Болка в гърба. Причините за нея

Болките в гърба се свързват със стойката на тялото, но се влияят също от хранителния режим, храносмилането и стреса.

Почти всички хора ги изпитват от време на време. Много природни методи се справят успешно с проблема.

Болките в гърба може да са незначителен проблем, ако отшумят за ден-два, но са в състояние да създадат сериозен дискомфорт. Те възникват в резултат на травма или носене на тежки предмети, необмислено натоварване при упражнения, неправилно вдигане на тежести, извиване или навеждане.

Неестествената стойка, обездвижването, седенето на едно място в определена поза за дълго време, бременността и наднорменото тегло също причиняват и влошават болките в гърба. Друг фактор е стресът. Рядко причината може да бъде заболяване, което няма пряко отношение към гърба, например инфекция на пикочния тракт.

Причини за болки в гърба.

Структура на гръбначния стълб.

Гръбнакът се състои от 33 тясно свързани прешлена. Между първите 24 са разположени естествени амортисьори, съставени от хрущялни дискове, изпълнени с вещество, подобно на гел. Целостта на гръбначния стълб се поддържа от сухожилия (дебели пръстени от влакнеста тъкан), мускули и от фасетните стави на всеки прешлен.Болката в гърба може да е свързана с нарушени функции във всяка част от сложното устройство на гръбначния стълб и често е провокирана от натрупване на фактори като:

• Разтегнати мускули или сухожилия.

• Увредена фасетна става на прешлен.

• Мускулен спазъм, получен като защитна реакция срещу обездвижване на гърба след травма, пренатоварване или стрес. Тогава мускулите около уязвимата област се напрягат и сковават болезнено, като така възпрепятстват каквито и да било движения.

• Херния на междупрешленен диск. Болката се обуславя поради изскачане на меката сърцевина на диска, която притиска нерв или дразни съседните тъкани. С годините дисковете „изсъхват“ и стават все по-податливи на травми.

Болка в гърба. Причините за нея 5.00/5 (100.00%) 1 vote
ВАЖНО: Ако публикацията Болка в гърба. Причините за нея ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар