алергична астма

Алергична астма – няколко основни, но важни сведения

Болестта алергична астма е разновидност на известната бронхиална астма и засяга само хората с бронхиална хиперреактивност, т.е. тези, чиито бронхи са свръхчувствителни.

Тази свръхчувствителност (генетична по произход) може да доведе до астма под въздействието на някои фактори, класифицирани като неспецифични или специфични.

Неспецифични фактори за възникване на алергичната астма.

Неспецифичните фактори дразнят бронхите на хората със свръхчувствителност, като по този начин провокират появата на пристъп. Това не е случай на алергична астма, тъй като няма присъствието на алерген.

Най-честите неспецифични фактори, които могат да бъдат вдишани, са прах от различен произход (най-често варовик), стъклопласт, цигарен дим, дразнещи газове (например лак за коса) и др.

Пристъпът може да бъде отключен и от фактори като студ, мъгла, стрес и дори силни емоции.

Специфични фактори за болестта.

Истинската алергична астма възниква в резултат на свръхреактивност от страна на бронхите плюс алергична свръхчувствителност. Такива специфични фактори може да бъдат семенцата на полените, косми от животни, домашен прах, плесен, храни, отрова от насекоми или други алергени.

Някои хора са алергични без да имат бронхиална хиперреактивност. Когато влязат в контакт с даден алерген, те няма да развият астма, а по-скоро ринит, конюнктивит (оплакване от страна на очите) или уртикария (копривна треска).

Симптоми на бронхиалната астма и в частност на алергичната астма:

Астмата се характеризира с множество симптоми, най-важният от които е диспнеята (затруднено дишане, по-специално издишане). Свързаните с това симптоми са появата на хрипове, стягане в гърдите, диспнея, появяваща се през нощта, диспнея при физически усилия, продължителна кашлица и др. При появата на пристъп, бронхите на астматика се запушват в резултат на спазъм: неволно съкращение на гладките мускули обхващащи бронхите едем: оток на бронхите, предизвикан от натрупването на течност в бронхиалната лигавица прекомерно образуване на мукус: натрупване на гъст, жилав секрет от жлезите на бронхите.

Тези три фактора стесняват бронхите, което от своя страна затруднява преминаването на въздуха през тях.

През последните години честотата на алергиите непрекъснато нараства. В настоящия момент, в развитите страни тя варира от 25 до 40% за алергичния ринит и 20% за алергичната астма (въпреки данните от някои проучвания, показващи стабилизиране честотата на алергичната астма).

Дайте мнение и Вие тук!

Всички тези данни показват, че алергичните заболявания са един здравен проблем за цялото общество, както и необходимостта от все по-пълно разбиране на проблема, с цел подобряване на лечението.

Дали астмата не е едно “психосоматично” заболяване?

“Фигурин

Силна емоция, гняв или пристъп на смях: всичко това може да доведе до появата на астматичен пристъп. Но това не означава, че астмата може да се класифицира като “нервно” или “психично” заболяване. Психологичният фактор при астмата не може да бъде изключен (но това се отнася за всички заболявания/оплаквания).

Трябва да се запомни, че емоциите водят до допълнителен разход на кислород, което от своя страна причинява хипервентилация. Това “дихателно усилие” от емоционален произход може да бъде достатъчно за отключването на астматичен пристъп.

Съвет – Спортуването се препоръчва горещо!

Спортът не само помага на страдащите от астма да овладеят заболяването, но подобрява и дишането. И тогава възниква въпросът: Какъв спорт да изберем?

Плуването в открит басейн е идеален избор, тъй като въздуха е топъл и влажен. Освен това, плуването тонизира цялото тяло и подобрява дишането. Внимание: в някои басейни съдържанието на хлорна вар е прекалено високо, което от своя страна може да доведе до дразнене. Винаги се съветвайте с Вашия лекар преди да решите да практикувате, какъвто и да е спорт.

Бронхиална астма – симптоми; пристъпи и лечение

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кой е най-добрият инхалатор за дете и за възрастен. Инхалатор за бебе Омрон. Детски инхалатори Zano. На какви цени са в Лидл.

Най-добрите инхалатори за дете и бебе. 10 идеи

Кой е най-добрият инхалатор за дете и за възрастен. Инхалатор за бебе Омрон. Детски инхалатори …

2 Мнения

  1. какво плуване и бягане като съм постоянно с инхалаторите и 5 крачки да пробягам вече съм се задъхала

  2. Основния ми проблем е нощно време. Въобще не мога да спа. През деня някак си дишам добре. Ако имам, пуша марихуана преди да легна и спа спокойно. Иначе няма спане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *