Повръщане при децата

Повръщането е честа проява при детските заболявания.

В много случаи това е невинна проява, но нерядко е сигнал за започващо тежко заболяване. Много важно е да се наблюдават подробностите в появата и протичането на повръщането, количеството и видът на повърнатото (храна, жълто оцветена материя, съдържание на жилки кръв и др.), миризмата на повърнатото. Важно е също така общото състояние на детето и неговата възраст.

Среща се още при новородените и ако повръщането е упорито и съпроводено с непроходимост на храносмилателния канал, неговата най-честа причина са вродени аномалии (липса на анус, стеснение и непроходимост на хранопровод или черва). Всичко това налага незабавно търсене на лекарска помощ, която единствено може да спаси живота на детето.

При трудно раждане и поглъщане на околоплодни води у новородените могат да се наблюдават временно упорити повръщания, които обаче не продължават дълго.

Менингитите и тежките чревни инфекции (колиентерити, салмонелози) у новородените също довеждат до упорити повръщания.

В кърмаческата възраст могат да се наблюдават оригвания и повръщания на малки количества храна, което се дължи най-често на прехранване и има невинен характер. По-рядко при нервни кърмачета се наблюдава своеобразно повръщане на храната до устната кухина, след което следва отново сдъвкване и поглъщане на същата. Този навик наподобява нормално срещащото се явление у преживните животни.

Съчетаните с повишена температура и повръщане заболявания у кърмачетата най-често се дължат на възпаления на гърлото, средното: ухо (отит), запушен нос, а също така и на остри чревни инфекции.

В редки случаи упоритото повръщане (комбинирано с тежко общо състояние) може да бъде признак на развиващ се менингит.

Особен характер има повръщането при хипертрофичната пилорна стеноза, която представлява вродено извънмерно развитие на пилорната мускулатура. Тази своеобразна малформация затруднява нормалното изпразване на стомаха и се съпровожда с повръщания, които се появяват към третата-четвъртата седмица от живота на детето. Те са упорити, експлозивни (повръщане като фонтан) и настъпват наскоро след кърмене.

Постепенно повтарящите се повръщания довеждат да отслабване на детето, което проявява признаци па незадоволен глад.

Ранното разпознаване и лекуване (медикаментозно или оперативно) спасява живота на детето. У децата след 1-годишна възраст повръщане се наблюдава в хода на остри заразни болести (скарлатина, коклюш, остри чревни инфекции, менингит, епидемична жълтеница), остър апендицит, остро възпалени е на пикочните пътища. Не трябва да се забравя, че даването на редица лекарства също може да доведе до повръщане.

Характерна проява е повръщането при периодичното ацетонемично повръщане.

 Четете още какви опасности крие обилното повръщане ТУК

Повръщане при децата 5.00/5 (100.00%) 1 vote
ВАЖНО: Ако публикацията Повръщане при децата ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар