантан е комбинация от хепарин содиум с декспантенол и алантоин за бърза регенерация.

heparoud-05
Други частични заместители

Този препарат е трикратно по-силен от Хепароид Зентива и Санофи, които имат по 100 МЕ от активната съставка, а тук тя е 300 МЕ. Допълнителните компоненти засилват възстановяващият ефект от препарата.

Преимущество на Хепалантан е и формата му – той е лек гел, който лесно се впива в тъканите.

Показанията за избор на Хепалантан са болести на вените, подкожни хематоми и възпалявания. Прилага се върху лимфни възли и млечна жлеза.

Цената на това мазило е впечатляваща – под 4 лв за тубичка. Но към момента лекарството не е налично в мрежата и не е известно на каква цена ще бъде зареден в бъдеще.

Контрактубекс

Тук са вложени впечатляващите 5000 единици хепарин срещу 100 единици в Хепароид и 1000 единици в Лиотон.

Хепаринът не е водещ елемент в комбинацията. Препаратът разчита на 1 г алантоин и на растителен екстракт, защото неговата специфична насочено е за премахване на белези. Той се води дерматологично средство за премахване на зле зараснали или все още възпалени белези след травмирания и оперативни намеси.

Хепарин е включен за повишено хидратиране, а другите елементи вършат възстановяващата работа.

Интересното при Контратубекс е, че се продава и като лепенки.

Репарил-гел N

Той работи с есцин – аналог на хепарина. Подсилен е с диетиламин салицилат, който има противоболково и противовъзпалително въздействие. Гелът се прилага върху отекли и възпалени места, които създават усещане за болка.

Показания за Репарил са всякакви травми със и без кръвонасядания и възпалени сухожилия. За разлика от хепариновите мазила, това е приложимо при болки в кръста и гърба като лумбаго и ишиас.

Под същото име има и друг продукт, помощен за травматични състояния. Репарил айс спрей охлажда засегнатото място и предоставя първа помощ след инцидента, снижавайки болката.

Заместители са и препарати с далтепарин и ревитарин натрий, надропарин калций, които се правят само в инжекционна форма.

Още информация и източници на английски: Лекарства против разширени вени; * Медицински средства за лечение на хемороиди; * Как се лекуват синини, натъртвания и белези.

Цена в аптеките към днешна дата

heparoud-06
Кремове за уморени крака, които в някои случаи са за предпочитане пред хепариновите мазила

Хепароид Зентива в момента се предлага на цени между 10.67 лв и 12.90 лв. В сайтовете виждаме три различни опаковки в зелен и син цвят. На една от опаковките Зентива и Санофи са изписани заедно върху кутията. През 2018 г. компанията за генерични препарати Зентива се оттегля от Sanofi.

  • В „Марешки“: веригата от аптеки разполагат с Хепароид Зентива, предлагат го на цена 11.42 лв;
  • В Ремедиум: веригата разполага с Хепароид Зентива, предлага го на цена от 11.39 лв, оттук препаратът се поръчва и дистанционно;
  • В 36.6: наличен на цена 12.90 лв;
  • Във Фрамар: не е наличен, последна цена 10.51 лв;
  • В Гален: тези аптеки сега Херароид се продава с 10% отстъпка. Редовната цена от 11.85 лв е намалена на 10.67 лв;
  • В Софармаси: наличен на цена 10,89 лв.
  • В Пулс: 12.10 лв.

Още нещо интересно ТУК: Как се пие Детралекс при хемороиди? Колко време се пие и през колко часа се прави прием? Мнения. За разширени вени. Странични ефекти и заместители.

Заместители при хемороиди

При хемороиди Хепароид не е решение за всички етапи от заболяването. В напредналите стадии той не обезболява достатъчно.

Избор на мехлеми по симптоматика и активни компоненти

  • При леко протичане  – предпочитание се отдават на мехлемите с хепарин и хепароид;
  • При остра болка – предпочитание към мехлеми с бензокаин и лидокаин (Проктогливенол);
  • При обостряне и възпалителен процес – предпочитание към нестероидните противовъзпалителни с диклофенак, пироксекам, ибупрофен;
  • При възпаляване на подкожната тъкан – маз Вишневски, Ихтиол.

Вижте и това видео на руски за Лиотон! Има автоматично генерирани руски субтитри, които може да включите при нужда:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Trombi

Тромбофлебит: ефективни методи за лечението му

Заболяването тромбофлебит: причини и симптоми. Разновидности. Терапии без медикаменти, лекарства, народна медицина. Как да се …

5 Мнения

  1. Таня Манова

    Дъщеря ми сега е със счупен крак, откакто махнахме гипса мажем с Хепароид Зентива за да се махне лилавото. Основно ме дразни цената му – малка тубичка, а 12 лева.

    • Румяна Начева

      Лиотон е още по-скъп, мисля 14 – 15 лева. Исках го за уморени крака, като предпазване от разширени вени, но след 3 туби цената ме отказа.

  2. За разширени вени ползвам Лицерол на Фитолайф. Много съм доволен. За 3 дни мазане имам видим резултат.

  3. Кремена Севова

    Преди години имаше агресивна реклама на Лиотон като крем за уморени крака. Обаче и той, и Хепарин са сериозни лекарства срещу тромбози. Профилактично аз предпочитам Асам с алпийски билки и Кревил с розмарин. Препоръчвам!

  4. Данка Янова

    Колко време се ползва хепарод зентива за уплътнена вена след абокат,има ли опасност от кръвоизливи ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *