Ечемик

Ечемикът представлява малък абсцес на клепача, обикновено в основата на миглите, който причинява болка и оток.

Той често се появява при умора и изтощение, когато организмът е особено податлив на инфекции. Домашните средства могат да облекчат болката и да ускорят оздравяването.

Ечемикът не е сериозно заболяване и възниква в резултат на инфекция в основата на косъм от миглите. По принцип изчезва, като се спука и отдели гной, или заздравяването е бавно. Ако не се лекува, се задържа 7-10 дни. Целта на терапията е да бъде смален или спукан, да се предотврати разпространението на инфекцията и да се изгради устойчивост към нея в бъдеще.

ПРОФИЛАКТИКА

Повишете устойчивостта си спрямо инфекции чрез редовни физически упражнения, здравословно хранене и методи за справяне със стреса. Ечемикът е заразен, затова болният трябва да ползва индивидуални кърпи за лице и тяло, които да се сменят всекидневно. Ако живеете с човек, страдащ от такава бактериална инфекция, мийте внимателно ръцете си и избягвайте да пипате очите си.

ЛЕЧЕНИЕ

Не се опитвайте да изстискате гнойта от ечемика. Ако той се спука сам, внимателно избършете секрета.

Успокояващ компрес

Поставете малко памук във вдлъбнатата част на дървена лъжица и го увий-те с бинт. Потопете льжицата в подходящ билков чай или гореща вода и поставете върху окото за 5-10 минути.

Билколечение

  • Всеки ден яжте по 2 скилидки суров чесън, за да повишите имунитета си.
  • Направете чай от една от следните билки: очанка (намалява възпалението), репей или невен (за борба с инфекциите). Пригответе компрес и го наложете според указанията на илюстрацията. Повтаряйте процедурата на всеки 2 часа.
  • За укрепване на имунната система пийте всекидневно по 2 чаши чай от ехинацея, репей, хидрастис, лепка и мента.

От аптеката:

Всекидневно приемайте добавки с витамин С, флавоноиди и рибено масло (за мастни киселини омега-3), за да се справите по-лесно с инфекцията.

Хомеопатия

  • Pusatilla: при първата поява на ечемик или при периодично изявяващ се ечемик, който е с жълта гной.
  • Silica: за да се справите с ечемик, при който не помага Pulsatilla.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

  • Ечемикът не се е спукал или намалял след 3 дни.
  • Страдате от рецидивиращ ечемик.
  • Ечемикът се уголемява.
  • Самото око е зачервено или има секрет.
Ечемик 5.00/5 (100.00%) 2 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Ечемик ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар