наднормено тегло и затлъстяване при децата

Диета за отслабване при деца. Наднормено тегло и затлъстяване

Всеки пети български ученик е с наднормено тегло, а България е на второ място в света след САЩ по затлъстяване и свръхтегло сред децата.

Преди да минем към статистиката, нека да кажем коя диета е добра за отслабване при деца.

По принцип децата имат изключително добър усет за това, кое е хубаво да се яде и кое не. Но този усет може да се загуби в резултат на гледането на много реклами и от това, какво все пак се предлага на масата. Така че тенденцията, която се наблюдава през последните десетилетия е децата да наблягат повече на въглехидратите, кока-колата, тестените изделия, пържените картофи и т.н., все неща, от които се пълнее.

Така че добрата диета при всички случаи е нисковъглехидратната диета, която поне малко да доведе до намаляването на въглехидратите и на тестените изделия. Важно е да се каже, че под въглехидрати разбираме и хляб, и картофи, и ориз, и всичко, което се продава по бензиностанциите или в супермаркетите, което няма нужда от съхранение в хладилник. Така че поинтересувайте се от НВВМД, защото тя може да спаси детето ви от наднормено тегло с всички нежелани последствия в по-нататъшния му живот.

При жените на възраст 18-30 години тези с поднормено тегло са 17%.

Националният консултант по хранене доц. Стефка Петрова съобщи, че всеки пети български ученик е с наднормено тегло.

Тя допълни, че България е на второ място в света по затлъстяване и свръхтегло сред децата.

САЩ заемат първото място в тази по наднормено тегло и затлъстяване при децата.

50-70% от възрастните хора са с наднормено тегло. Според Доц. Петрова от този проблем страдат бедните хора поради консумация на нездравословни храни, високи цени на плодовете и зеленчуците и силно занижена физическа активност заради липса на условия за спорт.

При жените на възраст 18-30 години тези с поднормено тегло са 17%, а при младите момичета под 18-годишна възраст – 8%.

Децата в училище трябва да се хранят с тестена закуска не повече от веднъж седмично, допълни доц. Петрова.

Дайте мнение и Вие тук!

Драстично е намаляла консумацията на традиционното българско мляко. Според доцент Петрова преди 15 години българинът е приемал по 180 грама мляко на ден, а сега – по 80 грама.

“Фигурин

Според лекарите затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.

Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт.

доц. Стефка Петрова затлъстяване и наднормено тегло
Доцент Стефка Петрова за затлъстяването и наднорменото тегло при децата в България.

Доказана е връзката между затлъстяването и ред заболявания, като например сърдечно-съдови, неинсулин зависим захарен диабет (тип 2), злокачествени заболявания (рак), респираторни (дихателни) проблеми, скелетно-мускулни болести, психосоциални проблеми.

Профилактиката на затлъстяването в зряла възраст започва още в детския и юношески период. Свръхтеглото и затлъстяването при деца и юноши трябва да бъде навреме овладяно. Лекарите диетолози са водещи при прилагане на диетичните режими, а кинезитерапевтите – при дозирането на двигателната активност, в това число и фитнес-процедурите.

Също добра диета е известното разделно хранене. Повече подробности ТУК:

Меню за разделно хранене по дни. Лесна таблица, готови рецепти

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

спортни играчки - 01

Спортните играчки поддържат децата здрави

В днешно време за голяма част от подрастващи деца спортните занимания в парка не са …

2 Мнения

  1. Елена Максимова

    Тези хора не чатнаха ли, че за да не са им дебели децата, не трябва да ги тъпчат със сандвичи, въглехидрати и да ги наливат с безалкохолни!? Трудно е човек да си признае грешката за наднорменото тегло и затлъстяването на собствените си деца, особено когато пропагандата на най-високо държавно ниво продължава с внушенията колко са полезни въглехидратите. Превърнахме се в китайци да вярваме, че най-евтиното е най-полезно! Акъл нямате ли бе, хора!?

    • Лекар.БГ

      Абсолютно сте права, Елена Максимова. Държавата убеждава народа, че най-евтиното е най-полезно и после се чудим защо сме напред в класацията по затлъстяване и наднормено тегло при децата. Това може да се преодолее с казване на истината, пък дано хората се научат да не вярват на всяка пропаганда. А за китайците не сте права. Вече дори и те започват да разбират, че в мръвките е истината за добрата фигура и лека-полека зарязват въглехидратите. Само ние и американците останахме май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *