Главови въшки

Главовата въшка е кафеникаво-сиво безкрило насекомо, което живее в косата на човека.

По-малка от главата на кибритена клечка, въшката снася яйцата си (гниди) в основата на косъма, близо до скалпа. Поради съображения за безопасност при употребата на някои инсектициди естествените методи за справяне с проблема стават все по-популярни.

Главовите въшки се хранят, като смучат кръв от скалпа. От техните ухапвания главата силно сърби и понякога кожата се инфектира. Кафеникавите яйца се излюпват до 8 дни след снасянето им. Перленобелите им празни обвивки, които донякъде приличат на пърхот, се разнасят по дължината на косъма при растежа му и затова яйцата често се намират по-далече от скалпа, отколкото самите въшки.

Главовите въшки лесно се пренасят от човек на човек чрез допир на глави или общо ползване на гребени, четки, шапки или хавлиени кърпи. Масови опаразитявания са често явление при учениците и тези, които работят с деца.

ПРОФИЛАКТИКА

Редовно преглеждайте косата и скалпа на детето си за въшки и гниди, като обръщате специално внимание на линията на косата под бретона, тила и над ушите. При наличие на въшки сред съучениците на детето ви го проверявайте още по-старателно през няколко дни. Най-добрият начин за това е да прилагате метода на влажното разресване (вж. „Лечение“) и да наблюдавате дали падат въшки.

Главови въшки 4.50/5 (90.00%) 4 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Главови въшки ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар