Кожни гъбични инфекции

Как се познават гъбички по краката и тялото и как да се предпазим от тях и да се лекуваме.

Дерматомикозите по стъпалото (Тinea рedis) и тялото (Tinea corporis) са примери за кожни заболявания, причинени от гъбички.

Те са изключително заразни за хората, животните и много лесно се разпространяват чрез почвата, влажни места (като бани и плувни басейни) и битови предмети. Обикновено не оздравяват без лечение.

Някои видове гъбички, причиняващи инфекции на кожата на стъпалото, на тялото или скалпа, виреят на топли, влажни места като кожата между пръстите на краката, под гърдите и в областта на слабините (Tinea cruris). Симптоми-те включват зачервяване на кожата и сърбящ обрив.

Засегнатият участък започва да се залющва и може силно да се възпали. Спорите на гъбите се разпространяват чрез контакт със заразени животни и хора.

Трихофитията протича с появата на кръгли бели петна с ясно очертан червен ръб, които силно сърбят. Тя най-често засяга торса и скалпа. Трихофитията на скалпа (Tinea capitis) се по-явява главно при децата и се познава по кръглите, сърбящи и оголени от коса участъци.

Дрождоподобните гъбички Candida albicans също причиняват кожни заболявания и се свързват с лющенето по окосмената част на главата, познато като пърхот.

ПРОФИЛАКТИКА на гъбички по кожата.

Гъбичките се развиват при топли, влажни условия, затова добре подсушавайте кожата си след къпане, особено в горещо време. За да предотвратите разпространяването на гъбичните инфекции на стъпалото или тялото, е препоръчително всеки член на семейството да използва индивидуални хавлиени кърпи, които да се перат често, а заразените хора би трябвало да измиват ръцете си, след като са докосвали засегнатите участъци от кожата.

При дерматомикоза на стъпалото

• Сменяйте всекидневно обувките и чорапите си. Оставяйте обувките да се проветрят добре, преди да ги обуете отново.

• Ако краката ви се потят, използвайте пудра (талк) за крака, за да ги поддържате сухи.

• Носете чорапи и обувки от естествени материали, които попиват потта и позволяват на краката да „дишат“.

• Винаги ходете обути около плувните басейни.

Кожни гъбични инфекции 5.00/5 (100.00%) 1 vote
ВАЖНО: Ако публикацията Кожни гъбични инфекции ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар