бъбречни заболявания
Правилното хранене е важна част от доброто ви самочувствие при бъбречни заболявания

Диета и хранене при бъбречни заболявания и въобще болки в бъбреците

Какви храни се препоръчват и какви се забраняват при бъбречни заболявания и болки в бъбреците? Вредни ли са подправките, например, за вашите бъбреци?

Какво не трябва да се яде при болки в бъбреците? Какви особености има едно хранене при бъбречна криза? На първо място храната трябва да се приготвя без сол. С разрешение на лекаря може да се дават 2-4 грама сол дневно, която се добавя към готовите ястия.

Във фазите на обостряне солта временно се изключва напълно. За подобряване на вкуса към безсолните ястия се добавят лимонов сок, слаб винен оцет и др.

При заболявания на бъбреците се препоръчват следните храни и напитки: безсолен хляб – бял, черен или с пшенични трици, супи – зеленчукови, брашнени, млечни, с ориз и с фиде.

Основните ястия трябва да са от нетлъсто месо – птици, риба, смлени или на парчета.

Месото първо се сварява, след което може леко да се задуши или да се запече.

Добре е да се приемат макаронени изделия, зеленчуци, извара, яйца.

Яйцата могат да се консумират по всякакъв начин, но се приемат в ограничено количество – не повече от 1 -2 дневно.

От млечните продукти се препоръчват прясно и кисело мляко, сметана, извара.

От мазнините – несолено краве масло, както и растителни масла.

Десертите могат да са от печени ябълки, стафиди, сушени кайсии, плодове в сироп, желета от пресни плодове, дини, пъпеши, конфитюр, мед.

диета за бъбрециНаборът от напитки е добре да включва слаб чай, чай с мляко, отвара от шипки или пшенични трици с мед и лимон.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Категорично се забраняват супи от месни, рибни и гъбени бульони, месни и рибни сосове, пикантни подправки, тлъсто месо, гъски, патици, колбаси, консерви, пушени продукти, солени продукти, морска риба, бобови храни (грах, фасул, соя), киселец, спанак, репички,аспержи, гъби, лук, чесън, магданоз, пипер, горчица, какао, шоколад, натурално кафе, сладкиши с крем и алкохол.

Дайте мнение и Вие тук!

При камъни в бъбреците – рецепти на Петър Дънов

За да се щадят бъбреците и пикочните пътища, особено при протичащи в момента или прекарани по-рано пиелонефрит или цистит (възпаление на пикочния мехур), трябва да се ограничава употребата на посочените no-горе храни.

Диетата трябва да отговаря на физиологичните норми на хранене.

бъбречни заболявания
Правилното хранене е важна част от доброто ви самочувствие при бъбречни заболявания

Препоръчва се по-голяма употреба на течности – 2 литра и повече, ако липсват противопоказания за такова натоварване.

Диетата при заболявания на бъбреците има за цел да се намали дразненето им, да се засили извеждането на недоокислените продукти на обмяната на веществата от организма и да се постигне противовъзпалителен ефект.

Болки в бъбреците – защо са и как да ги укротим

д-р КОНСТАНТИН КАРАЧОРОВ, уролог-хирург

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

кръв в урината

Кръв в урината? Това е сериозно!

Кръв, белтък и левкоцити в урината. Бактерии и еритроцити. Ешерихия коли. Тъмна, мътна и стерилна …

Едно мнение

  1. Константинов

    Абсолютни глупости!!!Стафиди и сушени кайсии са калиеви бомби!!!Яйца 1,2 на ден!!!!Едно до две на седмица!!!Млечните продукти въобще не са за препоръчване изварата -чиста протеинова бомба!Хлябът и ориза са също ограничителни!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *