Как да изберем капки за уши при отит?
Отипакс и другите. Симптоми на външен, среден и серозен отит.

Капки за уши при отит, хомеопатия, лекарства. Външен, среден и серозен. При възрастни и при деца

Как да изберем капки за уши при отит? Коя хомеопатия се изписва? Какви лекарства и лечение с антибиотик. Отипакс и другите. Симптоми на външен, среден и серозен отит. Остър и хроничен. При възрастни и при деца

Отит е възпалително заболяване на ухото. Протича в различни форми, като може да засегне външната част, средното или вътрешното ухо. Възбудители на отита са бактерии, вируси, гъбички и алергени. Болестта е опасна с многообразните си прояви и склонността си да приема хронична форма.

otit-04
1 – възпаление, 2 – оток, 3 – гной

Отит се лекува основно с външни средства – капки за уши. Те премахват болката, възпаляването, инфекциозния процес и усещането за запушване. Капките се смятат за безопасни. За повечето разновидности не се иска рецепта, но все пак се назначават от лекар.

Ушните капки лекуват инфекциозни заболявания на ухото, възпалявания, нагнояване и някои травми. Подбират се спрямо причинителя, защото действат по различни методи.

По принцип на действие капките за уши са от следните групи (таблица).

Разновидности капки по принцип на въздействие
ВидКак работи
Противовъзпалителниотстраняват възпалението, подсушават и обезболяват. Не работят върху гнойни процеси и не се прилагат продължително време
Антибактериалниунищожават патогените, причиняващи отит. Избират се според конкретния вид бактерия. Дозировката е строго по лекарско назначение
Антисептичниимат антибактериално действие. Използват се при гнойни възпалявания
Противогъбичниза инфектиране с гъбична и възпалителна природа
Съдосвиващиприлагат се при запушване на ухото без болезнени усещания

Кои капки за уши при отит са добри?

Капките са удобна форма на лекарството, които имат следните преимущества:

  • Влияят върху тялото системно (цялостно), а не само на локално ниво, въпреки че се прилагат външно;
  • Въздействат непосредствено върху поразената зона;
  • Нямат странични ефекти, противопоказанията им са минимални;
  • Икономични са поради използването на минимални дозировки;
  • Имат достъпна цена;
  • Придобиват се без рецепта (с малки изключения).

Какви капки да купим?

Добрите капки имат бързо действие, моментално купират болката и напълно премахват причината за възпаляването. Но само ако бъдат подбрани правилно.otit-01

Например антибиотичните капки като Гентазон, Цилоксан, Унифлокс, Ципроплоксацин имат мощен аналгетичен ефект, но при липсата на бактериална инфекция те нямат място в лечението. Тогава при болка се вземат аналгетични капки например с феназон и анестезиращия лидокаин като Отипакс.

Капките трябва да съдържат в състава си силна съставка, не само купираща болката, но и предотвратяваща развитието на бактерии и вируси.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Внимание! Върху опаковката вероятно ще прочетете „колир“, а не капки за уши. Колир означава течна форма на лекарство за външно прилагане. Някои колир-лекарства служат едновременно за лечението и на очи, и на уши.

Отипакс

Препаратът Отипакс се задейства за 5 минути след накапването му, болката изчезва 20 – 30 минути по-късно.

Работи с два компонента – лидокаин, който обезболява, и феназон, който лекува. Съчетанието неутрализира микробите и премахва вирусите от огнището на възпаление.

Отипакс се назначава за локално симптоматично лечение при болка в средното ухо и тъпанчето при възрастни пациенти.

  • Стандартна доза 2-3 Х 4 капки в болезненото ухо. Курс 10 дни, евентуално удължаване се консултира със специалист.

При правилно използване Отипакс не дава неприятни последствия като шум в ушите.

  • Качества: ефективен, на добра цена, бърз резултат, няма противопоказания;

Недостатъци не се установяват.

Отзивите на пациенти показват, че Отипакс подхожда и за деца над кърмаческа възраст. Те не причиняват болеви усещания или зачервяване и облекчават общото състояние на болния.

Още ТУК: Ефикасни антибиотични капки за уши. Отипакс, Тобрекс, Фуроталгин, Оталгетон, Тобрин – плюсове и минуси.

Куе

Италианските капки CUE® са адекватен избор при външно възпаляване на ухото поради гъбички или кожни патологии като екзема и дерматит.

Съставът им е комбиниран. Има съставката климбазол, която унищожава гъбички, оцетна к-на като антисептик и съчетание от 9 маслени екстракта с лечебно въздействие.

  • Стандартната дозировка е 2 Х 3-4 капки в зоната на възпаляване.

При попадане върху кожа с нарушена цялост е възможно парене, което преминава за около 15 мин. Неподходящ продукт при пукнато тъпанче.

Капките Куе могат да се слагат до 25 дни, а след отваряне са годни половин година.

Колдисепт Наносилвър

Колдисепт за полски капки, които разчитат на антисептичните качества на среброто и медта, които са вложени под формата на микроскопични – наночастици. Подходящи при възпаляване във външния канал, породено от инфекция. Омекотява кожата, отстранява замърсявания и покрива канала със защитен филм.

  • Стандартната дозировка е 3 Х 5 капки за около три дни или до отшумяване на симптоматиката. Не са описани странични явления при използването им.
    otit-06
    Ефикасни капки за уши
Гаразон

Капките са представител на най-мощната разновидност препарати заради присъствието на бетаметазон. На силният сред кортикостероидите предоставя мощна противоалергична и противовъзпалителна активност. Бързо премахва болка, зачервяване, сърбеж и др. Предимството на бетаметазон е, че постига търсеното с малка доза, за разлика от другите кортикостероиди.

Другата съставка в Гаразон е гентамицин, който действа срещу стафилококи, ешерихия, гонококи, клебсиела и др.

Така капките стават ефективни при всякакви възпаления, инфекции и алергични реакции, стига тъпанчето да е цяло. Този състав не е подходящ единствено за гъбични и вирусни инфектирания.

Заради участието на кортикостероид, Гаразон има повече противопоказания от други препарати. Не се ползва при варицела, херпес симплекс и при спукано тъпанче.

Етерика (етерично масло от босилек)

Това не са капки за уши, а маслен билков екстракт. Но накапан в болно ухо, босилекът обеззаразява, успокоява и обезболява. Средството спада към народните методи за лечение.

Фуроталгин

Стигнахме до едни от най-евтините капки за уши. Те имат широко действие и лекуват всякакви инфектирания и възпалявания с изключение на гъбична инфекцияи. Препаратът е подходящ при остро възпаляване във външната зона и средното ухо. Става за деца.

Комбинира съставката против инфекции нитрофурал с анестетика тетракаин и противовъзпалителното феназон.

  • Обичайната доза е 2 Х 3-4 капки за най-малките пациенти до 3 г., 3-4 Х 6 – 10 капки за останалите деца и възрастните.
Отинум

Препарат с противовъзпалително и обезболяващо действие. Бързо се справя с отит, намалява болковите прояви, сваля възпалението, унищожава бактериите. Не оказва въздействие върху ЦНС, практически няма странични явления.

В състава влиза глицерол, който смекчава и извежда ушната кал и общо облекчава състоянието на пациента.

Отинум е подходящ при остър отит и за фазата на обостряне на хроничния отит.

  • Обичайната доза е 3-4 Х 3-4 капки. Първи ефекти се наблюдават 2-3 дни след началото на употребата, а пълно излекуване се постига за различен срок, според същността на заболяването и неговите усложнения

При тези капки понякога възниква алергичен отговор като зачервяване в ухото и лек сърбеж. Те преминават със спиране на лечението.

Недостатък на Отинум е слабата му ефикасност при сложни случаи. Отзивите на пациенти показват, че бързо се справя в стандартни случаи –  против възпаление и болка. Забележимо подобрение се наблюдава 2-3 дни, когато острата болка напълно отшумява.

otit-03
Симптоми на остър отит при деца
Отирелакс

Отирелакс е комбинирано средство, оказващо противовъзпалително и местно анестезиращо действие. Подхожда на всички стадии от развитието на отит, премахва умерена и остра болка, предотвратява усложнения.

  • Обичайна доза 2-3 Х 3-4 капки, които първо леко се загряват. Курс 10 дни.

Отирелакс причинява негативни реакции под формата на раздразнение в ухото, зачервяване, болка. Те нямат устойчив характер и след 5 – 40 минути изчезват. Затова противопоказание за тези капки е склонност към остри алергични прояви.

Отзивите на пациенти показват, че Отирелакс бързо сваля възпалението и купира болката, без да предизвиква сериозни негативи. Използва се без лекарско назначение и се справя с функциите си след използване от 2-3 дни.

Долоргитмед

Продуктът залага на антисептика цетилпиридин и на смекчаващия агент глицерол. С този си състав той заема мястото на подпомагащо, допълнително средство в лечението на отити. Облекчава симптоматиката и предпазва от вторично инфектиране.

Хомеопатия

Хомеопатията е ефикасно средство за пълно излекуване от отит. Прилага се на всички стадии от болестта. Бързо отстранява неприятните симптоми и облекчава състоянието на болния.

Хомеопатичните препарати се подбират според формата (симптомите), като подходът се различава според това какво ще се лекува – катарален (вирусен), остър, гноен или серозен отит.

Най-ефикасните са:

  • Беладона, Капсикум при катарално възпаляване на гърло и средно ухо, при пулсация и болка отдясно. Тъпанчето е зачервено, няма секреция;
  • Аконит при болки след къпане и от вятър. При прострелваща болка, сърбеж в ухото без външни прояви, при начало на простуда, кашлица, температура, жажда;
  • Меркуриус при изпотяване на болния с тежка, остра миризма. Дъхът е горещ, слюноотделянето е повишено. Болката е остра, прострелваща или прорязваща. Възможно е гнойна секреция от ухото с жълт цвят и неприятна миризма;
  • Ферум фосфорикум се дава при влошаване на слуха поради вирусна инфекция на горния дихателен път, при шум, жужене и пукане в ухото. Ушната раковина е възпалена, подута и зачервена, лимфните възли до ухото са подути и възпалени.

Хомеопатичните препарати се дават в потенция от 12 C до 30 C през 3 – 4 часа. При силни болки интервалът се намалява на 2 часа. Ако в течение на 24 часа няма видимо облекчение, следва смяна на препарата.

Авиайре 9 СН (AVIAIRE 9 CH)

Прилага се при лигавични възпалявания в горната зона на дихателния път, при които процесът се простира до ухото. Препаратът е типичен за отити, ринофарингит и възпаления надолу до бронхит. Показания за избора му са възпалените лимфни възли на главата, остър ср. отит и дихателни патологии с рецидиви.

otit-05
Хомеопатията работи при отит
Калиум муратикум

Подходящ е при серозната форма на отит. Обичайна доза 5 – 20 гранулки дневно.

Хепар сулфурис калкареум 30 сн

Хепар сулфур и Хамомила се дават при мъчителна болка, засилваща се при докосване. Подходящо за деца, които са раздразнени, недоспали и нервничат. При кърмачето може да прорязват зъби.

Пулсатила

Пулсатила е ефикасен при безпокойни, плачещи деца. При възпаление от простуда или усложнение от катарална инфекция;

Силицеа 15 СН

Подобно на Авиайре, Силицеа също се предпочита при инфектирания по дихателния път през гърлото до главата и ушите. Изписва се при фарингити, ринофарингити, тонзилити и отити.

Дайте мнение и Вие тук!

Още по темата ТУК: Акустон и други видове спрей за уши. Оливокап, Ваксол, Ауди спрей.

Начини за лечение с антибиотик

Оптималният антибиотик за отит е амоксицилин и препаратите на негова основа. Назначава се на суспензия или таблетки за вътрешен прием и системно действие, с този антибиотик не се изработват капки. Конкретни препарати: Амоксиклав, Оспамокс, Амоксигард, Аугументин.

При индивидуална непоносимост или ако амоксицилин се окаже неефективен, се преминава към втора линия антибиотици. Това са Ципрофлоксацин и Левофлоксацин. Приемат се вътрешно на таблетки, но ги има и под формата на капки за локална терапия. Конкретни препарати: Цепрофлоксацин и Цилоксан, Левофлоксан и Офтакуикс. На капките с левофлоксацин е отбелязано, че са само за очи, но с тях успешно се лекуват и ушни инфекции.

При възпаляване на ср. ухо (което се развива като усложнение на външния отит или на инфекциозни патологии по горния дихателен път) лечението е комплексно. Включва се антибиотик, най-често амоксицилин, цефалоспорини като Зинат и Цефуроксим, от макролидите – азитромицин или еритромицин. В най-тежки случаи се назначава левофлоксацин.

Изборът на локален антибиотик при среден отит зависи от състоянието на тъпанчето. Някои препарати не трябва да се прилагат при перфорация (има риск от загуба на слуха). При нарушена мембрана се предпочитат най-безопасните антибиотици.

При хронична форма и при гнойно възпаление се ползват главно капки. Вътрешно се употребяват амоксицилин, азитромицин, ципрофлоксацин

Сериозно усложнение на средния отит представлява вътрешния отит или възпаляване на най-вътрешната зона. Лекува се в болница, като терапията е комплексна. Предпочитаните антибиотици са познатите ни, но в инжекционна форма – Амоксиклав, Цефуроксим, Клацид и други с кларитромицин, Левофлоксацин. Нерядко се назначават комбинации от две лекарства. Лечението е минимум 110 дни. При вътрешен отит много рядко се използват капки, обичайно са такива с ципрофлоксацин.

Как да изберем?

Виждаме, че при възпаляване на ухото, в която и зона да е то, се използват три групи антибиотици – пеницилини, цефалоспорини и макролиди. Подредихме ги по реда на откриването им.

otit-02
Симптоми на остър отит при деца

Пеницилините са най-старите препарати и към тях има голяма резистентност. Макролидите като най-нови са изключително ефикасни, но се „пазят“ – не се ползват неоправдано, за да не се получи резистентност и спрямо тях. Значи ако пациентът може да се излекува с пеницилин, не му се дава цефалоспорин. Освен това по-старите лекарства са евтини, а новооткритите в пъти по-скъпи.

Подходът за избор е следният: болният получава антибиотика от най-ранно поколение, който съответства на индивидуалното му състояние.

Макролидите дават най-висока ефикасност при ушни възпаления, но оказват силно общо въздействие върху цялото тяло и са с висока цена. Пеницилините и цефалоспорините действат по-меко, назначават се на деца и след зачеване, но пък са ефикасни при отити от лека и средна тежест.

Симптоми и видове отит, МКБ

Отит е възпаление в някоя от частите на слуховия апарат. Той е самостоятелно заболяване с бактериална или травматична етиология или усложнение на вирусна инфекция по дихателния път.

Съпровожда се с възпаление, болка и нарушен слух.

Според мястото на поражение се различават външен, среден и вътрешен отит. Според протичането – остър и хроничен. Според причинителя – катарален, бактериален, гъбичен, алергичен. Според наличието на секрет и неговия вид се различават мокозна, серозна, гнойна, хеморагична и фибринозна форма.

Външен отит

При поражение на ушната мида и канала се развива дифузен или хеморагичен външен отит.

  • Хеморагичният е следствие от респираторна вирусна инфекция и се съпровожда от миниатюрни кървави балончета на кожата.
  • Дифузният се развива при поражение на ухото от бактерии, микроскопични гъбички или от алергия.

Сериозното инфектиране води до бързо разрастване на процеса към меките тъкани навътре до костите на черепа, причинявайки остеомиелит.

При запушване и възпаление на космени фоликули в ухото се образува локален гнойник – фурункул или карбункул, който е с по-голяма площ от фурункула, или абсцес, който захваща по-дълбоки тъкани.

Външно ухото се поразява най-често механично – удар и други видове нараняване водят до образуване на кървав съсирек, който е отлична среда за размножаване на бактерии.

При външен отит страдат ушната мида и канал. Характерни симптоми са тъпа болка, отичане, минимално, но осезаемо повишение на Т°С.

Среден отит

При среден отит инфекцията прониква през тъпанчето, което нерядко се оказва повредено от дразнещи вещества или остри предмети. Възпаляване се получава и при алергична реакция.

  • Засегнати зони: тъпанчето, мастоидния израстък и слуховата тръба.

Средният отит може да е остър или хроничен, с образуване на възпалителна течност (серозен) или гной (гноен).

Симптоми на остър ср. отит са:

  • внезапно начало и бързо развитие;
  • Болка в ухото, понякога в главата и зъбите;
  • Запушване на ухото и намаление на слуха;
  • Повишаване на Т°С на тялото;
  • Безпокойство, нарушен сън и апетит.
Вътрешен отит

Представлява неовладян среден отит. Възпалението влиза дълбоко, обхващайки вестибуларния апарат. Поражението на това място се нарича лабиринтит.

Серозен отит
otit-07
Вида на ексудата говори много за заболяването и причинителя

Възпалителният процес протича в средното ухо. Зад тъпанчето се събира течност. Това е начален отит, който нататък може да прерасне в гноен. Гнойта може да излезе през тъпанчето, при което заболяването минава на следващ стадий.

Серозен отит е №1 УНГ-заболяване при децата, най-вече в предучилищна възраст 6-7 години.

Остър отит

Клиничните прояви на острия отит са пронизващи, силни болки в ухото, които се отдават към челото и се усилват при натискане. Външно се вижда подуване и зачервяване на кожата в канала. Има болки в главата, виене на свят, повръщане. Характерно е усещането за запушено ухо и чуване на шумове.

Особено на острата форма е, че при смяна на положението на главата слухът ту се подобрява, ту се влошава. Възможно е болният да бъде с висока Т°, да му се подуят лимфните възли.

Хроничен отит

Особени симптоми и признаци на хроничната форма са устойчиво влошаване на слуха (слабо възприемане на високите тонове), шум и тежест в главата, периодична гнойна секреция от ухото.

Още информация и източници на английски: Кои капки за уши при отит (среден) се ползват от “белия свят” и у нас? * Лечение и симптоми на среден, серозен и външен отит? * Отит при деца.

Лечение при деца

Отитите се срещат при деца значително често, което се обяснява с недоразвити органи на слуха и слаба реактивност на организма. Инфекциозни заболявания, травми, лоша хигиена, алергични реакции, авитаминоза, преохлаждане с лекота провокират възпаления в ушите.

До 12-годишна възраст се срещат следните видове отит:

  • Грипозен отит – вирусно заболяване на ухото, развиващо се на фона на боледуване от грип. Болестотворните агенти проникват в слуховия апарат по кръвен път и се развива възпалителен процес. В 65% от случаите се получава заради недостатъчен имунитет и неспособност да се опълчат на вирусни патогени;
  • Катарален отит – среща се по-често във възраст 2 – 8 години. Провокира се от бактериални и вирусни патогени, отпадните продукти от които причиняват възпаление и отделянето на секрет (ексудат) от ухото. Катаралната форма може да бъде следствие от ринит, ангина, ОРВИ;
  • Перфоративен отит – протича в лигавицата около тъпанчето, признак е изтичането на гной. Развива се преимуществено на възраст 3-4 г. поради инфекциозно поражение на носа – хроничен ринит, синузит.

При бактериален причинител в началния стадий се предписват антибиотици за вътрешна употреба, а ако състоянието не се подобри, се добавят и местни средства с антибиотик – капки и мехлеми. Таблетките се предпочитат при хронично протичане и при отделянето на гной.

Вижте и ТОВА:

Капки за шум в ушите, хомеопатия и бабини рецепти

Отит при възрастни

Ако възрастните ги боли ухо, обикновено е заради отит. Болката е силна, жените я сравняват с раждане. Тя пулсира в ухото и има способността да се отдава към шията очите и зъбите.

Най-честа причина за отит при възрастните е травмата, инфектирането на околната кожа, химическа травма, раздразнение заради ушна кал или попадане на вода в ухото, заради образуването на гнойници.

Най-честа форма при възрастните е среден отит, провокиран от бактерии, по-рядко от вируси и патогенни гъби. Нерядко инфекцията е микс. Чести причинители са пневмококи, хемофилна пръчица и вируса на грипа, както и различните възбудители на ОРВИ.

В последните години зачестяват случаите на гъбичен отит.

Фактори на риска са смъркане с носа, излишък от слуз в носоглътката, спад на налягането при плуване и гмуркане. Нерядко ср. отит се получава като усложнение от аденоидит, тонзилит, фарингит и ринити. Рискът е по-висок при възрастните с имунен дефицит.

Симптоми при възрастните

  • При външен отит обичайните оплаквания са от пулсиране в ухото, остра болка, отдаваща се към очите и зъбите, усилване на болката при дъвчете и в разговор, нарушен слух.
  • При вътрешен отит обичайните оплаквания са от периодична поява на гной, шум в ухото, виене на свят, устойчиво понижаване на слуха, в период на обостряне – болка и Т°С.

Лечението на отит при възрастните стъпва на точна диагностика и характеристика на възпалителния процес. Нужно е да се знае точно къде протича възпалението, каква е тежестта му и какви са възможните усложнения.

Видео на английски:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

антибиотични капки за уши (с антибиотик) Тобрекс

Правилните капки за уши: как да ги изберем

Кои капки за уши са хубави и ефикасни? При отит. Отипакс – плюсове и минуси. …

3 Мнения

  1. Димитрия

    Препоръчайте добри, супер евтини капки за лечение на отит, напоследък често правя възпаления и съм изръсила една торба пари, търся сега нещо евтино, но да си свърши работата все пак.

    • Станимира

      Мъжът ми и дъщерята слагаха Отипакс. При мъжа ми проблемът беше уши и гърло, мина му за три дни. При дъщерята беше болка в ухото, оправи се за седмица. Доволни сме, капките не са скъпи.

  2. Камелия

    Не бих рискувала с хомеопатия при вътрешен отит, защото инфекцията е в главата. Струва си за леки случаи, да не се тровим излишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *