лечение на дивертикули на дебелото черво с билки
Симптоми. Пробиотик. Мекелов дивертикул. Лечение с билки. Антибиотик. Хранителни добавки.

Забранени храни при дивертикулит. Лечение с пробиотик и билки на дивертикулоза

Кой пробиотик при дивертикулит е добър. Кои забранени храни при дивертикулит да се избягват. Лечение на дивертикулоза на дебелото черво с билки и лекарства. Мнения за Релафалк. Домашна рецепта за лекуване на дивертикулит. Форум.

Дивертикулит е възпаляване на червата. В стените се „издуват“ нещо като торбички, наричани дивертикули. Понякога в тях се задържа отпадък, в него се размножават бактерии и възниква възпаляване. Такъв патологичен процес се нарича дивертикулит.

divertikulit-01
Дивертикулитът е болезнен и опасен

Заболяване е присъщо на дамите, при тях се среща 1.5 пъти по-често. Понякога се засягат деца, но е типично за възрастта над 40 г. По статистика невъзпалени дивертикули има при 50% от хората над 65 г. Само в 10-20% от случаи започва възпаление и болестта се разкрива.

Причини за дивертикулит
Условия за възникванеРискови фактори
Бедна на целулоза храна и запекПрием на под 30 г хранителни влакнини на ден забавя придвижването на съдържанието по червата, то става сухо и твърдо, залежава, причинява запушвания и възпаление на дивертикулите
възпаляване на дебело червоДивертикулит се поражда от възпалявания на чревната лигавица при колити, инфекциозен ентероколит, чревни инфекции. Бактерии попадат и се задържат в дивертикулите, отслабва местния имунитет, нарушава се микрофлората
ВъзрастЕстествено с възрастта спада тонуса на мускулатурата, нарушава се чревната перисталтика и възниква запек. Лигавицата се изтънява, имунитетът спада
ПредразположеностПо наследство се предават особености на строежа на червата и слабост на съединителната тъкан. Тогава се явява дивертикулит при деца, който се възпалява при дисбактериоза, имунен спад и чревни инфектирания
Заразяване с глистиХелминтите повреждат лигавицата, нарушават микрофлората и местната защита от бактерии. Такива се заселват и размножават в ерозиралата повърхност на дивертикулите

В последния век болните с дивертикулит са се умножили по 5. Лекарите го обясняват с типа хранене – потребяват се меса и тестени, предпочита се рафинирана храна. В Азия, където се ядат повече необработени продукти, дивертикулит е с честота от 0.2%.

Диета при дивертикулит

В началните етапи на дивертикулит успешно се прилага диетотерапия и тя действително облекчава живота на пациента. При неусложнено заболяване диетата се състои в увеличена употреба на влакнеста храна за предотвратяване на по-нататъшния прогрес.

Увеличено количество хранителни влакнини от трици и добавяне на зърнени храни към основните блюда. При добра поносимост се увеличава растителната храна. Пие се много вода за набухване на целулозата и придвижването й по храносмилателния тракт;

Още в статията: Диета и забранени храни при дивертикулит. Какво са дивертикули и дивертикулоза на дебелото черво. Симптоми. Пробиотик. Мекелов дивертикул. Лечение с билки. Хомеопатия. Антибиотик. Хранителни добавки

Намалено количество газообразуваща храна като бобови, зеле, пр. мляко и растителни с груба структура. Пациентът се води по реакциите на червата си. Често неприемливи се оказват семена и ядки. При запичане се акцентира на сухи плодове и кисело-млечни.

При дивертикулит се прилага лечебна диета №5, разработена за поддържане на компонентите на храносмилателната с-ма, вкл. черва. Тя облекчава мастните и холестероловите обменни процеси, стимулира извеждането на жлъчен сок, нормализира чревната функция.

Ограниченията в тази диета касаят основно мазната храна, а останалите хранителни компоненти остават на средно месо. От менюто се изключват окислени мазнини и продукти с етер. масла. Повишава се общото количество пектин, течности и натурални влакнини.

divertikulit-02
Ето какво представлява дивертикулът и къде се намира

Яде се 5-6 пъти дн., предимно варени, запечени, задушени ястия. Храната се пюрира и охлажда до телесна Т°С.

Демир бозан за безсъние

Диета при обостряне и в хронична форма

Диетичното хранене зависи от симптоматиката и тежестта на измененията. Мерките варират от назначаване на лесно-усвояваща се храна до пълен глад за осигуряване на покой на червата. След стабилизиране храненето се насочва към оптимизация на чр. перисталтика и дефекацията. В менюто отново се въвеждат храни с груба влакнеста структура.

По време на обостряне и няколко дни след стихване на възпалението растителната храна се приема само топлинно обработена. След това се продължава със сурови продукти, но обелена и пюрирана.

  • Ленено семе се приема в необострения период. 1 ч.л. семена се попарват с 200 мл вода, настойват се не по-малко от 5-6 часа. Изпива се всичко – течността и семената, вечерта преди сън.
  • Червено цвекло и други богати на влакнини храни като ръжен хляб с трици, овесени ядки, елда, бобови, морков, зеле, зелена салата и плодове се ядат само при липса на обостряне.

Примерно меню в таблица.

Меню за диета при дивертикулит
Ден от седмицатаЗакускаОбядВечеря
Понеделникомлет със зеленчуцизеленчукова супаелда
Вторникизвара със сухи плодовекартофена супадомати с яйца
Срядаошафсупа от тиквичкиовесена каша
Четвъртъккисело мляко с плодпечена ябълкакартофена запеканка
Петъккус кусварено пилезеленчуково пюре
Съботабананово смутисупа топчетаориз със зеленчуци
Неделяюфкапилешка супазадушени зеленчуци

Денят се завършва с чаша айрян или друг кисело-млечен продукт.

Забранени храни

В нежелателния списък са продукти, които усилват газообразуването като фасул, грах, чай с мляко и пълном. мляко, кисели, сладки неща и шоколад, сланина и мазно месо, гъби, грис, бяло брашно, макаронени от рафинирано брашно, сосове, семена, консерви, ядки, снакс, маринати, чипс, полуфабрикати и фастфууд.

Алкохол не се допуска.

Разрешени храни и режим

Условие за успешно излекуване на дивертикулит е нормализирането на чревната перисталтика. Това се реализира чрез достатъчно количество целулоза и течности, преимуществено чиста вода.

divertikulit-06
Подходящи продукти при чревното заболяване

Неотменен компонент от храненето са триците, закупени от биомагазините и щандовете със здравословни храни. За предпочитане е те да се смесват с кисело-млечен продукт. Добре се понасят зърнените – елда, груб ориз, зърна като овес и ечемик. Съществуват и фармацевтични биодобавки с трици.

Прясно-изцедените сокове се разреждат на ½ с вода за предотвратяване на газообразуване.

Принцип при дивертикулит е създаване на собствено меню според реакциите на организма. Целта е да няма метеоризъм и да се поддържа отлична чревна перисталтика. Ако пациентът е добре след консумация на грах, значи тази храна е допустима за него, докато друг би се влошил от нея. Доверявайте се на усещанията си.

През първия месец от прилагането на диетата е възможно да се усили болката в корема и червата. В този период се пият спазмолитични препарати като Папаверин и Но-шпа 20-30 минути преди закуска, а вечер Бусколизин.

Стандартно лечение + форум

При развиване на клинични симптоми и лабораторни данни за възпаляване на дивертикула се преминава към лекарствено лечение, което се основава на три стълба:

  1. Антибиотици с широк спектър на въздействие, които действат в дебелото черво като Релафалк (рифамицин), пеницилин с клавуланова к-на Timentin, Метронидазол, Флажил, Пиперацилин, Ципрофлоксацин и др.;
  2. Препарати с месалазин (5-аминосалицилова к-на) като Сулфасалазин, Салофалк, Пентаза, Месалазин за снижаване на активността на възпалението в червата;
  3. Добавки с растителни влакна (и съответното хранене без растителна целулоза в острия период и увеличаване на обема й при ремисия).

Пациенти с остър дивертикулит с леко протичане, без повишаване на Т°С и признаци на възпаление се лекуват в амбулаторни условия. Пациенти със средно и тежко протичане на болестта и усложнения се хоспитализират (без алтернатива).

При абсцес под 3 см се провежда консервативно лечение, но в болница, като се въвеждат венозно антибиотици от широкия спектър. Развитието на абсцеса се следи с периодично ултразвуково изследване. Ако абсцесът се увеличи, се минава към дрениране. Такова се прави и при абсцес, който изначално е над 3 см в диаметър..

Дренирането представлява извеждане на събрала се гной от абсцеса навън с полощта на тръбичка. Процедурата се провежда под контрола на ултразвук или томограф. След дрениране полето на абсцеса се промива с антисептични разтвори през дренажната тръбичка.

При прогресиране на болестта по време на терапия се предприема хоспитализация. Ако в течение на 3 денонощия не се наблюдава подобрение, се провежда допълнителна диагностика и се назначава инфузионна терапия – вливане на солеви разтвори и глюкоза. На този етап се решава има ли необходимост от хирургична намеса.

В кои случаи е необходимо хирургично вмешателство?

Такова се обсъжда за пациенти с 2 пристъпа на дивертикулоза (пациенти над 40 г. се консултират за хирургия след първи пристъп). Опасението е, че следващите атаки ще се поддават слабо на медикаментозно лечение. В повечето случаи се стига до перфориране на чревната стена и развиване на перитонит.

Показания за операцияdivertikulit-04

  • Абсцес;
  • Перфорация на дивертикул с развитие на перитонит;
  • Прогресираща чревна непроходимост;
  • Силен кръвоизлив.

Само своевременното отнасяне към колопроктолог и гастоентеролог в комплекс с адекватна терапия позволява да се подобри прогнозата на заболяването. В 80% от случаите дивертикулозата минава без усложнения, а в случай на усложняване рискът от рецидив се оценява на 25%.

Във форумите и интернет пациенти споделят за страха си при откриването на заболяването. Ограниченията в храненето минават на заден план пред риска за перитонит и смъртоносен изход. Лечението е бавно, продължително.

Вижте какво казват хората за лечението на дивертикулит ТУК в нашия форум и оставете и вие своята история, за да бъдете полезни на читателите!

Дайте мнение и Вие тук!
Лечение на дивертикулоза на дебелото черво с билки

Билките и домашните средства имат капацитета да облекчат живота на пациента с дивертикулоза. Те са ефикасни и помагат за профилактика и в началните стадии на патологията. При прогресиране на болестта народните рецепти минават в позиция на подпомагащо средство. Тогава лечението с домашни и народни средства се комбинира с изписаната медикаментозна терапия. При самоволна замяна на лекарства с народни цярове има риск от прогресиране на болестта, влошаване, инфектиране и поява на усложнения.

Вижте и ТОВА: Раздуто дебело черво. Лекарства за раздути черва и симптоми на стеснение.

Домашни рецепти
  • Отварка от кората на червен бряст – за приготвянето се попарва 0.5 ч.л. мляна до прах кора и се държи 20 мин. на най-слаба степен на котлона. Пият се по 1-3 чаши дневно. Кората от червения бряст се продава и като добавка на капсули под името Slippery elm;
  • Ленено масло, зехтин – пиенето на дози от порядъка на 1 с.л. няколко пъти дневно успокоява възпалението и нормализира функционирането на червата;
  • Чесън – ежедневно по една скилидка за възстановяване на микрофлората в червата;
  • Отварка от равни части мляно семе копър, шипка, стрък коприва, дяволска уста и цвят лайка. По 1 с.л. от всички съставки се изсипват в термос, който се допълва с 200 мл топла, но не вряла вода, и се оставя за 1.5 часа. Готовата отварка се процежда и пие по ½ ч.ч. при ставане и лягане.
Прочистване на дивертикули

В разширенията (буквално торбички) влиза част от фекалната маса и няма какво да я изкара, за да продължи пътя си към ануса. Изчистването се провокира с два типа препарати – груби влакнини, които механично раздвижват застоялите изпражнения и ги изкарват в общия просвет на червата, и антисептични съставки, които унищожават размножаващите се бактерии.

divertikulit-05
Някои препарати с фибри

Няколко средства за прочистване:

  • Червена детелина – интернет магазинът БиоБилки продава стрък за 3 лв (100 г ), а в Билки.бг се намира сушена билка. Освен това я има екстрахирана в капсули (NATURE’S WAY, Еспара и др). Действа като антибиотик срещу бактериалното замърсяване;
  • Лайка за обеззаразяване – 1 с.л. цвят на 200 мл вода, сварени за 3 минути, дават превъзходен противовъзпаляващ ефект;
  • Куркума, кимион, джинджифил (винаги прахообразно) от магазините за подправки – провеждат антисептична санация, прочистват, обезболяват. Кимион намалява метеоризма;
  • Ленено семе и пшенични трици – фибрите се подават задължително в мляно състояние или на брашно, за да не дразни и да не влошава положението. Удобно е да се добавят в ястията. 1 с.л. на празен стомах „изстъргва“ дивертикулите;
  • Билки и зелени подправки – растения от рода на магданоз, мащерка, мента, риган, босилек съдействат за прочистването и обеззаразяването на тялото, профилактират газообразуване, успокояват болки и допринасят за повишени защитни сили. Консумират се зелени или на чай.

Симптоми на дивертикулит

Острата болка в корема понякога се оказва признак за дивертикулоза. Практиката показва, че някои болни биват мъчени от остри спастични болки, които се усилват при хранене, докато други не усещат почти нищо. Но при палпиране в коремна зона нерядко се напипват туморовидните образувания.

В повечето случаи дивертикулоза се съпровожда с остра болезненост и нарушено изхождане. При заболяването са характерни и запек, и диария. При 25% от болните в изпражнения се наблюдава кръв.

Възпалените дивертикули дават симптоматика, подобна на други разпространени патологии като язва и остър апендицит. Нерядко повишават телесната Т°С.

Всички симптоми имат временен характер и практически винаги са свързани с натрупването на голямо количество храна и фекална маса.

Хомеопатия при дивертикулит

Lycopodium, Nux vomica и Cocculus са основни хомеопатични продукти при хернии, вкл. такива на червата. При запушване съдейства Opium и Belladonna.

С помощта на хомеопатия успешно се лекуват запекът, който е водещ симптом и усложняващ фактор при дивертикулеза. Според индивидуалните показания се дават Sulfur, Nux vomica или Lycopodium. На втора линия са Calcarea, Pulsatilla и Carbo.

При симптоми на местно възпаление на червата и механично препятствие се дават Belladonna, Nux vomica и Aconitum за възстановяване на проходимостта и перисталтиката и за ограничаване на възпалението.

Sulfur се предпочина в началото на лечението, като се прилага само една седмица. Hydrastis е добро средство за пациенти със запек поради злоупотреба със слабителни. Opium се предпочита при запек поради обездвижване. Plumbum е за упорити случаи. Lycopodium действа добре там, където коремът се издува от газове и има признаци на разстроени черва.

Лечение с пробиотик

Пробиотичните препарати се съвместяват с месалазин-съдържащи лекарства за срок от 14 – 30 дни с цел корекция на чревната флора. Те са подходящи след провеждане на антибиотична терапия и приемане на чревни антисептици.

При дивертикулит се изписват пребиотици за стимулиране на щамове от нормалната микрофлора или пробиотици като заместителна терапия (попълване с определени щамове). Вторият вид препарати съдържат живи бактерии от нормалната чревна микрофлора, предимно лакто- и бифидобактерии. Внасянето им потиска условно-патогенните микроорганизми, оказва имуностимулиращо действие.

Подходящи са пробиотици от типа на Линекс форте (продукт на Сандоз, 14 капсули за 18.35 лв).

Лечение с антибиотик

divertikulit-03
Възпаленият дивертикул налага медикаментозна терапия

При стационарно лечение

Венозно въвеждане на антибактериални препарати, разтоварване на червата + пълно парентерално хранене или хранене през сонда.

  • Предпочитани антибиотици: комбинация от тикарцилин и клавуланова к-на 3.1 г през 6 часа и комбинация от пиперацилин и тазобактам 4.5 г през 8 часа.

При инфекции от средна тежест се прилагат цефалоспорини от трета и четвърта генерация или флуорхинолони, азтреонам инжекционно + метронидазол.

  • Средната продължителност на терапията е 5 – 10 и повече дни. Прекратява се при настъпване на клинично подобрение – липса на повишена Т°С, спад на нивото на левкоцитите, възстановяване на функциите на дебелото черво, подобряване на самочувствието. Преминава се към перорална терапия.

Амбулаторно лечение

Назначават се перорални антибиотици и диета с ниско съдържание на целулоза за първите 2-3 дни. Предпочитани антибиотици са:

  1. Амоксицилин и клавуланова к-на 3 Х 500 мг или 2 Х 875 мг;
  2. Ципрофлоксацин 2 Х 500 мг или Левофлоксацин 1 Х 500 мг + Метронизазол 500 мг през 6 часа;
  3. Моксифлоксацин (Молоксин) 1 Х 400 мг, евентуално с метронидазол 500 мг през 6 часа;
  4. Триметоприм и сулфаметоксазол (Тримезол) 2 Х 480 мг + метронидазол 500 мг през 6 часа.

Средна продължителност на лечението 5 – 10 и повече дни до клинично подобрение, възстановяване на чревната перисталтика и намаляване на левтоцитозата.

Примерно лечение, за което споделят по-долу в нашия форум с коментари: След появата на възпаление, придружено със силна болка, лекарят изписва метронидазол за 5 дни. Когато този прием приключва, се дава Омни-Биотик 10, малко Бутарен амино, а също и Новарикс. Въпросният Омни Биотик 10 представлява пробиотик или по-точно синбиотик, съдържащ различни бактерии за здраве. Бутарен амино пък са капсули с бутирова киселина и Л-глутамин, които са полезни в случая. А таблетките Новарикс принципно са за разширени вени и хемороиди и не е ясно за какво са били изписани.

Хранителни добавки

Дивертикулозата се среща рядко сред селските жители, които потребяват много целулозни храни. За обитателите на мегаполисите понякога е по-удобно да си набавят липсите с трици, продавани на пакети в супермаркетите, или с биодобавки, съдържащи фибри.

Фибри се осигуряват от няколко различни източника – овесени трици, семена от живовляк, глюкоманан и др.

  • Таблетираните овесени трици са препаратите с най-ограничен избор на нашия пазар. В момента се продава добавката на Солгар, представляваща таблетирани овесени трици. Цената е 29 ст. на хапче. Друг продукт е комбинация от трици с витамин С на Forever, чиято цена е 36-37 ст. на хапче.
  • Фибри от псилиум (семената на живовляка) са показани за подобряване на чревната перисталтика и активизиране на евакуацията на чревно съдържание. Заедно с вода, тези хапчета набухват и водят до здравословна чревна среда. В гънките и дивертикулите се свързват с отпадъци и извеждат част от тях. Подкрепят добрата микрофлора. Фибрите на Еквилибра са на сашета с цена от 22 лв за 20 бройки. 100 г насипни на Никсен са 6.70 лв, 200 капсули на Солгар са 49.78 лв.
  • Глюкоманан са естествени влакна, които оздравяват чревната работа и пречистват дебелото черво. Биовеа продава 60 капсули за 24.50 лв, Биохерба продава 100 капсули за 17.30 лв, NATURE’S WAY – 48.20 лв за 100 бройки, Нау Фуудс – 180 броя за 45 лв. Има и още предложения в интернет аптеките.

Лечебната за дивертикулит кора от червен бряст се намира в капсулирана форма като хранителна добавка. Под името Слипъри Елм или ХЛЪЗГАВ БРЯСТ се продава екстрахирана и капсулирана кора. 60 капсули на Хербамедика струват 15 лв, 100 бройки на Нау Фуудс са 25 лв.

Показанията за приемане на Slippery Elm са точно дивертикулит и възпалителни състояния на червата, както и за цялостен детокс.

Още информация и източници на английски: Диета при дивертикулит; * Домашно лечение на дивертикулит и дивертикулоза с билки и народни средства; * Пробиотици, антибиотици и други лекарства.

Мекелов дивертикул и перипапиларен

Дивертикулите са малки торбички, които се образуват на различни места по червата. Специалистите различават мекелов и перипапиларен дивертикул според техните особености и локализация.

Дивертикул на Мекеле е най-разпространената аномалия на чревния тракт, среща се при 2% от населението. Рядко дава симптоми, но е възможно да възникне чревна непроходимост, кървене и дивертикулит.

Още по темата ТУК: Колонотерапия за изчистване на червата от шлаки в домашни условия и при лекар. Цена и мнения.

И едно обяснително видео на английски:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Diverticulosis Diverticuloza

Болните черва от дивертикулит (дивертикулоза) – врата към куп заболявания

Изследване на червата за дивертикулоза и дивертикулит. Хранене и диета. Кога се използва колоноскоп и …

6 Мнения

  1. Зина Димитрова

    Не мога да ви опиша какви мъки е лекуването на дивертикулит и няма оправяне от него, мъча се от 2-3 години, то няма какво да се яде или поне нищо вкусно! Значи пазете се, това ще кажа!

  2. Григор Колев

    Не препоръчвам да се лекува дивертикулоза с билки, аз така се влоших, защото разчитах на отварите, а стана лошо и бях за антибиотик. Бях в болница 20 дни.

  3. Пенка Панова

    Моето положение много се оправи първоначално с антибиотик, а после ми дадоха пробиотик и диета и оттогава съм добре, само че доста неща са забранени.

    • Здравейте, може ли да кажете каква диета спазвате и постоянно ли пиете пробиотици.

  4. Константин

    Лекар.бг е интересен и полезен сайт.Редовно го следя и винаги научавам по нещо ново.Препоръчвам го на всички които се интересуват за здравето си.А и не само на тях.Желая на целият ви екип много,много здраве и успехи!

  5. След болки и възпаление бях 5 дни на метронидазол, а после на омнибиотик 10,бутарен амино, новарикс и сега съм по-добре

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *